Bioscoopfilm over de problemen van een melkveehouder

Regisseur Vuk Janić maakte de film ‘Het mysterie van de melkrobots’, die in november in première gaat, over de overleving die vele boeren in Nederland dagelijks voeren. Doel van de film is om de agrarische sector en de maatschappij met elkaar te verbinden.


De film gaat over Johan van Rijthoven, een moderne boer die een gezond melkveebedrijf wil overdragen aan zijn kinderen. Zijn koeien geven door onverklaarbare redenen niet meer genoeg melk. Zijn bedrijf wordt hierdoor met de ondergang bedreigd. Om dit te voorkomen, bindt de melkveehouder de strijd aan met een multinational die hem drie melkrobots levert. Een strijd die leidt tot confrontaties met zichzelf, met zijn directe omgeving en met onbeheersbare krachten op zijn erf.

Kloof dichten
Met ‘Het mysterie van de melkrobots’ willen de makers het verborgen leed op het platteland tonen. Daarmee willen zij ook de kloof tussen de boer en de stedeling proberen te dichten.

Voorpremières
De officiële releasedatum is 30 november 2017. Voor die tijd zijn er speciale vertoningen en voorpremières op meerdere plekken in het land.

31 oktober 2017 – Theater de Pas in Heesch
1 november 2017 – Zorgcafé ’t Koetje in Spanbroek
8 november 2017 – Movie W in Wageningen
10 november 2017 – Filmhuis Hofdael in Geldrop
12 november 2017 – Fraterhuis Zwolle
14 november 2017 – Verkadefabriek Den Bosch
15 november 2017 – Cacao Fabriek in Helmond
19 november 2017 – De Gruitpoort in Doetinchem
7 december 2017 – De nieuwe KHL in Amsterdam
 Bioscoopfilm over de problemen van een melkveehouder (mechaman.nl)

Nieuwsgrazer

Laatste  |  

Reacties

+1
Grasbaal
Hier uit het archief een oude discussie van deze situatie: prikkebord.nl/topic/80434/ , ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het nu met deze melkveehouder gaat..

Komende woensdag 1 november kun je de film bij ons komen bekijken: t-koetje.nl/activiteit/…
+1
hans1980
Met de billen bloot , hoor wel vaker probemen met robotmelken maar ook wel super verhalen waarheid zal wel ergens in het midden liggen.
Hier melken we nog wel even in ons putje
+4
weurding
@hans1980 grootste voordeel ook tov een robot, je komt nog weer eens uit de put..... 😂
dwers
Quote Reactie van @weurding:
grootste voordeel ook tov een robot, je komt nog weer eens uit de put.....

Ik zit bij het melken nooit in de put, nou ja wel door FC.
brabo
Quote Reactie van @dwers:
melken nooit in de put

kwestie van tijd
+1
Twentsch Land
@brabo

Van grup naar robot ... sla je de put over 😉
+1
delavalboer
Ik was toen een topic begonnen met de vraag of er nog meer melkveehouders waren met een slecht functionerende robot.
Er waren toen een tiental melkveehouders met soortgelijke problemen
Met veel van deze mensen contact gehad, en overal wisselende verhalen en gebreken. Maar het type wat de meeste problemen gaf was allemaal uit dezelfde lichting. de 4.1 dacht ik...
Hier na 8 maanden veel problemen met aansluiten en hoog aantal onvolledige koeien een nieuwe opstart gedaan met nieuwe hardware en software. Dat heeft geholpen. En we zitten nu weer op 33 liter gemiddeld, mooie gehalten en minder problemen met de uier gezondheid.
We vinden nog steeds dat een andere camera betere resultaten kan geven. Dit ook meerdere malen aangegeven, maar ws zit er een patent op. Want de camera van Gea doet het beter, en deze draait al wel in een andere opstelling.
We zijn nog tot op de dag van vandaag blij dat we het advies van delaval niet hebben opgevolgd. Want volgens expert Gertjan Kingma moesten we 20 koeien wegdoen. Hadden we dit gedaan dan was dit een ramp geweest ivm de referentie van juli 2015, Deze koeien hebben we allemaal aangehouden en veel van hen geven geen problemen meer in de robot!!
+1
robbies
Quote Reactie van @delavalboer:
Want volgens expert Gertjan Kingma moesten we 20 koeien wegdoen

Dat is toch geen advies??
+1
pieta
@robbies Het klinkt inderdaad meer als een bevel. Misschien heeft ie wel gezegd ik adviseer U om die 20 (probleem)koeien weg te doen. Dan lost mijn advies het probleem op.
+6
robbies
@pieta Als je melkrobot 1 op de 6/7 koeien niet kan melken, dan heb je een ondeugdelijk systeem verkocht.
de hoef
@delavalboer 4.1 waarom niet terug gegaan na 3.7 dan
pieta
@de hoef Gaat dit over het vet of het eiwitgehalte? 😁
+1
de hoef
@pieta tis gin lely war
brabo
Quote Reactie van @de hoef:
tis gin lely war

wast da mar 😄
delavalboer
@de hoef Dat kon niet....
We zijn naar 3.7 wezen kijken naar 2 verschillende boeren, en daar draaide deze super...
de hoef
@delavalboer heb je nu 5.2 dan
pietjepuk
@de hoef niet zulke strik vragen stellen he.
+2
de hoef
@pietjepuk ik vraag dr bh maat toch niet
delavalboer
@de hoef 5.3 Grapjas, en nee geen clover en nu wel smartpulsation....nog meer weten....
de hoef
Quote Reactie van @delavalboer:
5.3 Grapjas, en nee geen clover en nu wel smartpulsation..

nog niet hoor
deze hebben wij nu ook weet niet welke we hier voor hadden maar toen veel missers toen weer terug na 3.7 en opgelost
delavalboer
Ik wil deze film wel zien, ik denk dat ik naar zwolle ga om de film te bekijken, na afloop van de film is er de mogelijkheid om de familie te spreken..
Wie gaat er nog meer ....
+2
brabo
@delavalboer
ik neem aan dat Co die film hier wel gaat plaatsen
pietjepuk
Heb van horen zeggen dat er een filmpje van de huidige melkstal op internet circuleert. Werdt mij vertelt dat het nu nog niet goed draaid. Als hij het liegt dan lieg ik het in commisie.
Grasbaal
Er is nog plek vanavond (ook dichtbij voor Friezen):

+2
Gehoord dat het prima draait.
brabo
@luci-van-rijthoven
jij er familie van ?
+2
Hans van Bergen
Gefeliciteerd vrouw v Rijthoven jullie hebben dit heel verstandig aangepakt. Robots eruit trappen en Dairy Master erin. Niet voor niets hebben zij een plug in melkstal die je kunt huren. Dat is omdat mensen zoals jullie meteen geholpen moeten worden en geld ff een probleem is. Dit komt veel voor. Delaval kiest altijd voor zichzelf en voor hun dealer. De kant klant ze sowiezo barsten. Zij hebben de allerduurtse advocaat en zullen ok jullie wel gezegd hebben wij hebben meer geld dan jullie en wij procederen altijd door. Wat eerst je vrienden leken blijken je ergste vijanden
de hoef
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
. De kant klant ze sowiezo barsten.

hier in elk geval niet ,probleem best opgelost
robbies
@de hoef Hans is niet zo robotachtig en heeft de vervelende eigenschap iedereen de mening van Hans van Bergen op te dringen.
boerderij.nl/Rundveehouderij/Achtergrond/…

Hier vindt hij niet zoveel gehoor, maar in Brussel blijkbaar wel.
jan w
Quote Reactie van @Hans van Bergen:
De kant klant ze sowiezo barsten.

Hier ook niet!
Heb ook wel een paar kleine akkefietjes gehad, maar altijd netjes opgelost. En als ik zo om mij heen kijk, zijn het niet alleen de klanten van de blauwe die wel eens wat hebben, maar komt dit ook bij de andere kleuren voor.
Ik kan ook rustig mijn mening uit spreken en ik hoef niet met een blauwe overall op elke foto en ik koop ook slijtdelen , daar waar ze het goedkoopste zijn.
+1
brabo
Quote Reactie van @jan w:
ik hoef niet met een blauwe overall op elke foto

als ik goed naar fotootje kijk dan.........
+2
jan w
@brabo
Dan zie je mijn vrouw in een blauwe polo met de hond.
Hans van Bergen
@jan w Misschien miet je even dat topic teruglezen. Alsof het mij wat kan schelen wie waarmee melkt. Zijn mijn zaken toch niet
+1
klant
Blijven altijd van zulk soort gevallen zowel met melkrobots als melkstallen.
+2
danielle-hekman
Wij vonden het een pittige film...waren er na de film nog even stil van. Er waren veel boeren met soortgelijke problemen. En die waren ook aanwezig en na de film nog even met hen gesproken. Er was ook een psycholoog aanwezig en een man die op alternatief vlak bezig was geweest met straling en negatieve energie enz. Die zag je ook in de film aan t werk.
De film ging veel over de beleving en de nasleep en affecten die het had op het gezin en de koeien. En vooral de boer Johan kwam in beeld..
Ik vond het heel dapper dat ze meewerkten aan deze film, omdat ze toch een inkijk gaven in hun privé en bedrijfsvoering.
de hoef
Quote Reactie van @danielle-hekman:
Johan kwam in beeld..

ik kijk nooit naar mannen ,
maar mijn vrouw wil ook is gaan kijken
+1
weurding
Quote Reactie van @de hoef:
ik kijk nooit naar mannen ,

toch es overwegen, ken je concurrentie..... 😅
Grasbaal
@danielle-hekman ja, was een indrukwekkende film. Puur gefilmd, geen toneelstukje. Veel bezoekers hier vonden het zweverige een beetje te veel. Maar ik vond het er juist goed bijpassen. Johan had er baat bij.

Conclusie was ook dat DeLaval er eigenlijk ook niet veel aan kon doen. Ben benieuwd naar deel 2.
jan w
@Grasbaal
Het "probleem" komt ook niet alleen bij melkrobots voor. Ik ken hier in de omgeving ook wel bedrijven met melkstallen die ook iets dergelijks is overkomen.
Een bedrijf met een nieuwe melkstal met lekstroom, een bedrijf met een nieuwe melkstal waar het uiteindelijk waarschijnlijk aan de melkmeters lag.
+1
robbies
Quote Reactie van @Grasbaal:
Conclusie was ook dat DeLaval er eigenlijk ook niet veel aan kon doen. Ben benieuwd naar deel 2.

Natuurlijk kon Delaval er wel wat aan doen. Je moet het nooit zo ver laten komen. Als je merkt dat een boer niet met jouw producten kan werken en het dreigt zo ver op te lopen, dan rij je er naartoe en ga je in onderhandeling om in beider belang uit elkaar te gaan. Het hele circus blijkt van Rijthoven een miljoen gekost te hebben. Dat bedrag heeft het ook aan omzet gekost bij Delaval. stel je voor dat je nu in onderhandeling bent over een melkrobot van Delaval of een ander merk, dan ga je na het zien van deze documentaire never nooit meer kiezen voor Delaval. En zeker geen van Coppens Westerhoven
+1
de hoef
@robbies zal toch wel mee vallen denk ik alleen de mensen die het her kennen gaan na de film ,de rest weet niet eens dat ie draait
+2
robbies
@de hoef ik heb hem gezien en er zat toch al gauw 100 man in de zaal. En eerlijk gezegd kwamen jouw botjes er niet best vanaf in de discussie achteraf. Er waren er meer met de problemen van van Rijthoven.
jan w
@robbies
Maar wie heeft er nu gelijk. Jij geeft jouw mening en @Grasbaal schrijft: Conclusie was ook dat DeLaval er eigenlijk ook niet veel aan kon doen. Ben benieuwd naar deel 2."
Hier enkele km's vandaan is er een melkveehouder met een ander merk Robot met ook heel veel problemen. Op een gegeven moment zouden de robots er weer uitgaan. Ze staan er nog steeds, maar hij moet zijn mond erover dicht houden, mag er niet over praten en zo ken ik er meer. Dus het is niet alleen blauw en het zijn ook niet alleen de robots met rare problemen.

Alleen het vervelende is dat een melkveehouder een einselganger is en in de meeste gevallen aan het kortste eind trekt. Heb het zelf ook meegemaakt met de voeding van de droge koeien door het gebruik van Ca-binder transitiebrok. Dit heeft mij de halve veestapel gekost. Het lag altijd aan mij de veehouder, ik voerde niet volgens rantsoen, bla,bla, Het zou opgelost worden, maar toen het puntje bij het paaltje kwam werd het verhaal anders."Onze brok is goed en als je een andere mening hebt, dan zien we elkaar wel bij de rechtbank". Zijn er nog met de rechtsbijstand mee bezig geweest. Maar we konden het niet rond breien, je krijgt de samenstelling van de brok niet te zien.
hans1980
@jan w Calcium binder is toch een klei mineraal ? Wat is daar mis mee?
+1
jan w
@hans1980
Nee, er zijn 2 producten, die de Ca kunnen binden. Dat is Rijsteafval ( ook wel genoemd als rijsteklei ) en nog een product. Volgens de voeradviseur zat er in die transitiebrok 65 % Rijsteafval. Destijds kon ik er niks over vinden, maar nu staat die tussen de lijst met voedermiddelen in het normenboekje. Er zit "maar" iets van 450 Vem in. Als je dan voor de droge koeien 3 kg brok moet voeren met niks en in het rantsoen ook nog eens 3 a 4 kg stro moet doen.
Dan moesten de koeien het doen op 3 kg d.s. kuil en 3 kg d.s. mais. Dat is dus achteraf gezien veel te weinig.
vrije boeren
@jan w Je ziet toch direct aan je koeien dat ze te weinig krijgen ? Hoe kan dat je de halve veestapel kosten.......
vrije boeren
@jan w Je ziet toch direct aan je koeien dat ze te weinig krijgen ? Hoe kan dat je de halve veestapel kosten.......
jan w
@vrije boeren
Qua massa was het wel voldoende maar de inhoud ontbrak. Melkziekte was perfect, alleen de koeien werden doodziek dor ketose. Meerdere malen aan tafel gezeten met voeradviseur, veearts.
hans1980
@jan w OK dus nu gewoon soja/raap erbij en droogstands mineralen plus 1/3 stro mais gras.
Of zou die Ca binder toch meerdere mineralen binden?
robotboertje
@jan w Spreek jij 'die boer bij jou uit de buurt' zelf regelmatig en vertelt hij dat 'ie er niet over mag praten?
Overal is wel eens wat, bij elke kleur lijkt me. Het gaat er alleen wel om hoe je er met elkaar uitkomt. Dat is wat blijft hangen lijkt me.
jan w
@robotboertje
Hem spreek ik niet zo vaak, de vader ervan spreek ik regelmatig, maar die zegt dus ook dat zijn zoon er niks over mag vertellen, zelfs niet aan zijn ouders. Dus de vader weet ook van niks.
delavalboer
@robbies Zaal in Zwolle zat op een paar plekken na vol....
Antbo
Quote Reactie van @Grasbaal:
Veel bezoekers hier vonden het zweverige een beetje te veel.

kan er over mee praten , na al wat ik heb meegemaakt .
dan voornamelijk over de dolende energievormen uit het verleden zeker .
+1
de hoef
@robbies die van mij [onee van de rabo ] doen het prima hoor ,
robbies
@de hoef het punt van van Rijthoven was ook dat de robots op 95% van de bedrijven waarschijnlijk goed functioneren, maar dat betekent niet dat die overige 5 % met hun problemen moeten blijven zitten. Hij had dat gevoel wel en dat werd bevestigd in de zaal. En dat is het kwalijke; de boer werd als een prutser weggezet die zich niet aan het advies van Coppens hield, het rantsoen zou niet kloppen en weet ik veel wat nog meer. Maar dat koeien niet leeggemolken waren, ligt niet aan het structuur in het rantsoen.

Sowieso vind ik het hele voerverhaal bij robotmelken een beetje overschat. Je kunt alleen geen 100% mais voeren, maar een beetje uitgebalanceerd rantsoen volstaat al bij robotmelken.
+1
de hoef
@robbies wij hadden gelijk problemen met 1 robot als hun ,en bij ons is er kosten nog moeite gespaard door laval ,en de oplossing komt van een koperen plaat ,die aardstralen verstoord ,
mijn vraag is dan als 95% wel melkt waarom dan 5% niet
+1
robbies
@de hoef dat is aan Delaval om uit te zoeken. Kom je er niet aan uit, dan moet je dat ook durven toegeven. Niet laten aanmodderen. Ik ben er van overtuigd dat Delaval dit meer geld heeft gekost dan dat het gedaan zou hebben als ze die dingen meteen ingenomen hadden.
jan w
@robbies
Ken jij de persoon in kwestie zelf?
Hoe langer je met de robot melkt, des te beter het allemaal gaat. door het wegvallen van bijna de helft van de koeien hier hadden wij eind 2015 37 vaarzen op onze robot lopen. Nauw ik kan je vertellen dat dat niet mee valt. Ik had vrij veel vaarzen vroeg geinsemineerd , dit zou volgens de maten toen moeten kunnen. Ik had die er alleen niet echt naar gevoerd om ze op 22 maanden te laten kalven, waardoor de vaarzen eigenlijk te weinig opuierden. Met alle gevolgen van dien. Is ook weer leergeld geweest.
de hoef
Quote Reactie van @jan w:
vaarzen op onze robot lopen. Nauw ik kan je vertellen dat dat niet mee valt

zitten er hier 73 op gaat prima ,laat er alleen 3 bellen als ze erin staan valt telkens een beker af met aansluiten [190 melkingen per dag
brabo
Quote Reactie van @robbies:
Je kunt alleen geen 100% mais voeren,

ik ken er anders toch wel een die dat na volle tevredenheid doet
robbies
@brabo ik zou het niet durven
+1
de hoef
@robbies storing zeker dat je zo vroeg bent
+1
robbies
@de hoef haha! Nee hoor. Kon de slaap niet vatten en vond het nog wat te vroeg om te beginnen.
Waarom heeft afvaldelaval dit niet opgelost???
+2
de hoef
@Detukkeroettwente waarom geef jij de lto niet gewoon de schuld
+1
@de hoef Wat hef LLLTTTOOO hier mee te maken ???
+1
de hoef
@Detukkeroettwente die geef jij altijd de schuld van alles war
+1
oerne
.

(klik om te vergroten)

Jansky
@oerne Dit artikel geeft wat duidelijkheid mbt de technische waarden en resultaten. Had ook graag een reactie van de Laval gelezen. Dit mbt tot het rantsoen, hoezo structuur? En wat anders? Ook een technische onderbouwing was niet verkeerd geweest.
oerne
,
+1
Vanavond deze film op NPO2 om 20.25
hans1980
@meetexpert/wichelroedeloper dus aardstralen bestaan
+2
Titus de Wolff
@hans1980
Bingo !
Aardstralen bestaan niet. Een aardstraal is een straal uit de kosmos die in een waterader weerkaatst. Ik heb dat met meneer Bron besproken, een jaar of zes geleden, dat dat onzin was. Hij heeft toen toegegeven dat dat bedrieglijke onzin was en ze hebben dat uit hun reclame verwijderd. Hij zei toen ook dat ze geen enkel testgegeven hadden en dat ze zelf ook niets wisten van de werking. Ze hadden ook geen belang bij testen.
De proef die wij destijds met de GD wilden opzetten strandde ook omdat we geen boeren konden krijgen die wilden meewerken aan een test.
Proeven die we intussen wel gedaan hebben:
1 wichelroedeloper Paul uit België heeft op mijn erf de "aardstralen" opgetekend, meetexpert heeft hetzelfde gedaan en er was geen enkele overeenkomst.
2 ik heb meetexpert met de wichelroede laten zoeken in het weiland naar de ligging van stroomleiding, waterleiding gasleiding en telefoonleiding; niets, het leek er niet op.
3 meetexpert mocht mijn vee ziek maken door de aardstralen te verstoren, dmv een spiraalvormig stuk koper neer te leggen; er is niets ziek geworden.
4 wichelroedeloper Aldert heeft onder toezicht van Stichting Skepsis een proef gedaan om aan te geven met behulp van de wichelroede in welk van de twee uitgekozen huizen, het aardstralenkastje van Mieremet op een bepaalde dag aanwezig zou zijn: Aldert faalde compleet, 50% was goed, het was dus gewoon gokken.
Aardstralen zijn dus onzin, ze zijn nooit aangetoond of gemeten. Veel mensen zijn en worden er mee bedrogen.
Stichting Skepsis heeft er veel informatie over.
+2
weurding
Toch apart dat eerste half jaar veel excursie's kwamen en het toen wel liep
Todi
Heeft coppens die robots geplaatst ?@weurding
weurding
@Todi geen idee,neem aan van wel, zeker het onderhoud, maar er kwamen excursie's vanuit oekranie etc dus het werkte wel
+4
Pluto
Ik hoor ook al van dit soort verhalen over zonnepanelen die straling veroorzaken, inclusief de verhalen dat dit onzin is . De leverancier van de panelen geeft de omvormers de schuld en andersom.
Zorg er voor dat je alles op papier of tape hebt, in de rechts zaal is gelijk hebben heel wat anders dan gelijk krijgen !!.
komelker 2
@Pluto Risico van zonnepanelen op je dak gewoon niet nemen.
jan w
@Pluto
Zelf zou ik zeggen, plaats nooit geen zonnepanelen op een verblijf waar dieren in zitten. De eerste jaar of 8 gaat het nog wel goed. Maar dan komen de problemen. De rubbers en isolering van de panelen beginnen hard te worden door verweering en er ontstaat lekspanning. En een koe is er gevoeliger voor dan welk dier dan ook.
Todi
@jan w En als je een zonnepark naast de stal krijgt dan?
Koeien boertje
@Todi als je dan aan de andere kant maar niet één zet want dan krijg je verbinding door de stal🤣.

Ik denk vaak blijf met 2 benen op de grond staan, maar ik heb ook wel plaatsen / hoeken in het land waar de koeien om raadselachtige redenen slecht weiden. Ook wel eens ronde plekken van een meter
Ook wel eens gedacht om zo'n kerel met een lange stok het land in te laten lopen en te kijken of dat ding gaat bewegen of zo
+3
demelkboer
Meest al zijn er in dit soort zaken alleen maar verliezers. Gisteren heb ik echter ook twee grote winnaars gezien. De advocaat en de boerende gebedsgenezer🤣
+2
paulus2
@demelkboer die met z,n pin apparaat
demelkboer
@paulus2 ja deze greet Hofmans had wel door meteen betalen voor dat die boeren zich bedenken.
walker1
@demelkboer Dat is wat mij aan de hele documentaire nog het meest verbaasde. Een stel boeren, die doorgaans toch bekend staan als hele nuchtere mensen, zo meegaan in dat zweverige gedoe over die negatieve energie, positieve energie, bla bla bla.
ted9
@walker1 Heel apart. Wat wel vreemd was is dat de koeien het wel goed deden toen die pipo 3 dagen op het bedrijf was en ze 700ltr extra in de tank hadden zoals ik het begreep.
walker1
@ted9 Al met al een wazig verhaal. Er zijn ongetwijfeld door beide partijen allerlei deskundigen bij gehaald, technici die van alles kunnen doormeten en bv lekstroom kunnen detecteren, dierenartsen, voerdeskundigen, melkfabriek, etc. Zeker als het eerst een tijd goed gefunctioneerd heeft en niemand kan een duidelijke bewijsbare verklaring geven, dan is het gewoon een heel moeilijk verhaal. Ik heb wel eens vaker verhalen gehoord over aardstralen, maar die liggen er niet opeens zomaar. Dan hadden die robots vanaf dag 1 niet goed gefunctioneerd. Dat die grafheuvel of oorlogsmonument voor negatieve energie zorgen is natuurlijk ook onzin, bovendien lagen die er al veel langer.
Detukkeroettwente
@walker1 Als het inderdaad die aardstralen waren van het niet werken van die robots, dan had afval laval zelf ook wel eerder met een wichelroede loper kunnen komen, want iedere melkmachiene dealer heeft er veehouders bij zitten die problemen hebben/hadden met aardstralen. En dat is met een broncorrector en koperen buizen te verhelpen.
Hans van Bergen
@walker1 Is zo helder als glas dat die Delaval robots voor geen kwartje werkten. ALTIJD wint in zon geval de kopende partij. Immers de verkopende partij is verantwoordelijk voor het geleverde produkt. Echter Delaval heeft het beleid NIMMER toe te geven en door te prcederen tot het einde der tijden. Immers zij zijn veel kapitaal krachtiger dan de boer. En de boer staat helemaal alleen. Zijn collega's laten hem vallen als een hete pot thee. Zij hebben immers nooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooit problemen. Dat van Riethoven toevlucht zoekt bij collega's die ook problemen hebben vind ik niet vreemd. Tis altijd goed als mensen elkaar ontmoeten. Apart dat de man beweert dat iemand de zwaarte kracht kwijt raakt. Dan zweef je immers de ruimte en de stratossfeer in.
+1
Klopt idd was keurig neergezet door de filmmaker. Dat na afloop van de sessie gelijk even afgerekend moest worden. Ook bij het gerechtsgebouw zie je de advocaten van beide partijen in de jaguars aankomen. De bewijslast voor zon zaak ligt natuurlijk heel moeilijk. Zou die er zijn dan zou het probleem ook opgelost zijn. Van de andere kant kun je van 3 robots die 4,5 ton hebben gekost een verlies van een miljoen vorderen???
cs-agrar
Quote Reactie van @meetexpert/wichelroedeloper:
Van de andere kant kun je van 3 robots die 4,5 ton hebben gekost een verlies van een miljoen vorderen???

extra onderhoud/reparatiekosten, produktieverlies en veeartskosten, alles wat erbij gehaald is om de zaak weer vlot te krijgen..?
Vond ook heel typisch, eerste half jaar loopt het wel, opeens niet meer en vervolgens ligt het aan het management van de boer en word zelfs genetica genoemd terwijl zelfde boer op melkstal gaat melken en het begint weer te lopen...
HansBa
@cs-agrar Zeker opmerkelijk, denk zelf dat het niet met het management te maken heeft, in die 4 jaar zal echt alles geprobeerd zijn. Als koeien niet op brok af komen is er echt iets op die plek/melktechniek aan de hand lijkt mij.....
+2
cs-agrar
@HansBa Voor zover ik het kan beoordelen zagen de koeien er op de film keurig uit, en het verhaal klinkt inderdaad als ergens lekspanning/trilling of iets wat er in het eerste halfjaar niet was. Die grafheuvels en dat oorlogsmonument lagen er toen al wel, mag aannemen dat boer niet opeens zn veemanagement rigoreus omgooit en hoe ze dat genetisch voor elkaar zouden kunnen krijgen in die korte tijd mogen ze van mij hier op prikkebord ook wel even uitleggen. De mannetjes aan tafel bij de rechter leken ook wel wat moeite te hebben met het recht aankijken van de andere aanwezigen.
Maar lang verhaal kort, ik hoef niet zo nodig te ruilen met deze familie..
+1
pietjepuk
@cs-agrar zo maar een gedachte spinsel wat zou kunnen. zeg niet dat het is.
de ene of andere graskluil kan een groot verschil zijn hoe de koeien lopen op de robot. als de boer na een half jaar een graskuil treft waarbij ze totaal niet lopen op de robot. En de boer heeft een kort lontje (wat ik niet onaannemelijk acht na het zien van de film) dan kunnen de koeien ook erg dwars worden.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cs-agrar:
zelfde boer op melkstal gaat melken en het begint weer te lopen...

Niet zomaar een melkstal natuurlijk. Twee dagen in een MobiStar van Dairymaster en de koeien werden wel goed uitgemolken. Rijthoven melkt nu in een 2 x 26 swingover van Dairymaster waar een nieuw hokkie voor is gebouwd.
pietjepuk
@Jack Rijlaarsdam dan is hij zo klaar met melken. 2 x 26 3 rondjes
MJvW
@pietjepuk Net hoe je een rondje bekijkt in een swing over 😉
walker1
@meetexpert/wichelroedeloper Op het laatst was de schadeclaim zo'n 7 ton dacht ik. De robots zijn terug gekocht door Alfa Laval. Verliezen zijn denk ik de teruggelopen melkproductie, de rekeningen van de jurist, dat zweverig energie mannetje, dierenartskosten, huur van die vervangende melkput, paar potten verf, kwasten/
Jansky
@walker1 robots zijn teruggekocht voor dagwaarde. Ze hebben ook een flinke tijd stil gestaan. Dat zal ook een flinke verliespost zijn.
J.v.G
@walker1 en de nodige factuurtjes van Coppens. Zullen er ook wel niet om liegen.
+5
weurding
@J.v.G die zaten er wat ongemakkelijk bij aan tafel met die rechter, je kon zien dat ze wat te verbergen hadden, kwamen op mij niet eerlijk over
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @weurding:
wat ongemakkelijk

Ik krijg van de melkveehouder zelf ook geen hoogte. Enerzijds legt hij alle schuld bij Laval/Coppens inclusief forse claim, anderzijds geeft hij zelf aan dat het in eerste instantie wel goed molk en gelooft hij zelf in allerlei wazige theorieën. Logisch gedacht: wanneer het disfunctioneren van de robots een gevolg is van energiebanen en dergelijke, dan is dit toch moeilijk aan Laval/Coppens te verwijten.

Hier op het bord is wel eens iemand geweest die op een plaatje van Google Maps de aardstralen in zicht had, vraag me af of die persoon ook hier al eens naar gekeken heeft.
weurding
@Jack Rijlaarsdam ze lossen het ook maar op, weet wel dat je als eindgebruiker meestal met de rug tegen de muur staat
Todi
@Jack Rijlaarsdam Als ik hoor dat op een installatie met telefonische controle 20 km verder bliksem inslag heeft gehad en dat de monteurs niks konden vinden bij aanhoudende storingen][ half jaar later ] dan is een menselijke fout[?] gauw gemaakt.
jan w
@Todi
Bij blikseminslag moet je alle elektrische en electronische apparatuur vervangen, anders blijf je aan het "Kl...en". Het overgrote deel gaat binnen een jaar stuk.
puddingbroodje
@jan w dat is in het geval van een melkrobot bijna alles ....
de hoef
@Jack Rijlaarsdam de robots draaien nu op een andere plaats op twee verschillende plaatsen ,
en als mijn info klopt doen ze het prima
coppens staat ook prima bekend
maar ik kan me als boer voorstellen als boer als het niet meer lukt dat je van alles gaat bedenken ,
waar het aan kan liggen ,zelfs zon wazige op de dam halen die alleen zijn zakken bij jou vult ,waar waren het eerste jaar de stralingen dan
echt rara verhaal
ben blij dat we het niet aan de hand hebben in elk geval
Todi
@de hoef Als Coppens kerel was dan zij die ook wat er werkelijk aan de hand is. En niet de flut redenen wat er in het filmpje gezegd wordt.
+1
puddingbroodje
@Todi wat is er aan de hand dan, want ik denk dat niemand het snapt! die zweverige wou zelfs de zwaartekracht gaan opheffen.....
+10
pietjepuk
Quote Reactie van @puddingbroodje:
die zweverige wou zelfs de zwaartekracht gaan opheffen.....

daar hebben we het probleem. dan zakt de melk niet meer naar de spenen 😃
weurding
@pietjepuk geen sporen in het land met weidegang, wel effe van de zonnige kant zien hè
@Jack Rijlaarsdam
Toen dit onderwerp ter sprake kwam en dat deze film eraan kwam heb ik op een plattegrond van dit bedrijf de straling beoordeeld. Mijn conclusie is dat er ondanks de inzet van de wichelroedeloper die de zaak pratende weg probeert te halen en verder niks praktisch doet nog heel veel straling aanwezig is wat negatief is voor een koe.
puddingbroodje
@meetexpert/wichelroedeloper maar hoe kan het dan dat het eerst wel heel goed liep op het bedrijf!
@puddingbroodje
Daar kan ik eerlijk gezegd geen antwoord op geven.
Heb gisteren met iemand gesproken die met de heer Rijthoven gebeld had vorige week. Het schijnt nu ook weer goed te lopen. Maar je weet natuurlijk nooit wat de potentie zou kunnen zijn om et optimale eruit te halen wat er in zit.
+2
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
gelooft hij zelf in allerlei wazige theorieën

Als jij ziek bent, en niemand in de medische wereld kan iets vinden of jou helpen, dan ga jij het ook in het alternatieve zoeken. Dat doet deze man blijkbaar ook. Ieder wijst naar hem, terwijl hij zeker weet dat zijn handelen de oorzaak niet is, nou zeg het dan maar
+1
@cs-agrar
Ben dit helemaal met je eens. Je moet ten eerste weten bij welk bedrijf je zou moeten zijn om metingen uit te laten voeren. Denk dat de bedrijven die daar echt deskundig in zijn zeer dun gezaaid zijn. De meeste dealers zullen dit ongetwijfeld ook niet weten. Daarnaast is het feit wanneer je dan in het grijze gebied terecht komt, je ook niet weet of degene je daarmee echt kan helpen.
Jansky
@meetexpert/wichelroedeloper Ok nu een andere versie. De melkrobots hebben een half jaar probleemloos gedraaid waarna de problemen begonnen. Dit leidt direct tot spanning en stress bij de bewuste veehouder. Het vertrouwen neemt steeds verder af en zicht op verbetering is er niet. De beste man beland in een neerwaartse spiraal en de robots kunnen in zijn ogen niks meer goed doen. Elke storing voelt als tien teveel. Oftewel vertrouwen compleet weg en overspannen. Enige oplossing is handel eruit. Daarbij voelen de koeien ook stress als de veehouder gestresst is. Oftewel er is ‘iets, geknapt.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @cs-agrar:
in het alternatieve zoeken.

Dat begrijp ik. Toch vind ik het opvallend dat hij geloof heeft in een oorzaak van de problemen op het gebied van entiteiten en energievelden, maar tegelijkertijd de leverancier aanvalt op tekortkomingen. Het is één van beiden: of de leverancier levert slecht werk of er is meer tussen hemel en aarde.
J.v.G
@Jack Rijlaarsdam Dat vond ik ook heel vreemd! Heeft dan ook geen enkele zin om in hoger beroep te gaan lijkt me.
Had misschien beter in vroeg stadium kunnen proberen de buitensporige kosten te delen met de dealer. Maar ja achtera
puddingbroodje
Dit geval zal de laval een beste hoeveelheid omzet gekost hebben! als je wilt gaan robotmelken is de keuze reuze en dit helpt de laval iig niet!

Waar ik benieuwd naar ben is waar zijn die drie botjes heen gegaan en hoe loopt het daar! Als het daar goed loopt dan ligt het niet aan die blauwe dingen!
Ik ben al bijna 6 jaar robotboer tot grote tevredenheid je hebt tijden dat je nooit koeien hoeft te halen en zo ineens moet je er een stuk of 4 halen. maar dat ik nu op mijn rantsoen let of het anders doe als vroeger nee eigenlijk doe ik het gewoon hetzelfde als eerder!
Grasbaal
Johan van Rijthoven – de hoofdpersoon in de documentaire ‘Het mysterie van de melkrobots’ – gaat samen met een lotgenoot in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Die rechter achtte onvoldoende bewezen dat Van Rijthoven’s problemen te wijten waren aan de leverancier van de slecht werkende melkrobots.
De documentaire, die vorige week op Nederland 2 werd uitgezonden, trok bijna 350.000 kijkers en zorgde voor een storm aan reacties op sociale media. Van Rijthoven werd sinds de uitzending zelf ook weer door diverse melkveehouders met vergelijkbare problemen benaderd: „Eén van de melkveehouders herkende zich exact in mijn situatie. Hij gaat samen met ons in beroep tegen de eerdere uitspraken van de rechter”, zegt Johan van Rijthoven. „Naast die ene boer, reageerden vanuit het hele land nog diverse andere melkveehouders, die ook problemen hadden met hun melkrobots.”

Meer: melkvee.nl/artikel/…
+1
slagroomvla
@Grasbaal Mooi dat het met de familie en de koeien weer de goede kant op gaat!!
« Terug naar discussielijst

Deze site mist jouw kennis en inzicht

Hebben de trefwoorden melkrobot , delaval , melkveehouder en problemen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!