Fosfaatrechten: de feiten op een rij (deel 1)

Over ongeveer 10 weken krijgen melkveehouders in Nederland voor het eerst te maken met fosfaatrechten. Het is een nieuw slot op de melkveestapel. In deze driedelige serie worden de belangrijkste vragen en antwoorden over fosfaatrechten op een rij gezet. Dit is het eerste deel.

Deel dit topic

Reacties

+20
George
Volgens mij is er nog helemaal niks een feit.
Een feit alleen is dat het na afschaffing van de quotering een grote bende is geworden in melkveehouderijland.
huub
@George het tweede feit is dat het altijd dezelfde zijn die daar iets over te zeiken hebben.
+5
klompen
@huub het is gewoon een feit dat het een bende is.
+1
George
Quote Reactie van @huub:
zeiken

Toen pissen plassen werd is het gezeik begonnen.
+9
hans1980
Melkquotum had zeer simpel fabrieksquotum kunnen worden met beetje uitbreiding 10-15%

Dan geen korting !!
Geen knelgevallen
Geen geluk zoekers
Geen 60>480
+5
George
Quote Reactie van @hans1980:
Melkquotum had zeer simpel fabrieksquotum kunnen worden met beetje uitbreiding 10-15%

De inzet van Nederland LTO/NZO en dergelijke had gewoon quotering behoud in de EU moeten zijn. En als dat niet lukte had men inderdaad zoiets in het leven kunnen roepen. Maar in tegenstelling tot dit alles werd er Bevrijdingsdag verkondigd en moest er gemolken worden om mee te kunnen profiteren van de enorme groeimarkten door bevolkings-en welvaartsgroei in de wereld. Als we hier niet molken dan deden ze het wel ergens anders. Met quotering zouden we de boot compleet missen. Tja en nu zitten er velen midden op zee omdat ze de boot niet gemist hebben. 😄 Wat een bende.
+1
huske
@George heeft je vrouw afgelopen week elke keer een scheut azijn door je koffie gedaan. Man man wat ben jij aan het zeuren deze week. Niks is goed en alles moet eigenlijk bij het oude blijven. Kan jij niet net als jan de hobbyboer met pensioen??
+5
Twentsch Land
@huske

Pensioen heeft George nog geen tijd voor .... hij is nog druk met op de winkel passen 😉
+3
vaak
@Twentsch Land jij lacht hem wel uit maar wie heeft het mooiste leven?
Het draait niet alleen om maïs melk en mest.
+2
Twentsch Land
@vaak

Nee hoor ik lach hem niet uit !! er wordt aangegeven dat het beter is dat George beter met pensioen kan gaan en dat gaat wel te ver...misschien beter nog een keer alles te lezen en dan de conclusie begrijpen dat ik hem nog niet bij de pensioen mensen wil voegen.

Een ieder maakt zijn keus en George heeft die gemaakt door niet meer te melken en een andere vorm van boeren is gaan bedrijven ....... Prima toch !

En een ander heeft bewust die keus niet gemaakt en is blijven melken.......prima toch !

Ik kan niet zeggen dat het een beter of slechter is........het zijn keuzes die een ieder voor zich moet maken ongeacht de reden........gewoon proberen te doen dat wat je graag wilt en dan zijn er altijd meerdere vormen goed.
+1
Erco
@vaak mag hopen op allebei, anders doe je iets niet goed
George
Quote Reactie van @huske:
Niks is goed en alles moet eigenlijk bij het oude blijven. Kan jij niet net als jan de hobbyboer met pensioen

Ja ik zit niet op een hoop onzin te wachten. Gewoon mooi laten zoals het is.
PIONIER
@George Maar gelukkig melk jij niet dus is dit voor jou niet belangrijk. Net als ik geen mais voer weet je nog??
+7
George
Quote Reactie van @PIONIER:
Maar gelukkig melk jij niet dus is dit voor jou niet belangrijk. Net als ik geen mais voer weet je nog??

Nee die gekken hebben het over rijenbemesting en andere ongein. Dat is wel belangrijk voor mij. Maar ik vind het toch wel erg jammer welke weg de melkveehouderij is ingeslagen door het gelobby van de LTO. Gelukkig is het een openbaar prikbord en hoef je niet te melken of mais en aardappelen te telen om mee te zaniken hier.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @George:
Wat een bende.

De invoering verloopt wat rommelig, maar ik begrijp niet waarom je zo negatief bent over de invoering van de fosfaatrechten. Jij bent sterk voorstander van quotering, nu komt er een nieuw quotum en ben je weer niet tevreden.

Mooiste is nog dat het gros van de melkveehouders dus voor €-tonnen aan eigen vermogen in handen gedrukt krijgt en nog loopt men te mauwen. Het is toch één groot feest: geen lot gekocht en toch heeft iedereen een hoofdprijs in de loterij.
+2
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
ik begrijp niet waarom je zo negatief bent

je moet toch wat als je een beroeps mopperaar bent
+2
oubi
@Jack Rijlaarsdam wat rommelig; de conclusie is pas te trekken als het 1 januari 2018 is en we er zeker van zijn dat het stelsel is ingevoerd. Echter kan 31 oktober a.s. een heel belangrijke dag worden. Als de rechter de knelgevallen toewijst is het hek van de dam. Dit gaat betekenen dat veehouders die niet gegroeid zijn, volgend jaar een nog grotere korting gaan krijgen, ten gunste van de groeiers/investeerders. Is dat terecht? Maar het kan nog heel anders lopen. De tijd zal het leren.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @oubi:
Dit gaat betekenen dat veehouders die niet gegroeid zijn, volgend jaar een nog grotere korting gaan krijgen,

Dat is toch de gemakkelijkste oplossing: het probleem op laten lossen door de groep die het minst mondig is en alle regeltjes lijdzaam over zich heen laat komen. Zo werkt democratie tegenwoordig.
kanniewaarzijn
@Jack Rijlaarsdam Zijn veehouders die niet gegroeid zijn automatisch minder mondig?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @kanniewaarzijn:
Zijn veehouders die niet gegroeid zijn automatisch minder mondig?

Dat zie je toch: welke groepen eisen de meeste aandacht op in de media en presenteren zich als knelgeval?
pieta
@Jack Rijlaarsdam Grondgebonden boeren? 😁
Todi
@Jack Rijlaarsdam Achter de minst mondige kan ook een tijd bom zitten.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Todi:
Achter de minst mondige kan ook een tijd bom zitten.

Aan de keukentafel en op prikkebord manse praat, maar uiteindelijk lijdzaam achterover zitten. Ik kom al heel wat jaren op vergaderingen en informatiebijeenkomsten, maar het loopt altijd hetzelfde.
robbies
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
informatiebijeenkomsten,

Woord zegt genoeg. Het is besloten en de leden/toehoorders krijgen informatie. Je gelijk haal je niet op die bijeenkomsten, dat haal je bij de rechtbank. Ik kan me voorstellen dat de niet-groeiers daar ook nog eens terechtkomen
+2
zwier
@oubi Verwacht dat de uitspraak zal zijn dat de harde groeier maar maximaal 12% gekort zijn en dat dit niet onevenredig groot is , ze zullen zich dus aan het fosfaat reductie plan moeten houden.( van dam heeft volgens mij niet voor niets vrij snel na de uitspraak van het kortgeding de korting op maximaal 12% gesteld).
Verder verwacht ik dat de rechter de overheid verplicht een duidelijke knelgevallen regeling zsm bekend te maken, en hier kan dan vervolgens weer bezwaar op worden gemaakt.
Zo blijft alles bij het oude , groeiers hoeven maximaal 12% in te leveren dit jaar, fosfaat rechten gaan door en er komt een duidelijke knelgevallen regeling.
Alleen wat grondgebonden bedrijven betreft ben ik zeer benieuwd wat de uitspraak zal zijn.
Brutus64
@zwier de vraag is dan hoe groot wordt die knelgevallen regeling, als deze regeling ruimhartig wordt, wordt er nog meer gekort bij de niet groeier, ik denk dat de soap nog lang niet teneinde is en dat de onzekerheid ook na 31 okt. blijft bestaan.
robbies
@zwier daar gaat het niet eens over. Kernvraag in de gerechtelijke procedure is de vraag of 2 juli 2015 voorzienbaar was en of de regelgevers zomaar meerdere wetten met hetzelfde doel mag opstapelen.
Teunis D
@oubi Die rechtszaak gaat toch alleen over deelname aan de fosfaatreductie van dit jaar? Volgens mij wordt er geen uitspraak gedaan de fosfaatrechten van volgend jaar en verder. Daar gaan veel mensen vanuit, maar daar gaat de rechtszaak niet over, dacht ik.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De invoering verloopt wat rommelig, maar ik begrijp niet waarom je zo negatief bent over de invoering van de fosfaatrechten. Jij bent sterk voorstander van quotering, nu komt er een nieuw quotum en ben je weer niet tevreden

Rommelig? Nee daar ben ik echt niet tevreden over. Melkquotum was Europees geregeld en dit is alleen een Nederlandse aangelegenheid. Niemand van LTO of ZLTO wil het boetekleed aantrekken en toegeven dat ze helemaal fout zaten met hun visie en het gelobby voor afschaffing van Europese quotering. 1 Europa zeggen ze dan. Het lijkt helemaal nergens op .Maar in dit land maken we het nog veel bonter , we krijgen in Brabant nog strengere regels dan in het rest van het land, Ze zijn compleet kierewiet aan het worden. Nu met dat rijenbemesting voor mais en groenbemester voor 21 September zaaien of als vorstvrij ondergewas maakt de teelt van korrelmais onmogelijk.
Frans1
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Het is toch één groot feest:

Heb jij de slingers ook over je nieuwe voergang hangen? heb je je nieuwe stal klaar mag je geen meer melk leveren
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Frans1:
heb je je nieuwe stal klaar mag je geen meer melk leveren

We zullen zien. Ik heb m'n netwerk aangesproken, meer kan ik er niet aan doen. Onder druk worden doorgaans de beste prestaties geleverd en de spanning zit er zeker op. We bekijken het maar positief. Slingers blijven overigens slecht hangen met dit weer.
brabo
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Slingers blijven overigens slecht hangen met dit weer

er zijn niet alleen maar voordelen aan goedkoop bouwen Jack
pieta
@brabo Nee, je zult in een tentje zitten. Dat kan wel in zijn geheel wegwaaien als de haringen niet goed zitten. 😁
demelkboer
@Jack Rijlaarsdam nog meer van die herwaarderings miljonairs erbij
milka
@Jack Rijlaarsdam
Quote:
Mooiste is nog dat het gros van de melkveehouders dus voor €-tonnen aan eigen vermogen in handen gedrukt

Vond eigenlijk dat er al meer dan genoeg vermogen in het bedrijf zit, zo net voor de overname.
+2
Jan S
😀
+1
George
Quote Reactie van @Jan S:
Ik begrijp ook heus wel dat je in een nieuwe situatie dam maar weer alle mogelijkheden aangrijpt de het je bied. Maar dat je altijd maar weer die bobo's blijft steunen is voor mij onbegrijpelijk.

Daar begrijp ik dus ook geen zak van. Ik vind Sjakie ooit de meest briljante bijdrages leveren en heel goed verwoorden. Maar dan draait het plotseling weer heel de andere kant uit.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @Jan S:
Rommelig??

Lachen blijven, Jan. Ze maken mij niet gek, dat was ik al.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Lachen blijven, Jan. Ze maken mij niet gek, dat was ik al.

Gelukkig nog geen gebrek aan zelfkennis. 😄
overstekend wild
@Jack Rijlaarsdam ouwehoeren ook een vak tegenwoordig
dwers
Quote Reactie van @overstekend wild:
ouwehoeren ook een vak tegenwoordig

Tenminste zolang die ouwe goed in de markt ligt.
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
Mooiste is nog dat het gros van de melkveehouders dus voor €-tonnen aan eigen vermogen in handen gedrukt krijgt en nog loopt men te mauwen

Paar maand eerder waren ze die overnacht kwijt geraakt
buorman
@cs-agrar
Daar hadden ze zelf voor gekozen, en trouwens een deel hadden ze in de 80er jaren ook al gekregen
+1
Coen
@cs-agrar , de quotumprijs in het laatste SH-jaar was 25 eurocent per kg melk, ongeveer 2.500 euro per koe.
in de opkomende fosfaatrechten zit ook het jongvee verdisconteerd, nu ongeveer 12.500 euro per koe (en dat wordt straks nog wel hoger) en dat scheelt een slok 😄

hoorde gisterenavond de vergelijking: de prijs van alle benodigde fosfaatrechten zal ongeveer de maximale leencapaciteit van het bedrijf zijn 😄
pieta
Quote Reactie van @Coen:
de prijs van alle benodigde fosfaatrechten zal ongeveer de maximale leencapaciteit van het bedrijf zijn

Als je weinig verdiend krijg je ze dus goedkoper?? 😁
Coen
@pieta , het is gelukkig een vrije markt, er zijn dus geen verschillen 😄

als de melkprijs nog een tijdje goed blijft (> 40 cent) zal de fosfaatprijs de € 400,- per kg vast gaan aantikken en dan kom je (met een normale jongveebezetting) dus uit op € 20.000,- per melkkoe.
robbies
@Coen als jij dat nu wil betalen, breng ik je vanavond de rechten en morgen de koeien
Frans1
Quote Reactie van @robbies:
als jij dat nu wil betalen

Coen loopt constant een beetje stemming te maken,mooi laten lullen
Coen
@robbies , dan gaat bij ons, echter alleen het overschot aan fosfaatrechten, ook in de verkoop 😄
George
Quote Reactie van @Coen:
hoorde gisterenavond de vergelijking: de prijs van alle benodigde fosfaatrechten zal ongeveer de maximale leencapaciteit van het bedrijf zijn

Lijkt me sterk.
Frans1
Quote Reactie van @George:
Lijkt me sterk.

bij overname geld lenen voor de rechten en het og maar op een of andere manier schenken
+1
groeier
@Jack Rijlaarsdam
Die fosfaatrechten moeten we niet willen, maar ieder bedrijf moest weten dat uitbreiden na 02-07-2015 grote gevolgen gaat hebben.
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @groeier:
ieder bedrijf moest weten dat uitbreiden na 02-07-2015 grote gevolgen gaat hebben.

Juist de uitbreiding vóór 2 juli 2015 heeft hele grote gevolgen: invoering rechten en generieke korting. De impact van uitbreiding na 2 juli 2015 is voor de sector veel minder groot: beetje extra korting voor knelgevallen.
George
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
beetje extra korting voor knelgevallen.

Zullen ze leuk vinden dat ze als knelgeval beetje extra gekort worden. Wil plotseling niemand knelgeval meer zijn. 😄
+1
groeier
@Jack Rijlaarsdam .
Daar zit nou juist het probleem voor de grondgebonden gezinsbedrijven t.o.v. de grote groeiers na 02-07-2015, daar klopt niets van.
+4
cs-agrar
Quote Reactie van @Jack Rijlaarsdam:
De impact van uitbreiding na 2 juli 2015 is voor de sector veel minder groot: beetje extra korting voor knelgevallen

Daar zit hem straks de kneep, de knelgevallen geen last en degenen die niets gegroeid zijn alle korting
+4
groeier
@George
En veel bedrijven hebben nu wel dubbel zoveel vee als 02-07-2015 sommige zijn zelfs wel 400 of 500 stuks meer gaan houden. Zulk soort praktijken is toch te zot voor woorden, moet echt niet kunnen, zeker als je ook nog eens niet voldoende land hebt om de mest kwijt te kunnen. Dit kost 't gewone grondgebonden gezinsbedrijf de kop, en zowel RFC als LTO staan maar wat te lachen.
Wiebren
@hans1980 dat had gekund, sterker nog gemoeten. Maar het is niet gebeurd en nu is het 2017
jg
@Wiebren En nu in 2017 spat deze week het reductieplan uiteen.
robbies
@jg ik zou maar niet teveel vee wegdoen deze week
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @jg:
nu in 2017 spat deze week het reductieplan uiteen

Welnee, er komt gewoon weer een hoger beroep en dus nog meer en langer onzekerheid. Leer er mee leven.
+2
buorman
@Wiebren

Ze hadden gewoon de PAS legalisatie van illegale koeien/runderen op 1/7/15, op 2/7/15 niet moeten legaliseren/belonen met fosfaatrechten.
Coen
@buorman , die PAS-legalisatie op 1 juli 2015 was duidelijk onderdeel van het spel.

maar slechts fosfaatrechten uitdelen op basis van vigerende vergunningen is een heel ander punt.
robbies
@Coen totdat de PAS in zijn huidige vorm bij het Europese hof wordt afgeschoten.
Coen
@robbies , dat o.a. bedoel is dus met het spel dat zich rondom deze datum heeft afgespeeld.
jg
@Coen Dit gaan de bedrijven waarbij de zwaarste korting komt te liggen gebruiken in de gerechtelijke procedure , onevenredige last .
+1
jg
@Coen Tot nu toe heeft niemand in procedures belang gehad bij ben WOB op de datum 2 juli 2015. Dat komt allemaal nog.
+1
jos 15
@Wiebren ,diefstal verjaard pas na 20 jaar.
Wiebren
@jos 15 dus? Wat is je punt
+5
MJvW
Op zich al droevig genoeg dat er een drie-delige serie nodig is om het een beetje duidelijk te krijgen...
George
Quote Reactie van @MJvW:
Op zich al droevig genoeg dat er een drie-delige serie nodig is om het een beetje duidelijk te krijgen...

Een 3 delige serie zonder feitelijke feiten. 😄
+2
sil
@George en nog geen duidelijkheid.......
+12
hans1980
Snap niet dat de lto heeft ingestemd met het toekennen van waarde aan (lucht)rechten dat die voor mannen na 10 jaar lullen over die quotumkosten en kostprijs verhogende quotumkosten (waarvan de makelaars de schuld kregen😅) zodat we niet concurerend waren, zonder quotum kosten konden we de wereld markt bedienen melken voor een kwartje , kostprijs boeren zullen winnen.
Allemaal uitspraken van de grootste Belangenbehartiger LTO dan moet je klomp toch minimaal barsten zoniet in stukken exploderen wanneer ze zonder blikken of blozen 180 graden draaien en boeren (blijvers) weer opzadelen met een kostprijs verhogende rechten en ook nog eens volledig uit handen gegeven aan bloeddorstige makelaars (geen interne beurs)
Waarom weer nieuwe P rechten?
Waarom korten voor niet groeier ?
Waarom geen interne beurs?
Waarom P rechten niet gekoppeld aan grond en hier aan geen waarde toekennen ?
Is alles overwogen LTO

PS. Hebben jullie de smerigste trekker al?
vaak
@hans1980 Hansje, gaaaaaat het nog ?
hans1980
@vaak Snap jou reactie niet....Jij zult dan wel een nieuwe stal hebben die op peildatum redelijk gevuld was...Dat terzijde
Neen wij boeren gewoon door en nee loop niet bij psygigiater heb geen antidepresivia , zit niet zwaar gefinancierd.

Wat wil je nu op de man spelen "vaak"?

Is het bovengenoemde onzin?

Vaak is het zo (lekker dubbelzinnig) dat de reacties die niet passen in het plaatje gekleurd zijn ...

Ben eerlijk en oprecht!

Het P systeem is dat duidelijk niet..kan wel maar dan moet men geen gratis rechten verlenen aan boeren boven de grondgebonden eis!
+1
pieta
@hans1980 Het is vaak zijn pensioen. Ook dubbelzinnig. 😁
BoerBart
@hans1980 Je scoort duimpjes, dus je zit goed!
+3
cornelissen
@hans1980 Inderdaad, met ter zake kundige mensen was heel deze ellende en fosfaattoestand niet nodig geweest, eeuwig zonde . Maar ja ,de ledenraad van RFC heeft Piet Boer gekozen,die dan ook tevens NZO voorzitter werd en LTO heeft K.Romijn gekozen en de leden hebben zijn praatjes geloofd. Ondanks vele waarschuwingen. langsdemelkweg.nl/wp-content/uploads/…
Nu zijn ze beide afgenokt, een puinhoop achterlatend. en men probeert met het "roven"van latente ruimte nog wat te redden voor de stallen op postzegels zonder voldoende grond, die natuurlijk nooit gebouwd hadden moeten geworden.
hans1980
@cornelissen Dat artikel is wel eye opener over geloof in lto...echt op alle punten waarbij harm kees waarschuwd zijn helaas uitgekomen ..
BoerBart
@cornelissen Romijn is niet gekozen. Volgens mij was Siem Jan de laatste die gekozen werd, sindsdien regelt LTO bestuurders zonder verkiezingen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders , melkveestapel en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
80
DEELNEMERS
36
WEERGAVES
0