Open brief aan Frans Keurentjes - Rekenen met P-rechten

Beste Frans Keurentjes,

Naar aanleiding van uw waarschuwing ben ik mij als betrokken lid ernstig zorgen gaan maken. Het produceren van onrendabele melk moeten we natuurlijk niet willen. Daarom maar eens even de telmachine erbij gepakt. Immers met de rekenmachine in de hand kom je een heel eind in ondernemersland.

Stel een bedrijf had op 2 juli 2015 100 melkkoeien met een productie van 8000 liter per koe. dus dit bedrijf produceert in 2015 800.000 kg melk.
Deze boer ging na afschaffing van de quotering natuurlijk ook flink melken. De productie stijgt naar 10.000 kg per koe in 2018. Dus 1.000.000 liter in 2018. Maar gelukkig voor RFC komen er fosfaatrechten in 2018. Wat betekent dit voor de betreffende veehouder:
8000 liter per koe heeft een forfaitaire P -productie van 40,6 kg
Dus aanwezige P rechten op 2 juli 2015: 4060 kg P
min verplichte korting: 8,4 % (= 324,8 kg) blijft er 3735,2 P over.
Echter forfaitaire P productie koe met 10.000 liter is 46,4 kg
Dus het aantal koeien met productie 10.000 ltr dat deze melkveehouder in 2018 mag houden is: 3735,2 : 46,4 = 80,5 koe
DUS 20% KORTING
CONCLUSIE: 80 koeien maal 10.000 liter geeft een jaarproduktie van 800.000 ltr in 2018 voor deze veehouder Dus geen enkele liter meer dan in 2015.
Dus RFC gaat helemaal geen meer melk krijgen. Oke beetje jongvee over de grens, maar dit is verwaarloosbaar op totaal. Oke, RFC leden kunnen P-rechten kopen van niet leden, maar andersom zal net zo goed voorkomen, dus dat is ook onzin.
En dan die waarschuwing voor teveel vee houden is ook compleet overbodig. Het I&R systeem is zo nauwkeurig dat de hoeveelheid vee op een bedrijf met grote precisie is vast te stellen. De overheid kan dit vanachter het bureau precies monitoren. Bij overschrijding krijg je fikse boetes. Net als in de varkens en -pluimveesector. Dat doe je als veehouder een jaar en daarna nooit meer.

Dus beste Frans, je hebt een verhaal de media in geslingerd dat complete onzin is. Voorzitter onwaardig.

En mijn voorspelling is dat RFC in 2019 een flink melktekort heeft ipv een overschot.

De groeten

Deel dit topic

Reacties

+2
sorry
Het ook een beetje vreemd ,bij rouveen laten ze het touw weer vieren
huske
Wat is nu het probleem? Met minder koeien en minder werk evenveel afleveren.
+1
dewittemotor
@huske Dat onze voorzitter een hoop heisa om niks maakt en complete onzin uitkraamt. Dat is niet zijn taak. Hieruit blijkt tevens dat er heel andere motieven spelen dan dat er teveel melk geproduceerd wordt.

Bij de najaarsvergaderingen dient er openheid gegeven te worden over:
Huishan Dairy
Pakistan avontuur
Vele bestuurswisselingen
en nieuwe beperkingen aan leden.

Maar ik voorspel je ze zullen slechts zeer summier aan bod komen of niet. Nee, de info en discussie zal wel beheerst worden door de nieuwe Focus Planet en de grupstal
+1
hookwood
@dewittemotor Gisteravond hebben wij de eerste ledenbijeenkomst gehad van ons district met vanuit het bestuur Frans Keurentjes zelf. Al de door jouw genoemde zaken zijn aan bod gekomen. Vergadering liep dan ook wat uit. Mijns inziens zijn de leden niet met vragen blijven zitten.

Jouw open brief geeft trouwens aan dat de waarschuwing werkt, je bent naar aanleiding hiervan aan het rekenen geslagen en weet waar je nu staat. Dat is ook de bedoeling. Meer zit er niet achter. Behalve dat er moet worden voorkomen dat de aanvoer dusdanig gaat pieken in het eerste halfjaar waardoor de 2 tot 3 procent extra capaciteit ten opzichte van vorig jaar nog niet voldoende is.

Er komt straks ook een fosfaatplanner beschikbaar waardoor het voor een ieder makkelijker wordt om goed inzicht te krijgen in de situatie omtrent de fosfaatrechten op het eigen bedrijf. Zodat idd zal blijken dat het met de aanvoer niet zo'n vaart loopt en er meer waarde kan worden gecreëerd.
robbies
@hookwood mooi, dan is ook de vraag gesteld hoe RFC bij een eventuele standstill de referentie gaat bepalen van boeren die zich netjes aan het FRP heeft gehouden en hoe ze de veehouders inschalen die nergens wat van aangetrokken hebben en maar gas gegeven hebben.

Wat was het antwoord van Keurentjes?
+1
Doktor Tinus
@robbies
Ben hier ook zeer benieuwd naar!
hookwood
@robbies Of de vraag exact zo gesteld is weet ik eigenlijk niet maar het is wel aan de orde geweest. Frans gaf duidelijk aan dat het nog niet bekend is hoe een eventuele standstill ingevuld gaat worden en dat dat ook heel anders zou kunnen zijn dan de vorige keer maar vooralsnog hopen we dat we het niet nodig hebben.
BoerBart
@hookwood RFC ziet graag de koe en bodem in balans. Ik verwacht dat de standstill met plus10% extra korting voor de extensieve geldt. De intensieve zal een standstill met 10% extra melkruimte krijgen.

Dan voegt RFC de daad bij het woord. Niks geen praatjes voor de bühne, maar super eerlijk en duidelijk volgens hun eigen Visie. Chapeau Frans!
+4
pieta
@hookwood Dat is geen antwoord maar het ontwijken van de vraag.
+1
robbies
@hookwood het lijkt me niet zo'n moeilijke vraag. En het antwoord lijkt me nog makkelijker: degenen die zich niet aan het FRP gehouden hebben, zullen de zwaarste last van de standstill dragen. Degenen die zich aan het FRP gehouden hebben, ontzien we bij een standstill.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
het lijkt me niet zo'n moeilijke vraag.

mij wel, want je zit met de juridische houdbaarheid hier van

kan me trouwens de zorgen wel voorstellen van rfc , iets wat nooit op het bord ter sprake komt is dat je onbenut en benut fosfaatrechten hebt
stel een stopper verkoopt in juni 2018 pas zijn koeien en fosfaat dan heeft hij nog maar 50% onbenut te verkopen
ga er ook vanuit dat de gesloten optie contracten de koeien al weg zijn of op 1 januari die dag weg gaan
en als een boer het eerste half jaar er 10 te veel heeft en niet 10 volledig onbenutte rechten koopt er 20 zullen weg moeten om te compenseren

mijn verwachting is dan ook dat al reeds benutte rechten 2018 meer dan 20 % lager in waarde zullen zitten dan onbenut
robbies
@KuikenenKoe volgens mij zit er weinig juridisch aan dit voorstel. De vorige keer zijn de buitenlandse leden ook vrijgesteld van de standstill, weet je nog?
KuikenenKoe
@robbies
wat heeft de boer dan verkeerd gedaan die er heeft voor gekozen om de boete te betalen ?
robbies
@KuikenenKoe zich niet aan de oproep van Keurentjens geconformeerd. Je weet wel, die video van een paar maanden geleden met de oproep om koers te houden
KuikenenKoe
@robbies ja zeker lijkt me een sterk pleidooi in de rechtbank met zulke argumenten krijg je de rechter vast en zeker om
robbies
@KuikenenKoe op welke grondslag wil jij een rechtszaak aanspannen?
KuikenenKoe
@robbies ga er nog niet van uit dat er een standstill komt
maar denk wel dat dit dan voor iedereen zal gelden omdat rfc het gewoonweg anders juridisch niet rond krijgt ook al zal dat zorgen voor een gevoel van oneerlijkheid bij leden die zich aan het frp hebben gehouden
robbies
@KuikenenKoe waarom zou RFC dat juridisch niet rondkrijgen? Ze hebben al eerder leden vrijgesteld.

RFC is een coöperatie die zelf de regels voor collecte vaststelt. Als ze de melk niet meer op willen halen omdat je de KLW niet invult of omdat je in een grupstal melkt, dan kunnen ze ook simpel onderscheid maken bij een standstill. Met dat bijltje hebben al eerder gehakt.
KuikenenKoe
Quote Reactie van @robbies:
Ze hebben al eerder leden vrijgesteld.

frp is ook al enkele keren bij een rechtbank onderuit gehaald meende ik ergens te hebben gelezen
robbies
@KuikenenKoe je haalt wat zaken door elkaar. FRP is een ministeriële regeling terwijl een standstill een RFC-aangelegenheid is
KuikenenKoe
@robbies een regeling bedacht door de zuivel die mbv ministeriele regeling geborgd zou zijn wat achteraf niet zo bleek te zijn
robbies
@KuikenenKoe Hij is nog steeds ministerieel geborgd, maar er zijn enkele vrijstellingen verleend. Dat is heel iets anders dan dat hij niet geborgd is. Maar goed, we zullen het zien. Ik denk dat een rechter zegt dat de leden en RFC het samen maar uit moeten zoeken. Maar voel je vrij om bij een eventuele volgende standstill waarbij uitzonderingen zijn (bv Buitenlandse leden) de boel eens onder de rechter te gooien. Dan weten we het allemaal gelijk
EDOO
@hookwood Is er ook een speciale toets voor boeren die voor de lichte toets zijn geslaagd?
Wilbert
@hookwood hier werd aangegeven dat het vooralsnog niet aan de orde was om bedrijven die het frp genegeerd hebben extra te korten bij een referentie.
robbies
@Wilbert was het antwoord niet: we gaan er vanuit dat we geen standstill nodig hebben
cs-agrar
Quote Reactie van @hookwood:
Mijns inziens zijn de leden niet met vragen blijven zitten.

Mooi voor de leden. En wat was nu de werkelijke reden achter de grote opruiming int bestuur?
+1
kanniewaarzijn
@cs-agrar Fransje heeft duidelijk antwoord gegeven: hij weet het niet 😁
robotmelker
@huske ik ben sprakeloos
+2
van Ittersum
Verwerkingsproblemen omdat er geen markt voor rfc meer is of afzetproblemen omdat anderen die markt hebben ingenomen. Het spookt al tijden door mijn hoofd sinds de laatste stand- Still. Elke berichtgeving vanuit onze COOP kun je bijna koppelen aan deze stelling. Helaas zie ik het tegendeel nooit, temeer omdat andere fabrieken JUIST melk erbij willen hebben. Het is natuurlijk fake om te zeggen dat ze alleen in het topsegment melkproducten wil leveren, ook dat kunnen collegafabrieken dus de omstandigheden blijven hetzelfde, sterker nog , de marktaandeel slinkt dus tja... zwakkere broeders of aangeschoten wild zijn een nog makkelijker prooi voor vriend en vijand.

Spannende tijd voor het bestuur en vooral de ledenraden, hoop dat ze zich durven mengen met de mening van hun gekozen leden ook als die afwijkend is van rfc
Groen1
@van Ittersum Capaciteitsproblemen?
hookwood
@van Ittersum De markt is er altijd wel, de vraag is of je er altijd de prijs voor krijgt die je wilt hebben.
cornelissen
Quote Reactie van @hookwood:
de prijs voor krijgt die je wilt hebben.

Dat is nou het echte "verkopen" en dat is natuurlijk een vak, wat wij aan RFC medewerkers hebben uitbesteed.
Open dag gehad in Bedum, daar stond de kaaslijn voor natuurgerijpte kaas een dag in de week stil : afzetproblemen. Overigens de foliekaaslijn was in vol bedrijf, dus het kan natuurlijk ook een kwestie van switsen zijn
+2
labella
Het lijkt er op dat het met RFC de zelfde kant op gaat als bij Vion een paar jaar geleden. Er vertrekken mij de laatste tijd net iets te veel mensen uit de top, daar rommelt het behoorlijk en ze hebben de laatste tijd een zwalkend beleid.
+1
George
@labella
Ik zei het enkele weken geleden al. Vion 2.0
robotmelker
Moet je eens proberen bij een andere sector. Iets nieuws bedenken voor een onderneming aan banden te kunnen leggen en bij de introductie van een dergelijk systeem meteen 8.5% reductie te noemen.

Hele lobby's worden uit de kast getrokken om zoiets van tafel te krijgen. Nee dan onze sector, als ware architecten gaan ze op gang voor wet en regeling op gang te krijgen. Want als ze dat niet doen..... godweet wat voor onheil de sector dan treft.

Daarbij komt ook nog dat wijzelf ook niet 1 blok vormen. Het spreekwoord; verdeel en heers hebben ook onze voormannen goed begrepen.

Schandelijke maatregelen met hoge kosten worden er op de borden van ons gelegd. En wanneer moet zoiets terug verdient worden?

Nee ik ben er niet gerust op hoe alles geregeld moet gaan worden in 2018. Maar daar hoefde ik niet de wijze woorden van onze Frans voor te horen. Ook FC moest zich schamen voor haar optreden in deze wirwar van extra regels en extra kosten. Ik ben het volledig eens met 'de witte moter' . EEN GROVE SCHANDE VOOR EEN DERGELIJKE COÖPERATIE VAN EN VOOR MELKVEEHOUDERS.
jan w
100 melkkoeien a 40.6
80 stuks jongvee 40 a 0.53 = 21.2
40 x 0.23= 9.2
totaal 30.4 gve a ?? 40.6 of 46.4? ( 30.4 x 40.6=1234)

totaal 5294
-8.3% = 4855

100 mk * 46.4 = 4640 blijft over 215 kg /40.6 = 5.3 gve / ((0.53+0.23)/2) = 7 vaarzen en 7 kalveren.
Kan hij 1.000.000 kg. melk melken.

Of
80 * 46.4= 3712 blijft over 1143 kg/ 40.6= 28.1 gve / ((0.53+0.23)/2) = 18.5 vaars en 18.5 kalf
Kan hij 800.000 kg melk melken en een vervanging van nog 20%.
m uut m
@jan w
Beetje veel jongvee
2015
100 mk × 8000 kg melk (40,6) =4060
0-1 jaar 25 × 9,6= 240
1-2 jaar 25 × 21,9=547.5
Totaal 4847,5
Jongvee de deur uit

Intensief korting 8,3 procent 402,3 kg
4847,5 - 402,3 = 4445,2 / 46,4 = 95,8 mk
95 mk keer 10000 = 950.000 kg melk.

Extensief geen korting
4847,5 / 40,6 = 119,4 mk
119 × 8000 = 952.000 kg melk
Druk
@m uut m
Gaat het nu om (te) veel liters te leveren of om maximaal winst te maken?
+1
demelkboer
@Druk jij ben geen echte nederlandse boer. Het gaat om maximaal liter leveren onder de voorwaarde dat je net onder het bestaansminimum verdiend.
m uut m
@Druk
Maak jij winst met melken of met jv opfok.
Druk
@m uut m
Het verschil in winst wordt gemaakt op de grond 😄
De winst wordt ook gemaakt met ‘oude koeien’ en altijd voldoende eigen aanfok.
jan w
@m uut m
Had de hoeveelheid P van het jongvee zo niet in min hoofd. Maar er zijn op de meeste bedrijven op die manier toch nog wel mogelijkheden. Mocht de KLW er dan ook nog een keer bijkomen dan moet het op een of andere manier toch nog lukken om meer te melken.
hans1980
Melkproductie en fosfor per kg melk is bijna 1:1 dus die extra hoge productie helpt niet echt binnen fosfaatrechten.
Minder jongvee wel ongeveer 1/3 melkkoe per stuk jongvee .
In feite had het net zo goed koe rechten kunnen heten , alles is nu immers forfair 0,0 speel ruimte met BEX/KLW.

BEX zou niet geborgd kunnen worden terwijl de overheid wel gebruik hier van maakt >>lees het is wachten op de cijfers van fosfor gehaltes in kuilen..
Indivuduele BEX voordelen worden opgesnoept door landelijk beleid ook die onrechtmatige korting van 8,3% voor niet groeier en last but not least de uitspraak van rechters op lichte toets (3000-4000 boeren) een positieve uitspraak geeft voor de niet of gematigde groeier een extra strafkorting van 5-10%?

Erg onrechtvaardig , en wil de RFC toch een soort van fabrieksquotum dan had dat ook doorgertrokken kunnen worden op laatste melkquotum jaar!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouders geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
24
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN