‘Aandeel maïs in rantsoen veel groter effect dan voeren bestendig vet’

Cono verbiedt het voeren van pensbestendige vetten. Een aantal leveranciers van deze vetten zijn uiteraard niet blij met deze ontwikkeling. Zij zijn van mening dat de zogenoemde negatieve effecten erg klein zijn. Zo zou de rantsoensamenstelling, waaronder het aandeel (snij)maïs, een veel groter effect hebben op de vetzuursamenstelling in de melk.

Deel dit topic

Reacties

m uut m
Gaan ze dat toch ook verbieden.
+7
MARTIJN G
@m uut m Hopelijk jouw linkse gezeur ook
m uut m
@MARTIJN G
Mais heeft een negatieve invloed op de smaak van kaas.
RFCer
@m uut m Mischien is het beter om maar niks meer bij te voeren. Alleen gras of graskuil/hooi. Zijn we gelijk van alle gezever af.
m uut m
@RFCer
Ga eens kijken in Zwitserland , Italië of Frankrijk bij de duurdere kaassoorten.
RFCer
@m uut m lijkt me best wel interessant trouwens om bij ze in de keuken kijken.
kaas
Volgens Fedde de Jong van Speerstra Feed Ingrediëntsblijft in veel gevallen het zuurtegraat ver onder de norm dan weet hij zeker niet dat de kaas fabrieken een norm hanteren van 0,6 en dateen beetje gemiddeld zuurtegraad al gauw op 0,4 of 0,5 zit dan is een kleine verhoging al voldoende om boven de 0,6 te komen hier ook meerdere keren vet gevoerd maar toch bijna elke een verhoging van minimaal 0,1 en als je de kosten baten ziet blijft er eigenlijk geen winst over van vet voeren.
cs-agrar
@kaas ik voer het ook en zie de zuurtegraad niet omhoog gaan, eerder naar beneden
+1
wally
@kaas zuurtegraad vet 0,4-0,5?? wat doe je met die melk ? robot ?
bij mij 0,2 incl vet in rantsoen
puntertje
Dat maïs ook slecht is voor de melkvet samenstelling vindt ik nou niet meteen een overtuigend argument om het voeren van bestendig vet vrij te pleiten van negatieve invloeden op het eindproduct. Eerder een reden om maïs eens beter onder de loep te nemen.
+1
robbies
@puntertje nonsens. Er wordt al decennia kaas gemaakt van met maïs gevoerde koeien. Nooit een probleem geweest.
+1
m uut m
@robbies
Daar zijn toch heel wat kaasmakers het niet mee eens.
robbies
@m uut m verklaar dan eens waarom veel zelfkazers ook maïs in het rantsoen hebben.
m uut m
@robbies
Weten niet beter denk ik.
De lekkerste kaas heb je bij dag en nacht weiden geen kuilvoer en alleen hooi
robbies
@m uut m dat zal bij jouw kaas vast zo zijn. De rest vindt ook zijn afzet, dus die zal ook zijn kwaliteiten hebbeb
achterhoeker2
@m uut m Daar heb ik ze rfc nooit over gehoord.
jan w
Quote Reactie van @m uut m:
Weten niet beter denk ik.De lekkerste kaas heb je bij dag en nacht weiden geen kuilvoer en alleen hooi

Ze kunnen het toch ook krijgen zo ze het willen hebben. Als de opbrengstprijs er maar naar is.
cs-agrar
Quote Reactie van @robbies:
Er wordt al decennia kaas gemaakt van met maïs gevoerde koeien. Nooit een probleem geweest.

Een zelfkazer kan het verschil in de kaasbak echt wel merken. Ooit eens bij een zelfkazer een andere melkput gemaakt, molken tussendoor ergens anders met weidetankje en man kon het wel heel best merken dat melk anders was door de nieuwe installatie, was minder "beschadigd". Zo zullen ze het met voedermiddelen dus ook vast kunnen merken. Grasboter is toch ook anders dan stal?boter.
+1
jg
Buiten het feit dat we ons geen discussie/twijfel over kaaskwaliteit kunnen veroorloven is het werkelijke rendement van vet voeren op korte / lange termijn twijfelachtig. Melk/vet productie wereldwijd is al hoog genoeg.
+5
RFCer
@jg zowiezo vraag ik me af of je het weer kan verdienen. Ik kon het niet namelijk. Melk bleef onveranderd vet gehalte steeg 2 tiende maar daarmee waren de kosten er niet mee uit. De prijs van het goedje is door hype snel gestegen.
de hoef
@RFCer en eiwit zakte hiet 0.05
+1
jan w
@jg
Het is maar net van welke kant je het bekijkt. Ik voer alleen mijn hoogproductieve koeien tot 80 of 100 dagen ermee , of een koe die te matig in conditie is. Hierdoor is het verval in de bcs ( body condition Score ) lager, waardoor de koe minder afvalt, het wat makkelijker vol kan houden en je kunt het veelal in de 2e helft van de laktatie weer terug pakken, dit omdat de koe minder hoeft te groeien. Groei kost veel energie.
cs-agrar
Quote Reactie van @jan w:
tot 80 of 100 dagen ermee

hoe doe je dat, door voercomp of met de hand?
+1
jan w
@cs-agrar
Als brok in de voercomputer.
Een startbrok met daarin Alifet met omega 3 vetzuren. Zit ongeveer 3100 Vem in en het is mogelijk om tot 10% bij te mengen in het krachtvoer
Farma_boerke
No-news; wij van wc-eend adviseren ..... gehalte is groot in dit bericht.
Bang om marktaandeel kwijt te raken.
cs-agrar
Quote Reactie van @Farma_boerke:
Bang om marktaandeel kwijt te raken.

tja tis ook niet dat ze niet bewezen hebben markten en kwaliteit te kennen...
hans1980
Kennis had ook vet gevoerd en klaagde over veels te hoge zuurtegraad van 1,5 wel meer liters maar was er mee gestopt om de reden van de zuurtegraad.

Speerstra producten wel eens gevoerd , diamond -v 3/4 jaar en vet 3 maand beide geen waarneembaar effect wel qua kostprijs

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voeren , melk , cono en rantsoen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
14
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN