Landbouwgrond dreigt uitgeput te raken

Veel landbouwgronden raken uitgeput door een tekort aan mineralen. Het probleem wordt breed onderschat omdat er niet naar wordt gekeken, stelt Bert Carpay na afloop van het zogeheten steenmeelproject in de Gronings-Drentse Veenkoloniën. De uitputting van mineralen – bepaalde zand- en kleideeltjes – in de Nederlandse bodem zou een grote zorg voor de landbouw moeten zijn. Ook de consument zou zich zorgen maken als deze op de hoogte was van het verlies aan voedingswaarde van veel van ons dagelijks voedsel, vertelt Bert Carpay van het gelijknamige adviesbureau in Huissen. ,,Wat niet meer aan nutriënten en sporenelementen in de bodem zit, zit ook niet in het voer voor dieren en niet in voedsel voor menselijke consumptie.’’

Steenmeel
Afgelopen jaar heeft Carpay met financiering van LTO Noord Fondsen bij twee bedrijven op vier percelen onderzoek laten doen naar het effect van steenmeel – gemalen vulkanische gesteente dat nagenoeg alle (sporen-)elementen bevat die gewassen, dieren en mensen nodig hebben – op de opbrengst en de kwaliteit van het gewas. Daarbij verbaasde het hem dat de onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR), die het onderzoek monitorden, geen enkele kennis van mineralogie hebben. ,,In ieder geval gebruiken ze die kennis niet.’’ De mineralen in onze bodem zijn aangevoerd door overstromende rivieren of door verpulvering van rotsen tijdens ijstijden. Onderzoek leert dat de mineralenvoorraad langzaam maar zeker uitgeput raakt. „Verlies aan humus, het ontstaan van tekorten aan sporenelementen en structuurverlies zijn belangrijke signalen die direct gerelateerd zijn aan het verdwijnen van mineralen uit de bodem. Deze problemen zullen verergeren als maatregelen uitblijven”, schrijft Carpay in zijn onderzoeksverslag aan LTO Noord. Hij roept WUR daarin op hier aandacht aan te schenken. ,,Niets doen is ronduit schadelijk voor de landbouw.’’

Nieuw agrarisch systeem
De daling van het mineralengehalte is deels het gevolg van het natuurlijke proces van verwering. De hoge productiviteit die de landbouw nastreeft, eist echter ook zijn tol. De afbraak is versneld door verzuring van de bodem door het gebruik van kunstmest en drijfmest en in het algemeen door de verbranding van fossiele brandstoffen, aldus Carpay. Met gangbare meststoffen kan de mineralogische schade niet worden hersteld, stelt hij. Carpay: ,,Nieuwe inzichten op wetenschappelijk gebied tonen aan dat we aan de vooravond staan van een nieuw agrarisch systeem.’’ Het toevoegen van steenmeel behoort tot de nieuwe werkwijze om de bodem te verbeteren. De samenstelling van steenmeel verschilt per mijngebied. Daardoor is hun werking in de bodem verschillend en laten de diverse steenmeelproducten verschillende resultaten zien.

Verschil van inzicht
Die constatering heeft geleid tot verschil van inzicht met WUR bij de monitoring van de vier percelen. ,,De onderzoekers van de WUR hebben alle resultaten op een hoop gegooid terwijl het geheel verschillende producten zijn. Alsof je het opbrengen van stikstofkunstmest en kaliumkunstmest als dezelfde behandeling beschouwt. Door die middeling laat WUR zien dat ze de functie en werking van steenmeel (nog) niet begrijpen. Ik vind dit schokkend’’, aldus Carpay, ,,omdat het de landbouw schaadt.’’ Het voor de regio meest geschikte steenmeel biedt zicht op een hogere opbrengst en een hogere kwaliteit, aldus Carpay. ,,Het zetmeelgehalte in aardappelen op de proefvelden is hoger, de planten zijn sterker en minder gevoelig voor droogte en ziektes. Daardoor zijn op termijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Zodra het bodembeheer is geoptimaliseerd op het gebied van mineralogie en bodemleven wegen de extra inkomsten ruimschoots op tegen de kosten van duurzaam bodembeheer.’’ Alhoewel gefinancierd met landbouwgeld is het de vraag of en hoe de sector dit onderwerp zal oppakken. LTO Noord heeft toegezegd het verslag aan alle relevante vakgroepen toe te zenden. ,,Het is afwachten of het daadwerkelijk op de agenda komt.’’

Verzet
Carpay rekent niet meteen op applaus. Om ander bodembeheer te realiseren, zullen wetenschappers moeten toegeven dat ze lange tijd een belangrijk aspect van de bodemvruchtbaarheid over het hoofd hebben gezien. Ook verwacht hij verzet uit de kunstmest- en kalkindustrie omdat zij de vraag naar hun producten zullen zien teruglopen. De proef in de Veenkoloniën was kleinschalig. Carpay hoopt dat er een grootschaliger onderzoek naar de toepassing van steenmeel komt dat de landbouw zal overtuigen dat het anders en beter kan.

dvhn.nl/economie/…

Deel dit topic

Reacties

+1
spotmelker
,,Het is afwachten of het daadwerkelijk op de agenda komt.’’ Past niet in het (KLW) straatje 😄
Coen
@spotmelker , waar is het goede rentmeesterschap over onze landbouwgrond gebleven?
intensivering heeft meer schadelijke gevolgen, het is roofbouw alom 😞
jan w
@Coen
Het hele gebeuren heeft niks met de intensivering te maken. Als de derogatie zou gaan vervallen, wordt het probleem alleen maar groter. Aan een goed voedselpakket zitten kosten, maar het product voedsel mag in de Supers niks kosten. Wel heeft de consument het geld over om geld uit te geven voor gezondheids en medische kosten. Dit terwijl het in de basis "fout" gaat.
+1
jan w
Quote Reactie van @spotmelker:
Past niet in het (KLW) straatje

In het project van de "Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers wordt er heel veel aandacht aan de bodem besteed. Bex is voerspoor, KLW is Bex + Bodem
robbies
@jan w die VKA wordt wel vaker aangehaald. Lijkt me een nuttige samenwerking. Probleem met de KLW is dat vrijwel geen enkele intensieve veehouder dat ding invult vanuit goed rentmeesterschap of iets dergelijks. De enige reden dat er nu zo krampachtig aan de KLW wordt vastgehouden, is omdat er ooit geroepen is dat er extra fosfaatruimte voor komt (lees: gratis groei). Vanuit een eigen motivatie zijn er namelijk heel weinig studieclubs ontstaan zoals VKA
+2
jan w
@robbies Dit is nu volgens mij het 5e seizoen dat we meedraaien. Toen was er nog helemaal geen sprake van het hele fosfaat gebeuren.
pieta
@robbies Wij hebben hem volgens mij over 2014 ook al ingevuld. En wel voor 2 juli 2015.
labella
Ik ben ook elke dag uitgeput, dat komt denk ik ook door de verminderde voedingswaarde van mijn voedsel.
Coen
@labella , bekijk de mineralen in onze landbouwproducten eens met die van 20 tot 30 jaar geleden.
oldhuus
@Coen
Bedenk ook dat veel groenten lauter op kunstmest geteeld worden, zo niet alleen een gebrek aan organische stof maar ook een gebrek mineralen. Nu staan winkels wel vol met potjes vitaminen en mineralen rechtstreeks uit dezelfde synthetische industrie, net zoals die standaard in het melkveerantsoen zitten, maar over de werking/opname is nauwelijks iets bekent.
Over dat steenmeel heb ik wel hele verhalen gelezen, de grond zou door eeuwen akkerbouw en uitspoeling richting de zee de mineralen kwijt zijn geraakt, in de Flevopolder zijn ze ook al percelen aan het diepploegen, en hier in de regio is dat ook wel eens gebeurt, onder in de grond zit vaak een rode laag zand die alle mineralen bevat maar slecht water doorlaat.
Coen
@oldhuus , veel akkerbouw is momenteel substraat-teelt geworden 😞
de voorlopers hebben dat inmiddels door en gebruiken nu al een ruimere vruchtwisseling en compost om die noodzakelijke organische stof weer in de grond te krijgen en de mineralen in de producten weer op oude vertrouwde niveau's te krijgen.

ook de mineralen in de zuivel zijn veel lager dan vroeger, daar zit echt onderscheidend vermogen 😄 nu de opbrengstprijs nog relateren aan de mineralen in het product 😄
m uut m
Wil je de bodem vruchtbaarheid verbeteren dan stop je gelijk met ploegen en continue teelt.
Pluto
@m uut m Continuteelt zit verankert in het GLB , door de vanggewas verplichtingen is de bio diversiteit de nek omgedraaid . Parlementaire onschendbaarheid leid tot verrassende en veelal ondoorzichtige besluiten waarbij volksgezondheid niet meer relevant is als geld te kort als motivatie om geen controlerende taken meer uit te voeren !!. In dat licht zal er voorlopig geen verbetering optreden .
kanniewaarzijn
Dit verhaal doet me sterk denken aan die luchtfietserij over biochar. Een systeem waarvan ieder weldenkend mens al van tevoren wist dat het niet zou gaan werken. De enige en echte oplossing is: erkennen dat men mineralen uit verschillende leefwerelden niet zomaar op kan tellen. Want dat doen de "wetenschappers" van de WUR inderdaad; alles op één hoop gooien, met alle gevolgen van dien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0