FC wil van de intensieve melkveehouder af (volgens hoofdredacteur Boerderij)

Volgens het commentaar van Geert Hekkert, hoofdredacteur van Boerderij, wil FC van de te intensieve melkveehouders af
Plus een stevige discussie over het leveringsrecht.
Zie
boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/…?

Deel dit topic

Reacties

sorry
Wat wil frans bereiken door halverwege de reductie te gaan praten over leveringsrecht?

waarom dit op boerderij.nl ? middelen zat om eigen hand te houden en het niet te laten verkloten door 2 joernalisten
+4
brabo
Quote Reactie van @sorry:
waarom dit op boerderij.nl ?

het zou eens onderhand tijd worden dat ze daar bij FC een eigen fatsoenlijke site krijgen waar de leden onderling de discussies kunnen gaan voeren.
Dan hoeven wij hier al die onzin tenminste ook niet te lezen
dewittemotor
@brabo Daar erger ik me ook enorm aan. Ze moeten eens veel opener gaan communiceren. Wil je vertrouwen houden dan is dat de eerste voorwaarde. Zeker bij grote veranderingen

Publiceer gewoon wat er in de ledenraadsvergaderingen wordt besproken.
Maak de stemverhoudingen bekend en de notulen. Ik vind zelfs dat van elk ledenraadslid bekend moet zijn, hoe hij/zij heeft gestemd. (is in de Tweede Kamer er toch ook)

Hoe moet ik nu als lid bepalen op welk potentieel nieuw ledenraadslid ik moet stemmen? De regio's zijn ondertussen zo groot, dat je de meeste niet eens goed meer kent.

Ook de bepaling van de garantieprijs kan men precies publiceren. Is toch het gemiddelde van het mandje. doen ze ook niet, omdat daar ook vaak niets van klopt.

Al die geheimzinnigheid vergroot alleen maar het wantrouwen onder de leden. Terecht of onterecht dat maakt niet uit.
+1
robotmelker
@dewittemotor je hebt helemaal gelijk.. maar je gelooft toch zelf niet dat onze districtraad dat aandurft... in die raad zitten alleen maar uitgekozen mensen in die heel goed ja kunnen knikken...
+1
arie.j
Quote Reactie van @brabo:
het zou eens onderhand tijd worden dat ze daar bij FC een eigen fatsoenlijke site krijgen waar de leden onderling de discussies kunnen gaan voeren.Dan hoeven wij hier al die onzin tenminste ook niet te lezen

Je denkt toch zeker niet dat de landbouwbladen ooit zullen ophouden met hun eigen visie, prikkelende artikelen en columns naar eigen mening te plaatsen?
+1
brabo
@arie.j
nee dat denk ik ook niet.
Net zo min als dat ik denk dat de leden van FC op hun eigen site de discussie zullen gaan voeren.
Want daar zal het wel onder eigen naam moeten en hier kunnen ze lekker anoniem lopen te schelden.
de hoef
@brabo dat kan al hans ,alleen ze hebben daar alleen nog een eigen mening ,ze vragen nog wel wat aan de leden maar wat er gaat gebeuren staat vast
Grasbaal
De woorden worden nu wel erg in zijn mond gelegd, terwijl het concreet (nog) niet zo is:
Quote:
Hij weigert het hardop te zeggen, maar door drie nadelen te benoemen van het huidige onbeperkte leveringsrecht van de leden – geld verspelen, onrendabele capaciteit en verrassingen in de melkaanvoer – lijkt de komst van een vorm van fabrieksquotum nabij.
hookwood
@Grasbaal dat is dus de interpretatie van de journalist....
weideboer
@hookwood telegraafgehalte
+1
arie.j
Quote Reactie van @Grasbaal:
De woorden worden nu wel erg in zijn mond gelegd, terwijl het concreet (nog) niet zo is:

In ieder geval zouden ze in Groningen vanavond een paar extra vragen kunnen stellen....
Porky
@Grasbaal de grond beginselen van een coöperatie zijn gestoeld op het communisme hè, vergeet dat even niet,
+3
Twentsch Land
@Porky

Dat is te kort door de bocht ..... grondbeginsel van een coöperatie is door samenwerken een lagere kostprijs te realiseren en sterke in een concurrentie positie te staan.
+2
harke
Laat ze bij fc maar eens duidelijk zijn over wat ze in china tekort zijn gekomen bij husian.
ipv tegen eigen leden zeiken
+3
hookwood
@harke Op dit moment is het alleen zo dat het aandeel van 1% wat FrieslandCampina in Huishan Dairy heeft op basis van de laatste beursnotering 20 miljoen in waarde is gedaald.

De joint venture die wij hebben als FrieslandCampina met Huishan Dairy, genaamd Friesland Huishan Dairy en waar FrieslandCampina zeggenschap over heeft, draait gewoon door zoals het de bedoeling was en de melk komt nog steeds bij de koeien van Huishan Dairy vandaan.

Meer is er momenteel niet over te melden.
familie pelle
@hookwood
Waarom discussie over leveringsrecht c.q. Fabrieksquotum? We hebben over een half jaar toch al een quotering. Fc weet precies hoeveel melk ze kunnen verwachten volgend jaar.
+1
burg
@familie pelle denk dat niet de hoeveelheid maar de manier waarop het geproduceerd is meer van toepassing word voor het zogenoemde qoutum
Jack Rijlaarsdam
Quote Reactie van @familie pelle:
Waarom discussie over leveringsrecht c.q. Fabrieksquotum?

Nu noem je twee verschillende zaken. Er komt geen fabrieksquotum. Wel zal het recht om melk te leveren af gaan hangen van de mate waarin je aan aanvullende eisen wilt voldoen.
hookwood
@familie pelleEr is (nog) helemaal geen discussie over een fabrieksquotum of leveringsrecht. FC weet dus niet hoeveel melk ze kunnen verwachten. Daarom is er vandaag ook een enquête naar de leden gestuurd om daar meer inzicht in te krijgen.
@hookwood Duuuuuuuuuuuuuuuuuuus de foefaatreductie is een KUL verhaal, en het gaat enkel en alleen om maar minder melk te krijgen, laat de rechter hier maar eens GOED naar kijken bij de komende rechtzaken.
Druk
@hookwood
Waar kunnen wij dat (eerder, en liefst nog wat uitgebreider) lezen op Melkweb ?
+1
hookwood
@DrukStaat er al een tijdje op....

melkweb.frieslandcampina.com/nl-nl/…
+4
de hoef
Quote Reactie van @hookwood:
Meer is er momenteel niet over te melden.

als je inzet op grondgebonden ,dan is een mono vergister toch niet van deze tijd
+7
nederlandse boer
Het gaat om 'dieren en grond in evenwicht'. Daar middels de mestwetgeving de hoeveelheid mest/ha aan een maximum gebonden is wordt de extra rundveemest per definitie verantwoord geplaatst op akkerbouwhectares. Derhalve zijn dieren en grond per definitie in evenwicht in Nederland. Mij ontgaat de zin van grond kopen op afstand en met mest en voer heen en weer slepen naar 'je eigen grond', terwijl de akkerbouwer naast ons vraagt om rundveemest.

Duidelijk weer een lobby van de extensieve inefficiënte (zowel mineralentechnisch alsook kapitaaltechnisch) melkveehouderij die 'de buurman' als concurrent ziet terwijl de werkelijke concurrenten de landen zijn waar tegen lage kosten melk geproduceerd zoals de VS en NZ.

Een tegen zichzelf verdeeld huis kan...........................
Wanneer komt de tijd dat ingezien gaat worden dat we met z'n allen door dit soort discussies alleen maar verder van huis komen? Al dit soort additionele voorwaarden en reguleringen werken uiteindelijk kostprijsverhogend voor iedereen daar uiteindelijk de productiefactor grond 'schaarser' gemaakt wordt.
cornelissen
Quote Reactie van @nederlandse boer:
de extra rundveemest per definitie verantwoord geplaatst

Wel als je varkensrechten koopt en onverhuurd op de plank legt,anders krijg je toch enorme spanning op de mestmarkt,want de meeste varkensmest wordt toch in nederland geplaatst en niet verwerkt.
Maar dat zal degene, die het betreft , wel gedaan hebben neem ik aan ,is ook het probleem van overschrijding
fosfaatplafond opgelost.
+1
jg
@nederlandse boer Zolang je blijft redeneren in voeropbrengst en mestplaatsingsruimte is Nederland niet meer je thuisland als melkveehouder. Helaas Het is niet anders.
George
Quote Reactie van @nederlandse boer:
reguleringen werken uiteindelijk kostprijsverhogend voor iedereen

Dat deed de stap van 60 naar 480 koeien ook. Was ook kostprijsverhogend.
dewittemotor
@George Heb jij er al eens over nagedacht aan wie jij je snijmaïs gaat verkopen als iedereen grondgebonden is? En hoe jij aan je mest gaat komen/

Natuurlijk lukt jou dat allemaal, maar financieel gunstiger wordt jou plaatje er niet op
cornelissen
Quote Reactie van @dewittemotor:
En hoe jij aan je mest gaat komen/

Varkenshouders ook al grondgebonden?
jg
@dewittemotor Melkveehouders en varkenshouders en kippenhouders hebben altijd belang bij de maïs korreltjes.
dewittemotor
@nederlandse boer Zo is het precies, maar dat snappen de meeste niet
arie.j
@nederlandse boerAlle Brabantse en andere veehouders hebben akkerbouwland bij buren of iets verderop ?
Je weet wel beter.
Mest afzetten zou dan veel goedkoper zijn dan nu.
En het is onderhand genoeg aan de orde geweest dat in theorie je hele verhalen kunt houden over mestafzet , maar dat er aan de controleerbaarheid nog van alles rammelt.
Daarnaast wil de maatschappij om allerlei onderhand ook wel bekende redenen geen grote veedichtheid in beperkte gebieden. Kun je terechtvinden maar dat is nu eenmaal zou.
Tot slot , maar duidelijk niet het minst, moeten koeien zomers weiden, en dat gaat niet als je te intensief en te groot bent
Verder moeten liefst natuurwaarden in stand blijven of terug komen, en dat zal met erg intensief ook niet gaan.
robbies
@arie.j natuurwaarden? Dat is belangrijk, maar laten we nu niet doen alsof er veel natuur verdwenen is door de veejouderij. Er zijn gigantische bedragen uitgetrokken zijn voor natuurontwikkeling, waardoor er veel meer natuur is bijgekomen dan verdwenen in de afgelopen 20 jaar.

Nu het beheer nog. En dáár kan nog veel verbeterd worden. Ik las laatst ergens de term klapstoelbeheer. Geld investeren in natuur en dan vervolgens aan de rand kijken hoe de boel verwildert.
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
@arie.j natuurwaarden? Dat is belangrijk, maar laten we nu niet doen alsof er veel natuur verdwenen is door de veejouderij. Er zijn gigantische bedragen uitgetrokken zijn voor natuurontwikkeling, waardoor er veel meer natuur is bijgekomen dan verdwenen in de afgelopen 20 jaar.Nu het beheer nog. En dáár kan nog veel verbeterd worden. Ik las laatst ergens de term klapstoelbeheer. Geld investeren in natuur en dan vervolgens aan de rand kijken hoe de boel verwil

Tja, maar dat zijn (zoals zoveel dingen) voorwaarden die de maatschappij wil, wat boeren er over van mening zijn telt maar in geringe mate.
robbies
@arie.j
Quote:
Verder moeten liefst natuurwaarden in stand blijven of terug komen, en dat zal met erg intensief ook niet gaan

Komt op mij over als jouw mening
+1
Twentsch Land
@robbies

Doen de meesten hier toch ? hun mening geven !
arie.j
Quote Reactie van @robbies:
Komt op mij over als jouw mening

Alles over weidevogels, natura 2000, geen monocultuurgrasland , landschapbeheer enz.enz. zijn geen dingen die ik heb verzonnen.
Weidezicht
@arie.j de maatschappij? Wie zijn dat? Stel linkse plannenmakers die zich op cruciale plekken hebben weten in te graven. Kijken op de landkaart. Zien nog hoekje agrarisch en hup er wordt een plan bedacht. Natuur recreatie en zo nog wat geldverslindende opties. Woon in de randstad en daar is een voormalig floriade terrein ook ingericht tot recreatie gebied. SBB hobbyet er wat met koeien en ronde balen en schenkt wat gras aan een bioboer (verdenk sbb ervan zijn loonwerker rekening nog te betalen) en verder zie je geen mens in dat park. En er wonen er 200000 omheen. Nu aan de andere kant van die stad 500 ha opgekocht door waterschap onder mom waterberging. Wordt ook recreatie. De omwonenden brief gehad dat ze mee mogen beslissen over welke bankjes en wat voor vissteigers er moeten komen. De maatschappij vraagt erom? Als ze wisten dat ze daar de steeds hogere waterschapslasten voor betalen ging het hele plan plat. Maar je krijgt het niet in de media.
arie.j
@Weidezicht De maatschappij bedoel ik de samenleving mee, gewoon wat de meerderheid tegenwoordig van mening is.
Kan jij wel een hele tirade over verkeerd bestede dingen houden, maar dat veranderd daar niet zo veel aan.
christo
@arie.j De meerderheid heeft er helaas geen kaas van gegeten.
Druk
@christo
Dan schort het toch aan de juiste informatievoorziening? Wiens taak is dat??
jan w
Voor een jaar of 15 geleden haalde ze bijn alle middelen uit de kast om maar van de kleinere leden leveranciers af te komen. Dit alleen maar om schaalvergroting af te dwingen. Toen zei Olyslager nog dat de concerndirectie, koste wat het kost. Zo snel als mogelijk 30 a 35 % van de leden kwijt wilde, alleen maar om schaalvergroting af te dwingen. En dat ze daarvoor alle middelen die voor handen lagen zouden aangrijpen. Daar was het betalen van een lage melkprijs er een van.
cornelissen
Quote Reactie van @jan w:
alle middelen die voor handen lagen zouden aangrijpen.

Kwantumtoeslag heeft Friesland Foods nooit gehad,die kwam later pas uit de Campina koker
kanniewaarzijn
Quote Reactie van @jan w:
Voor een jaar of 15 geleden haalde ze bijn alle middelen uit de kast om maar van de kleinere leden leveranciers af te komen.
Is nog steeds zo hoor! Wat ze nu ZEGGEN staat haaks op wat ze DOEN.
+1
KOC1981
@kanniewaarzijn verklaar je nader? welke middelen trekken ze uit de kast om van de kleine leden af te komen? denk dat zelfs jan is hobbyboer het hier niet mee eens is. heb hem de laatste jaren vaak zien schrijven dat het voor hem prima uitvalt
kanniewaarzijn
@KOC1981 KLW bijvoorbeeld.
+1
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
oor een jaar of 15 geleden haalde ze bijn alle middelen uit de kast om maar van de kleinere leden leveranciers af te komen. Dit alleen maar om schaalvergroting af te dwingen. Toen zei Olyslager nog dat de concerndirectie, koste wat het kost.

Dat verhaaltje van jou weten we onderhand, Friesland Foods bestaat trouwens allang niet meer, waar heb je het over?
Kleinere leden hebben die ook trouwens nooit geloosd, integendeel, andere coöperaties en particulieren betaalden flinke kwantumtoeslagen voor de grotere boeren en zij juist niet.
jan w
@arie.j
Eerlijkheid duurt het langst. Er zijn regels , dat is makkelijk zat. Maar vanuit RFC is er alleen maar eenrichtingsverkeer. RFC verschuilt zich achter allerlei regels en de melkveehouders zijn overal verantwoordelijk voor.
Voor een jaar of 3 geleden heb ik meegedaan aan het robot en weiden project. Daarbij hebben ze iets uit gehaald en dat is ook de enigste keer geweest dan men excuses heeft aangeboden.
Op een gegeven moment was ik een lijst aan het zoeken , kom ik het onderstaande tegen : "onderzoek robot en weiden".
Heb ik onze robot monteur gebeld, wist van niks. Heb ik Delaval Steenwijk gebeld. Hadden ze van Delaval steenwijk, een lijst bij de deelnemers van robot en weiden . Dit hadden ze gedaan voor RFC. RFC zou toestemming hebben van de melkveehouders om gegevens van de melkrobot pc af te halen.
RFC heeft ook toegegeven dat ze geen toestemming hadden van de melkveehouders om gegevens bij de deelnemers van het project van de robotpc af te halen.
Dat is haast de enigste keer dat ze oprecht hun excuses hebben aangeboden.
Dit is ook een regelrechte inbreuk op de privacy.
Hiermee konden ze zich eens een keer niet verschuilen achter de regeltjes.

(klik om te vergroten)

Lijst in de robot pc
arie.j
@jan w Heel verhaal waar ik niets uit wijs kan worden.
Als je het er al zoveel jaren zo slecht hebt, dan begrijp ik niet dat je nog lid bent.
+4
dorpsrandhoeve
@arie.j Hij mag natuurlijk wel verhaal halen. Wat daar is gebeurt is gewoon een misdrijf, van zowel delaval als Frieslandcampina. Het is niet minder ernstig dan inbreken in je huis.
arie.j
Quote Reactie van @dorpsrandhoeve:
@arie.j Hij mag natuurlijk wel verhaal halen. Wat daar is gebeurt is gewoon een misdrijf, van zowel delaval als Frieslandcampina. Het is niet minder ernstig dan inbreken in je huis.

Snap er weinig van, wat was er eigenlijk aan de hand? Kreeg Laval zonder toestemming een overzicht van voer en robotgebruik?
dorpsrandhoeve
@arie.j blijkbaar heeft delaval de inlogcode om op afstand in de computer te komen aan rfc gegeven.

Dat is zowel rfc als delaval ernstig aan te rekenen.
Porky
Volgens mij staat er een heeeeele linkse rakker aan het roer bij RKC.
+1
robbies
@Porky valt mee. Dat is een Waalwijkse keukenverkoper
+2
jorisdriepinter
@Porky Weet je wat ik nou zo hilarisch vind? Er wordt hier meestal flink afgegeven op links, maar vervolgens wordt de overheid van alles verweten wat ze wel had moeten doen!
Laat nu juist de VVD er een enorme puinhoop van gemaakt hebben door juist niets te regelen maar dingen juist afgebroken te hebben!
+2
cornelissen
@jorisdriepinter Ik zie zelfs van trekjes van bankiers,we kunnen alles zelf regelen en als het mis gaat mag de maatschappij de troep opruimen ,maar zal wel links gedacht zijn
+2
dorpsrandhoeve
Ik vind het eigenlijk ongehoord van Frans Keurentjes om dit nu al zo eerst in de pers te ventileren, dan de leden een brief te sturen. Terwijl alles nog besproken moet worden in de vergaderingen. Ik vind het ernstig voorzitter onwaardig, los van mijn mening over de inhoud, daar heeft hij best een paar punten. De leden/ledenraadsleden zijn op deze manier op een uiterst onbeschofte coöperatie onwaardige manier met de rug tegen de muur gezet, immers wanneer men namelijk de plannen wegstemmen, dan is het de boeren hun schuld.

Nee, Frans Keurentjes, dit is niet de route hoe je richting 2025 gaat.
+1
paul1
Jaartje rust in de tent zou nu beter zijn dan allerlei proefballonnetjes op te gooien
Jaap40
@paul1 precies, en zoek er een als pers voorlichter/ spreekbuis richting media. Ga zelf als zuivel, op de achtergrond acteren.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
31
WEERGAVES
0