stalventilatoren

Beste prikkers,

wij zijn opzoek naar stalventilatoren om de koeien wat meer frisse lucht te schenken. er zijn vele meningen,merken en soorten. nu is mijn vraag: wat zijn jullie ervaringen?!

alvast bedankt!

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Ik weet niet wat voor stal je hebt, maar ik zou 1 of 2 van die helicopters nemen, dan ben je de vliegen ook kwijt.
Boovngrunn
@oldhuus laat je ze dan vieze lucht naar de nok toe trekken of juist verse lucht vannuit de nok naar beneden? Zijn ook veel meningen over..
+1
newholland6640
@Boovngrunn

Lucht laten trekken kan het best bij een min of meer gesloten systeem
Ohzo
@Boovngrunn deze zijn ontworpen om lucht vanuit de nok naar beneden te duwen..
+1
melluk
Kijk ook eens naar nevelkoeling met water,ik denk dat het effectiever is, of heb ik het mis?
+1
puddingbroodje
Breng je wel een boel vocht mee in de stal(hoge luchtvochtigheid)! en oppassen voor legionella! @melluk
+1
newholland6640
@melluk

Met een lage luchtvochtigheid kan dat perfect zonder ventilatoren. Met een hoge moet je het toch weer combineren met (wat) ventilatoren.
+1
dewittemotor
Boven voerhek en ligboxen een rij korfventilatoren.(140 cm doorsnee) Om de 20 meter eentje

en laat het maar waaien dan
+1
weideboer
Natuurlijke weg mogelijkheden zijn er niet of te weinig aanwezig?. Iedereen kruipt maar direct daarheen terwijl aanpassingen aan je stal op de langere termijn veel goedkoper is. maar dat kan ik vanuit hier niet bekijken
+3
oldhuus
@weideboer
Die hoge geïsoleerde stallen met hoge gordijnen zijn vaak ook nog veel te warm, warmte blijft op sommige dagen onder de isolatie hangen en dan worden er alsnog ventilatoren geplaatst. Hier alleen golfplaten open nok en gordijnen van 1,50 meter, en het is nu wel warm gelukkig nog wat wind erbij, en na 4 uur staat ie in de schaduw, dat scheelt ook een hoop.
+2
Boovngrunn
@weideboer omliggende bomen en struiken zijn weggehaald, dak is geïsoleerd en er ligt zand in de boxen. Verder zijn de zijkanten 3 meter open dus we hebben steeds minder opties. Sprenkelen of lucht verplaatsen is het enige wat rest?
van Ittersum
@Boovngrunn In mijn stal uit 1980 geen last, ik hoor zoveel verschillen hierin. Nu een geïsoleerde dak, echt een topinvestering geweest toen het asbest eraf ging, relatief vrij koel. Stand: stal oost-west, zijopening 75 cm, GEEN gaas. Nok: lichtstraat van ca 360cm breed, dakhelling 20 procent
avondrood
Delaval heeft momenteel hele mooie ventilatoren in het pakket. Door de geleiding wordt de lucht nog beter gestuurd. Automatische of een standenregeling maakt niet zoveel uit. Als er maar lucht verplaats wordt. redelijk geluidsarm. Ff op de site kijken van delaval.
robotboertje
@avondrood hoe bevallen ze bij jullie dan? In de folder geloof ik wel... en wat kosten ze?
avondrood
@robotboertje Zelf heb ik 3 jaar geleden de ventilatoren gekocht. om de 20 meter stallengte 1 ventilator achter het voerhek in de lengte richting van de stal. Bevalt mij super. dDe ventilatoren worden met een standenschakelaar aangestuurd. Bevalt mij best. Jaar later dacht ik kwam delaval met het nieuwe type. De luchtstroom wordt door de kap gerichter gestuurd. Deze kosten momenteel rond de 750 excl. Een frequentieregelaar komt er nog bij.
pokke-tommie
9 korfventilatoren met frequentieregelaar.
2kW per stuk. Draaien nu volgas op eigen zonnestroom; je waait bijna de stal uit. Vannacht koeien naar buiten. Zo redden we het maar goed zijn deze temperaturen natuurlijk niet voor de koeien.
brabo
@pokke-tommie
die grote horizontale ventilatoren verbruiken per m3 verplaatste lucht minder kwh dan die kleinere vertikale. Ook een groot voordeel vind ik dat je ze niet hoort, terwijl die kleinere behoorlijke herrieschoppers zijn.
Als je voor een grote horizontale kiest, neem er dan wel 1 waarvan de uiteinde van de bladen schuin omhoog staan. Hierdoor wordt de luchtstroom over een veel groter oppervlak verdeeld
dwers
Geisoleerd dak en gevel zijwanden 3 meter open, stal slechts 17 meter breed, 2 voerpaden dus 4 grote deuren die open kunnen dus geen centje pijn met de warmte.
Rondhus
Als je toch voor ventilators kiest zou ik van die grote amerikaanse nemen op de voor of achtergevel. Ventilators in de stal verplaatsen volgens mij alleen maar de warme lucht in de stal en verversen niet
burg
Hebben zelf al jaar of 7 horizontale van hangen. Waarom:
Veel kuubs lucht verzet per kw
Je kan de radio nog gewoon horen
Werkt automatisch voelertje voor temperatuur (tegenwoordig denk ik met windmeter ook) met frequentieregelaar dus traploos opschakelen

nadeel is dat ze vrij prijzig zijn, daarentegen heb ik er nog geen sleutel aan gehad.
+1
weideboer
@burg wat voor stal hebben jullie dat er ventilatoren nodig zijn. Kan me voorstellen die hele oude stallen uit de jaren 70-80 van de vorige eeuw. Maar daarna is er toch op inhoud gebouwd
pieta
@weideboer Wellicht dat het bij jou altijd waait maar hier wil het wel eens aardig windstil en warm zijn.
burg
@weideboer 3 plus 1 rijer van jaar of 15 oud. Wat is echt nodig? Wij hebben ze gekocht om op extreme dagen waarbij het windstil is de koeien te helpen met wat verkoeling.
Dre van Helmond
Ik heb hier 6 ventilatoren met waterinjectie liggen een zogenaamde hydrovan
Is misschien te koop, ben nog met iemand bezig!
+1
arjankok
Heb nu 4 jaar de laval's met freqentie , dat zou ik nu niet meer doen,
draaien meestal voluit [ of niet]
dan is freqentie regeling duurder in stroomgebruik
[ de regelaar gebruikt ook stroom om te koelen bijv. ]
newholland6640
@arjankok

Maken ze met minder toeren ook veel minder lawaai?
arjankok
@newholland6640 ja uiteraard maar dan is er ook weinig verkoeling, het is hier meestal dat ze voluit draaien in de middag als de koeien bij hete dagen vroeger binnen komen , dan zet ik ze s'nachts wel langzamer, maar dat kan je net zo goed met een gewone standen regelaar doen die bespaard geen stroom maar kost ook geen stroom , het effect van die freqentie regelaar is gewoon nihil bij een klein stapje terug in toeren , lager als 30htz heeft geen zin, dan geeft het zo weinig lucht verplaatsing dat je ze net zo goed uit kan laten

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

De melkveehouderij staat bol van de ontwikkelingen. Elke dag worden er tientallen nieuwsberichten besproken en kennis gedeeld. Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0