Rauwe melk steeds hipper ondanks gezondheidsrisico’s

In 26 Amerikaanse staten is de verkoop van rauwe melk verboden. Fans van rauwe melk wijzen op de nutriënten, probiotica, versterkende werking voor het immuunsysteem en de vertering en uiteraard de smaak. Voedselveiligheidsexperts zijn tegen. Rauwmelkse producten kunnen gevaarlijk zijn, met name voor kinderen. Desondanks is rauwe melk onder Amerikaanse foodies aan een onmiskenbare opmars bezig

Deel dit topic

Reacties

Koeienpraat
Ook in Nederland is het nogal dubieus hoe er met rauwe melk wordt omgegaan. Er is geen enkele kwaliteitscontrole bij de steeds populairdere rauwe melktap. Dat is vragen om problemen en dan hoeft het maar 1 keer goed mis te gaan en worden ze gewoon overal verboden.
bella
@Koeienpraat zal nog wel meevallen, hoeveel problemen zijn er al wel veroorzaakt door biertaps en die zijn ook nog steeds niet verboden.
Wilbert
@Koeienpraat wat kan er dan mis gaan? Noem eens een aantal concreet gevaren?
Koeienpraat
@Wilbert listeria inderdaad. En salmonella. Dat laatste is vooral in Noord Nederland een steeds groter probleem. Het kan door je koppel gaan zonder dat je het zelf door hebt. En het komt zowel op de top-management bedrijven als op de lage kosten bedrijven met robuuste no-nonsense koeien voor. Probleem bij beide is dat het niet altijd binnen je invloedssfeer ligt en je het lang niet altijd op tijd door hebt. Dan heb je ook nog de Coli's en Campylobacter. En als de melk al schoon is heb je ook nog het risico van mensen die het niet zo nauw nemen met het schoonmaken van de automaat.
+1
Jaap40
@Koeienpraat maar wanneer is een lysteria of salmonella schadelijk?

Ieder eten bevat organismen die je niet zou willen. Het gaat er volgens mij om tot welke hoeveel heid iets acceptabel is.

Weerstand opbouwen.

Fabrieken moeten snelle test ontwikkelen en op die manier zo snel mogelijk rauwe melk gaan verkopen. Als mensen die smaak kennen, dan gaat de consumptie snel omhoog.
+2
Wilbert
@Koeienpraat de melktap is een visitekaartje, daar wil je geen risico mee lopen. Als je schoon melkt, geen hoog celgetal koeien erbij hebt en dagverse melk in de automaat hebt, zijn de risico's verwaarloosbaar.
Listeria is de schadelijkste, maar in verse rauwe melk nog nauwelijks aanwezig en wordt in toom gehouden door andere microflora in de melk. Listeria is een groter probleem bij bijv rauwmelkse kaas. Verder zijn zwangere vrouwen en kleine kinderen een risico groep, deze zouden zich bewust moeten zijn van de risico's.
Bovendien zijn veel mensen die naar een melktap gaan al bewuster bezig met voedsel, ik verwacht dat zij qua bewaring en gebruik geen stomme dingen doen.
We moeten niet meer zo panisch doen over rauwe melk, wees trots op je product! Rauwe melk heeft verschillen positive effecten op de "afstelling" van het immuunsysteem. De uitdaging is om melk vrij van ziektekiemen te maken en zo min mogelijk te verhitten.
Koeienpraat
@Wilbert trouw.nl/home/…

Het gaat hierbij om kaas maar ik denk dat je het idee wel vat.

Een groot gedeelte van de boeren die met een melktap werkt zal dat inderdaad naar eer en geweten doen en als het goed gaat is het inderdaad een visitekaartje.

Maar mijn punt is dat er, naast de gezondheidsvoordelen die er zeker zijn, ook risico's aan hangen. En die worden nu onvoldoende ingedekt. Er is letterlijk geen controle op. Het valt overal tussenin; geen qlip, geen NVWA en geen COKZ. Er hoeft er maar een te zijn die het niet zo nauw neemt en daar ga je met je visitekaartje.

En ervan uit gaan dat mensen die deze melk tappen de risico's zelf wel kunnen inschatten of weten hoe ze ermee om moeten gaan is ronduit naïef.
oldhuus
@Koeienpraat
Ze weten niet eens welke salmonella en dan worden er alleen antistoffen gevonden, melkonderzoek salmonella koeien met antistoffen laten onderzoeken, en geen 1 drager gevonden. Maar wel elke week een pakket papier van Frl. Campina in de bus. Drink al jaren rauwe melk of yoghurt daarvan, nooit ziek van geworden.
Koeienpraat
@oldhuus een melk monster test inderdaad alleen op antistoffen, daarom moet je ook mestmonsters nemen.

Dat jij niet ziek wordt is niet zo gek, tenzij je zwanger, een klein kind, bejaard of ziek bent?
+2
Hier gaat er prive elke dag 5 liter rauwe melk door met dit weer. sinds wanneer wordt je daar ziek van? we zijn juist nooit ziek. wel para + neospora vrij
+1
Frans1
@Oudekoeuitdesloot hier 5 liter bier
de hoef
@Frans1 alleen of geef jij een feesje
+1
Frans1
@de hoef elke dag is een feest hier
@Frans1 hah.. hier 5 ltr bier in de zomer en 1 liter berenburger in de winter erbij
@Frans1 rauwe melk helpt goed tegen n kater
jan is hobbyboer
In Amerika zou ik ook geen rauwe melk drinken. Amerikanen zijn niet zo kritisch op medicijnen en hormonen in hun voedsel. En als je 150 kg obees bent maakt het toch allemaal niet zoveel meer uit waar je aan dood gaat.
+1
oldhuus
@jan is hobbyboer
In Engeland heerst nog TBC, dat is de hoofdreden dat men in Nederland alles pasteuriseert, alhoewel pasteurisatie ook maar 96% van de bacteriën dood.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melk , foodlog en rauwe melk geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0