Melkprijs wordt kunstmatig laag gehouden

Deel dit topic

Reacties

+1
hans1980
Niet mee eens wanneer fabriek coop is dan gaat zij voor de hoogst mogelijke melkprijs
Particuliere fabrieken zien melk als grondstof winst is dan voor stopdassen
jan w
Dat is al jaren bekend, alleen wij zijn als boeren niet bij machte om die trend te doorbreken. In 2002 is er bij Friesland Foods al een conflict geweest tussen het personeel en de concerndirectie. Echter hier ging het niet om het salaris van het personeel, maar om de opbrengstprijs van de boerenmelk. Er was voldoende ruimte bij de retail om de marge's op zuivelproducten met 5 a 10 cent per kg. cq. liter te verhogen. Dit zou geresulteerd hebben in een melkprijsverhoging van circa 1.5 cent. Dit paste echter niet in het beleid van de concerndirectie. Door de verhoging van de melkprijs zouden er te weinig leveranciers naar de knoppen gaan. Dit zou de schaalvergroting bij de melkveehouders, die de concerndirectie voor ogen had, in de weg lopen. Er zijn destijds rond de 10 personen uit de top van Friesland Foods vertrokken. ( afdelingsdirecteuren e.d. ).
In dergelijke situatie's vertrekken altijd de betere personeelsleden, want die vinden hun weg wel weer, of ze werken nu nog bij een concollega.
+1
hans1980
@jan w
Nooit geweten
+2
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Dat is al jaren bekend, alleen wij zijn als boeren niet bij machte om die trend te doorbreken. In 2002 is er bij Friesland Foods al een conflict geweest tussen het personeel en de concerndirectie. Echter hier ging het niet om het salaris van het personeel, maar om de opbrengstprijs van de boerenmelk. Er was voldoende ruimte bij de retail om de marge's op zuivelproducten met 5 a 10 cent per kg. cq. liter te verhogen. Dit zou geresulteerd hebben in een melkprijsverhoging van circa 1.5 cent. Dit paste echter niet in het beleid van de concerndirectie. Door de verhoging van de melkprijs zouden er te weinig leveranciers naar de knoppen gaan. Dit zou de schaalvergroting bij de melkveehouders, die de concerndirectie voor ogen had, in de weg lopen. Er zijn destijds rond de 10 personen uit de top van Friesland Foods vertrokken. ( afdelingsdirecteuren e.d. ).In dergelijke situatie's vertrekken altijd de betere personeelsleden, want die vinden hun weg wel weer, of ze werken nu nog bij een concollega

Komt mij voor als een sprookje, waarschijnlijk heb je een boze droom gehad. 😉
Te weinig leveranciers naar de knoppen in 2002? Man er ging toen zelden of nooit een melkveehouder naar de knoppen. Wat een complotverhaal.....
Jij hebt het over leveranciers, bij een coöperatie gaat het echter over leden de tevens leverancier zijn, dat is nogal wat anders.
Bronnen zal ik maar niet naar vragen....
jan w
@arie.j
Nee Arie.j. Het is geen sprookje, was het maar een sprookje geweest. Ik was vroeger trots op onze kaasfabriek in het dorp. Nadien was ik trots op Coberco, die de fabriek in ons dorp heeft overgenomen. Coberco werd weer overgenomen door Friesland Foods, daar was ik in het begin ook trots op. Maar die trots hebben ze mij op een ........ en ............ wijze zo'n 17 jaar geleden ontnomen.
In 2003 is er een symposium geweest van de rabobank volgens mij was het toen regio berkelland of zo. Die avond was in de Hanzehof. De avond werd aan elkaar gepraat door Herman V. van de rabobank. De avond had als thema: Zuivelhervorming. Over dit onderwerp gaf de heer Olijslager van FrieslandFoods een inleiding. Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Er kwam een vraag van een boerin uit Gorssel: " Hoe denk U dat jonge boeren de zuivelhervorming zouden kunnen overleven". Ze heeft haar vraag 4 x moeten herhalen, dit omdat de heer Olijslager de vraag niet wilde snappen.
Toen kreeg zij het volgende antwoord:
" Ik heb niks met boeren, ik heb niks met jonge boeren. Het uitbetalen van een lage melkprijs past goed in het plaatje van de concerndirectie van Friesland Foods. Het liefst betalen wij niks voor de melk, melk is voor ons een kostprijs. Maar dat kunnen wij ook niet helemaal maken". Het doel van de concerndirectie was het afdwingen van schaalvergroting er zouden op een zo kort mogelijke termijn zo rond de 35% van de leverende melkveehouders moeten stoppen.
Ik heb zelf aan de lijve ondervonden hoe men daar bij te werk ging. Het staat op mijn netvlies geschreven.
+3
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Nee Arie.j. Het is geen sprookje, was het maar een sprookje geweest. Ik was vroeger trots op onze kaasfabriek in het dorp. Nadien was ik trots op Coberco, die de fabriek in ons dorp heeft overgenomen. Coberco werd weer overgenomen door Friesland Foods, daar was ik in het begin ook trots op. Maar die trots hebben ze mij op een ........ en ............ wijze zo'n 17 jaar geleden ontnomen.In 2003 is er een symposium geweest van de rabobank volgens mij was het toen regio berkelland of zo. Die avond was in de Hanzehof. De avond werd aan elkaar gepraat door Herman V. van de rabobank. De avond had als thema: Zuivelhervorming. Over dit onderwerp gaf de heer Olijslager van FrieslandFoods een inleiding. Na de pauze was er gelegenheid tot het stellen van vragen. Er kwam een vraag van een boerin uit Gorssel: " Hoe denk U dat jonge boeren de zuivelhervorming zouden kunnen overleven". Ze heeft haar vraag 4 x moeten herhalen, dit omdat de heer Olijslager de vraag niet wilde snappen.Toen kreeg zij het volgende antwoord:" Ik heb niks met boeren, ik heb niks met jonge boeren. Het uitbetalen van een lage melkprijs past goed in het plaatje van de concerndirectie van Friesland Foods. Het liefst betalen wij niks voor de melk, melk is voor ons een kostprijs. Maar dat kunnen wij ook niet helemaal maken". Het doel van de concerndirectie was het afdwingen van schaalvergroting er zouden op een zo kort mogelijke termijn zo rond de 35% van de leverende melkveehouders moeten stoppen.Ik heb zelf aan de lijve ondervonden hoe men daar bij te werk ging. Het staat op mijn netvlies geschreven

Dat eerste gedeelte heb ik al meer van je gehoord, en al zelfs al verschillende keren
Maar een directeur die niets met het coöperatieve idee had en liefst veel winst maakte(goed voor zijn eigen ego) is een heel ander verhaal.
Dat echter de concerndirectie geen afzetprijzen wilde verhogen om de winst en dus de melkprijs melkprijs zo laag mogelijk te houden met de bedoeling om zo zoveel mogelijk boerenleden kapot te laten gaan, dat is een gedachte die jij er nu bij verzint.
-
De melkprijs van FF was toen ook al minimaal het gemiddelde van 5 andere indexondernemingen met daarop een winstuitkering.
Kunstmatig een slechte melkprijs betalen onder het gemiddelde, dat kon helemaal niet.
En wat betreft de kleinere boeren, FF was het één van de weinige zonder kwantumtoeslag, dus die hadden het er eerder beter dan slechter
Daarnaast is ook absurd alles in zuivelland af te meten aan één wat verkeerde directeur die ergens ooit een beperkt aantal jaren geweest is.
Groen1
@arie.j

volkskrant.nl/economie/…

prikkebord.nl/topic/40753/

Art. uit 2009
Leuk, die winst van FrieslandCampina. Bijna tachtig miljoen euro. Veel meer dan vorig jaar. Directievoorzitter 't Hart is dan ook tevreden. Wij als leden ook? Dat hoort eigenlijk wel. Als je coöperatie goed presteert moet je er als boer blij mee zijn. Toch ben ik dat niet helemaal. Het is namelijk nogal pijnlijk. De leden beuren dertig procent minder voor de melk en de coöperatie heeft dertig procent meer winst. Dat wringt. Zwart-wit geredeneerd zou je kunnen zeggen dat de winst van FC is verdiend over de ruggen van de boer. Dat voelt de heer 't Hart kennelijk aan. Werd voorheen eigenlijk nooit gesproken over de melkprijs van de boer, nu noemt 't Hart deze "zorgelijk". Kennelijk hebben de leden van het bestuur hem ingepeperd dat hij niet de fout moest maken van zijn voorganger Olijslager. Die noemde de melk altijd 'grondstof'. Dat is hem door de boeren niet in dank afgenomen. Heeft 't Hart nu echt hart voor de boer of moet hij van het bestuur in moeilijke tijden lief zijn voor de leden? Ik denk het laatste, want van coöperatie heeft hij natuurlijk geen kaas gegeten. Toch kan hij zijn woorden in daden omzetten door de winst over het eerste halfjaar nu reeds uit te keren. Ons komt 0,34 euro per 110 liter melk toe. Waarom wordt dat nu niet uitbetaald? Het verlicht onze geldzorgen, verbetert het afstandelijke beeld van FC en het is voor FC maar een luttel bedrag. Doen dus, meneer 't Hart als u het hart op de goede plaats heeft.

google.nl/url/…

zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-30252-12-b1.pd…

parlis.nl/pdf/bijlagen/…

inkopers-cafe.nl/geen-verbod-op-verkoop-beneden-in…
+2
arie.j
Quote Reactie van @Groen1:
Art. uit 2009Leuk, die winst van FrieslandCampina. Bijna tachtig miljoen euro. Veel meer dan vorig jaar. Directievoorzitter 't Hart is dan ook tevreden. Wij als leden ook? Dat hoort eigenlijk wel. Als je coöperatie goed presteert moet je er als boer blij mee zijn. Toch ben ik dat niet helemaal. Het is namelijk nogal pijnlijk. De leden beuren dertig procent minder voor de melk en de coöperatie heeft dertig procent meer winst. Dat wringt. Zwart-wit geredeneerd zou je kunnen zeggen dat de winst van FC is verdiend over de ruggen van de boer. Dat voelt de heer 't Hart kennelijk aan. Werd voorheen eigenlijk nooit gesproken over de melkprijs van de boer, nu noemt 't Hart deze "zorgelijk". Kennelijk hebben de leden van het bestuur hem ingepeperd dat hij niet de fout moest maken van zijn voorganger Olijslager. Die noemde de melk altijd 'grondstof'. Dat is hem door de boeren niet in dank afgenomen. Heeft 't Hart nu echt hart voor de boer of moet hij van het bestuur in moeilijke tijden lief zijn voor de leden? Ik denk het laatste, want van coöperatie heeft hij natuurlijk geen kaas gegeten. Toch kan hij zijn woorden in daden omzetten door de winst over het eerste halfjaar nu reeds uit te keren. Ons komt 0,34 euro per 110 liter melk toe. Waarom wordt dat nu niet uitbetaald? Het verlicht onze geldzorgen, verbetert het afstandelijke beeld van FC en het is voor FC maar een luttel bedrag. Doen dus, meneer 't Hart als u het hart op de goede plaats heeft.

Wat een dom artikel (van wie en waar?)
En geloof jij werkelijk dat voor 2009 er door de leden melkveehouders en binnen die coöperatie nooit gesproken werd over de melkprijs?
Onder welke steen kom zo'n schrijver vandaan?
Verder was het dus (2009) niets anders dan op heden bij FC,een marktconforme (dus gemiddelde) gegarandeerde basis melkprijs, en daarboven de winstuitkering.
Te gek om los te lopen om dan te beweren dat de winst over de rug van de boeren van is gemaakt.
Wees verderblij dat Olijslager de melk een grondstof noemde, dat betekende dat hij er producten met toegevoegde van probeerde te maken en het niet alleen bij onbewerkte drinkmelk hield.
Overigens wordt in het laatste jaarverslag van FC de melk ook een agrarische grondstof genoemd. En die zullen ze ook nodig hebben om kaas, toetjes, babyvoeding en wat al niet te maken .
Maar als het je niet zint, je kunt bij die uitbuiters van FC vandaan, dan krijg je nog 5 cent premie cadeau voor je vertrek ook .
Kun je zien of het elders beter is.
Of , wanneer de melk geen grondstof is, kun je zelf het gaan verkopen.
Wan waarom zou je melk naar een fabriek brengen om er van alles mee te laten doen als het toch al eindproduct is?
newholland6640
@jan w

Klopt, degene die het niet eens zijn met de gang van zaken maar er niks meer aan kunnen veranderen die vertrekken. Degenen die het er wel mee eens zijn en de zogenaamde slechte mensen blijven zitten. Zo kan slecht beleid het soms jarenlang volhouden totdat het echt de spuigaten uitloopt. En dan roept iedereen? Hoe heeft dit kunnen gebeuren.
George
Ik denk niet alleen de melkprijs .
groeier
Waar blijft ons vakantie geld??
+3
storm
Wat een complottheorie, waarom is iedereen dan bij RFC gebleven want je kon een hele tijd zo weg bij RFC en dan kreeg een gemiddeld Melkveebedrijf toch zo een Nieuwe Fendt mee. Die dat wel gedaan hebben zitten nu bij DOC en hebben een ouwe tractor en geen geld om die tractor te vervangen
weideboer
Afgelopen jaren is gebleken dat menig melkveehouder aardig in de stress raakt als de melkprijs snel aan het fluctueren is. Persoonlijk denk ik dat als je de bodem van het constante onder je melkfabriek weg haalt, je enorme prijsschommelingen voor terug krijgt. Alles heeft een voor en tegen, maar de constante factor die wij als melkveehouders hebben bij onze melkfabriek, ook al is het niet het meeste (of minste) moeten we koesteren. Of kies je voor hoge pieken en diepe dalen? Moet een melkveehouder eerst maar eens leren bufferen en weten wat zijn variabele en vaste kosten zijn.
grupstalboer
Niks complottheorie, RFC heeft alle belang bij een zo laag mogelijke melkprijs, en wie dat nu nog niet door heeft is wel heel erg kortzichtig !
Neem alleen maar de babyvoeding, wordt goud aan verdiend.
Alle sectoren in de zuivel verdienen er heel erg goed aan , de zuivel cao is de beste van nederland .
RFC gaat eerst afwachten wat de andere ondernemingen presteren ,en komt dan met de melkprijs, ongelofelijk voor een multinational die over heel de wereld actief is.
Al die kleine fabrieken overgenomen , dan kan de melkprijsvergelijking achterwege blijven ,
O ja en dit alles natuurlijk voor een betere efficiency alleen heeft de boer daar nooit een cent van teruggezien
+1
arie.j
@grupstalboer Gauw vertrekken dan, maar je zult wel elders leveren en je frustratie dat je geen lid van FC mag worden af willen reageren
ronny 2
Foei foei rfc als dat maar niet in het nieuws komt.
Groen1
cbs.nl/nl-nl/nieuws/…

AH huism. pak 1.5 ltr halfv. melk afgelopen winter €1,16, medio jan./febr. €1,27, mrt €1,35
grupstalboer
Arie.j ,mijn advies, verdiep je wat meer in de situatie bij RFC, daarna zul je wel wat minder het concern in bescherming nemen .
+3
arie.j
Quote Reactie van @grupstalboer:
Arie.j ,mijn advies, verdiep je wat meer in de situatie bij RFC, daarna zul je wel wat minder het concern in bescherming nemen .

Bekende dooddoener .
In bescherming nemen hebben ze niet nodig.Boeren blijven er graag genoeg.
weideboer
@arie.j zolang het alternatief geen zekerheid biedt en verder niets toevoegd blijven ze klagen maar ze blijven ook.

Maar kritisch blijven mag altijd, alleen ik vindt dat meer een taak van de regioraden om alert te blijven en zich in het openbaar te uiten naar de leden. Zou de constante onrust(onwetenheid?) weg nemen, nu LIJKT het dat ze alleen het declaratieformulier goed kennen en de boodschapper zijn
jan w
Quote Reactie van @weideboer:
@arie.j

Ik heb destijds ook wel overwogen om een andere afnemer te zoeken. Dat is alleen DOC hier in de buurt. Dat sprak mij toen ook niet aan. En daar komt bij , Als je vertrekt heb je ook geen recht meer van spreken.
Wat ik heb aangegeven is geen gein. Je kunt van mij namen krijgen om het een en ander na te vragen. Heb toen der tijd 5 of 6 jaar gewacht om een brief aan het regiobestuur te schrijven. Dit op advies van de ledenadviseur destijds. Als ik het direct zou doen, zou ik helemaal onder tafel zijn geschoffeld volgens de ledenadviseur. Ik heb ook een brief van het regiobestuur terug ontvangen. "Wij weten niet hoe wij hier mee om moeten gaan en hebben uw brief doorgestuurd naar de binnendienst". Ik kom nog wel een keer met mijn hele verhaal.
+2
arie.j
Quote Reactie van @jan w:
Ik heb destijds ook wel overwogen om een andere afnemer te zoeken. Dat is alleen DOC hier in de buurt. Dat sprak mij toen ook niet aan. En daar komt bij , Als je vertrekt heb je ook geen recht meer van spreken.Wat ik heb aangegeven is geen gein. Je kunt van mij namen krijgen om het een en ander na te vragen. Heb toen der tijd 5 of 6 jaar gewacht om een brief aan het regiobestuur te schrijven. Dit op advies van de ledenadviseur destijds. Als ik het direct zou doen, zou ik helemaal onder tafel zijn geschoffeld volgens de ledenadviseur. Ik heb ook een brief van het regiobestuur terug ontvangen. "Wij weten niet hoe wij hier mee om moeten gaan en hebben uw brief doorgestuurd naar de binnendienst". Ik kom nog wel een keer met mijn hele verhaal.

Je doet maar.
Wat er ook volgens jou gezegd of gedaan is, uit de melkprijs van FF alleen al is genoeg af te leiden
Jouw uitspraak dat die toen door FF kunstmatig erg laag werd gehouden om kleine boeren failliet te laten gaan is een hersenspinsel ..
FF betaalde in die tijd ten opzichte van het gemiddelde van andere zuivelbedrijven juist een wat betere melkprijs en kleinere boeren waren daar door het ontbreken van kwantum toeslag juist in voordeel ten opzicht van elders. Wij hadden hier toen echt geen bezwaar gehad om met jullie te ruilen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
22
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN