De puinhopen van Olijslager.

Als Olijslager nu de NMV vergelijkt met Pim Fortuyn dan kun je Olijslager neer zetten als een Ad Melkert.
Olijslager bedient zich van oude politiek deze houd in"Ik ben de baas en ik weet hoe het moet, ik ben doof voor wat de leden er van zeggen want ik weet het beter en zij niet"(deze politiek wordt ook beoefend door de LTO bobo's)
Olijslager is een paar dingen "vergeten".Dat Fcdf een coöperatie is,dit houd in dat de melkfabriek er is voor de melkveehouders en niet andersom.Alle melkveehouders
wel te verstaan want die hebben er kapitaal in zitten.Olijslager is in dienst van de leden van coöperatie en heeft als opdracht meegekregen melk van de leden tot waarde te brengen en de belangen van de veehouders dient voorop te staan.Echter.....
Door de coöperatie uit elkaar te trekken door de melk aan De Zeven Provinciën te leveren en Fcdf de verplichting om deze melk af te nemen heeft de gedachtengoed
van een coöperatie onderuit gehaald. Hier komt nog bij de mcm prijs die dan als kostprijs wordt gezien, en aandelen die dan voor het werkelijke inkomen moeten gaan zorgen.Verder hebben de melkveehouders weinig tot geen zeggenschap over hun eigen melkfabriek.Het bestuur heeft controlerende functie ten aanzien van de concerndirectie. Kennelijk weet Olijslager ze allemaal om een vinger te winden.
Menig melkveehouder kan zich niet vinden in de huidige structuur van de"coöperatie" voor zover daar nog sprake van is.
Vreemd is dat één maand voor zijn vertrek in de Leeuwarder Courant in een interview aangeeft dat de melkprijs nog wel kan zakken.Heel erg fijn denken Albert Heyn en Schuitema daar zullen wij in januari bij de nieuwe leveringscontracten dankbaar gebruik van maken.
Op weg naar een melkprijs van 26 cent dit kost meer dan de helft van de boeren hun kop. Rest één vraag wat gebeurt er met de fcdf als al deze boeren hun kapitaal
uit de onderneming trekken? Het lijkt op een sprookje maar kan harde realiteit worden.Nee dan liever DDB die heeft samenwerking hoger in het vaandel.

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Jij begrijpt het helemaal nu de rest nog
Onbekend
Heeft Olijslager al een niew baantje? Of is de de opmerking dat de melkprijs nog wel lager kan een open solicitatie naar een functie bij een van de supermarktketens?
Onbekend
Voor Olijslager baantjes genoegKKM of AID(veel plezier)
Onbekend
KKM

KleinbeetjeKnoeienMag

of is het nu Moetkunnen in plaats van Mag
Onbekend
als de ddb nu ook nog de quotumbeurs gaat promoten hebben we lagere quotumkosten en een hogere melkprijs het wordt dan echt interessant
Onbekend
Als de melkprijs stijgt en dus je inkomen omhoog gaat,is het dan nog noodzakelijk om aan schaalvergroting te doen? Dat is het hele eieren eten. Je moet nu uitbereiden om je inkomen op peil te houden.De vraag naar quotum zal bij een hogere melkprijs afnemen. De prijs voor melkquota zal dan dalen. Andere elementen zullen dan gaan fungeren als productie plafond. Zoals het mestbeleid,het maximaal aantal koeien dat je op een hectare mag houden.Of stal ruimte.
Onbekend
Jij snapt er helemaal niks van. Een hogere melkprijs geeft een hogere quotumprijs. Iedereen wil een hogere melkprijs. Dat guntiedereen elkaar wel toe.

Echter wat gaan de boeren met de hogere opbrengst doen. De produktie uitbreiden. Dat gaat als vanzelfsprekend.Daar zijn ze een andere collega-melkveehouder niet bij nodig. Integendeel. Dus trekken ze beslist niet met elkaar op en schiet de prijs omhoog. Dat is toch logisch of ben ik nu dom.

Met deze reactie ondermijn je de waarde van jouw mening over olijslager. Is die ook op drijfzand gebaseerd ? ???????
Onbekend
Zeg Gerard, als volgens jou de melkquotumprijs omhoog gaat bij een hogere melkprijs, gaat ie dan ook naar beneden van een lagere melkprijs?
Daar merk ik nog weinig van, op den duur gaat ie naar beneden puur en alleen door armoede, doordat de boeren niet meer kunnen kopen.
Dat is momenteel ook het probleem, we zeiken niet omdat de quotumprijs te hoog is, maar omdat we hem niet meer kunnen betalen. Twee jaar geleden hadden we een hogere melkprijs en was de quotumprijs op hetzelfde peil. Toen werd quotum kopen door de 'deskundigen' aangeprezen als de beste en meest rendabele investering. Wat is er sindsdien veranderd? Juist, de melkprijs is gedaald. Span het paard niet achter de wagen, de hele sector gaat kapot met deze prijzen en daar helpt geen schaalvergroting tegen. Kijk over je eigen dampalen heen, naar landen als Denemarken. de Nederlandse immigranten vallen opgebrand met bosjes neer. Zie Boerderij advertentie, meer dan 50 melkveehouderijen in Denemarken met een quotum tussen de 500.000 en 2.000.000 liter melk. Niet de kleintjes dus. Het afgelopen jaar 20% gestopt in Denemarken. Met dit tempo zijn ze daar in 5 jaar door hun melkveehouderij heen. Een hogere melkprijs is de enige oplossing voor de huidige malaise. Een 10 cent hogere melkprijs zal voor een bedrijf met 1 miljoen liter een extra inkomen opleveren van 100.000 euro. Dat betekent 50.000 liter melk gratis erbij zonder dat je financiële lasten of eigen vermogen daar extra door worden belast. Dat is het doel van de DDB de enige manier om de quotumkosten te verlagen en de melkprijs op een aanvaardbaar niveau te brengen.
Onbekend
Qutumprijs heeft te maken met vraag een aanbod, omdat het vrij verhandelbaar is
De vraag om daar mee te beginnen heeft uiteraard met de melkprijs van nu en de toekomst te maken (eigenlijk meer het saldo, maar vooruit)
Vervolgensmet de rente (is nu extreem laag t.o. v. zeg 10 -15 jaar terug)
Daarnaast met de vervachte duur van quotering, en die is nu voor een erg lange periode vastgelegd ( al willen sommige daaraan morrelen)
<<<<<<<<<<<<<<<
Onbekend
Sorry er ging iet mis , de hele reactie staat bij[beta.prikpagina.nl]
Onbekend
Ik dacht (en weet het wel zeker) dat meeste melkveehouders 's morgens vroeg hun nest uitkomen om hun koeien te melken dat deden om een boterham te verdienen.
En niet om quotum aan te kopen. Melkquotum aankopen mag nooit een doel op zich zijn.
Als de melkprijs op een goed kostendekkend peil (inclusief arbeid) ligt dan wordt het leven een stuk makkelijker. Natuurlijk groei moet er zijn maar wel met mate.
Er zij die dan toch enorm door willen groeien moeten maar bedenken dat ze maar twee handen hebben en een dag 24 uur heeft.

Mijn reactie op die van Jan heeft niks te maken met mijn kritiek op Olijslager.
Het tot stand komen van de melkprijs is wat anders dan die van de quotum.
Onbekend
Helemaal mee eens Marinus, ik denk ook dat bij een goede melkprijs de drang tot kopen minder wordt, mischien is er dan niet eens veel quotum meer te koop omdat ze dankzij de goeie melkprijs niet aan stoppen denken! Er zullen er ook wel altijd zijn die wel willen groeien en daar hoge bedragen voor over hebben en dat zij dan maar zo, maar ik vind een goede melkprijs belangrijker dan quotaprijzen. Mijn tank moet immers leeg en quotum kopen moet je niet!
Onbekend
O, dus het Quotum is zo duur omdat de melkprijs laag is?
Nou dat moet je dan maar aan Wim vertellen.


Jij bent al net zo’n ster als ons aller Wimpie<img src="[tinypic.com];
Onbekend
Volgens mij heb je het niet helemaal goed gelezen Arie,....
Onbekend
Ja hoor helemaal, misschien verwacht meneer ook lagere land prijzen als veehouders en akkerbouwers flink meer verdienen, há,há
Maar voor jou wil ik er wel serieus op in gaan
**********************************
Qutumprijs heeft te maken met vraag een aanbod, omdat het vrij verhandelbaar is.

De vraag, om daar mee te beginnen, die heeft uiteraard met de melkprijs van nu en de toekomst te maken (eigenlijk meer het saldo, maar vooruit), ookde financiele ruimte , de solvabiliteit is van belang, en die is in de melkveehouderij erg hoog t.o.v.andere bedrijfstakken
Vervolgensmet de rente (die is nu extreem laag t.o. v. zeg 10 -15 jaar terug)
Daarnaast met de verwachte duur van quotering, en die is nu voor een erg lange periode vastgelegd ( al willen sommige daaraan morrelen)
Tot slot de drang onder boeren tot schaalvergroting, en dat heeft weer met te maken hoe groot schaal voordelen zijn
Ook is de mentaliteit van boeren erg belangrijk en die is onder Nederlandse boeren anders dan b.v. onder de Deense
------------
Het aanbod
Nou dat is van het aantal stoppers, en die stoppen om verschillende redenen.
Misschien vreemd, maar er zijn stoppers om wille van leeftijd, omwille van armoede, maar ook beslist uit weelde.
De laaste zijn de vervroegde stoppers, die zouden op termijn er ook wel uit gaan, maar door de hoge quotum en voor een paar jaar ook hoge land prijzen, konden ze het 5 of tien jaar eerder.
Daarnaast hebben we lange tijd het leasverhaal gehad.
Elke keer als het er weer op leek dat totaal verleasen veboden zou worden, dan duikelde de prijs een paar centen, maar DAT is nu over
<<<<<<<<<<
Hoe werkt nu de melkprijs uit?
Nou een hoge prijs plus hoog saldo, geeft logischer wijs meer vraag.
Want er zullen meer boeren financieel voordeel in kopen zien, en wat niet onbelangrijk is, er ook de financiele ruimte voor hebben.
Het aanbogd zal nauwelijks toenemen, stoppers uit armoede neemt af, stoppers uit weelde zal misschien iets maar niet veel toenemen.
Om reden dat ook op een iets kleiner bedrijf een opvolger uit kan
<<<
Dat boeren zulke tevreden soort van mensen zijn, dat die bij een bepaald inkomen geen groter bedrijf meer zullen na streven, ook al levert dat veel voordeel op.
Dat zijn sprookjes waar je toch zelf niet in gelooft?
Onbekend
wij als melkveehouders hoeven ons niet druk te maken over de hogequotum prijs
binnenkort past de quotumprijsin jan zich wel aan melkprijs aan
bij deze prijs investeren in quotum is onverantwoord
groeien is mooi maar iets verdienen is mooier
alhoewel grote bedrijven ook hun problemen hebben (mischien hoge quotum kosten )
Onbekend
De rest wil hier nog steeds niet in geloven wim, ook in jan. nog niet
Onbekend
Aan dom dromen heb ik geen @!#$. Ik moet nog wat melk erbij hebben. En ik vraag me af of er half januari nog wel melk is behalve 0%
Onbekend
Nu in ieder geval wel, want in redelijke korte afstand van mij zijn er al weer 2 gestopt met een behoorlijke groote. Dus maak je nog maar geen zorgen Sander.
Onbekend
Natuurlijk is er dan melk 100% leveren te koop, leasen loopt immers tot 15 februari, en er kan dan nog altijd 100% van gemaakt worden zolang de leasmelk niet is uitverkocht.
Maar de prijs dat is een ander punt,kopen in de laatste maand is in het verleden praktisch altijd duur kopen geweest
Onbekend
gauw kopen sander
Onbekend
Dan koop je die toch? Er is nu toch nog genoeg te koop? Of zit je de boel alleen maar (op) te naaien met dat domme gezwets?
Onbekend
Nou, nou Astrid toch.
Onbekend
Wat hebben die vrouwen van tegenwoordig toch een grote mond
Onbekend
Laat je niet gek maken!
Onbekend
@!#$.
Onbekend
Pittig wijffie. Er is maar 1 dom aan het zwetsen en dat is Wim.
Onbekend
In het artikel in de Leeuwarder Courant wordt gesteld dat de melkprijs nog veel lager zou zijn als de zuivelmarkt op wereldniveau niet zo goed zou zijn en tevens wordt gesteld dat de winst van FCDF laag uitvalt vanwege de hoge dollar. Alsof de wereldzuivelhandel niet in dollars wordt gedaan.
Olijslager gebruikt schijnbaar elk argument op het moment dat het hem uitkomt. Dat krijg je met topmensen die veel en veel te lang op hun positie zitten. Men krijgt de neiging te denken het alleen te weten. Van het controleclubje van Sybren krijgt hij ook alle kans, zij gedragen zich enkel als woordvoerder voor Olijslager.
Onbekend
"In het artikel in de Leeuwarder Courant wordt gesteld dat de melkprijs nog veel lager zou zijn als de zuivelmarkt op wereldniveau niet zo goed zou zijn en tevens wordt gesteld dat de winst van FCDF laag uitvalt vanwege de hoge dollar. Alsof de wereldzuivelhandel niet in dollars wordt gedaan"
<<<<<<<<
Zonder verder over Olijslager te oordelen vind ik wel dat voordat je met kritiek over zoiets komt een telefoontje richting FCDF op zijn plaats was.
Zulke dingen zijn soms goed verklaarbaar (soms ook niet, en dan heb jij gelijk) maar om zonder enige vraag te stellen hier met zulke kritiek te komen vind ik niet fair
<<<<<<
Om te beginnen is de hoogte van de melkprijs duidelijk iets anders én van andere dinge afhankelijk dan de hoogte van de winst van FCDF
Onbekend
Blijkbaar ken jij de doelstelling van Olijslager nog niet!!!
In 2002 heeft hij geweigert de marge's naar de supermarkten te verhogen, terwijl dit wel mogelijk was Op een symposium van de rabobank zei hij het volgende:"een lage en nog lager wordende melkprijs komt de concerndirectie goed van pas onze doelstelling is om zo snel mogelijk de leverancie's per bedrijf te verhogen naar 720.000 kg melk ( dat is ongeveer 7000 veehouders) Wij zullen alle middelen de ons voor handen liggen aangrijpen, daarom komt een lage melkprijs ons goeduit. Zelfs personeel die teveel met de boeren meedenken wordt gedreigt met ontslag.

Denk daar maar ens over na.
Onbekend
Heeft hij dit letterlijk zo gezegd ?? Dat kan ik me niet voorstellen.
Onbekend

Werkelijk waar.!!!!!Melk is voor hem een grondstof, hoe goedkoper hoe beter!!
Onbekend
je bedoelt lage dollar vorig jaar was het de lage euro
Onbekend
Beste bewijs dat hij niet weet wat hij schrijft.
Onbekend
Ga maar lekker kritiekloos achterover liggen en hoop dat er een paar kruimels voor je overblijven. Jij bent schijnbaar modellid volgens de normen van Olijslager.
Onbekend
kinderachtig arie j
Onbekend
Hoezo? Het is goedkoop en kinderachtig om op zo'n manier met kritiek te komen.
Als je kritiek hebt, zorg dan niet alleen voor wat losse kreten over dingen waar je jezelf niet eens in verdiept hebt.
Onbekend
juist
Onbekend
Niks juist , lees je verhaal maar eens, als je lage dollar invult, dan klopt er niets meer van.
Onbekend
luister, wereldhandel in zuivel is in dollars. Wereldhandel is goed ondanks lage dollar. Onderneming draait slecht door de lage dollar. Tussen de wereldhandel en de boer zit de o.a. de zuivelonderneming. En wie bestuurt de onderneming? Moet ik het nog een keer uitleggen?
Ik zal niet zeggen dat overal een causaal verband tussen zit, maar merk op dat Olijslager argumenten selectief gebruikt. En luister, hij leest zo'n interview heus wel voordat het gepubliseerd wordt dus je hoeft echt niet eerst te bellen of hij het echt heeft gezegd.
Onbekend
Je snapt er niets van, punt éen worden dollars omgerekend naar euro's, dus een gelijke winst in dollarlanden is minder euro's winst.
Punt twee is export vanuit Europa naar dollarlanden iets wat door lagere dollarsminder oplevert, tenzij je de prijs verhoogt.
Daarom levert een lagere dollar beslist geen extra winst op zoals jij schijnt te denken.
Maar wel een minder.
Daar heeft trouwens 80% van de multinationals in Nederland last van.
Als je alleen de beursberichten maar volgde, danzou je beter weten.
Onbekend
Hoe dom denk je dat ik ben, natuurlijk wordt de winst negatief beinvloed door de lage dollar. Maar de "goede" wereldzuivelmarkt is ook in dollars. En volgens Olijslager heeft die nou juist gezorgd dat de melkprijs niet verder is gedaald. Dat bedoel ik met selectief argumenten gebruiken Oen. Hij zegt 2 dingen die allebei waar zijn, maar legt het 2 keer naar zijn voordeel uit.
Onbekend
O, nou ik vraag me om te beginnen af,waarom jij hier twee namennodig hebt??
En voor de rest ben jij de Oen, want die tetteren alleen maar zo als ze op hun teentjes getrapt zijn.
<<<<<<<<<<<
Winst en hoogte van de melkprijs zijn bij FDFC twee dingen die ze daar volledig van elkaar losgekoppelt hebben als je het nog niet wist
Hoogte van de melkprijs is afhankelijk van wat enkele andere zuivelondernemingen betalen.
En die werd natuurlijk gedeeltelijk positief beinvloed door wereldmarktprijs
Winst is bij FCDF iets totaal anders, en wordt niet per defenitie positief beinvloed door een hogere wereldmelkprijs
Je zou om te beginnen het jaarverslag eens kunnen lezen, b.v. pag 19

[jaarverslag.info]
Onbekend
Ik heb een voornaam en log op verschillende computers in.
Kijk waar is de melkprijs van andere fabrieken o.a. van afhankelijk? De dollar. Dat effect moet je dus daarna niet nog eens gebruiken. Het zit namelijk al in de melkprijs.
Onbekend
Niet juist, Campina heeft b.vnauwelijks belangen buiten het euro gebied wat betreft deelnemingen
FCDF daarentegen wel
Onbekend
Aangezien je op de hoogte bent kun je je vast nog wel herrineren dat toen de dollar duur was dat ook een negatieve invloed gehad zou hebben op de winst (een jaar of zes geleden).
Olijslager is in mijn ogen een mooi weer prater die erg slecht tegen kritiek kan,al vele jaren.
Onbekend
Ho even, ik ben geen lid van FCDF en woon zoals je weet een heel eind buiten hun werkgebied.
Dat een deelneming, zoals in het jaarverslag staat bij gelijke winst in dollars minder euro's binnenbrengt als de dollarkoers daalt is logisch
En de winst van zo'n deelneming is het verschil tussen inkoop en verkoop, na aftrek van gemaakte kosten, en daar heeft een hoge wereldmelkprijs niet per definitie een positieve invloed op.
Wat er 6 jaar geleden speelde zou ik echt niet weten.
Maar laten die kritische leden op de ledenvergaderingen vragen stellen, dat hebben wij bij Campina ook altijd gedaan
Onbekend
Tja, dan moet je dus zeggen dat de zorgvuldig gekozen ondernemingen, in de zin van structuur en marktposities, voor het bepalen van de marktconforme melkprijs hier slecht zijn geselecteerd. Je zegt namelijk dat je juistdeze onderneming(en) niet goed kunt vergelijken. Dan was nou juist de basis van de MCM
Onbekend
Het ging toch om de gemiddelde prijs?
En die werd toch als marktconform aangemerkt?
Onbekend
Nee, de insteek van de MC-melkprijs is juist dat je dan de onderneming op zijn prestaties zou kunnen beoordelen. Dan moet je geen appels met peren vergelijken.
Onbekend
Ja maar de gemiddelde prijs werd wel als marktconform aangemerkt
Eigenlijk de melkprijs berekent naar grondstof waarde
En de hoogte van de winst zou aangeven in hoeverre FCDF het als onderneming beter of slechter deed
In feite niet anders dan de meeste particulieren proberen te doen, alleen gaan ze nu iets onder het gemiddelde zitten omdat boeren zomaar niet aan een ander kunnen leveren.
En dan kan het een onderneming als onderneming door diverse oorzaken mee of tegen zitten, naar gelang de producten die ze maken of landen waar ze afzetten of deelnemingen hebben.
Daarom is het verhaal van Olijslager op zich niet vreemd over een negatief dollar effect.
Hier heb je een stukje uit een groot interview uit het Agr. Dagblad met hem van afgelopen zaterdag.
Als het helemaal niet klopte zoals jij dacht, nou dan zou er echt wel door iedereen uit de zuivelwereld overheen gevallen zijn.
<<<<<<<<<<<<
<img src="[tinypic.com];
Onbekend
Je doet net alsof ik ontken dat de dollar een negatief effect heeft. Ik ben niet naïef!
Voor de rest moet je maar eens teruglezen want je schijnt niet te (willen) begrijpen wat ik bedoel
Onbekend
jij bent net zo selectief als Olijslager en lezen gaat je slecht af
Onbekend
Nou ik geef het op met jou.
Als je dan met alle geweld niet wilt toegeven dat jou verhaal geen hout sneed, nou dan doe je maar hoor.
Onbekend
wat een gelul , ik heb heel weinig kritiek gehoord op de vergaderingen, als het beleid van fcdf je niet aanstaat waarom ga je niet naar een andere fabriek , doc of zo!!!!!!!!
Onbekend
DOC goede keus!!!!
Onbekend
Ik heb kritiek genoeg gehoord!!!!
maar wij hebben niets meer te vertellen binnen fcdf
Ik zou ook graag naar een particuliere fabriek willen
Alleen is dit niet zo eenvoudig
Volgens mij snap jij het beleid ook niet helemaal
Ze hebben elk jaar weer een andere smoes waarom de verwachte winst
van 180 a 200 miljoen gulden niet gehaald word
HET ENIGE WAT ZE WEL REALISEREN IS EEN TOPINKOMEN VOOR
DIRECTIE EN BESTUURSLEDEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Onbekend
als je dan een kerel bent bel je met Attema , vertel je hem jouw kritiek en overleg je hoe je kunt overstappennaar een een andere fabriek!!!maar dat doe je natuurlijk niet , want dan krijg je nog minder voor de melk.en daar zijnook bestuurders die "
tonnen " verdienen en directeuren die nog meer verdienen,misschien wel miljoenen!!!!!
Onbekend
Dat zijn bestuurders die presteren ook nog wat!!!!!!!
Onbekend
Wat presteren ze dan?
Weet je wat ze presteren? Winst, maarniet voor de boeren in de goede jaren.
En als het slechter gaat verkopen ze de tent, en mogen de boeren zien waar ze met de melk blijven.
Onbekend
meer verdienen kan niet fcdf betaald 3x zoveel loon aan direktie en bestuur als de rest bestuurder campina 20000 euro fcdf 85000 euro sanders 200000 olijslager600000 euro
Onbekend
Slikken of stikken bij je eigen coöperatie, dat is wat jij zegt als ik het goed begrijp.
Kritiek is er best wel, maar er wordt niets mee gedaan
Onbekend
Alberts hand is snel gevuld, misschien ook een beetje uit de bestuurdersruif meeeeten.
gtotep
Dat moet wel, anders kunnen die dikke eikels er niet in.
In de natuur heeft alles een functie.
anonymous_821
Há, haá, dan zou ik ergens anders moeten wonen.
Kritiek kan nuttig zijn, maar dat is geen kritiek zonder te willen nadenken over wat je nu eigenlijk zegt.
anonymous_821
Nee jij schreef dat het dollar effect goedgemaakt zou moeten zijn door de hogere wereld marktprijs.
Dat hebben in dit verband (deelnemingen) echter niets met elkaar te maken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melkprijs , nmv , ddb , politiek , melkveehouders , melkveehouder , slager en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
3