Forse aanpassing melkprijsbeleid FC, minder winst naar leden

FrieslandCampina wil haar melkprijssystematiek reorganiseren. Zo stelt de zuivelcoöperatie een verhoging van de weidepremie voor van 1,50 euro per 100 kilo. Ook wil de melkfabriek de kwantumregeling afschaffen, de wintertoeslag en zomerheffing naar 0 euro brengen en het reserveringsbeleid aanpassen. Ook zal, als het aan FrieslandCampina ligt, de winstuitkering voor de leden met 10 procent worden verlaagd.

Deel dit topic

Reacties

Rondhus
Puur diefstal van de opstallers en de grote boer. Word onderhand sch**tziek van die lui
weurding
@Rondhus "grote" boer dus........
+4
Todi
@weurding Ze halen het calimero gevoel een beetje weg.
Rondhus
@weurding heb idd het vee op stal het hele jaar en met 1,1 mln noem ik mezelf alles behalve groot. Iets boven gemiddeld zeg maar. Waar het mij om gaat dat is dat bij fc de weiders een dikke veer in hun k*nt word gedouwt en opstallers en de grotere boer als b lid onderhand word bestempeld
weurding
@Rondhus echt niet elke grote boer wordt als b lid bestempelt , er zijn er hier die met meer dan 1,5 miljoen liter ook weiden, maar marketing heeft zo zijn prijs
Frans1
@Rondhusen de grotere boer als b lid onderhand word bestempeld

Waarom? omdat de uitbetaalde melkprijs gelijk getrokken wordt? Ik vind het wel een goede zaak
DeBoerin
@Frans1 omdat de uitbetaalde melkprijs gelijk getrokken wordt?
Ik ga er vanuit dat de weidegangpremie dan voortaan ook volledig uit de markt betaald wordt.
Verder denk ik dat er nog een aantal leden zijn die hun deelname aan moet passen voor 1 november ? 😉
Frans1
@DeBoerin
Verder denk ik dat er nog een aantal leden zijn die hun deelname aan moet passen voor 1 november ? 😉

Deze snap ik niet?
DeBoerin
Quote Reactie van @Frans1:
Deze snap ik niet?

Als we het melkgeld eerlijk gaan verdelen dan hoop ik ook dat iedereen op het punt van weidegang vraagt/krijgt waar men RECHT op heeft.............
Frans1
@DeBoerin Het zal ongetwijfeld op iemand slaan, heb alleen geen idee wie. Nog een hint 😄
+1
DeBoerin
@Frans1 Het zal ongetwijfeld op iemand slaan. Niet specifiek maar als je ziet hoeveel bedrijven hier aan weidegang of deelweidegang doen dan mis ik wel eens koeien in de wei
3 speen
@Rondhus doc wil wel hoor
+7
Freriks
@Rondhus dat de grote boeren diefstal, zoals jij dat noemt, pleegden wordt nu juist afgeschaft.
+1
Rondhus
@Freriks het is goedkoper om 2 a 3 adressen te laden dan 10 of 11. Daar mag toch wat tegenover staan?
pieta
@Rondhus De minder ophalingen die nodig zijn door gemiddeld grotere boeren zijn goedkoop en als je een keer je tank te klein hebt dan is extra ophalen hartstikke duur. Maar goed het allebei (waarschijnlijk door een verschillend) adviesbureau uitgezocht dus we worden vriendelijk verzocht het maar te geloven.
+6
Freriks
@Rondhus de vaste kosten hebben dat effect al in zich. Maak maar eens een rekensom wat dit per liter betekent bij een boer met 150000 liter per jaar tegenover 1,5 mln. Zal je misschien nog verrassen. En het komt ook nog wel eens handig uit om een kleine hoeveelheid bij te kunnen laden zodat de RMO helemaal vol is.
+1
pieta
@Freriks Ik daag jou uit om voor die vaste kosten elke drie dagen een vrachtwagen bij jou thuis te laten komen en een x-tijd stil te staan (de vaste werkzaamheden van roeren, melkmonster nemen, slang aansluiten enz). Dat verschil per liter is er wel maar het bedrag valt in de categorie maak dat een ander maar wijs. 😀 Verder vind ik het prima dat ze de kwantumtoeslag afschaffen. Ik hoop eigenlijk dat ze net als Forfarmers naar de beurs willen zodat we kunnen cashen.
adriaan33
@pieta en richt je een nieuwe coop op
Frans1
@pieta
zodat we kunnen cashen.

Daarvoor hoef je niet op een beursgang te wachten,je kunt nu ook weg hoor,krijg je nog een stuiver mee ook plus je aandelen uitgekeerd
pieta
@Frans1 Bij het weggaan van RFC een stuiver krijgen vind ik veel te weinig. Ik heb het over cashen niet over bedelgeld. 😬
Frans1
@pieta
Bij het weggaan van RFC een stuiver krijgen vind ik veel te weinig.

Jouw ledenobligaties kun je dan ook uit laten betalen,daar staat bij de meesten wel een paar cent
pieta
@Frans1 Die zijn al van mij en die brengen gewoon een redelijke rente op.
arie.j
@pieta
Het lijkt me goed om duidelijk te krijgen waar die vaste kosten nu precies op slaan.
Het lijkt me niet de totale kosten van boerderij naar fabriek met alle bijkomende verrichtingen.Plus administratie en ledencommunicatie
Daarvoor is het bedrag te laag.
pieta
@arie.j Daar willen ze niet echt aan. Moeten we misschien ook niet willen. Maar ik vind het raar om te stellen dat voor 1.200 euro per jaar een vrachtwagen ruim 120 keer per jaar bij jou de stoep op gaat komen. En dat is dan nog los van alle andere lid- en bedrijfsgebonden kosten. Vergeet hierin niet de kosten van Qlip (KKM zeg maar) want die liegen er al niet om schat ik zo in.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Daar willen ze niet echt aan

Lijkt me toch vreemd, wanneer er geschreven wordt dat de vaste kosten de laatste jaren niet aangepast zijn en nu worden opgetrokken naar 1200 euro dan is het toch normaal als je naar wat uitsplitsing vraagt? Kan me eigenlijk amper voorstellen dat het kader geen soort berekening bij hun ledenraads en districsvergaderingen krijgt toegestuurd.
pieta
@arie.j Er zal wel een uitleg zijn. Maar het is net als met elk onderzoek vaak komt er uit wat er uit moet komen. Ik kan maar niet bedacht krijgen dat de melk extra ophalen zoveel kosten met zich meebrengt en dat regulier ophalen zo goedkoop is.
arie.j
@pietaZonder uitleg je conclusie trekken is niet juist, zoals ik al schreef ergens klopt je redenatie niet.
Totale vervoer naar fabriek met monstername enz. kost beslist meer dan 0,16 per kg, zeker als van die 0,16 cent eerst ook nog andere dingen moeten worden betaald
Even op zolder gekeken, daar lag nog een oud melkprijsonderzoek over 1987 zoals dat in die jaren door een paar studenten in opdracht van "De Boerderij"werd gedaan .
Daarin staan ook de aanvoerkosten per bedrijf, particulieren werkten meestal niet mee, maar coöperaties deden op een uitzondering na niet zo geheimzinnig .
Bedrijven zijn natuurlijk flink groter, maar het aantal km naar de fabriek zal eerder toegenomen zijn door minder fabrieken.
En dat nu, 30 jaar later , de vervoerskosten(met kosten van lab ed.) zoveel zouden gedaald zijn is niet aan te nemen.
Ik scan en zet het staatje hieronder. Gaat over guldens, dus delen door 2,20371

(klik om te vergroten)

Aanvoerkosten 1987
pieta
@arie.j Ik je even mijn gevoel uitleggen: extra ophalen van melk kost 680 euro per maand. Dit is 68 euro per ophaling extra.
Herbeoordeling Foqus kost je 200 euro. Dan hoeven ze alleen nog te beoordelen wat niet goed was en is dus makkelijker./sneller dan een hele beoordeling.
Extra tankmonster kost je 4 euro per keer. Bij elke ophaling wordt ook een monster genomen.
En dat zijn maar een paar voorbeelden op basis waarvan ze mij met geen enkel onderzoek wijs gaan maken dat met die 1.200 euro het verschil is gedekt.
Maar het gaat mij er niet om dat ze dat verschil geheel willen uitpluizen maar dat ze je van alles wijs willen maken.
Zo maken ze nu bekend dat de onderneming een halve cent extra gaat betalen voor weidegang. Vervolgens krijgen wij het bericht dat ons aandeel in de nabetaling omlaag gaat van 20% ledenobligaties vast naar 10%. Dit is weer zo ongeveer die halve cent weidepremie.
arie.j
Quote Reactie van @pieta:
Zo maken ze nu bekend dat de onderneming een halve cent extra gaat betalen voor weidegang. Vervolgens krijgen wij het bericht dat ons aandeel in de nabetaling omlaag gaat van 20% ledenobligaties vast naar 10%. Dit is weer zo ongeveer die halve cent weidepremie.

Dat verband lijkt me nogal ver gezocht. Meer inhouden voor eigen vermogen niet op naam, dat werd trouwens al op de vergaderingen afgelopen winter aangekondigd en is toen al eerste een discussie over geweest.
Rest heb ik geen cijfers van, dat er stuk aanmoedigingspremie voor verandering bij dat extra ophalen zit zou ik me wel kunnen voorstellen, ze zullen wel niet willen dat er een heel stel met een te kleine tank de extra kosten ook op wat langere voor lief neemt.
pieta
@arie.j Natuurlijk is dat verband er niet 100%. Maar mijn gevoel en verbondenheid met RFC neemt in rap tempo af. Voor het eerst sinds de fusie hebben ze de wind wat tyegen en meteen moeten we in gaan leveren. En nee, niet een beetje maar de helft van onze ledenobligaties. Ik vraag me dan even af waar ik aan kloppen omdat de melkprijs dit jaar wat tegen zat.
Kijk wij weiden de koeien niet en ontvangen wel wat kwantumtoeslag (uit mijn hoofd netto 3.500 pj voor 1.2 mln). En nu gaan ze mijn winstaandeel verlagen, een groter deel vd winst uitkeren als weidepremie en de kwantumtoeslag verdwijnt ook.
jent
@pieta RFC heeft vorig jaar berekend dat extra leeghalen 680 per maand kost (1mnd per jaar gratis) dus 7500 per jr. Als ze nu rechtlijnig zouden zijn zouden ze dit bedrag dus per jaar aan vaste kosten moeten rekenen (nog afgezien van overheadkosten.....) maar 100 per maand is ook gewoon herverdelen van kosten....
Nico96
@jent 1 maand gratis is ook afgeschaft.
Freriks
@jent dat bedrag is gewoon ontmoedigingsbeleid. Streven is dat elk melkleverend bedrijf een tank heeft met 3 dagen opslagcapaciteit. Bij melkrobots 80 uur. Dan is transport maximaal efficiënt te plannen. Vervolgens leg je er een berekening onder.
pieta
Quote Reactie van @Freriks:
Vervolgens leg je er een berekening onder.

Mijn gevoel is bevestigd. Je wilt iets als coop, gaat bekijken hoe je het precies wil en vervolgens leg je er een berekening onder waar de door jou gewenste uitkomst uitkomt. 😬
+2
puntertje
Quote Reactie van @jent:
RFC heeft vorig jaar berekend dat extra leeghalen 680 per maand kost (1mnd per jaar gratis) dus 7500 per jr.

Tja, onnozele vergelijking, als je in een lijnbus stapt ga je die kosten toch ook niet vergelijken met het apart een bus voor jou op jou het gewenste moment te laten rijden?
+1
Freriks
@pieta dat gebeurt al, ik ben al lid ☺
Maar nou worden er wel een paar discussies door elkaar gehaald. Mijn reactie was gericht op het afschaffen van kwantumtoeslag. Vaste kosten hebben ook een effect op dat punt. Bedrijven tot 120000 kilo melkproductie betalen 1 cent per liter aan vaste kosten. Bedrijven met 1.2 mln liter betalen 0,1 cent per liter aan vaste kosten. Daar zou je ook een vraag over kunnen stellen of dat eerlijk is. Op zich vind ik het niet onredelijk dat een aantal kosten onder vaste kosten vallen, zoals ledenadviseurs, melkgeldadministratie en misschien ook wel een deel van het transport. Andere zaken kunnen beter per liter of kilo melk worden omgeslagen. Denk bijvoorbeeld aan pomptijd RMO. Blijft altijd lastig waar je de grens legt.
+2
weurding
@Rondhus zouden dan de bedrijven die vlak bij de fabriek wonen ook een toeslag moeten hebben?
meelezer10
@weurding niets voor jou om die stuiver te pakken bij rfc. Dan een jaartje bij een ander leveren en stoppen.
m uut m
@meelezer10
Minimaal 3 jaar
weurding
@meelezer10 ach, het ging dit jaar ook nog net aan, en betere tijden staan al voor de deur, 8 tot 10 % generieke korting zal ook weer opgevuld moeten worden bij de blijvers 😂
meelezer10
@Rondhus het is goedkoper om 2 a 3 adressen te laden dan 10 of 11. Daar mag toch wat tegenover staan?

je kunt het ook anders bekijken.

bij twee boeren van 15000 liter per keer heb je 1 tankwagen nodig. vervolgens reken rfc 2 maal 1200 vaste kosten. is 2400

bij 10 boeren van 3000 liter heb je ook 1 tankwagen nodig. rfc int 12000 vaste kosten.
pieta
@Freriks De criminaliteit verplaatst zich gewoon. 😄
paulus2
De ene helft zorgt voor reclame, de ander helft betaald er voor
+4
Papshmir
Goeie zaak! Leidt tot een stabielere melkprijs.
+3
mlkvhoudr
@Papshmir heb liever niet dat die al stabiliseert
Papshmir
@mlkvhoudr Stabiel in de zin van fluctuaties, minder grote schommelingen. Al zal zo'n besluit daarin weinig verandering geven, hoger en stabieler is altijd goed!
j h p
@Papshmir Op hoger nivo hoop ik dan.
Papshmir
@j h p Vast! Maar ik hoop met je mee!
+1
eva-harteveld
Veel te veel melk, dus afschaffen van kwantumtoeslag is een inkoppertje...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkfabriek , frieslandcampina en weidepremie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
49
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
14