Illustratie van: fendtlars

Mestrobot

Heeft iemand nog tips of suggesties waar om te denken bij aanschaf van een mestrobot. Mestschuif is niet mogelijk bij mij, dus over die optie hoeven we niet te praten

Deel dit topic

Reacties

jan w
Zorg er voor dat de mestrobot niet op moeilijke stukken kan komen, dit door er een balkje neer te leggen. Is voor je zelf natuurlijk wel weer een obstakel. Maar zo kun je wel voorkomen dat de mestrobot gemolken wil worden, e.d..
+2
mlkvhoudr
Zorg dat het merk wat je koopt niet met een j begint
jent
@mlkvhoudr en ook niet een meisjesnaam beginnend met een G 😃
+1
bella
@mlkvhoudr ook niet die met een L begint, is wel wat goedkoper maar is de weg geregeld kwijt, is hier al een paar keer de koeien achterna gegaan de wei in.
+1
pieta
@bella Wij hebben er ook een die met een L begint en die is nooit de weg kwijt. Wellicht heb je een oudere. Bij die van ons zijn de routes ingesteld door de firma die met een L begint. Ding kost zonder water erop ruim 10 a 11.000 meen ik. Wij hebben er voorheen 5 jaar een met een G gehad en nog elke dag blij dat ik van dat ding af ben. 😁
verbi
Wij hebben een JOZ al jaren bevalt prima maar zorg wel dat er water op zit met heel droog weer gaat het anders vooral bij droge koeien en pinken wat moeilijker, dan hoef je ook nergens balkjes te plaatsen de sensoren in de roosters zijn nooit kapot.Ze zijn wel wat duurder dan de andere maar dan heb je mijn inziens weinig problemen.Wil je een goedkope dan een lely maar dat is doffe ellende.
Tim v N
Hier ook sinds 2008 een JOZ (met delaval sticker). Bij erg drogend weer wanneer de koeien buiten zijn worden de roosters erg droog en dan heeft tie soms wat moeite verder bevalt de robot erg goed. Daarom zou ik er nu inderdaad voor kiezen voor een met water erop.
+2
BernieX2
Hier sinds 2007 een joz/delaval en het is de investering geweest waar ik mij het meest aan erger. Als een mestschuif niet kan, zou ik voor een zittrekker met mestschuif gaan, veel betrouwbaarder en is veel goedkoper.
+1
verbi
@BernieX2 Heb 5 jaar met zittrekker gedaan 3x per dag gaat prima als je verder niks te doen hebt.
koeman
@BernieX2 is dat iets nieuws, een trekker waar je op kunt zitten?
weideboer
Bedankt heren voor de informatie, prijs bij jullie ook bekend met een JOZ met water erop
verbi
@weideboer Heb de JOZ 4 jaar nu prijs was toen 16000 euro geinstalleerd zonder water als ik er nu water opbouw kost dat nu 5000 euro.Dus volgens mij nu totaal ongeveer 21000 euro.Advies: ondehoud bij de firma ESL die doen niks anders als dat werk en 1 x per jaar een beurtje. Als je wilt komen kijken stuur maar een PB.
oldhuus
Quote Reactie van @verbi:
ongeveer 21000 euro

De betere boeren hebben dat vast nog wel in een laatje liggen, wij moesten helaas voor een gereviseerde Lely gaan, 6.500 euro. Monteur heeft 'm geïnstalleerd en draait nu al een paar jaar met af en toe kettingen opspannen en strip vervangen.
guldner75
@oldhuus

als je een dubbele strip monteert gaat deze veel langer mee (meer dan dubbel 😁 )
oldhuus
@guldner75
Bij ons stond die dan ook vaker stil..
+1
robotmelker
Bij mij op stal lopen 2 joz schuiven. De eerste nieuw gekocht. Veel aanloop problemen mee gehad. Maar loopt nu uitstekend. Door een uitbreiding kon deze het niet meer aan. Gewoon teveel m2.

Gezien de melkprijs zat een nieuwe Joz er niet aan. Na wat zoek en speurwerk een gebruikte Joz gekocht. Is nu een jaar of 3 oud en draait al een dik jaar naar volle tevredenheid op mijn bedrijf. Zelfs bij het jaarlijkse onderhoud viel de totaal niet tegen. Omdat die ouder is als de eerste verwachte ik meer slijtage. Maar dat bleef gespaard bij een rubber strip en een rotte band.

1 tip laat een deskundige de route inregelen. Kost een duit maar dan lopen ze ook netjes secuur en foutloos
+1
cs-agrar
Quote Reactie van @robotmelker:
Bij mij op stal lopen 2 joz schuiven.

Die moet je toch es filmen
robotmelker
@cs-agrar lens vd. Camera is overleden... maar waarom zou ik dat filmen??
Nick83
@robotmelker Omdat de meeste poepbotjes rijden. Lopende hebben we nog nie gezien, erg benieuwd naar 😉
robotmelker
@Nick83 dank voor de aanvulling.... hahaha....
Greetje
@robotmelker Wat is je ervaring met de levensduur van de accu van een JOZ?
mlkvhoudr
@Greetje gewoon in de handel kopen accus joz helft van t als bij joz. Vroegen ze niet 350 per accu?
robotmelker
@Greetje op de nieuw gekochte joz zaten binnen het jaar nieuwe op.... en dat zijn dezelfde als er nu nog op zitten.... dus die zijn nu 3 jaar oud... die 2de hands joz zitten nog steeds dezelfde op als bij de koop.... weet niet hou oud die zijn
+2
robotboertje
Hebben er hier 2 met een 'L' ... eerste is nu 9,5 jaar oud en heeft niet meer kosten dan die van 1,5 jaar oud... gemiddeld van die van 9,5 jaar oud blijven jaarkosten ruim onder € 1,- per dag; beide zonder water.
Zoals eerder ook al aangegeven, hebben de routes op nacalculatie door de mannen van 'L' laten invoeren. Die doen het in een uurtje en je hebt er jaren plezier van!

Voor €1,- per dag, ga ik niet op een tuinbouwtrekker klimmen en ipv 6x per dag, 2-3 x per dag de roosters laten poetsen.
jent
@robotboertje kijk 1 euro p.d. das wat anders al bij ons die met een G. Die heeft ons -incl. afschrijving- 300 euro per maand gekost gedurende 4,5 jr!!!! En dan reken ik de kosten voor ergernis niet eens mee 😄
oldhuus
@jent
Hier verderop een compleet nieuwe stal, melkapparatuur alles van GEA, de Friese dealer wou echter geen mestrobot leveren, nu draaien er 2 Lelies :? Heb ook wel Delaval melkrobots gezien, waar de Juno en Discovery de boel mochten schuiven.
cjw73
@oldhuus dat advies geven niet alle friese dealers. Tenminste ik heb het niet te horen gekregen. Koop is overgegaan om de prijs. Dus kan alle kanten nog op.
+1
oldhuus
@cjw73
Misschien dat ze klanten ver weg wel wat anders adviseren, iedere keer met het servicebusje is makkelijker als ze wat in de buurt zitten.. Maar Lely bouwt gewoon goede robots zijn ook een stuk goedkoper, maar ook iets kleiner. Zit gewoon een optima accu in. Ik ken er wel een paar die al 10 jaar draaien, naar tevredenheid.
Braboboer
Hier 7 jaar goede ervaringen met de Lely Discovery.

In het begin veel problemen mee gehad, toen al de routes opnieuw ingesteld en sindsdien loopt die als een trein.

Als je gewoon een roostervloer hebt is water naar mijn mening niet nodig, er zijn hooguit 5 dagen per jaar dat het zo droog is dat die slipt.
Greetje
1,- euro per dag zal alleen 't onderhoud zijn neem ik aan?
robotboertje
@Greetje Klopt; onderhoud en slijtdelen als bandjes en strip.

Igv meetellen afschrijving in 10 jaar naar restwaarde van 2000 (afschrijving 8000,- , destijds kostten ze 10.000,-) maakt €2,19 erbij. (8000/3650 dagen). Totaal dus zeg maar €3,20 per dag. Als ie eens een keer de weg kwijt is geweest (1x per maand denk ik max), vind ik het al snel een zooi, terwijl we dat 'vroeger' niet anders gewend waren met 2x / dag schuiven met het steeltje...

Voor € 3,20 all-in per dag, ken ik investeringen die meer kosten per bespaard uurtje...
+1
jan w
Quote Reactie van @robotboertje:
onderhoud en slijtdelen als bandjes en strip

Voor de bandjes moet je in Lochem zijn, heb je voor een paar tientjes weer een paar nieuwe bandjes voor je mestbotje. Wel de velgen meebrengen.
robotmelker
@jan w dat moet je me toch eens ff uitleggen.... is dat bij een joz mestrobot
jan w
@robotmelker
Lely.
die bandjes kosten op zich iets van een kleine 20 euro. De velgen is moailijk aan te komen. Dus die moet je van de oude meebrengen. Ware altijd deel-schalen. In de nieuwe bandjes doen ze een soort van gel of pur in.
+1
eddievandijk
Heb je naam en adres of site ??
jan w
Volgens mij was dat vroeger obo, nu is dat bandenservice lochem.
Je moet van die wielen de velgschalen van elkaar los kunnen schroeven. Ze gebruiken die oude velgschalen weer. Doen er een nieuw bandje op en vullen die met een 1 of ander compound.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mestschuif en mestrobot geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
36
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
2.307
TREFWOORDEN