Overdraagbare fosfaatrechten is staatssteun?

Op 9 oktober 2014 schreef de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma het volgende: "De melkveefosfaatreferentie is bedrijfsgebonden en in principe niet overdraagbaar. Hiervoor is
gekozen om te voorkomen dat de melkveefosfaatreferentie een (markt)waarde krijgt en de afgifte
van de referentie als staatssteun zou kunnen worden aangemerkt."

Wat is het verschil met overdraagbare fosfaatrechten?

Op 3 oktober 2014 scheef de staatssecretaris ook dat als het fosfaatplafond overschreden zou worden, er dierrechten zullen worden ingevoerd. Anticiperend gedrag zal niet beloond worden. In hoeverre is dit te rijmen met het advies van de Landsadvocaat om 2 juli 2015 te nemen?

Deel dit topic

Reacties

-1
hans1980
Liegen en bedriegen is anno 2016 het beleid
+1
Freriks
Quote:
@Erik Hulstijn: Op 9 oktober 2014 schreef de toenmalige staatssecretaris Sharon Dijksma

in deze eerst woorden zit 'm de kneep. voltooid verleden tijd, niet meer van toepassing.
Voor duidelijkheid moet je rustig wachten totdat de behandeling in de 2e en 1e kamer is geweest. De rest is speculatie en niet aan de orde. Verspil je energie hier niet aan.
+2
huub
Er is geen grotere gunst dan de afgunst, we zeuren niet over wat we niet krijgen, maar over wat een ander meer krijgt.

Bij de invoering van het melkquotum dacht ook iedereen dat de wereld verging, iedereen was tegen. Leuk detail is dat 75% van de melkveehouders in het superheffing tijdperk gestopt is en er een dik pensioen aan had.
kanniewaarzijn
Quote:
@huub: in het superheffing tijdperk
Er is wel een groot verschil tussen toen en nu: toen was er in de melkveehouderij nog geld te verdienen. Die 75% heeft er 30 jaar over gedaan om ermee te stoppen; en nu moeten er op korte termijn heel veel mee stoppen. Gemiddeld kunnen wij gemakkelijk voor die 34 cent, zoals de laatste tijd begroot wordt, melken. Maar door het jarenlange ongelijke speelveld blijkt dat er in werkelijkheid maar een handjevol voor die 34 cent kan melken. De meeste bedrijven hebben royaal boven de 40 cent nodig om te kunnen overleven.
kanniewaarzijn
Quote:
@kanniewaarzijn: jarenlange ongelijke speelveld
De "echte ondernemers" hadden tegen zichzelf beschermd moeten worden, terwijl de reguliere pachters beschermd hadden moeten worden tegen Jan Luit c.s. Overigens is er nog één instantie die de teloorgang van de melkveehouderij kan afremmen of zo mogelijk nog stoppen.
MTSTAMMINGA
Quote:
@kanniewaarzijn: Gemiddeld kunnen wij gemakkelijk voor die 34 cent, zoals de laatste tijd begroot wordt, melken.

Wat voorbank rekente momenteel nog met die prijs?
spotmelker
Quote:
@kanniewaarzijn: beschermd hadden moeten worden tegen Jan Luit c.s.
Bedoel je die onbenullen uit die 'van Hall-commissie'?
kanniewaarzijn
@spotmelkerInderdaad, die bedoel ik. Het zou geen kwaad kunnen om deze lieden strafrechtelijk te gaan vervolgen en persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de enorme schade die zij aanrichten. Ongelooflijk dat mensen met zo'n gebrek aan kennis op een positie zitten met zoveel invloed.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's dierrechten , fosfaatreferentie , dijksma , fosfaatplafond en fosfaatrechten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2