Nuka's geweigerd

Was laatst nog in het nieuws dat met de transporten van nuka's uit o.a. Tsjechië van alles aan de hand is, nu worden de vaarskalveren en lichte stierkalveren uit Nederland geweigerd door de opvangcentra. Dan kun je niet anders concluderen dat de voorstellen vanuit de zuivel t.a.v. de kalverhouderij slechts een knieval voor Van Drie waren, en de voorwaarden éénzijdig.

Deel dit topic

Reacties

kuilhapper
Pak de IBR bestrijding maar is serieus op als melkveehouderij, met alleen nog import uit buitenland van ibr vrije dieren middels quarantaine (verplicht dubbel tappen), daar knapt die van Drie gigantisch van op!
puntertje
Quote:
@kuilhapper: Pak de IBR bestrijding maar is serieus op als melkveehouderi

Naar verluid ligt juist de kalversector al jaren dwars bij de verplichte bestrijding van IBR en BVD.
+1
kuilhapper
Ben hier al vele jaren ibr vrij, ook 1 van de redenen dat alle vee binnen blijft, zelfs het advies van mijn dierenarts..

Waar de NZO graag leutert over duurzaamheid, geef bedrijven die ibr/bvd vrij zijn maar een extra beloning (zelfde idee als weidepremie), volgens mij begint duurzaamheid met een gezonde veestapel! Moet je is kijken hoe fanatiek mensen er dan mee aan de slag gaan.

En die import van ibr beesten is natuurlijk helemaal van de zotte, vooral giga risico's voor de vrije bedrijven. LTO bestuurders, hebben jullie hier al een mening over? nee? misschien handig om er is over na te gaan denken!
+1
paul1
@kuilhapper
Krijgen al extra beloning via foqus systeem van rfc
+1
oldhuus
Ja je zult maar naast een kalverhouder zitten en dan de koeien gaan weiden, vragen om problemen.
fendt711variotms
Klopt kuilhapper
+1
pieta
Ik weet dus niet of ze de kalveren weigeren. Ik dacht dat er afgesproken was dat er ook voor deze kalveren een bestemming zou komen. Maar wat verwacht je nu van je afnemer. De klant is koning en die gaat niet iets afnemen waar ie niets mee kan doen.
Farmer_
Onze kalveren gaan nu ook weer naar Holland, de provincie NRW hier is nog niet offi´cieel ibr vrij, Niedersachsen waar ze eerst heen gingen is nu wel ibr vrij en daar mogen de kalver van NRW niet heen vanwege de ibr, meeste kalvermesters zitten in Niedersachsen en weinig in NRW, weet niet wat we gister voor koekalver gekregen hebben Maar zal niet Meer zijn da 10,-, vorige week een BB 40,-
tok achterhoek
Die maatregel ging toch niet meer door, je hoeft de kalveren nou ook pas binnen drie dagen aan te melden ipv 24 uur. Laat alles maar bij het oude, ging prima. Die paar muiters weet je toch ook wel weer raad mee
Dul65
11-1 nog een Belgische blauwe afgeleverd van 68 kg bracht netto bijna 300 op.
Je moet ze wel goed voeren natuurlijk
Farmer_
Die van 40,- was ook goed gevoerd, Maar door de feestdagen was ze niet opgehaald en over 30dgn, normaal geven ze dan iets minder maar nu kon hij Kiezen of in nl laten voor 40,- of terug brengen naar dld
kaas
Hier bb 280 dat is het betere werk maar die zijn ook veel gezakt
+1
sil
Hier een vaarje van 35 - 40 kg, lieten ze mij dinsdag mooi staan.....
+1
jorisdriepinter
Dat hebben we toch maar weer mooi voor elkaar.
RFC zag het probleem dus goed. Maar de leden willen niet vooruit kijken en gaan alleen voor de korte termijn.
Zie hier het resultaat. Laten ze je met de kalveren zitten.
Marktwerking optima forma.
Soms is afspraken maken toch slimmer!
buorman
Wat heeft dit met RFC te maken?
Er zijn gewoon teveel kalveren ivh tot de mestplaatsen, en ja dan laat je als inkoper de 'rommel' staan.
-1
wotan2
Volgens mij was niet zo zeer de regeling het probleem; maar dat het "opgelegd" was door van Drie.
+3
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jorisdriepinter: Soms is afspraken maken toch slimmer

Naïef. Je denkt toch niet dat een kalvermester rommel op gaat zetten, omdat de melkveehouder het kalf vlot heeft aangemeld? Kalveren die niet plaatsbaar zijn, worden gewoon niet opgezet. Daar helpt geen afspraak aan. Hooguit kan de kalversector de garantie geven de kalveren af te nemen. Waar deze dan terecht komen en wie de kosten mag dragen, kun je vast raden. Window dressing, daar was RFC mee bezig, niet het probleem oplossen.
jorisdriepinter
Dat een slecht kalf nooit veel waard wordt heb je gelijk in. Maar nu hebben we het probleem op ons bedrijf lopen, terwijl het ergens anders opgelost kon worden.
buorman
@jorisdriepinter
Waarom moet iemand anders het probleem wat jij [zelf gecreëerd] hebt oplossen.
Te lichte en ook te zware kalveren zijn problemen die bij kalvende melkkoeien horen helaas, dus de mv houder lost het maar op.
Mss paar weken wat goedkope melk en hopen dat je dan wat beurt of kan weggeven.
Anders telefoontje naar rendac, hoeft ie eerst niet voor naar verzamelcentrum.
+1
pieta
Ze hadden een oplossing Jack. Nu heb je als individuele melkveehouder af en toe een probleemgevalletje.
jorisdriepinter
@buorman
eerst nog even laten euthanaseren door de dierenarts natuurlijk.
buorman
@jorisdriepinter
Uiteraard, maar verzamelcentrum is ook geen slachterij toch?
Jan3
Jack, je hebt volkomen gelijk. Maar in de nieuwe voorwaarden van Foqus Planet staat wel degelijk een passage opgenomen over het aanmelden van nuka's binnen drie werkdagen. Hier wordt bij een bedrijfsbeoordeling op gecontroleerd. Dus RFC moet er bij van Drie maar voor zorgen dat er fatsoenlijk omgegaan wordt met het afnemen van vaarskalveren. Afgelopen week ben ik er ook mee geconfronteerd dat mijn vaarskalveren van ongeveer 45 kg per stuk niet zijn afgenomen.Het probleem is ook deels veroorzaakt door LTO, want die hebben destijds geen bezwaar gemaakt tegen de overname van Alpuro door van Drie. Van Drie is nu alleenheerser en kan doen wat ie wil.
+2
MTSTAMMINGA
Quote:
@Jan3: Van Drie is nu alleenheerser en kan doen wat ie wil.

Weet je dat zeker ? zijn toch ook nog vrijmesters

Snap trouwens niet dat je koekalver verkoopt momenteel
Ik geloof meer in een beter melkprijs over 2 jaar dan over 2 maanden
Nick83
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Kalveren die niet plaatsbaar zijn, worden gewoon niet opgezet.

Waarom eigenlijk niet? Melk die niet plaatsbaar is, word toch ook gewoon opgehaald? 😉
Nick83
Quote:
@MTSTAMMINGA: zijn toch ook nog vrijmesters

Schijnt dat de kalverslachterijen ook zowat allemaal eigendom van Van Drie zijn. Als die zegt: jij mag in juni / juli geen kalveren afleveren, hoe vrij ben je dan nog?
pieta
@Jan3
Van Drie wil de kalveren sneller aangemeld hebben omdat er veel te vaak te jonge kalveren komen en te oude. Dat geeft problemen. Vaarskalveren is weer een probleem apart. Dat zijn "vervuilers" door de manier van urineren. Die huiden zijn viezer.
jorisdriepinter
@MTSTAMMINGA
Als de stal volzit kun je niet anders dan verkopen!
puntertje
Quote:
@buorman: Waarom moet iemand anders het probleem wat jij [zelf gecreëerd] hebt oplossen.

Minstens 800.000 nuka's uit alle uithoeken van Europa worden jaarlijks naar de Veluwe gesleept met een hoop extra mest tot gevolg. Om van de veterinaire risico's maar nog niet eens te spreken.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Jan3: Dus RFC moet er bij van Drie maar voor zorgen dat er fatsoenlijk omgegaan wordt met het afnemen van vaarskalveren.

Afnemen is niet het probleem, maar wat gebeurt er daarna. RFC wil voorkomen dat er verhalen rond gaan zingen over wegwerpkalveren die als oud vuil worden geeuthaniseerd. Dat verhelp je echt niet met een afnameplicht voor de mesters, onrendabele kalveren worden ook dan echt niet afgemest. Je legt dus jouw probleem op andermans bord, maar daarmee is het niet van tafel en hou je het ook niet uit de media.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Nick83: Melk die niet plaatsbaar is

Volgens mij heeft RFC daar een financiële regeling voor ingevoerd. Begrijp ik het goed dat jij er nu voor pleit dat RFC ook in het kalverendossier financiële consequenties gaat verbinden aan het leveren van al dan niet kwaliteitskalveren?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@pieta: Ze hadden een oplossing Jack.

Die heb ik ff gemist. Welke?
buorman
@Jack Rijlaarsdam
Vandrie zou alle correct aangemelde kalveren afnemen, zodat het opruimen van het niet plaatsbare deel te lichte kalveren niet aan de melkveehouderij te wijten zou zijn?
Sommige mv houders hebben kennelijk oogkleppen op, en denken dat de kalversector in dienst staat van het verkopen van te veel geproduceerde melk.
Ik ken er die hoofdzakelijk poolse kalveren mesten, puur omdat daar betere technische/financiële resultaten mee te halen zijn dan het afval uit de Nl mv houderij.
buorman
@puntertje
Betere technische resultaten, of beter rendement?
En hoezo extra mest, worden er nu ineens dubbel afgemest?
puntertje
Quote:
@buorman: En hoezo extra mest,

Oh, importkalveren schijten niet?
buorman
@puntertje
Die poolse kalveren staan 'in de plaats van' puntertje, niet extra.
En gezien de betere kwaliteit van die poolse kalveren kon er wel eens minder mest zijn ipv meer, in ieder geval per kg product.
Metal ap
Gaat lekker zo,nuka's weinig waard,melk weinig waard,mest teveel,grond duur.leve de veehouderij
+1
Nick83
Grond is heel simpel: niet kopen als je het niet heel hard nodig heb. Als buurmands land vlak naast je stal te koop komt --> wel kopen en land op afstand verkopen. Verder niet mekkeren over te hoge grondprijs, dat doen we met zn allen. En is een teken dat er kennelijk nog zat verdient word...
arjan_kok
De oplossing is dan simpel niet meer dieren dan je grond hebt houden , gaat alles wat kostprijs heet naar beneden en melk& o&a omhoog
Freriks
Scheelt wel weer met belasting betalen. Je moet de voordelen wel willen zien 😄
weurding
@freriks en als je nou een geweldig renderende 2e tak hebt 😉

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's kalveren , zuivel , kalverhouderij en stierkalveren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
41
DEELNEMERS
22
WEERGAVES
1