Kees Romijn: Is vangnet EU nog afdoende, na afschaffing exportsubsidies?

De WTO zet een stap in de liberalisering van de landbouweconomie door exportsubsidies af te bouwen. Van weinig invloed op melkveehouders, waarvoor de subsidieregeling jaren geleden al tot het nulpunt was afgebouwd. Wel laait volgens LTO vakgroep melkveehouderij voorzitter Kees Romijn, de discussie op of het Europese vangnet past in de wereldeconomie.

Deel dit topic

Reacties

andre01
Waarom een vangnet, de grootte groeiers wouden van het melkquotum af, nu zijn er bij velen alle remmen los in de productie, vele grote stallen zijn gebouwd. er moet nog veel fosfaatreferentie bij komen om de stallen vol te kunnen zetten. De markt kan der melk aanvoer ( nog) niet aan, maar we willen nog veel meer produceren , dus zal de melkprijs de eerste tijd nog wel niet oplopen,en dan maar een vangnet instellen zodat de sector in ieder geval door kan blijven produceren.
+2
pieter p
Vangnet, niet nodig. Gewoon reguleren, nu iedereen 10% minder en de prijs komt vanzelf wel omhoog.
In zeer verre landen zit men niet te wachten op producten van Europa, melken kan bijna in alle uithoeken van de wereld en vaak goedkoper dan wij hier dus dat produceren voor de gehele aardkloot geloof ik niet zo in.
+1
spotmelker
Het zal er wel op uit draaien dat meer dan 10% van de boeren er (noodgedwongen) mee stopt waardoor de prijzen zullen stijgen. Zal nog wel ff duren.
Freriks
Quote:
@pieter p: In zeer verre landen zit men niet te wachten op producten van Europa

Klopt. De Chinezen wachten er niet op, ze komen het al halen 😄
jan is hobbyboer
Tja, mijn geliefde LTO is wel een club met visie:

------------------------------------------------------------------------------
Zeker als bedrijven groter worden, de risico’s toenemen en we ook nog eens te maken hebben met natuurlijke invloeden, dan vergt dat volgens mij wel een andere aanpak van de overheid dan andere sectoren.
------------------------------------------------------------------------------
Dit durf je toch ook niet met droge ogen te verkondigen als je groot voorstander van afschaffen van quotum, en opschalen van de sector was. Ik snap echt niet wat de rol van de overheid hierin is. We leveren aan een soort van vrije markt, laat die markt dan ook aub z'n werk doen, dus de mislukte ondernemers moeten maar afvallen, anders blijven we maar kasplantjes in leven houden. Vanaf bevrijdingsdag 1 april 2015 gaat we met z'n allen los en we zien wel waar het schip strand. Niet meteen weer gaan jammeren.
hans1980
Minder melk komt er echt niet in NL ook in Europa niet door lage prijzen melkveehoudeeij wordt langer hoe profesioneler deze stoppen niet zomaar ook kunnen ze vaak al niet stoppen vanwege financieringslast (zie varkenshouderij) ook hier is vleesproductie nog nooit zo hoog geweest in het slechtste jaar ooit.
melkquotering is destijds ingesteld om de toenmalige boterbergen(gesubsidieerd) te doen verdwijnen door minder te leveren en boeren een betere melkprijs te garanderen niet om individuele boeren dwars te zitten.
nu structuele lage melkprijzen en geen enkele bescherming plus dat landbouwsubsidies worden afgeschaft . melkveehouderij was een economisch gezonde sector
maar misschien zijn bij Romijn de inkomsten bij LTO hoog genoeg om de derving in opbrengsten uit de melkveehouderij te compenseren??
Freriks
De instelling van melkquotering in 1984 kwam voort uit budgettaire redenen. Het Europese beleid met interventie en exportsubsidie werd te kostbaar door boter- en poederbergen. Het beleid met interventie en exportsubsidie is begin deze eeuw langzaam maar zeker afgebroken, alleen de quotering bleef nog wat langer. Na 2006 was er geen exportsubsidie meer en interventie op een zeer laag niveau. Dat hebben we in 2009 (met quotering) al geweten, maar dat is iedereen al lang vergeten. ook is iedereen vergeten dat we in 2014 ruim 5% meer melk hebben geproduceerd dan in 2009 tegen een goede melkprijs.
Het pleidooi wat Romijn hier voorlegt is of we door moeten gaan met het huidige interventiebeleid of dat je over moet gaan naar een soort margeverzekering zoals ze dat in de VS ook kennen. daar kan een overheid wel een keuze in maken en op sturen. Natuurlijk is het voor @jan is hobbyboer wel leuk om een deel van dat verhaal er uit te halen en daar op te schieten, maar hij weet ook wel beter.
pieter p
Quote:
@Freriks: naar een soort margeverzekering zoals ze dat in de VS ook kennen. daar kan een overheid wel een keuze in maken en op sturen. h

Moet het nog zien of de europese regeringen bij gaan leggen als de melkprijs onder de kostprijs komt.
Het Canadese systeem kost de regering helemaal niets extra en het werkt.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , lto , liberalisering en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
8
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
2