RFC-topman Roelof Joosten daagt andere melkfabrieken uit

FrieslandCampina presenteerde onlangs een winstgroei van 85 procent. De klinkende cijfers staan haaks op de resultaten van verschillende andere Nederlandse zuivelbedrijven. Die resultaten vergroten het gat in uitbetaling aan melkgeld en prestatietoeslag aan de melkveehouders. Bij grote verschillen in resultaat, wordt samen optrekken als zuivelaars, in het belang van de totale melkveesector, lastiger.

‘Dat is een zorg die ik deel’, stelt Joosten. ‘Wij moeten door ontwikkelen en doorgroeien, dat leidt geen twijfel. Maar ik hoop dat onze concullega’s ons minimaal bijhouden. Sterker nog, ik daag ze uit het gat kleiner te maken in het belang van de sector.’

Dat zegt Joosten in een interview in het magazine Agrarische Schouw, dat vanaf vrijdag verspreid wordt onder melkveehouders in Noord-Nederland.

Mest tot waarde brengen

Joosten stelt in dat interview verder onder andere dat FrieslandCampina zich meer op mest gaat richten. ‘Mest is niet de directe business van FrieslandCampina, maar wel van onze leden-melkveehouders. Wij hebben veel kennis in huis hieromtrent. In de komende jaren mag van ons dan ook verwacht worden dat we met concrete toepasbare oplossingen komen om mest tot waarde te brengen.’

Vervolgens laakt Joosten op duidelijk wijze het opkomende protectionisme in Europa: ‘Overheden moeten zich inzetten om infrastructuur te bieden zodat er een ‘level playing field’ ontstaat op exportgebied. Als België deze voorstellen tot subsidiëring werkelijkheid laat worden, gaan wij onze positie in dat land serieus herzien.’

Lees het hele interview hier in de digitale uitgave van het magazine: issuu.com/langs-de-melkweg/docs/…

Deel dit topic

Reacties

+4
paul1
Je moet mest niet teveel koppelen aan de naam van een melkfabriek,
dat is weer niet goed voor het imago.
dorpsrandhoeve
Daar heb je gelijk in Paul. Aan de andere kant is het zo dat als ze met concreet toepasbare oplossingen komen, met kennis die ze hebben, ze niet voor problemen uit de weg gaan.
Freriks
De groeiende veestapel wordt door velen al gekoppeld aan het mestprobleem. Ik mag tenminste hopen dat je de politieke discussies over einde quotering --> meer koeien -->meer mest niet helemaal hebt gemist. Als RFC zich daar op een goede manier voor inzet scoren we collectief op gebied duurzaamheid.
+3
cs-agrar
Schoenmaker blijf bij je leest
robotboertje
Zo zou je het kunnen zien. Echter, in 1 week zowel ABN Amro die aangeeft dat mest geld waard gaat worden als bovenstaand bericht... toeval?
Lijkt me niet eigenlijk (en zou ons ook goed uitkomen...)
Erik Hulstijn
Ben wel benieuwd waar ze op doelen. Soort Agrimodem van GET waar Lely uitgestapt is? Vind het wel positief dat zij zich daarmee bezighouden.
+5
flecky
Dit kan toch niet waar zijn!!
FC heeft maar 1 taak en dat is waarde creeren voor onze melk.
Mest is niet voor een ieder een probleem en ik wil niet dat er 'zuivelgeld' naar mest gaat.
Dit gaat ten koste van de winst.
-2
Druk
De bestuursleden en de ledenraadsleden zijn nagenoeg zelf allemaal intensief, en omdat alle beslissingen eerst via de eigen portemonnee gaan weet je vooraf de uitslag toch wel!
+1
Cornelis
Je wordt niet gehinderd door kennis. Als ik naar mijn district kijk zijn de meesten uiterst extensief. Wel lekker makkelijk roepen.
+1
de hoef
Quote:
@flecky: Dit gaat ten koste van de winst.

als ze geld gaan halen uit mest is het dubbele winst
Nadenker
Altijd weer grappig hoe mensen zichzelf een enorme kennis toedichten. Als FrieslandCampina werkelijk zoveel kennis omtrent de materie zou hebben, zou men de kringloopwijzer niet invoeren.
arjankok-
Daar maggie nog wel ff zelluf over nadenken
jorisdriepinter
Bij mest verwerken gaat er vaak organische stof verloren. Dat is een slechte zaak.
We hebben juist behoefte aan organische stof in onze grond. Mestvergisting is daarom het paard achter de wagen spannen. Het verhogen van het org.stofgehalte in de grond is juist goed als CO2 reductie maatregel.
Las vandaag dat Shell intern rekent met een co2 prijs van 40 euro. Toekomstige productieprocessen moeten deze co2 kosten kunnen dragen willen ze er in investeren.
Als wij dat ook gaan doen mag de melk wel duur worden vermoed ik.
arjan_kok
Om nog ff terug te komen op dat irritante gesnoef richting conculegas, hoogmoed komt voor de val
jvt
Er is al grote leegloop onder de leveranciers, dus niet leden!, van campina in Belgie. In Belgie handelt Campina (uitgezonderd de leden van destijds de verbroedering in Weelde) als particulier, dus andere prijzen als voor de leden. Positie herzien is dus makkelijk roepen van dhr. Joosten, dat wordt al voor hem gedaan..
pieta
Is het erg dat leveranciers weglopen? Het relatieve aandeel TW producten neemt dan toe.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , frieslandcampina , campina , melkveehouders , melkgeld , zuivelaars en structuur geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
16
DEELNEMERS
16
WEERGAVES
8