Zomaar een verhaal

Ook al houden wij, mensen, van de zomer, voor koeien zijn de hoge temperaturen zoals bekend minder aangenaam. Johan Waldner, dierenarts van Arla in Zweden, zette daarom de belangrijkste vragen en antwoorden voor de beweiding in de zomermaanden op een rijtje. Het is vast ook spannende lectuur voor de bezoekers en consumenten in uw boerderij.

Waarom verdragen koeien de hitte niet zo goed als de mensen?
Koeien die veel melk produceren, kan men in veel opzichten met marathonlopers vergelijken. Hun stofwisseling is net zo intens als die van een hardloper. Hun transpiratievermogen bedraagt echter hooguit 10% van dat van de mens.
Veel koeien krijgen al bij ongeveer 26 °C en 50% luchtvochtigheid last van "hittestress". Dat is ook zo als hun lichaamstemperatuur 39,5 °C of meer bedraagt of als ze meer dan 80 keer per minuut ademhalen.
De eetlust van de dieren neemt meestal af, hun melkvolume daalt en het vet- en eiwitgehalte is lager.
Vooral koeien die net gekalfd hebben, zijn bijzonder gevoelig voor de hitte.

Net als de mensen geven de koeien daarom de voorkeur aan de schaduw, in de wei onder andere door bomen, zonneschermen of schuilplaatsen. Bovendien moet er voldoende en snel vers water van goede kwaliteit beschikbaar zijn.

Maar net als te veel zon en warmte heeft ook te veel water een nadelig effect op de begrazing. Waterpoelen en modder brengen o. a. de volgende risico's met zich:
Tussenklauw- of uierontstekingen;
Weideparasieten bij de kalveren die voor het eerst in de wei komen.
Leverbot (naargelang van de incidentie).

Om dit te vermijden kan men de drainage optimaliseren en de voeder- en drinkplaatsen ergens anders opstellen om de dieren zo weg te houden van de drassige plekken.

Deel dit topic

Reacties

Noorderling
Dan is een diepstrooiselbox met een geisoleerd dak erboven, fris water en vers voer om de hoek zo gek nog niet 😄

Koeien gaven geen krimp bij 30+graden.
Nico96
Jaja, beweiding zou verboden moeten worden
noordhollander
Hier staat in principe weinig nieuw of schokkends in
Eens met dit verhaal. In Australië lopen de koeien het jaarrond buiten, in de zomer dagelijks temperaturen van 30+. Op veel plekken zijn bosjes aangeplant voor schaduw en in elk weiland zijn twee drinkbakken aanwezig en daarnaast ook op de kavelpaden. In de wachtruimte hangen sprinkler installaties om de koeien verkoeling te geven tijdens het wachten. De consument wil de koe in de wei en de klant is immers koning vooral in deze tijd dat imago een belangrijke rol speelt en we de melkconsumptie graag zouden verhogen ...

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , zomer , drainage , stal , koeien , melk , kalveren , dierenarts , dieren , arla , warmte en eiwitgehalte geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
4
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
1