Joel Salatins kerstwens voor de Nederlandse zuivelsector

Afgelopen jaar is er veel te doen geweest rondom de Nederlandse zuivelsector. Voor The Milk Story hebben experts uit eigen land uiteenlopende blogs geschreven over de melkveewet, het melkquotum en de mestwet. Wij waren benieuwd wat de visie van een buitenlandse agrariër is op de Nederlandse zuivelsector. Hiervoor vroegen wij de Amerikaanse boer Joel Salatin, in 2011 door TIME magazine uitgeroepen tot meest innovatieve boer en bekend van de film Food Inc., naar zijn kerstwens voor 2015.

Deel dit topic

Reacties

jan 1
Is Joel wel eens in nl geweest!
Jan Veenhouwer
Als je Joel zijn opvattingen een beetje kent kan dan weet je dat dit ook gericht kan zijn tegen veel andere landen met intensieve bedrijfsvoeringen.
+1
ijssel
Joel kan zo de tweedekamer in en dan bij thieme op schoot
jan is hobbyboer
Reakties hierboben zitten nog in de ontkenningsfase, met de rug naar de samenleving.
producent
Hij beschrijft hier de Ierse koeien, en ik kan niet zeggen dat Ierland een betere naam heeft op het gebied van zuivel.
jan is hobbyboer
Quote:
@producent: Hij beschrijft hier de Ierse koeien, en ik kan niet zeggen dat Ierland een betere naam heeft op het gebied van zuivel.

Ierse koeien weiden wel veel, Nederlandse steeds minder.
oldhuus
Ja inkuilen kunnen ze daar toch niet.
cs-agrar
Nou Jan, ik kan de opmerking van ijssel anders heel goed begrijpen. Het verhaal heeft wel een heel hoog geitenwollensokkengehalte. Tussen dit en dat is nog wat he.
oldhuus
Ja die klanten die 3 uur rijden om zijn dure biologische producten te kopen, je kunt wel bedenken dat dat op grote schaal niet gaat lukken. En dan al dat personeel op zijn boerderijtje, en die half ingestorte schuren en overal rommel moet wel stikken van het ongedierte, moet je eens kijken na een paar weken regen.
Maar in de VS zijn de tegenstellingen nog veel groter, dat 10.000 vleesvee op die megabedrijven op een kluitje in de stront maïs van 200km verderop staat te vreten dat gaat natuurlijk ook nergens over, die moet je gewoon de wei in jagen heb je er ook nog minste werk van, doen ze hier toch ook.
+2
Campagne
Het verhaal is aardig zweverig van toon, maar in de kern zit er veel in.
Als we allemaal, wereldwijd, zoals Unesco ook aangeeft, "klein" zouden boeren zouden we verder komen met de gehele wereld voeden, dan dat we dat nu willen doen vanuit de Westerse wereld. Waarvoor we ook nog de derde wereld leegplunderen. Aan welvaart zit ook een keer een grens.een Regionale economie levert de plaatselijke bevolking meestal het meest op, het geld blijft in de buurt.
Onze MRY-koeien krijgen zomers alleen gras, s'winters kuilgras en een beetje brok ( van eigen graan), nooit geen mais. Gaat prima, goed rendement.
oldhuus
Ja men zit vast in gewoontes, sommige collega's durven helemaal niet de brok te verlagen doen precies wat de voeradviseur zegt, een ureum van 30 vinden ze heel gewoon, een meter schuim in de put gek hé. In feite is het gewoon domweg voer in mest en gas aan het omzetten maar ja zolang ze maar een van de hoogste producties hebben.
ijssel
@jan is hobbyboer. ontkenninggsfase?? rug naar de samenleving??.wereldbevolking groeit .voedsel zal in bepaalde delen van de wereld duurder worden. en schaarster maar dat los je niet op door overal kleine bedrijven te stichten. begrijp me ben ook niet voor megabedrijven.maar om te zeggen van geen mais geen soya en wat niet meer is ook erg kort door de bocht maargoed JAN ziet het boeren door de roze bril jammer...
Grazers
Voedsel is nu al te duur voor grote delen van de wereld anders zouden die mensen geen honger hebben. Het draait alleen maar om geld. Hier in Nederland is voedsel veel te goedkoop anders zouden de mensen niet zo veel weggooien. We hebben geen voedsel te kort maar een geld te kort. Melk en aardappels zijn niet aan de straatstenen te verkopen momenteel maar toch hebben mensen honger. En Volgens mij valt die honger ook wel mee anders zou de wereld bevolking niet zo hard groeien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkquotum , boer , mestwet , innovatieve boer , melkveewet en veewet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
1