Twijfel aanschaf merk

Wij zijn van plan om een melkinstallatie swing over 2x14 te plaatsen nu twijfelen we tussen GEA & Delaval
Voordelen GEA
IQ klauw
Activiteitenmeting aan de poot
Voordelen Delaval speciale doorstroommeter die onderhoudsvriendelijk is.
Reinigen melkstal met recyclagewater 2e & 3e spoeling.
Hoor niet zo goede activiteitsmeting?
Ziet er allemaal wat rommeliger & minder sterk uit als gea?

Heb in alle 2 gemolken & beviel alle 2...

Mij is het om het even welk merk misschien tips van andere forum bezoekers?

Deel dit topic

Reacties

+1
Jack Rijlaarsdam
Waarom geen Dairymaster? Meeste ervaring met swingover melken. Laat beide dealers je eens een rekening van een standaard doormeetbeurt tonen, kan wel eens verrassende inzichten geven...
pieta
Bij ons GEA, 2*20 swingover. Dit jaar was de rekening (uit mijn hoofd) 1.300 euro incl. BTW. Geen tepelvoeringen. In het andere jaar is het vaak wat duurder.
jvt
In NL waren we altijd bijzonder tevreden gebruikers van surge, later westfalia, wat nu dus GEA geworden is.
Hier Delaval installatie, waarbij ik moet zeggen dat het celgetal, kiemgetal en aantal mastitisgevallen gewoon prima is, maar t is het anders allemaal net niet als je westfalia gewend bent. Keuze zal afhankelijk moeten zijn van dealer en prijs. Bij gelijke prijs en gelijke service zou ik dan kiezen voor GEA.
ricardo
Hoor wel van mensen dat de klauwen van dairy master verschrikkelijk zwaar zijn, en inderdaad staat de laval bekend om matige activiteit meters, wat heb jij gekocht Jack?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: wat heb jij gekocht

Nog geen handtekening gezet, maar voorkeur gaat uit naar Dairymaster. Dealer op 300 meter afstand, uurtarief van 45 euries.
jan w
Heb vorig jaar in een vruchtbaarheidsproject mee gedraaid. Daar in waren de resultaten van de verschillende activiteitsmetingen niet beter dan bij de bedrijven zonder.
Ook op een bedrijff met activiteitsmeting met bij het jongvee een dracht% van ongeveer 90% ging na het upgraden van de software na 15 % dracht bij het jongvee.

Tijd hierin is de belangrijkste factor.
Melkveehouder BE
Tword geen dairymaster is in BE nog niet zo actief & ben bang voor niet goed lopen service, Delaval dealer is 40 min rijden GEA dealer is er 30 min rijden. Ben wel fan van gea maar heb al vaak horen zeggen dat dit trager zou melken?
deere6631
Is het melken tijdens mpr al opgelost bij de laval hoor zeggen dat erg lastig is om de spullen er tussen te zetten voor het melkmonster te nemen.
+1
friesboertje
Gelukkig hebben ze daar nu iets nieuws op, dat is zo klaar.
huub
Wij melken al tien jaar naar volle tevredenheid met Westfalia en nu dus GEA, kosten voor ondeehoudsbeurten en dergelijke voelt wel als oplichterij, maar ik denk niet dat het bij anderen beter is.

Hoeveel koeien melken jullie? Bij een swing over denk ik meer aan 2x28, laat de koeien maar wachten.
Melkveehouder BE
We melken nu 60 koeien in een 2x4 SO we willen naar een 120 koeien gaan 110 melken dit willen we binnen anderhalf uur doen. Ik denk dat bij 2x14 so 3 wissels per uur mogelijk moet zijn dus dit is dan 84 koeien per uur.
+1
mlkvhoudr
1,5 uur lukt wel, maar niet met schoonmaken en beginnen er bij in
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Melkveehouder BE: Ik denk dat bij 2x14 so 3 wissels per uur mogelijk moet zijn dus dit is dan 84 koeien per uur.

Lijkt me redelijk ingeschat. Waarom een swing over en geen gangbare 2x10, kosten hetzelfde met ongeveer gelijke capaciteit, maar minder ruimte nodig (en dus minder schoonmaakwerk)?!
ricardo
Sta je met een 2*14 swing over niet enorm te wachten ? melk in een 2*13 en sta al te wachten moet er niet aan denken als de produktie ook nog wat stijgt, nu 23 kg maar als je 30 liter melkt krijgt je gewoon plat poten van het wachten.
gezienus
Behandel je ook voor of hang je het melkstal er zo onder
+1
Farmer_
Quote:
@ricardo: krijgt je gewoon plat poten van het wachten.

😃 een stoel?
ricardo
@gezienus
maak schoon met papieren doeken en hang taaien er direct onder als alles schoon is de rest van de rij
gezienus
@ricardowil zo weinig mogelijk lopen voormelken en onderhangen

wordt niet aangeraden door experten maar ja
Melkveehouder BE
Prijs was iets goedkoper & doe het niet voor de prijs hoor vind het gewoon vervelend als ik ergens ga melken dat alle troep aan de kant van de keoein hangt, mocht het echt tegen vallen kan ik in verre toekomst richting 2x14 gaan.
Farmer_
Is De Laval niet goedkoper? vindt GEA duur en er gaat best wel veel kapot, we hebben De laval (2x8)gehad, niet veel problemen mee gehad in 12 jaar en in verhouding goedkoper in aanschaf, boumatic bevalt ons ook erg goed, maar is weer duur in aanschaf.
grupstalboer
Denk even drie keer na voor dat je met delaval in zee gaat, alleen goedkoop, bij aanschaf, maar daarna begint de kassa te rinkelen, uit ervaring kan ik zeggen onderhoud en reparatie bij ons twee keer zo duur dan nu sinds een paar jaar SAC, en dit melkt ook nog eens veel beter, met veel minder storingen en super nauwkeurige melkmeters!!!
grupstalboer
verwijderd
flecky
Geen activiteits meting aanschaffen als je ook groene vlag neemt bij nieuwbouw.
onze ervaring is dat de koeien wel 2 maal zo lang tochtig zijn en vaak al voordat de kalveren weg gaan.
deze vertrekken meestal na zo'n 20 dagen.
flecky
Geen activiteits meting aanschaffen als je ook groene vlag neemt bij nieuwbouw.
onze ervaring is dat de koeien wel 2 maal zo lang tochtig zijn en vaak al voordat de kalveren weg gaan.
deze vertrekken meestal na zo'n 20 dagen.
Hielk
Vorige week maandag gemolken in 2x28 swing-over van SAC. Deze stal stond in Pesse! Melkmeting goed, herkenning goed en degelijk bedrijf.
ricardo
Heb zelf nog steeds vraagtekens of je lijf het volhoud met het maken van die draai om het melkstel te pakken bij een swing over, en als je echt aantallen gaat melken lijkt die roest vrij stalen service arm van Germania mij ondanks de prijs wel een nuttige investering. Hoe zou het gaan met het melksysteem van Broer Roorda hoef je ook geen zware melkklauw bij te tillen, las laatst van een nieuwe melkstal waar het volgens mij ook in geinstalleerd was, werkt dat goed Joop mischien lees je mee ?
+1
gezienus
Had wel eens schouder problemen gehad melkstal kan niet lichtgenoeg zijn vind ik ,,tot een bepaalde hoogte
-1
cs-agrar
Tis maar net hoe de swingover werkt. Melk wel eens geiten in een Delaval swingover, daar gaan de melkstellen(per 4) automatisch om naar de andere zijde als de betreffende 4 geiten leeg zijn. Dan hoef je maar weinig te draaien.
Swingover is wel een extra lange melkstal. Dat is voor de dieren ook extra lengte met in en uit lopen en voor de boer extra lopen, zeker als dieren weinig zin hebben.
Denk ook dat het alleen bij lagere produkties snel melkt, bij de hogere produkties moet je te lang wachten voordat het melkstel weer vrij, lijkt mij dan loze tijd.
Qua merk gewoon GEA nemen, zoals eerder beschreven, degelijk, simpel onderhoud. Onderhoud van een Delaval valt tegen. Qua melken zullen ze elkaar weinig ontlopen
gezienus
Weet momenteel niet de niewste techniek van gea maar vond de laval altijd zo plastic spul
friesboertje
@gezienus
Melk met delaval swingover, prima degelijk spul, geen problemen. Onderhoud is denk ik wel iets duurder. Maar dealer zit hier vlakbij, dat speelde ook een rol.
ROORDA J
Het systeem van Broer en Castelijn is inderdaad geinstaleerd in een zij aan zij stal.Ik heb er nog niet zo veel over gehoord.Mischien dat Co op onderzoek uit kan gaan.
ricardo
Wat probeer je duidelijk te maken met de waikato link? zit toch niet in Nederland.
ballo
Kan wel geleverd worden vraag maar even bij wijha
betere en betaalbare melkstallen zijn er niet.
en dat je meer moet lopen is onzin want je hebt veel meer koeien op zelfde meters dan visgraat
ik heb zelf 2x12 swingover met waikato melkklauw
arjan_kok
Heb hier nu 5 jr gea, werkt super nooit storing gehad, standaard onderhoud van melkmeter is wel prijzig, maar durf nu gerust wat langer met de pakkingsets en membraan sets te doen, anders stoppen ze er iedere keer voor 84 €nieuw spul in
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@arjan_kok: anders stoppen ze er iedere keer voor 84 €nieuw spul in

Dat bedoelde ik met een voorbeeldfactuur van een standaard beurt opvragen. Er zit nogal verschil in onderhoudskosten, uurtarief en voorrijkosten, dat komt jaarlijks terug.
+1
cs-agrar
Die membraampjes kan je heel makkelijk zelf vervangen, dat is eigenlijk enige onderhoud aan de melkmeting, en hoeft ook niet elk jaar. 84€ aan membraam/meter is trouwens wel veel, of is dat incl tijd?
arjan_kok
Dit was dacht ik de prijs voor complete set per meter, was hier gemonteerd zonder waarschuwing, hakt er in met 24 apparaten, doe er nu al weer ruim 3 jr mee, ga volgende beurt (april) alleen membraams vervangen
pa
Zou het wat zijn om eens bij boumatic te gaan kijken. Schijn het heel goed te doen op alle punten. Is misschien niet de goedkoopste maar toch.
belgje
Zijn nu een boumatic visgraat 2*14 aan het zetten, met servicearm (zoals germania) ben benieuwd het gaat meevallen.
wel lange melkput, maar door de kantelpoort denk ik dat het lopen wel zal meevallen
ricardo
Wat bedoel je met kantelpoort?
gezienus
Denk dat de kantelbuis weg klapt en ze over de volle breedte kunnen weg lopen
Farmer_
@gezienus
rapid exit.
belgje
Een rapid exit waarbij de poort over de koeien heen draait en ze dan buiten "veegt" zodoende kan er nooit een koe blijven staan. Met 1 druk op de knop draait de poort over de koeien heen en 10 seconden later zijn alle koeien buiten en gaat gelijk de achterpoort open zodat er nieuwe kunnen binnenkomen.
deere6631
Ik zou graag wat prijzen zien ,wel uitmekaar gezet per onderdeel dan weten we allemaal wat meer.
+1
friese koemelker
Wat is er toch mie net een gewone visgraad melkseal? Ik wordt direkt koemelker af als ik verder moet met eenswingover geval.Ba tussen die achterpoten door te friemelen.Ooknog rekening houden met taaien in de volgirde en dat om eenpaar melkapperaten te besparen. We herrentrouwens extreem slechte ervaringen met garanties nakomen bij de laval. Hier zal om die reden nooit een delaval melkrobot binnen komen.
gezienus
Bij een visgraad worden de afstanden te lang vind ik personlijk hier een gewoon 2 maal 9 maar vind hem lang
ricardo
Koe melker er is niks mis met de visgraat, maar in mijn 2*13 kun je ook een 2*22 zij aan zij kwijt Qua lengte, en een nadeel is dat lastige koeien die schoppen die kunnen je ook raken, denk dat zij aan zij iets veiliger is
gezienus
Gewoon meer capaciteit in de zelfde ruimte
+2
Frans1
@gezienus
Je bent met zij-aan-zij wel aardig meer breedte nodig,vooral bij rapid exit.Dat lijkt me wel ideaal,het wisselen duurt met visgraat wel vrij lang,ik voer ook brok in de melkstal en sommige koeien loeren alle bakken na voor evt restjes,en het lopen nemen ze ook alle tijd voor.
de hoef
Quote:
@ricardo: 2*13 kun je ook een 2*22 zij aan zij

dat hou je alleen toch niet bij ,heb er hier ook is 12 bij gezet .
als je een beetje treuzelt schijten ze alles onder
bartvgijssel
@Frans1 de rapid exit bevalt goed alleen is bij ons de melkstal te klein om er echt voordeel van te hebben(2x7)
cs-agrar
Quote:
@de hoef: als je een beetje treuzelt schijten ze alles onder

Dat klopt, moet allenmaal wel een beetje doorgaan. In de grotere melkstallen is het capaciteitsprobleem de melker
Frans1
Quote:
@friese koemelker: Ba tussen die achterpoten door te friemelen

Even wennen.Groot voordeel is net wat ricardo zegt,ze kunnen niet met de poten over je handen trappen.
+1
cs-agrar
Groot voordeel van tussen de achterpoten dat je gewoon veel sneller kunt werken en minder hoeft te rekken. Heb ondertussen met de gangbare systemen wel ervaring, maar kom altijd weer terug op ZAZ, een haakse dan he, niet dat 70 of 50graden, dat werkt (voor mij) ook niet.
gezienus

Mischien doorslaggevend
pieter p
Naar 120 koeien gaan, is robot geen optie?
Melkveehouder BE
Is een optie maar melk 1 graag koeien & 2 ben bang van onderhoudskosten van robots
pieter p
Is een optie maar melk 1 graag koeien & 2 ben bang van onderhoudskosten van robots


Ik had ook geen hekel aan melken, maar nu na een goed jaar robot wil ik echt niet terug.
Onderhoudskosten, informeren is weten. Het zal per land ook wel verschillen. Hier in Bretagne is laval iets duurder dan lely(voor het duurste contract dan)
vofjagtenberg
Melk hier al 34 jaar in een (alfa) laval. Automatische afname verder geen poespas. Doe alle onderhoud zelf. Behalve dan de doormeting. Verder moet je die jongens goed onder de duim houden. Als je van te voren geen gesprek met ze hebt, hangt er 's avonds een kompleet nieuwe melkstal in. Incl. Hoge rekening.
Pa melkt in een GEA 2x20 swingover, 6 jaar oud. Als je daar de goede draai hebt te pakken, melkt het monster.
+4
pieta
Dat gaat niet goed bij jullie. Jij melkt al 34 jaar in een Delaval en je pa alweer 6 jaar in een GEA. Wat is bij jullie de pensioenleeftijd 90? 😄
gezienus
22 jaar eerste kind zoon vangt ook op 22 aan
pa gaat weg 44 plus 6 jaar dus
jan is hobbyboer
Quote:
@gezienus: 22 jaar eerste kind zoon vangt ook op 22 aan

Ik ben ook op m'n 12e begonnen met melken zo nu en dan, op m'n 16e voor het eerst de boerderij een weekje alleen gedaan, omdat m'n ouders op vakantie gingen, ben inmiddels al dik 30 jaar verder en vind het nog steeds leuk. Moet wel toegeven dat het hier niet zolang duurt dat melken en ik alleen de laatste 15 jaar alle melkingen zelf doe, daarvoor leefde mijn vader nog en moest ik centjes verdienen om het bedrijf over te kunnen nemen. Molk ik meestal alleen in het weekend. Prachtige relaxte hobby dat melken.
gezienus
[@jan is hobbyboer Prachtige relaxte hobby 

jij doet het voor de hobby ,ik om mijn gezin te onderhouden , relexen doe ik anders
de hoef
@gezienus
zijn pa is gaan hobbyen in duitsland een jaar of tien geleden
+2
vofjagtenberg
@pieta. Ik heb wel het type vader, die denkt dat de pensioenleeftijd 90 is volgens mij. 😃

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , stal , melkstal en delaval geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
66
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
32
TREFWOORDEN