Vrijloopstal in Bladel heeft proefstalstatus

Arjan Geenen en Janneke Suij bouwden in het Brabantse Bladel een vrijloopstal. De koeien hebben er de beschikking over 18 vierkante meter ruimte. Ze worden er gemolken door twee melkrobots van DeLaval en gevoerd door de Lely Vector. 

Deel dit topic

Reacties

arjan_kok
Van de foto's wordt je niet veel wijzer, wachten op de krantjes van morgen
Stalveen
Ziet er wat mij betreft allemaal erg goed uit!
hofmiddelburg
Behalve dat ze niet kunnen grazen, lijkt het veel op beweiden.
Lijkt mij erg diervriendelijk en een mooie stal om in te werken.
m uut m
Mooie stal alleen kan die nooit emissie arm zijn foutje van de TAC RAV commissie
+2
brabo
Als je het totale plaatje van een vrijloopstal bekijkt, dus inclusief de mogelijke N verlies tijdens het mest uit rijden, dan scoort dit systeem altijd beter dan elk ander drijfmestsysteem.
Dus het is een fout in de regelgeving dat zulke stallen niet gewaardeerd worden
de hoef
Wat heb jij in je vrij loopstal liggen brabo?
+3
brabo
@de hoef
koeien
gezienus
+1
brabo
@gezienus
nog gewoon compost. Het gaat om droge koeien en dat mag volgens mij nog bij mijn melkafnemer.
iets wat goed werkt moet je niet willen aanpassen
arjangeenen
Deze stal staat bij mij. In tegenstelling in wat muutm schrijft kan de stal zeker wel emissiearm zijn. De afzuiging met luchtwasser werkt bij de eerste indruk naar verwachting. We kunnen immers goed lucht door de vloer getrokken krijgen dus is de kans groot dat de ammoniak mee gaat. Uiteraard zijn er wel veel partijen die dit niet graag zien. Ze hebben immers ingezet op emissiearme vloeren met keurmerk, mooie ligboxen met een gouden randje of hebben andere aandelen in de gevestigde manier van bouwen.
arjan_kok
Welkom arjan op dit prikbord, hou ons maar op de hoogte van de vorderingen en ervaringen
oubi
Op hoeveel kg. is de proefstalstatus afgegeven?
Bouwkosten vergelijkbaar met reguliere stal?
johndeere6230
Is het niet zo dat de houtsnippers het stikstof al binden? Want in natuurlijke luchtwassers word vaak voor hout (snippers) gekozen om de lucht er door heen te trekken, omdat deze de stikstof binden. Als ik het goed begrepen heb hoor! 😉
+1
m uut m
Arjen bij alle stallen die tot nu toe luchtafzuigen komt er geen ammoniak uit.Een luchtwasser werkt goed maar dan moet je de lucht boven in de stal afzuigen.Afgezien daarvan heb je wel een mooie stal.
m uut m
Toch blijf ik mij afvragen op welke grond deze stal emissie-arm zou moeten zijn.Deze bedding op deze manier bewerken geeft niet genoeg warmte om de Koolstof in het hout te kunnen benutten voor N binding er zijn al een aantal soortgelijke stallen en die geven een te hoog N verlies (>40%)en ook te hoge ammoniak emissie's.Ze hebben problemen met de stal droog te houden.
Met hout kan je wel goed composteren maar dan moet je de lucht er door blazen dan krijg je ook met gemak 50 graden Celsius wat je nodig bent om je koolstof actief te krijgen.Het grootte nadeel hiervan is dat je dan op het randje zit met Xtas bacterien.Heb jij dit zelf bedacht of ben je alleen afgegaan op jou adviseur?
brabo
Zou het zoveel verschil uitmaken of je er lucht doorheen zuigt of blaast?
m uut m
Deze stal is volgens mij bedoeld als een composteringstal dat houdt in dat door de warmte ontwikkeling van de compostering je zoveel verdamping hebt dat de bedding droog blijft mits je voldoende ventileerd aan de bovenkant om het vocht af te voeren.Als je zuurstof van onder in de bedding blaast dan werk je met de natuurlijke stroom mee (warme lucht stijgt op)en zorg je op deze manier voor exstra vocht afvoer en kun je de benodigde 50 graden celsius gemakkelijk halen als je verse houtsnippers gebruikt ga je zuigen dan trek je de vochtige lucht weer in je pakket en slaat de compostering dood.Jammer van deze stal maar er zit een systeem en bedding materiaal in wat nooit de benodigde 50 graden celsius kan halen.Hierdoor komt er niet voldoende koolstof beschikbaar om de N te binden.Conclusie deze stal kan nooit emissie-arm zijn.
Farmer_
Intressant spul dat koolstof, hierin de omgeving zijn veel paasvuren, heb dat dit voorjaar eens in de gaten gehouden, op 1 perceel was een groot paasvuur, naderhand toen de mais erop stond,was de mais op de plek waar het as van het vuur berspreid was wel een halve meter hoger dan de rest van het perceel.
+1
gezienus
Grond was voorverwarmd

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lely , stal , koeien , delaval en vrijloopstal geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1