70% rantsoenen niet goed gemengd

Uit onderzoek blijkt volgens Agrifirm dat 70 procent van de gemengde rantsoenen wniet erkelijk goed gemengd aan het voerhek ligt. Daarom introduceert het voerbedrijf ‘Gemengd Voeren 2.0’. Met deze aanpak wil het bedrijf selectie aan het voerhek uitbannen en de voerefficiëntie verhogen.

Deel dit topic

Reacties

+1
Greetje
Nou, wij zijn ons toevallig net aan het oriënteren om van blokkenwagen naar gemengd voeren over te stappen. Met het idee om de benutting van de stal en robots na 2015 verder te optimaliseren.

Maar als ik dit zo lees heb ik 70% kans dat dit geen nut heeft.

Hoe weet ik dat ik bij dat handjevol boeren kom te horen waar gemengd voeren wél werkt?
+2
jan w
Informeer eens bij Petro over watervoeren?
+8
producent
Ze zullen bij agrifirm de boeren met problemen bezocht hebben en dan is 70 % misschien heel normaal, zo zijn er boeren die als laatste nog een emmer mineralen bij willen mengen dat gaat hem dus niet worden. Maar goed gaan mengen en de beste stieren van CRV gebruiken en je verdient zo maar € 70.000,00.
Petro Pelgrum
Je beslist zelf bij welke groep je wil horen.
Ard Eshuis
Merk maakt heel veel verschil, meerdere demo's gehad en gezien, gaat er maar 1 mee strijken, niet toevallig degene die al bijna 60 jaar voermengwagens maakt...
ricardo
Ard vertel eens?
pinokkio
Ja Ard, ik ben ook benieuwd, verticaal of horizontaal? en merk?
pieta
Volgens mij heeft Ard een zelfrijder AGM Platinum van ongeveer 20 m3.
Petro Pelgrum
De horizontale mengt het best????
Clooney
Kwesti van voldoende laden en wat blijft liggen schuif dat naar het grote jongvee en klaar is kees.
Todi
Agrifirm duidelijk op de compact voeren toer.
jan is hobbyboer
Quote:
@Todi: Agrifirm duidelijk op de compact voeren toer.

Ik denk dat Agrifirm gewoon voorsorteert op de toekomst, koeien weer de weide in, volledig ontmengt rantsoen, gewoon een hap gras en nog een hap, en nog een hap...............
+1
arjan_kok
Mijn koeien hebben zelf een mengketel ook wel pens genoemd
Todi
Is toch tipies dat na hoeveel jaar voermengwagen nu 70 % niet goed werk wordt geleverd.
DirkdVGP
Voor de pens zit de tong en de neus van de koe. Deze zijn zeer goed ontwikkeld, koeien zijn echte fijn proevers.
Onderschat de sociale rangorde niet binnen de kudde.
Als je ze kans geeft door slecht gemengd voer aan het voerhek te geven gaat de brutale koe er met het lekkerste vandoor, de lage rangorde en vaarzen zijn erdoor de klos.

Was voor mij een goede les met het compact voeren, meer rust aan het voer hek -> meer tijd om te liggen. De spreiding binnen de koppel is dichter naar elkaar gegaan.
Koeienmanager
Gewoon tarwegistconcentraat toevoegen op het juiste moment in het mengproces, en tel uit je winst. Geen selectie meer aan het voerhek en extra smaak aan het rantsoen. Tevens goede binding van de mineralen, zodat deze niet uitzakken aan het voerhek.
+3
arjan_kok
Van dat varkens voer kreeg ik volop kreupele koeien
fleckie86
Hmmm gewoon weer ouderwets met de opraapwagen op 10cm snijden maar mis je wel de laatste liter melk en geen kreuplekoeien meer.
Melkveehouder6
Toevalig vandaag ook een cursus TMR voeren gehad maar dan van forfarmers. Conclusie was dat compact voeren alleen goed in de winter gaat, in de zomer meer kans op broei. En dat het heel belangrijk is dat de koeien niet kunnen uit selecteren, oftewel bij droog rantsoen natte bijprodukten toevoegen zodat de koeien de krachtvoerachtigen niet onder het mengsel uit de goot kunnen likken!
Heb inmiddels zelf al goede ervaringen met TMR.
+1
Grazy
Gewoon ruwvoer aan het voerhek en een brokje in de robot/voerstations werkt nog altijd het beste. Keep it simple!
-1
yeti
Laat de meeste veehouders maar eens goed kijken hoe hun wagen mengt! Of beter gezegd NIET mengt. Een beetje in de midden roeren en alles wat aan
de zijkant zit blijft zitten. Daar bereiken ze meer mee als met alle andere maatregelen (ook water bijmengen, want meer is het niet)
jvt
Heb genoeg gekeken, daarom zijn we ook bezig onze huidige wagen te verkopen. Deze mengt goed, mits hij niet te vol zit. Even vraagje voor de kenners: een triolietwagen zou lichter trekkern dan een peecon, dus minder diesel nodig ( voor de trekker). Prijsverschil is aanzienlijk tussen beide wagens, wat zijn jullie ervaringen?
pieta
Quote:
@jvt: een triolietwagen zou lichter trekkern dan een peecon

Kijk ook naar de benodigde mengtijd. Kleine mengvijzel vraagt weinig pk maar mengt langzamer.
cs-agrar
Laatst trioliet ruilwagen gehad, vanwege onderhoud aan eigen Kuhn, goed dat eigen wagen weer terug was. De trekker die het normaal makkelijk doet, kreeg het bij de trioliet niet voor elkaar.
Farmer_
@cs-agrar
Heb ook een trioliet(dubbele vijzel) en strautmann, kan niet zeggen dat de trioliet zwaar trekt.
+4
cs-agrar
Zeker weten dat er goed gemengd is is een groot woord. Ligt ook niet eens altijd aan de mengwagen of de chauffeur, ook inkuil- en uitkuilproces heeft er mee te maken. Weet zeker dat er boeren zijn waar blokkenwagen geen verschil maakt met mengen. En met beetje logisch nadenken is de juiste volgorde bij vullen ook niet zo moeilijk. Heb de mengspecialist van agrifirm wel eens op bezoek gehad, intressant, paar kleine dingetjes anders kan veel betekenen.
-1
nicky76
Andere optie is automatisch voeren. 8 x per dag voeren, geen rangorde aan het het, geen rest voer. te weinig voer en binnen 1 minuut is de robot weer aan het voeren. te veel voer en en kan een voerbeurt minder.
alle koeien krijgen hun eigen voer, geen afval naar de pinken of droge koeien (als je goed voert is er geen afval bij de melkkoeien). de aanschaf is wat duurder, maar als je alles goed doorrekent is de robot uiteindelijk goedkoper.
pieta
Verkoop jij ze?
nicky76
Nee we hebben er een
pieta
Wat voor één en hoe lang al?
arjan_kok
Een Lely denk, is de enige die kijkt naar de voergoot vulling en dan automatisch gaat herberekenen
+1
nicky76
Een trioliet loopt hier al een aantal jaar naar volle tevredenheid.
bauerpower
Het zal wel geen watervoeren zijn.
agrifirm verkoopt van alles maar geen water.
dus waar zit het voordeel voor agrifirm.
of is het gewoon meeliften op hype

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's agrifirm , voerhek , voerefficiëntie , gemengd voeren , watervoeren en compactvoeren geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
6