Unieke stal met 2x3 GEA melkrobot

Het melkveebedrijf Marco (36) Buitelaar in Alphen aan den Rijn (ZH) moest wijken voor een ontsluitingsweg van het dorp. Daarop besloot hij te verhuizen naar Biddinghuizen (FL) en een compleet nieuw melkveebedrijf te bouwen. Er verrees een nieuwe 0+6+0 stal met dubbele kapconstructie en twee 3-box melkrobots in tandemopstelling.

Deel dit topic

Reacties

+1
casev
Daar is vast meer gebouwd dan die ene ontsluitingsweg op z'n oude grond........
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@casev: Daar is vast meer gebouwd dan die ene ontsluitingsweg op z'n oude grond.......

De gemeenteraad van Alphen aan de Rijn zal zich bij het lezen van dit artikel nog wel eens achter de oren krabbelen. Waarschijnlijk goed uitonderhandeld, 't is hem van harte gegund. Nu kan 'ie vol aan de bak!

Meer info: boerderij.nl/Rundveehouderij/Foto-Video/…
gerrie-hul
Casev te veel om op te noemen maar wel heel mooi Het zal een paar duiten hebben gekost Het ziet er prachtig uit maar miste de koeien nog
+2
storm
Mooie stal idd niet op een paar centen gekeken! Vorige week had boerderij ook zo'n superluxe stal op z'n site staan van Aalpol en die had 8200 euro per koeplaats gekost met tweedehands melkstal dus ik vraag me af wat deze stal gekost heeft?
Voor een "normale boer" heb je eigenlijk niet zoveel aan dit soort reportages want ik neem aan dat de meesten van ons nog steeds een stal moeten verdienen.
Coen
"boeren met geld" in plaats van "boeren om geld" 😄

vorige week na bezoek aan ATH-Biddinghuizen langs gereden:
. afgelopen 3 jaar 130 ha grond gekocht, bijna 100 ha huiskavel
. uitstekende geldbelegging
. MDV-stal, dus de fiscus kan nog wel een aantal jaren buiten de deur worden gehouden
pieta
Quote:
@Coen: . MDV-stal, dus de fiscus kan nog wel een aantal jaren buiten de deur worden gehouden

Tenzij de stal al direct fors afgeschreven moest worden om fiscale redenen.
+4
jg
In ieder geval pomp je als overheid geld in de economie door dit soort onteigeningen.
+2
George
Hartstikke leuk als je zo met geld kunt smijten. 😄 Ik hoop wel voor deze jongen dat hij het grootste deel van zijn geldzak in grond heeft gestoken , want tegen de tijd als hij 60 is zal deze bling bling ook niet veel meer waard zijn. Maar hij zal wel plezierig kunnen werken in zo'n prachtige stal die voor de meesten toch onbereikbaar zal zijn met de veel te lage rendementen in de landbouw. Leuke betonnen trappen om even de plastic van de silo terug te trekken. Een fantastisch mooi nieuw bedrijf waar velen nog niet eens van durven dromen. Leuk als je die mogelijkheden krijgt.
pa
Hoe zou het met de mensen zijn die hun spaarcentjes in een bouwfonds gestoken hebben? Ze zijn waarschijnlijk voorgelicht door uiterst betrouwbare adviseurs. KRIJG ER EEN BEETJE VREEMDE GEDACHTEN BIJ!!!!!!!
ricardo
Een plaatje maar totaal niet interessant als je als gewone boer plannen hebt financiele lat ligt veel te hoog , ben meer nieuwschierig hoe sjakie gaat bouwen, die moet het met melken terug verdienen, of niet JAck?
gezienus
Met melken terug verdienen, 

dat lijkt mij in nederland makelijker ,als vast in andere eu landen

leningen lopen hier vaak 20 of 15 jaar en dan moet je binnen wezen in nederland kun je ze toch wel 30 jaar krijgen ??
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@gezienus: leningen lopen hier vaak 20 of 15 jaar en dan moet je binnen wezen in nederland kun je ze toch wel 30 jaar krijgen ??

Moet je dat willen? Grond aflossingsvrij, stal/machines gelijk op met de afschrijving. 20 jaar max.
pieta
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Grond aflossingsvrij

Welke waarde reken je dan? Er zijn er genoeg in Nl die bijv 20-30.000 per hectare zijn gefinancierd. Allemaal laten stoppen met aflossen?
George
@pieta
Bij een financiering van €20000 per ha zou dat best moeten kunnen. Bank loopt dan immers totaal geen risico meer.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: €20000 per ha

Alleen als de grond in eigendom is natuurlijk.
pieta
@George
Ik zou het zelf niet willen. Gewoon aflossen dan neemt de financiering af.
George
@jan is hobbyboer
Natuurlijk Jan , anders heeft de bank niks aan zekerheden.
George
@pieta
Dat klopt Pieta en dat is ook de veiligste manier. Maar aan de andere kant leeft het misschien wat makkelijker en blijft er wat meer financiële armslag over om andere (on)verstandige dingen mee te doen zonder dat het risico's oplevert voor de geldverstrekker.
Maar lang niet iedereen zit in de positie van een financiering van €20000 per ha of minder.
+4
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: die moet het met melken terug verdienen,

Zoals de meesten hier, toch?

Recht toe, recht aan. Geen overdekte voergang, voergoten aan de buitenkant, wel een zelfsluitend voerhek, gordijn er boven, dak twee meter overstek, vierrijer, boxeilanden van 5 m breed en mestgangen 4 m, elke doorsteek (6 dus) een drinkbak van 3,60 m, traditionele roosters, diepstrooisel, merk/type ijzerwerk nog onbekend, hoogfrequente TL's onder de overstek en dikke schijnwerpers in de nok rond 140 lux, 2*20 swing over met individuele krachtvoerverstrekking, twee terugloopgangen, separatie-/bekap ruimte voor vier koeien, 120 m2 strohok, geen krachtvoerboxen, geen automatische separatiemogelijkheden, bronwaterinstallatie, buizenkoeler en warmteterugwinning, tank buiten.

Stal in een notendop. Financiers kunnen zich nog aanmelden.
George
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Financiers kunnen zich nog aanmelden

Denk je dat die hier meelezen en uit zichzelf komen?
gezienus
Boven construktie hout of ijzer maakt ook zo rond de 20000 uit
George
@gezienus
Hout of ijzer? Wat is goedkoper Gezienus? Hier in NL is tegenwoordig staal het meest gangbare en waarschijnlijk ook voordeliger dan hout.
gezienus
@George zijn toch genoeg boeren met geld 😃
MTSTAMMINGA
Waarom de voergang niet in de midden ?
Een koe opzoeken uit 200 koeien alleen valtje nog niet mee
Automatische seperatie is wat dat bedreft wel makelijk
Met alleen TL heb je ook wel genoeg licht
Diepstrooisel boxen is mooi maar een boel werk wat ik er van gezien heb
Heb je de vergunnings allemaal al ?

Dat de ene boer de stal Financiert van de andere boer gebeurt meer @George
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Heb je de vergunnings allemaal al ?

Nee...

Voergoot omdat ik voer aanschuiven beu ben, geen voergang is minder kosten. Koe separeren kan handmatig tijdens melken naar separatieruimte, insemineren aan het voerhek. TL geeft mooiste licht op 3,5 m hoogte,vandaar onder de overstek, één rij schijnwerpers in de nok erbij is voldoende. Diepstrooisel is voor levensduur van de koe het allerbeste, ik heb geen hekel aan werken, dus controle en harken kan tegelijk.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Het stro hok zomaken dat je de koeien die daat lopen
Makelijk door de melkstal kunt halen en na het melken er weer inkomen
Dit kon bij mij in de oude stal wel en nu in de nieuwestal niet
Was wel zogetekent dat het kon Maar die tekenig weer afgekeurt toen
George
Quote:
@MTSTAMMINGA: boer de stal Financiert van de andere boer

Ken je ook echte voorbeelden Karst of alleen van horen zeggen , ik zou het in ieder geval nooit doen als ik geld zou hebben. Geld moet je lenen bij de bank en nergens anders. En als die niet willen moet je jezelf afvragen of je wel je investeringsplan door moet zetten.
George
Quote:
@gezienus: genoeg boeren met geld

Sorry Gezienus ik ken er niet veel met contant geld. Wel veel eigen vermogen. Maar dat zit vast in het bedrijf.
+1
jan is hobbyboer
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: in een notendop

Notendoppen is natuurlijk mijn specialiteit. Ik lees hier overr 8200 euro per koeplaats. Hier is door mij in de koeienstal de laatste 15 jaar niet eens 8200 geinvesteerd, en ik ga in 2015 ook weer gewoon kleine 2 ton melken. Geld uitgeven is gewoon een verslaving. Als je daarvan afgekickt bent kun je pas geld gaan verdienen als boer. Het kan nl. altijd beter en mooier, maar de vraag is of je het nodig hebt of dat het alleen een zwamverhaal van een of andere voorlichter/adviseur is.

Trouwens, met veel weidegang moet een soort van eenvoudig slaapstalletje voor de winter toch ook wel voldoende zijn. Dat moet toch wel goedkoper kunnen dan de standaard 6000 euro per plaats lijkt mij.
-1
jg
@George
Hier de ervaring dat zodra er contanten zijn de financier gaat nadenken over aanpassing van de aflossing. Schijnbaar willen de banken een bepaald soort afhankelijkheid creeren.
gezienus
@Jack Rijlaarsdam
Voorgoot, zorg voor de juiste afmetingen dan heb je geen werk , anders dubbel
pieta
@jg
Ben jij de enige daarin dan? Dit hoor ik voor het eerst. Is het nodig dat ze je strak houden? Vrouw met gat in de hand? Of ga je dan direct intensiveren? Smiley
oldhuus
@jan is hobbyboer
1500-2000 kan ook wel hoor, alleen strenge winters is wat minder.
George
@jg
Je moet niet op teveel plaatsen geld gaan lenen. Meerdere financiers is vragen om problemen wat zekerheid betreft en dergelijke.
-1
jan is hobbyboer
Quote:
@oldhuus: alleen strenge winters is wat minder.

Lang leve de opwarming van de aarde. Nog een paar jaartjes en dan is dat ook over, dan bestaan strenge winters niet meer.
George
@jan is hobbyboer
Afgelopen winter was zeer zacht met nauwelijks vorst en geen winterse neerslag , maar vanaf 2009 tot en met 2012 heeft het toch flink gewinterd met vorst en sneeuw. Dan ben jij goed af in je grupstal Jan.
jan is hobbyboer
Quote:
@George: Dan ben jij goed af in je grupstal Jan.

Die grupstal is wel makkelijk, maar grootste voordeel vind ik dat ik kuilvoer in balen heb en die balen binnen heb staan. Dan hoef je niet buiten in weer en wind te ploeteren om de koeien beetje gevoerd te krijgen.

Meestal is die winter met paar weekjes ook wel weer afgelopen trouwens. Dan is afweging of je daar 1000-en euro's extra per koeplaats voor zo'n stal moet investeren. Als er geld genoeg is zou ik het zeker doen, maar als ik geldgebrek had zou ik maar paar weekjes proberen door te komen. Snel verdiend.
jg
@pieta
ligt waarschijnlijk aan de hoeveelheid en geen intensiveringsplannen. Maakt niet uit, luxeprobleem.
jg
@George
Wat is een redelijke termijn om grond af te lossen ??
ricardo
Lijkt goed Jack, dak golf plaat of sandwich? wat kost dit ongeveer per koe, en hoeveel is de voergang in de midden duurder, dit leverd ook meer mestopslag op die heb je niet nodig? groet ricardo
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@MTSTAMMINGA: Was wel zogetekent dat het kon Maar die tekenig weer afgekeurt toen

Door wie?
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: golf plaat of sandwich

Budget dus golfplaat. Ik wil geen voergang in het midden, daar ligt de opdrijfruimte, dus ook geen prijs van. Mestopslag is met oude stal erbij net afdoende, maar ben nog niet met pensioen, nog een vervolgplan.
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@George: Denk je dat die hier meelezen en uit zichzelf komen?

Het Brabantse gevoel voor humor moet ook nog eens uitgevonden worden, maakt communicatie met de rest van NL iets gemakkelijker.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@gezienus: zorg voor de juiste afmetingen

Wat zijn die afmetingen? Vooralsnog 1,00 m breed en 0,60 m diep.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@jan is hobbyboer: winter met paar weekjes ook wel weer afgelopen

Hier op klei is de begaanbaarheid iets minder als in jouw zandbak 's winters.
-1
DeBoerin
Quote:
@Jack Rijlaarsdam: Het Brabantse gevoel voor humor moet ook nog eens uitgevonden worden

Wil je niet alle brabanders over een kam scheren; hier in midden-brabant geen probleem met de rest van Nederland. Hooguit af en toe wat moeite met een mede -brabander 😉
+1
pieta
@DeBoerin
Ik denk dat het aan Sjakie ligt. In Friesland heeft ie meen ik ooit een lezing gehouden en daar begrepen ze hem ook niet zo goed.
George
@Jack Rijlaarsdam
O was het humor , verrek dan ben ik vergeten te lachen.
Nu is het wel zo dat ik niet perse hoef te communiceren met de noorderlingen en bij belangrijke dingen snappen ze me heus wel.
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Stomme Gemeente Boel werdt dan te breed na dat hij lang werd
MTSTAMMINGA
@Jack Rijlaarsdam
Ik heb de wachtruimte tussen voerstek en boxen met opdrijfhek
Is geen enkele probleem
Stal is 6rijen met voerpad in het midden
Wat weleens lastig is bij mij koeien blijven hangen bij de uitgang van de melkstal !!!
gezienus
@Jack Rijlaarsdam maten kweet het niet precies maar op excursie watervoeren is er over gepraat die veehouder had het er over dat de koeien het voer over de muur gooiden met hun tong mischien weet karst of cs het deze veehouder had de voergoot naderhand ingebouwd ,ook aan de buitenzijde , was de beste verbetering op zijn bedrijf vertelde hij
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@gezienus: maten kweet het niet precies maar op excursie watervoeren is er over gepraat

Gevonden: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/movie/783/

Kwam ook @hookwood tegen in deze topic: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/25625/ Hoe loopt het bij jou met de voergoot J.R.?
George
Quote:
@jg: termijn om grond af te lossen ??

Beste JG , ik zou het niet weten , maar bij een financiering van €20000 per ha mag je er wat mij betreft levenslang over doen. Geldverstrekker heeft dan geen enkel risico. Maar of je het zelf wilt en of de geldverstrekker het ook daadwerkelijk goed vind is weer een ander verhaal. Zelf heb ik ooit grond gekocht en liep de financiering 25 jaar dacht ik.
hookwood
@Jack RijlaarsdamPlannen zijn iets gewijzigd. Wordt nu een volledige buitenvoedering met trog. Binnenkort gaan we ermee aan de slag.
duitser
@hookwood
Wat bedoel je, zonder dak?
+1
hookwood
@duitseranders is het niet buiten hè?
sorry
@Jack Rijlaarsdam
budget dus golfplaat,vorige week hingen er nog slingers vanwege de hoge melkprijs,het kan verkeren
Druk
@sorry
Wie is afgelopen donderdag met GEA op excursie naar dit bedrijf geweest ?
boerderij.nl/Rundveehouderij/gea/
+1
david2
@Druk wat heb je op zo'n bedrijf nou te zoeken met een excursie, kijken naar iets wat je met gewoon koeien melken nooit kan ( terug) verdienen, ga liever ergens kijken waar ik zelf profijt van zou kunnen hebben
maar voor GEA is het natuurlijk een mooi parade paardje ben benieuwd hoeveel van stallen zoals deze ze nog meer zullen verkopen....
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@sorry: budget dus golfplaat,vorige week hingen er nog slingers vanwege de hoge melkprijs

Snap niet wat 't één met het ander te maken heeft.
Druk
@david2
Het zou meer gaan om de techniek achter de melkrobots, de rest kreeg je er gratis bij.
Ze pochen erop dat ze de laagste kosten per liter melk realiseren 😄
de hoef
Quote:
@david2: wat heb je op zo'n bedrijf nou te zoeken met een excursie

zo denk ik er ook over puur geld verspilling
sorry
@Jack Rijlaarsdam
Waarom dan geen mdv stal als er zoveel wordt verdiend
pieta
@sorry
MDV-stal is alleen interessant bij lage meerkosten en meerdere jaren hoog fiscaal inkomen.
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@sorry: Waarom dan geen mdv stal

MDV kan alleen bij bouwen met emmissie-arme vloer. Ik verrek het om een kleine 100.000 euro extra te investeren in een duurdere vloer, schuifsysteem en sprinkler alleen maar om wat fiscaal voordeel naar voren te halen en dan voor jaren met een vloer als een ijsbaan opgescheept te zitten. MDV is pas interessant als de vereisten overeenkomen met de eisen die je zelf aan je stal stelt.
ricardo
@Jack Rijlaarsdam
Dacht dat je zo wie zo op dit moment bij nieuwbouw verplicht was om emissie arme vloer te bouwen.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@ricardo: verplicht

Opstallers wel, weiders nog niet.
david2
@sorrywaarschijnlijk is het geld er al , maar of er veel verdiend gaat worden, dat zie ik nog niet zo snel
oldhuus
Ja prachtig bedrijf, maar als gewone DOC-boer moet je dat niet willen. En dat gebied, wie wil daar nou wonen.
+5
ricardo
Ik wel en zou met dezelfde zak geld meer grond kopen en goedkoper bouwen.
MTSTAMMINGA
@ricardo
Je vergeet de belasting claim denk ik
+1
pieta
@MTSTAMMINGA
Nee bij gedwongen verplaatsing heb je fiscaal qua herinvesteren een bijna onbeperkte vrijheid.
arjank110
@pieta idd. fiscale claim kan bij "gedwongen" verkoop (overheidsingrijpen) afgeboekt worden op land en op gebouwen
MTSTAMMINGA
@arjank110
Dus als een projectontwikkelaar het koopt ,is het een andere verhaal??
oldhuus
@ricardo
Is de grond daar niet 80.000 de bunder?
+1
arjank110
@MTSTAMMINGAdan is het wel een wat ander verhaal en levert ook wel wat meer 'correnspondentie' op met de fiscus, maar er zijn dan ook wel mogelijkheden
ricardo
@oldhuus
mischien nog wel een klein beetje meer toen de aardappelen en wortelsen uien nog normale prijzen op brachten, denk dat je het er nu wel voor koopt, heb je een rendement van 3.5 % zonder de waardestijging op lange termijn.
George
Als de grond voor andere doeleinden dan landbouw wordt gebruikt moet er afgerekend worden over de meeropbrengst dan de agrarische waarde. Dit kan dus per gebied verschillen , Ik denk dat gemiddeld genomen over de eerste €65000 per ha niks betaald hoeft te worden maar alles wat de grond meer opbrengt belast is met 52% als hij door projectontwikkelaar wordt aangekocht voor woningbouw.
Grasbaal
Hier een vijfbox:

Sinds juni draait bij Wim Bos in Zuidbroek de eerste MIone vijfbox van GEA in Nederland. Bos vertelt over de ervaringen en legt uit hoe Cowview werkt waarmee een individuele koe via gps in de stal opgespoord kan worden.

Bron: veeteelt.nl/melkwinning/video/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , melkrobot , robot , melkveebedrijf en verhuizen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
79
DEELNEMERS
23
WEERGAVES
9