FrieslandCampina noemt veevoer als zwakke plek

Wwaarom lees ik nergens welke leverancier in de fout is gegaan met het antibioticum furazolidon??

Het is net alsof Cees 't Hart en Piet Boer van FrieslandCampina de volgende rel rondom veevoer zagen aankomen. In het ledenblad van FrieslandCampina gaf Boer al aan het veevoer onder de loep te willen nemen. Hij noemde een witte lijst. Ook onverwachte controles bij melkveebedrijven moeten de transparantie vergroten.

Half juli werd bekend dat het opnieuw mis is gegaan bij de productie van veevoer. Nu werd het in Europa verboden antibioticum furazolidon per toeval in veevoer aangetroffen. Het is de tweede keer in ongeveer anderhalf jaar tijd dat veevoer voor opwinding zorgt.

Meer: boerenbusiness.nl/melkmarkt/artikel/…

Deel dit topic

Reacties

jan w
Komt, als ik het goed heb uit een partij koekjes die in het veevoeder circuit is terecht gekomen. Maar wat moet dat middel nu in koekjes?
Heeft al wel het een en ander hierover op het net gestaan.
Grasbaal
Hoe heeft het kunnen gebeuren dat furazolidon in voer terecht is gekomen dat vervolgens aan meer dan 100 bedrijven is geleverd?

'Het is een groot raadsel hoe het voer is verontreinigd met furazolidon. Het middel is in Europa sinds de eerste helft van de jaren 1990 verboden en zelfs de productie ervan is in Europa niet toegestaan. Het kan dus niet zomaar in het voer terechtkomen, iemand moet het echt bewust toevoegen.'

'De NVWA heeft de mengvoerproducenten geïnspecteerd en geconcludeerd dat de voerproducenten verontreinigde sojaschroot aangeleverd hebben gekregen. Vervolgens zijn monsters van de grondstofleverancier opgevraagd en onderzocht. Uit deze tests bleek dat de furazolidon de ene keer wel en de andere keer niet in het sojaschroot zat. Hoe het er precies in het voer terecht is gekomen is nog onduidelijk, maar de verdenking gaat uit naar de grondstoffenhandelaar of de grondstoffenproducent.'

Meer: boerenbusiness.nl/varkens/voermarkt/…
david2
Ja hoor is wel bekend op de boerderijsite staat het: Van Kats Food & Feed uit Lopik
ricardo
Wat voor bedrijf is dat ik ken het niet?
+1
sorry
Dat bedrijf heeft weer aan 4 mengvoerbedrijven geleverd,waarschijnlijk een grote adverteerder van het ONAFHANKLIJK weekblad voor de landbouw

Boerderij.nl wil waarschijnlijk geen brokken maken
+2
dorpsrandhoeve
Ben vandaag geblokkeerd op Boerderij.nl om te reageren, ene chef veehouderij was op zijn teentjes getrapt omdat ik vond dat hij maar de helft van het verhaal had geschreven, en dat hij maar beter bij de telegraaf kon solliciteren.
+2
sorry
Vorige keer waren vof. knabbel en babbel niet te beroerd om de naam van van Benthem te roepen en nu blijft het stil ???
+1
Petro Pelgrum
Nu maar hopen dat de chinezen hier geen lucht van krijgen.
sorry
Laten die eerst maar de eigen problemen oplossen
Petro Pelgrum
Ik dacht dat we toch aardig van de chinezen afhankelijk zijn
-1
sorry
@Petro Pelgrum
ze zijn er blij mee,eindelijk iets gevonden waarmee ze de prijs omlaag krijgen
de hoef
@sorry
sorry was niet de bedoeling dat minnetje
mts Postma
Hetcommentaar gaat nu veel minder rauw allememaal dan met van Benthem afgelopen winter inderdaad toen ging de discussie op een toon van "stelletje knoeiers prutsers onderde markt prijsvechters stop zetten die fabriek "' en weet ik niet wat voor bagger die wel niet over hen heen kregen
Grasbaal
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een veevoederproducent uit Lopik tijdelijk gesloten omdat het bedrijf een verboden antibioticum door het voer heeft gemengd. Het zou gaan om het middel furazolidon.

Onderzoek door de NVWA leidde naar het bedrijf in Lopik. Het is niet duidelijk hoe lang het betrokken bedrijf Van Kats Food & Feed gesloten blijft. De veevoederproducent was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer: nos.nl/artikel/…
jan w
Nu lijkt het erop dat het dus in partijen soya voor komt.
RFC noemt het een zwakke plek en dat zal ook altijd wel zo blijven. Er zullen altijd mensen blijven die er hun brood mee verdienen. En de controle erop blijft moeilijk.
Grasbaal
Heel bijzonder; de dure sportduiven die dus volgens Kats aan de doping zitten vliegen niet zomaar overal los. Die zitten keurig in hun hok

Duivenmest is de bron van het met furazolidon verontreindigde veevoer. Dat zegt Kats in een gesprek met Pigbusiness.nl.

Duivenoverlast
Volgens Kats is de duivenoverlast op zijn bedrijf zeer omvangrijk. ‘Er zijn dagen dat we er ruim 300 tellen. In duivenmest is het middel dikwijls aanwezig, omdat het wordt gebruikt in de duivensport.

Geen connectie met Coops
De relatie die gelegd wordt met mengvoerbedrijf Coops in Halle is volgens Kats nergens opgebaseerd. ‘Ik heb geen enkele connectie met Coops. Coops heeft helaas te kampen met dezelfde oorzaak voor het probleem dan wij. Ook hij heeft waarschijnlijk op open kuilen last gehad van duivenpoep. Maar er is vanuit ons bedrijf niets naar Halle vervoerd.

Meer: pigbusiness.nl/nieuws/2272/…-
jan 1
Denk dat dat alle duiven nu weer in hun hok zitten:)

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's frieslandcampina , campina , voer , europa , veevoer , boer , antibioticum en furazolidon geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0