40 ton zeezout op 50 hectare land

Matthijs de Haan uit het Gelderse Ingen bracht dit voorjaar maar liefst 40 ton Keltisch zeezout op zijn 50 hectare grote grondareaal. Het zout is ongeraffineerd en bevat daardoor maar liefst 84 mineralen en sporenelementen uit de zee. „Alle mineralen spoelen uiteindelijk uit naar de oceaan, dan moet je ze wel terugbrengen”, verklaart de veehouder.

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
En wat kost het??
+1
de hoef
Als ze toch terug spoelen kun je ze er ook wel laten
+1
wenters
Zout naar de zee dragen is het spreekwoord toch.......of was het nou water 😄
Nico96
Er komen steeds meer bewijzen dat koolhydraten en suikers helemaal niet zo goed zijn, weightlifebalancenl.wordpress.com/2013/12/…
wil hendriks
Dat is erg goed voor de gewassen en de gezondheid van het vee. Zulke zouten bevatten alle mineralen die het lichaam ook bevat waardoor de gezondheid verbeterd. Vaak hebben deze ook een hoge energetische energie en ook dat is gunstig voor de gezondheid. Wij brengen ook een zout op de markt wat erg op keltisch zout lijkt, een portugees wellzout wat energetisch nog hoger is dan keltisch zout. Na enkele weken voeren zie je het al dat de dieren meer glans krijgen en de groei en gezondheid verbeterd.

gr v wil hendriks 0622581984
Mike Donkers
Ik ben de adviseur van Matthijs de Haan. Dhr Hendriks suggereert dat Wellsalt vergelijkbaar is met Keltisch zeezout. Bij deze wil ik dit sprookje ontkrachten. De argumentatie die over wellsalt naar klanten wordt gestuurd is gebaseerd op twee punten:

1. Het gehalte aan mineralen en spoorelementen, met name het gehalte aan NaCl (natriumchloride), in Wellsalt komt nagenoeg overeen met dat van Keltisch zeezout, als je het vocht in Keltisch zeezout weg laat.

Er is een reden waarom Keltisch zeezout vochtig is. Na natrium en chloor, samen verenigd in NaCl, de dominante mineralencombinatie in alle land- en zeezouten, is magnesium het derde mineraal in zeewater. Magnesium is een waterminnend mineraal en is ook beter opneembaar als het in water is opgelost. Omdat Keltisch zeezout niet wordt gedroogd, behoort het dus tot de meest magnesiumrijke zeezouten ter wereld.

Het gehalte aan magnesium in het droge Wellsalt is vrijwel nihil (0,01%, volgens hun eigen productinformatie), een groot verschil met het gemiddelde van 0,58% dat er in ons Keltische zeezout zit (zie bijgevoegde vergelijking tussen de inhoud aan mineralen en spoorelementen van Keltisch zeezout en Wellzout)!

Bij mensen is magnesium betrokken bij meer dan 300 lichamelijke processen, inclusief de hartfunctie, en we mogen ervan uitgaan dat dit ook voor dieren geldt. Wellsalt doet het voorkomen alsof het vocht in Keltisch zeezout geen enkele waarde heeft en een vals beeld geeft van een laag NaCl-gehalte van ongeveer 90%. Het hoge magnesiumgehalte in het vocht geeft Keltisch zeezout echter juist meerwaarde!

2. Er is in essentie niet of nauwelijks verschil tussen verschillende ongeraffineerde zouten, ze komen allemaal min of meer op hetzelfde neer. Je kunt dus maar beter kiezen voor het goedkopere Wellsalt dan voor het duurdere Keltische zeezout.

Wellsalt wordt niet aan zee gewonnen, maar 30 kilometer van de kust, waar het zout van nature omhoog komt. Gesteld wordt dat dit zout betreft uit de oerzeeën van weleer. Wellicht kan worden beargumenteerd dat deze zeeën onvervuild waren, tegenover de verregaande vervuiling waaraan onze oceanen tegenwoordig worden blootgesteld. Keltisch zeezout wordt echter regelmatig steekproefsgewijs getest op de aanwezigheid van zware metalen en andere vervuilende stoffen en steevast komt dit zout als vervuilingsvrij uit iedere test. Kennelijk doet de unieke Keltische zoutwinningsmethode in kleimoerassen tevens dienst als een natuurlijke zuiveringsinstallatie! We weten immers dat klei het vermogen heeft om gifstoffen te neutraliseren. Van de mineralensamenstelling van oude zeeën kan niet algemeen worden aangenomen dat deze vrij was van schadelijke elementen. Klimatologische factoren kunnen hebben bijgedragen aan een verstoord evenwicht tussen de verschillende elementen. Bovendien rijst de vraag hoe vervuilingsvrij de bodem is van waaruit Wellsalt opwelt.

Daarnaast - het kan niet genoeg herhaald worden - neutraliseert de klei deels het oorspronkelijke NaCl-gehalte van 97-99% in zeewater, iets wat bij Wellsalt en bij geen enkel ander zee- of landzout het geval is. Er is dus wel degelijk sprake van essentiële verschillen tussen Keltisch zeezout en andere zouten als Wellsalt en de meerwaarde van ambachtelijk, handgeoogst Keltisch zeezout verklaart ook de meerprijs ten opzichte van Wellsalt. Het is dus oneerlijke concurrentie van Wellsalt om de suggestie te wekken dat er nauwelijks verschil zou bestaan tussen hun zout en Keltisch zeezout.
jan10
Interessant artikel

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mineralen , zout , voorjaar , zeezout en sporenelementen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
6