Zout

Zout nieuws

Zout, suiker, vet. De cardioloog trapte zelf ook in alle „instinkers”

18-06-2020 - Annemieke Jansen (54) kan als cardioloog pillen voorschrijven, maar liever vertelt ze haar patiënten wat een gezonde levensstijl is. Met haar zus schrijft ze nu kookboeken. „Zelf had ik ook behoorlijk wat overgewicht.”

Nieuwsgrazer

Groen boeren 'levert een hoop geld op', Brussel komt vandaag met de plannen

20-05-2020 - Door groen te produceren, kan de komende tien jaar bijna 2000 miljard euro worden verdiend. Dat staat in een uitgelekte versie van de 'Farm to Fork-strategie', die vandaag door de Europese Commissie wordt gepresenteerd.
Volgens Brussel kan bijvoorbeeld meer lokale landbouw worden gestimuleerd en voedselverspilling worden tegengegaan. Ook moeten er meer duurzame investeringen komen en moet het gebruik van groene levensmiddelen worden bevorderd. Er is dan bijvoorbeeld minder geld nodig om ontbossing of de verzuring van grond en water tegen te gaan.
De 'Farm to Fork-strategie' is een spoorboekje dat het hele voedselsysteem, van landbouw en veehandel tot voedselconsumptie en -verspilling, wil verduurzamen. Daardoor moet Europa in 2050 klimaatneutraal zijn.
De landbouwplannen zijn een cruciaal onderdeel van de zogenoemde Green Deal, de klimaatplannen van Eurocommissaris Timmermans. Die plannen kwamen tijdens de coronacrisis flink onder vuur te liggen. Niet alleen liepen de landbouwplannen zelf vertraging op door het virus, veel tegenstanders riepen dat de klimaatplannen helemaal van tafel moesten nu er een economische recessie dreigt.
Critici in de plasticlobby wilden dat door de huidige behoefte aan beschermingsmiddelen in de zorg het verbod op wegwerpplastic van tafel ging. In de auto- en vliegtuiglobby vroegen ze om minder strenge CO2-regels voor de transportsector.
Maar voorstanders van de plannen zien het juist als een manier om het economisch herstel groen te maken. Dat is nodig volgens de Europese Commissie, want de coronacrisis maakt ook duidelijk dat de Europese landbouw- en voedselsector tegen een stootje moet kunnen, zodat er ook tijdens een crisis genoeg en gezond eten verkrijgbaar blijft. "Boeren zijn onderdeel van de oplossing, maar ze hebben wel onze aanmoediging en steun nodig om de groene stap te maken", staat in de landbouwstrategie.
Hoger inkomen
Dat betekent dat boeren het gebruik van bestrijdingsmiddelen moeten afbouwen en dat biologische landbouw en dierenwelzijn voorop moeten staan. "Maar voor die groene slag moet het inkomen van boeren omhoog, zodat ze niet door het bestaansminimum zakken. Boeren moeten genoeg geld verdienen om een redelijk bestaan te kunnen opbouwen."
De Europese Commissie kijkt ook naar consumentenbescherming. Zo zullen volgens de plannen voedselfraude en zogenoemde greenwashing, het vals duurzamer voordoen van een product, worden aangepakt. Er zal bijvoorbeeld strenger worden gekeken of er extra suiker zit in babyvoeding en er wordt een maximum gesteld aan de hoeveelheid suiker, verzadigd vet en zout in voedingsmiddelen.
Bedrijven moeten transparanter zijn wat er precies in producten verwerkt zit, zodat consumenten een verantwoorde keuze kunnen maken. Daarnaast moet het volgens de plannen ook mogelijk zijn om direct te zien waar een product gemaakt wordt, "zodat consumenten voor regionale producten kunnen kiezen om zo de lokale boer te helpen en de weg van boerderij tot bord korter en duurzamer te maken."

Nieuwsgrazer

Op n na laagste verbruik strooizout ooit, eerste schip voor volgend seizoen al gearriveerd

01-05-2020 - DEN HAAG - In de winter van 2019 op 2020 zijn de strooiwagens van Rijkswaterstaat minder uitgerukt dan in voorgaande jaren. Met slechts 16 miljoen kg zout is er alleen in de winter van 2013 op 2014 minder gestrooid. Toen ...Lees meer

Nieuwsgrazer

Nog meer Zout nieuws

Datum Onderwerp Reacties
02-03-2020 Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig over zout en vet) 0 reacties
02-03-2020 Consument mijdt suiker (maar lijkt onverschillig tegenover zout en vet) 0 reacties
25-02-2020 Vegaburger vaak te zout, wel minder vet dan burger van gehakt 0 reacties
25-02-2020 ‘Vegaburgers bevatten veel zout’ 0 reacties
12-11-2019 Strooizout in Twente is miljoenen jaren oud: ‘Daar kan geen PFAS inzitten' 0 reacties
10-10-2019 Akkerbouwers sturen brandbrief om Volkerak en Zoommeer zoet te houden 0 reacties
09-10-2019 Regio wil dat rijk stopt met verzouten Volkerak 0 reacties
03-10-2019 Milieu-Adviesbureau Vollenbroek B.V 16 reacties
15-09-2019 Dijkdoorbraak vliegwiel voor ‘zilte landbouw’ 0 reacties
10-09-2019 LTO vindt toename verzilting 'verontrustend' 0 reacties
22-07-2019 Kabinet wil Volkerak-Zoommeer weer zout maken 0 reacties
16-07-2019 Chinezen moeten zoutgebruik halveren 0 reacties
08-07-2019 LTO omarmt Asser methode voor schoon drinkwater vee 0 reacties
14-06-2019 'Meet voor beregenen eerst zoutgehalte van bron' 0 reacties
23-05-2019 Glastuinbouwbedrijf op basis van zout water regelt investering van 1,9 miljoen dollar 0 reacties
20-05-2019 Peasy Pops: hartige linzenhapjes met relatief weinig zout 0 reacties
18-05-2019 Met vers voedsel val je af, eten waar veel werk in zit kan dik maken 0 reacties
10-05-2019 Vegaburger: goed voor dieren, minder voor nieren 0 reacties
09-05-2019 Herformulering broodbeleg vordert gestaag 0 reacties
07-05-2019 Foodporn: Salt Bae 0 reacties
06-05-2019 Consumentenbond: in bouillonblokjes zit nog veel zout 0 reacties
03-05-2019 'Snufje zout' remt ongewenste lengtegroei gewas 0 reacties
02-05-2019 Snufje zout vermijdt te lange planten 0 reacties
27-04-2019 Al vijftig jaar is het Lauwersmeer geen zee meer, maar in Zoutkamp schrijnt de pijn nog altijd 0 reacties
15-04-2019 RIVM gebruikt andere werkwijze om zout, suiker en verzadigd vet in levensmiddelen te meten 0 reacties
04-03-2019 Fast food-porties in 30 jaar sterk gegroeid 0 reacties
12-02-2019 Ruim veertig inzendingen dingen mee naar de Jaarprijs Goede Voeding 2019 0 reacties
11-02-2019 Ook ‘klassiekers’ onder de conserven van HAK voortaan zonder zout en suiker 0 reacties
04-02-2019 Hak behaalt 60% zoutreductie sinds 2011 0 reacties
30-01-2019 Questionmark: tomatensoep in de supermarkt gezonder dan voorheen 0 reacties
26-01-2019 Zout strooien met Firma Roothans Borkel en Schaft 0 reacties
25-01-2019 5 tips over herformuleren 0 reacties
15-01-2019 Horecava 2019: Hoe zit het met suiker en zout reductie? (video) 0 reacties
14-01-2019 Horecaondernemers doen zout in de ban 0 reacties
03-01-2019 Voor wie zijn de voedingsrichtlijnen van de overheid en het Pioppi-dieet eigenlijk bedoeld? 0 reacties
02-01-2019 Zouttolerantie van zes aardappelrassen onderzocht 0 reacties
02-01-2019 Desiree en Russet Burbank meest zouttolerant 0 reacties
28-12-2018 Supermarkten blijven eten ook nog wat gezonder maken volgens oude afspraken 0 reacties
24-12-2018 'Afspraken over minder zout, vet en suiker in voedsel' 0 reacties
20-12-2018 Droogte in Nederland is officieel voorbij 0 reacties
17-12-2018 Spanjaarden en Belgen nemen hun identiteit met een flinke korrel zout, Russen niet 0 reacties
07-12-2018 Zoutmonitoring: vooral minder zout in industriebrood 0 reacties
21-11-2018 Grillworst met groente moet flexitariër aanspreken 0 reacties
21-11-2018 Ham met lange houdbaarheid oorzaak ernstige ziektegevallen 0 reacties
15-11-2018 Een diervriendelijke kant-en-klaar stamppot met een hap zout 0 reacties
15-11-2018 Fabrikanten maken kant-en-klare stampotten te zout 0 reacties
04-11-2018 Gezocht: Aardappel die zout en veel water aankan 0 reacties
02-11-2018 Een gat in de sneeuw pissen 73 reacties
18-10-2018 Jumbo reduceert zout in vleesassortiment 0 reacties
10-10-2018 Bijt gerust in een krokant korstje, risico acrylamide is beperkt 0 reacties
29-09-2018 HAK vromer dan de paus, wat appelmoes betreft 0 reacties
26-09-2018 Geen toegevoegde suikers en zout in nieuwe varianten rode kool met appel en bieten van Hak 0 reacties
24-09-2018 Herformuleren met experts: laagdrempelig advies helpt grote en kleine producenten 0 reacties
21-09-2018 Zomergroentes en appelmoes scoren goed op zout en suikerreductie 0 reacties
20-09-2018 Voor forse zoutreductie herontwerp voedingsmiddel nodig 0 reacties
05-09-2018 Hak: 'Kalium is geen optie meer voor zoutreductie' 0 reacties
16-08-2018 Een normaal mens kan gewoon zout eten 0 reacties
13-08-2018 ‘Huidige zoutinname zorgt niet voor verhoogde kans op hart- en vaatziekten’ 0 reacties
13-08-2018 Expert over ontbijtgraan Goodies: 'Technisch gezien een hele prestatie om een krokant product te ontwikkelen met zo weinig suiker en vezel' 0 reacties
10-08-2018 Een normaal mens kan gewoon zout eten 0 reacties
09-08-2018 Verzilting dreigt door watertekort 0 reacties
08-08-2018 Eco efficiënte bemesting via korrel 0 reacties
08-08-2018 Open dag Kollumerwaard 2018 0 reacties
31-07-2018 Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier neemt maatregelen tegen indringen van zout water 0 reacties
06-07-2018 Seamore & BBROOD introduceren zeewierbrood: ‘50% minder zout en minder koolhydraten’ (video) 0 reacties
13-06-2018 Maggi Lekker Laag in Zout: ‘We willen andere ingrediënten meer smaak geven’ 0 reacties
11-06-2018 Minder suiker in huismerkproducten en meer informatie voor klanten bij Albert Heijn 0 reacties
01-06-2018 Wijnboer ‘strooit’ zout in naderende hagelbui 0 reacties
24-05-2018 Zoutreductie is geen probleem van minder, maar van anders 0 reacties
23-05-2018 'Voedingsindustrie maakt te weinig gezonde en betaalbare producten' 0 reacties
22-05-2018 UGent ontwikkelt revolutionaire ontziltingstechniek 0 reacties
22-05-2018 Waarom het zout van tafel verdween in New York 0 reacties
18-05-2018 Meer suiker, zout en verzadigd vet uit Nestlé-producten om vertrouwen consumenten te houden 0 reacties
07-05-2018 Levensmiddelengiganten willen kaliumzout in plaats van kaliumchloride 0 reacties
03-05-2018 "Groente- en fruitsector creëert te veel ontgoocheling" 0 reacties
26-04-2018 RIVM wil meer zout en suiker uit het eten 0 reacties
26-04-2018 RIVM: afspraken over zout en suiker moeten veel strenger 0 reacties
20-04-2018 Kraft Heinz introduceert ketchup zonder toegevoegde suikers en toegevoegd zout 0 reacties
10-04-2018 Test met suiker en zout in groente moet volwassenen doen denken wat een kind lekkerder vindt 0 reacties
03-04-2018 Zout water helpt tegen de dorst als er minder zout in zit dan in de dorstige mens zelf 0 reacties
14-03-2018 Zout en water zet chemie buitenspel 0 reacties
12-03-2018 Questionmark: Jumbo belooft receptuur zoute rookworst aan te passen 0 reacties
09-03-2018 Sauzen Callowfit bevatten geen vet en suiker, maar nog relatief veel zout 0 reacties
27-02-2018 Brit ontdekt dat namaakvlees niet vanzelf gezonder is 0 reacties
08-02-2018 Questionmark: ‘Weinig vezels en onnodig veel zout in cornflakes’ 0 reacties
29-01-2018 Bewuste consument beïnvloedt producent 0 reacties
24-01-2018 Consumentenbond: Erwtensoep vaak te zout, Aldi als winnaar uit de test 0 reacties
23-01-2018 ‘Te veel zout in erwtensoepen supermarkten’ 0 reacties
27-12-2017 NVWA: Productverbetering neemt toe, maar nog grote verschillen binnen productsoorten 0 reacties
27-12-2017 Supers en levensmiddelenmakers blij met een 6- 0 reacties
23-12-2017 Onderzoek NVWA: nog steeds te veel zout in het eten 0 reacties
20-12-2017 Doorbraak in voedselzekerheid met Nederlandse kennis over zilte landbouw 0 reacties
16-12-2017 Winnaar van ‘songfestival’ voor voedsel-startups pakt zoetwatertekort aan 0 reacties
12-12-2017 Column: Het eerlijke verhaal 0 reacties
08-12-2017 Reductie van suiker en zout maken verpakt voedsel weer vetter 0 reacties
01-12-2017 Eerste zeekraalkwekerij in Spanje 0 reacties
01-12-2017 Eerste zeekraalkwekerij in Spanje 0 reacties