Mengwagen

De huideige mengwagen is te klein en 14 jaar oud denk over nieuwe mengwagen wil 8000 kg voer kunnen draaien met 85 pk 4400 kg graskuil perspulp 600 mais 2400 wortelen 600 kg en wat bostel wat adviseren jullie?

Deel dit topic

Reacties

+1
westenwind
Nolan , vraag maar aan karst
+1
MTSTAMMINGA
Net doen als met een vrouw @ricardo eerste proberen welke het beste bij je past 😄
Iedere rantsoen is weer anders En elke wagen heeft sterke punten
spotmelker
Ben je (vrouwen)nóg aan het proberen Karst? Een mengwagen heb je al lang. @ Ricardo; wat demowagens proberen lijkt mij ook een goede optie en dan een goede/vertrouwde leverancier/dealer er achter.
+1
cs-agrar
Als de mengwagen niet bevalt laat ie hem aanpassen, dat ging bij de vrouw wat moeilijker..
wally
Ook al loonwerker geprobeerd ? dit is mooi moment als niet bevalt kun je altijd zelf weer wagen kopen
jvt
2 wagens laden met een 2e hands keenan??
pieta
Ooit een zelfrijder overwogen?
Bukebos
Heb hele mooie Storti Labrador 160 te koop met laadfrees. Wagen is voorzien van nieuwe messen en is van 2008.
Electrisch bediend,en nieuwe groothoek aftakas. Heeft nooit mais gedaan.
+1
cs-agrar
Probeer een paar demowagens, kuhn RMH siloking en Trioliet.
ricardo
Heb je ervaring met RMH? verkoper zegt dat ie 20 jaar me gaat met edelstaal op de vijzel, wie draait er mee met 24 m3
de hoef
24 m3 met veel gras en dan 8 ton laden valt niet mee denk ik ,meng hier met een peecon 22 m3 laad 2.5 ton gras 400 kg soja raap 150 kg stro en dan 6 ton mais.totaal 9000 tot 9500 kg heeft 100 pk met vertraging toch wel moeite mee
ricardo
@de hoef
Draai nu met horizontale rmh 7000 kg gaat met 85 pk zwaar volgens vertegenwoordiger zou vertikaal lichter trekken van daar mijn vraag.
adrie
@de hoef
22m3 en de handen vol met 100 pk ?
vijzels versleten of heb je een vijzel te weinig ?
jvt
@adrie

zeker gezien rantsoen, mais mengt stukken makkelijker dan veel gras.
de hoef
@adrie
1 jaar oud laat jij is 9.5 ton in je wagen kijken of ie hem dan nog trekt
+1
cs-agrar
@ricardo
Vertical trekt zeker lichter dan horizontaal
cs-agrar
Die vijzel van edelstaal zal ook wel 20jr mee gaan, hier slijten ze tenslotte harder van het roesten dan van het gebruik. Op ons Denemarken-avontuur werd bij Nolan verteld over een 30m3 wagen welke dagelijks 55t voer verstouwde, en na (dacht)5jr ingeruild werd voor een grotere, maar nog niet versleten was.
Messen slijten het hardst, maar dat zal bij elk merk zo zijn. HEb wel een tijdje bij iemand gevoerd met een RMH verticaal, en dat beviel toen goed, die persoon heeft de wagen nu na 8jr ingeruild voor een grotere, ook weer RMH. Weet van andere boer dat hij heel wat merken langere tijd op demo gehad heeft, en waar de siloking er toch als beste uitkwam. Die man is met alles zeer secuur en heeft een hekel aan rommel, zijn oordeel heeft meestal wel waarde.
+1
Farmer_
@cs-agrar
De ene horizontale mengwagen vraagt meer pk's dan de andere, heb er een gehad die kon je met 100pk stationair laten mengen.
ricardo
@Farmer_
Ook met 7 ton voer er in?
ricardo
@cs-agrar
Zou je zelf voor nolan kiezen heb niet zo veel gevoel bij een peddel menger? Wat was het voordeel van een silo king?
Farmer_
@ricardo
Hoeveel kg's weet ik niet meer, was voor 120 koeien 1x/dag, zat wel flink vol.
Die had 4 vijzels, ligt aan de tandwiel overbrenging.
ricardo
@Farmer_
Heb zelf ook menger met vier vijzels van rmh maar trekt niet ligt meer met 7000 kg komt gewoon omdat de wagen dan te vol is.
Farmer_
@ricardo
Zou een verticale menger nemen, minder draaiende onderdelen, trekt lichter, snijdt.
Hier wordt ook siloking verkocht, ziet eruit als een degelijke sterke wagen, zwaargebouwd, geen blik.
cs-agrar
@ricardo
grote nadeel van de nolan is dat ie maar aan één kant lossen kan. Heb een Nolan nog nooit in het werk gezien, dus kan daar voor de rest weinig van zeggen. Die Siloking kon in korte tijd een keurig gemixt ranstsoen maken en ook netjes uitserveren, daar is ook nog wel verschil in.
Kuhn bijv heeft geen moeite om langstengelig voer te verwerken, balen ed vreet ie zo op, alleen als het lang blijft, door korte mengtijd, versleten messen of geen andere korte produkten er in, dan wil het er ook slecht uit. Had dezelfde ervaring met Trioliet, alleen had de versie waar ik mee werkte zowiezo al een hekel aan (ronde)balen.
Denk dat een dwarsafvoerband wel helpt om netter/egaler te kunnen lossen, aan de andere kant is het ook weer een draaiend deel extra.
ricardo
@cs-agrar
Dus silo king of rmh proberen? Trioliet valt af wat denk je van Peecon mech bedrijf heeft wagen draaien waar na 24 jaar pas nieuwe vijzels in hoefden dat klinkt wel goed.
gezienus
@ricardo
demo machines je kunt ze ook huren

klik voor de downloud siloking.com/index.php/de/…

siloking.com/index.php/de/…
de hoef
@ricardo
heb hier een peecon bevalt tot nu toe goed .maar als er iets eerder als 24 jaar nieuwe vijzels in moeten vind ik het ook nog best.
cs-agrar
@ricardo
Ben zelf wel gek met Kuhn-wagen, maar zou ze gewoon in demo nemen, het spul kost genoeg om zomaar klakkeloos iets te kopen. Peecon weet ik weinig van, zijn heel wat van die dingen verkocht, dat zal toch z'n redenen hebben dus krijgt voordeel van de twijfel
+3
Dat de éne wagen meer of minder vermogen vraagt ligt zeker aan het mengsysteem (horizontaal of vertikaal) maar als er een andere tandwielverhouding inzit, kan het zomaar zijn dat je ineens met 30pk minder toekunt, maar iets langer moet mengen, dus verhaaltjes van gebruikers die zeggen dat hun wagen weinig vermogen vraagt is leuk, maar zegt niks over het vebruik per mengsel. Per wagen verschilt het aantal omwentelingen bij 540 aftakastoeren.

Edelstaal (mangaanstaal of andere benamingen zijn er ook) kan elke fabrikant leveren, sommigen hebben het standaard, soms tegen meerprijs. Je kunt je afvragen of je het in NL nodig hebt, vaak is een dikkere vijzel al genoeg als je veel mengt, het meest slijt de vijzel en mengkuip van het aanroesten elke dag en weer 'ontroesten' bij het mengen.

Kijk bij de keuze van de mengwagen goed naar de spoed op de vijzel, dit bepaald voor een groot gedeelte of je in een 24m3 (bijvoorbeeld) 8 ton voer kunt laden of niet. Sommige wagens gooien het voer snel naar boven en laten het weer snel vallen, dat mengt snel, maar bij een grasrijk rantsoen 'kookt' de wagen dan snel over en bulkt het voer eroverheen, ergerlijk en zeer vervelend.

Ik heb zelf de ervaring dat mijn huidige wagen met een 20m3 kuip meer voer kan houden dan mijn vorige wagen van 24m3. Maar als je alleen kort, nat en maisrijke rantsoenen hebt, dan kan je in die vorige wagen van mij natuurlijk meer houden.
Aangezien je veel gras voert, zou ik zeker kijken naar de 'vullingsgraad', dat is het aandeel voer per m3 inhoud, zoals gezegd heeft dat met de spoed van de vijzels te maken, maar ook met kuip-vorm. soms moet je dan van het éne merk een grotere wagen kopen anders past het er niet in, en zodoende betaal je soms ongewild meer terwijl je dat niet wilt.
ricardo
Welk merk zou jouw voorkeur hebben Heersink?
+1
Petro Pelgrum
En heb je al een voorkeur gekregen?
En welk merk gaat jouw voorkeur nu naar uit?
gezienus
Houd het maar Bij een nederlandse merk bvl en strautmann bouwden vroeger betere machines Als nú
+1
Petro Pelgrum
Heb je wel een mengwagen nodig?
Als je geen krachtvoer en of grondstoffen in de mengwagen mengt en krachtvoer in de automaten voert heeft het volgens mij niet zo veel zin om een menger te hebben.
Met een gewone voerwagen met weeginrichting kun je ook lagen laden.
Bij het lossen wordt het voer dan ook wel een beetje gemengd.
Ik zie ook bij heel veel boeren dan ook geen verschil of ze een menger of een gewone wagen hebben, selecteren doen ze toch bij allebei.😄
oldhuus
Gaat hier ook met een blokkenwagen, laad 'm 2x vol gras mais soja, nog een keer gras mais soja mineralen als je 8x voor het voerhek langs gereden ben ligt het wel aardig door mekaar en niet te fanatiek voeraanschuiven met zo'n juno ofzo. 1x per 12 uur voeren is ook nog een optie. Zijn ook boeren die van voermengen naar voerdoseren overstapten en geen verschil in productie zagen. Nadeel is dat ie niet ie waterdicht.
gezienus
Quote:
@oldhuus: Zijn ook boeren die van voermengen naar voerdoseren overstapten en geen verschil in productie zagen

die gedachte had ik ook ben van een menger over gestapt naar een voerdoseerwagen ook met idee om brandstof te sparen na 2 jaar daar mee gevoerd te hebben trek ik toch een andere conclusie ben toch stiekem weer aan het kijken naar een menger
huub
@gezienus reden?
gezienus
@huub tóch selectie de brutaalsten vreten toch de mais er uit en vul de wagen wel in lagen máár gemengd ne'
Petro Pelgrum
@gezienusSelecteren doen ze toch ook bij een gemiddeld gemengd rantsoen?
-1
casev
@gezienus
Met andere woorden: je hebt niet genoeg vreetplekken voor allemaal?

Want als ze allemaal aan het voerhek kunnen staan, maakt het toch niet zoveel uit, of de mais eerst op gaat?
gezienus
@casev voer 1 maal per dag savonds. Onder het melken Dan Is het wie het eerst komt wie het eerst vreet
65 meter voerhek 150 mk
+1
oldhuus
@casev
"Niet genoeg", een koe moet optimaal toch 12 tot 14 uur per dag liggen.
Als ze tijdens het voeren massaal naar het voerhek vliegen heb je geen goed mengresultaat.
+1
david2
Vind een groot voordeel van mengwagen dat je stro mooi kunt mengen/snijden in jongvee/droge koeien rantsoenen zodat ze veel minder kunnen uit selecteren
Petro Pelgrum
Is MINDER selecteren voldoende ?
ricardo
Ik heb 2 koeien per vreetplaats en voer mais perspulp en bostel bij, dan moet het wel iets gemengd zijn, structuur bij voeren lukt alleen als je mengt en schuitemaker feedo is duurder dan mengwagen.
gezienus
Een strautmann voerwagen was 3000 € goedkoper als één strautmann menger zou geen losband nemen Als je nieuw koopt kun je Ook wensen kenbaar maken kleppen achter of voor óf één 3 losgat achter Je weet nooit waar. Het góed voor Is
oldhuus
Hoeveel m3 ben je nodig om in 1x te laden voor ca. 80 koeien?
adrie
Is dat niet ongeveer 7 koeien per kuub ?
Tinus H
Hallo oldhuus
ligt eraan hoe droog het voer is wel of geen mais,aandeel krachtvoer in rantsoen
de dealer rekent met 7a8 koeien per m3
heb zelf een strautmann van 17 m3, ik vul hem eerst en daarna zet ik hem aan en met het begin van het mengen gaat er wel wat overheen, voer er 110 koeien mee
pieta
Wij hebben een zelfladende trioliet van 12 m3 en daar kun je ook 110 koeien mee voeren. Je moet gewoon proberen met je eigen rantsoen.
spotmelker
@pieta, hoeveel tijd kost dat laden van zo'n machine? En kun je redelijk afgewogen verschillende produkten laden zoals b.v. een "Marsmanrantsoen"(hieronder)
pieta
@spotmelker
Het kost mij teveel tijd want ik ben aan het kijken naar een zelfrijder. Precies laden is wat lastig en vultijd is erg afhankelijk van de tractor en de hoogte van de kuil enz. Bij mij duurt het lang doordat ik vier keer moet snijden en tussendoor wat langer moet mengen vanwege nat gras wat zo laat mogelijk geladen wordt en zo kort(qua tijd) mogelijk gemengd wordt. Ongeveer een uur voor een 100 koeien 5.500 kg voer.
pieta
@spotmelker
Het kost mij teveel tijd want ik ben aan het kijken naar een zelfrijder. Precies laden is wat lastig en vultijd is erg afhankelijk van de tractor en de hoogte van de kuil enz. Bij mij duurt het lang doordat ik vier keer moet snijden en tussendoor wat langer moet mengen vanwege nat gras wat zo laat mogelijk geladen wordt en zo kort(qua tijd) mogelijk gemengd wordt. Ongeveer een uur voor een 100 koeien 5.500 kg voer.
+1
de hoef
@pietakoop je er gelijk twee pieta
Marsman
Heb hier een 12 m3 Trioliet, de lagere variant. Ik maak 2 mengsels voor 105-110 koeien. 1 mengsel past niet, bij 2 mengsels wagen beide keren driekwart vol. Mais + gras 60/40 beide 38% DS, 4 kg bierbostel, 0,3 kg stro, 2 kg raap-soja, 1 kg tarwe en 5 kg water per koe.
Petro Pelgrum
Ik heb net nog een heel positieve reactie gehoord over een buldog horizontale mengwagen, trekt licht en mengt perfect.
Met een 19 m3 wagen kun je makkelijk 140 koeien voeren.
Met deze kun je heel makkelijk een rantsoen maken zonder selectie.
Wagen is ook mooi compact en ook zeer geschikt voor smalle voergangen.
Een mooie wagen voor jou Ricardo.
spotmelker
Storti-Bulldog bedoel je? Hier in de buurt draait er sinds kort één.
Gekocht vanwege een krap erf. Ligt alleen een wat dorstige Perkins in.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's Mais , mengwagen , voer , perspulp en graskuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
56
DEELNEMERS
21
WEERGAVES
60