Uitfaseren van het onthoornen van melkkoeien

Er komt een einddata voor onthoornen en couperen, wie geeft nu op tijd tegengas?:

De Tweede Kamer wil meer duidelijkheid over de einddata van het uitfaseren van het couperen van biggenstaarten en het onthoornen van geiten en melkkoeien.

De regering moet een einddatum stellen waarop met het couperen van varkensstaarten wordt gestopt, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Een motie van de PvdA werd aangenomen

Deel dit topic

Reacties

+14
Boer-Piet
Vroeger was politiek Den Haag een bolwerk van hoog opgeleide mensen uit het bedrijfsleven met aantoonbare bestuurlijke kwaliteiten die beslissingen namen op basis van verstandelijk vermogen.
Tegenwoordig is het een bij elkaar geraapt zooitje wat niet de kwaliteit heeft om echte politieke vraagstukken op te lossen maar wat zich druk maakt om de kleinste onnozele dingen en alleen maar beslissingen kan nemen op basis van emotie wegens gebrek aan verstandelijk vermogen.
Wees nou eerlijk vroeger keek je tegen politici op tegenwoordig moet je er toch gewoon om lachen of toch huilen?
jan is hobbyboer
Nou boer piet, ik ben het met een klein stukje van je betoog eens, dat het afschaffen van onthoornen complete kul is. Enige alternatief op dit moment is fokken op hoorloze koeien, maar daar is nog geen fatsoenlijke stier beschikbaar. Maar het past wel mooi in het rijtje, geboortekrik, niet meer ploegen etc. Wat een gezeur allemaal, maar ja je hebt er mee te maken.

Dat andere deel van jouw betoog dat politici vroeger zoveel integerder en slimmer waren ben ik het helemaal niet mee eens. Ze hadden vroeger een mooi pak aan en lulden bijzonder bekakt maar achterkamertjes en allerlei andere vreemde (meestal christelijke of socialistische) stokpaardjes werden ook voor alles geplaatst. Politiek was er in die tijd ook erg goed in om mensen die afweken van de middelmaat het leven moeilijk te maken. En de regelzucht was in die tijd ook dramatisch, belastingtarieven van 72 % als ik me goed herinner.

Maar ieder land heeft z'n voor en nadelen, hier houden we van onzinnige regeltjes om mensen te plagen, maar daarnaast is het hier wel heel makkelijk leven, is alles super geregeld. In de meeste buitenlanden is het goed leven als je jong, gezond en blank bent, zoniet dan wordt het een stuk lastiger.
+6
zeppmann
Een kleine ingreep bij kalveren verbieden, zodat koeien zich de rest van hun leven elkaar en de boer flink kunnen verwonden. Dan sta je met 2 benen buiten de werkelijkheid.
matt
Einddatum,voor boeren komt steeds dichter bij....
+2
jan 1
Levens gevaarlijk voor boer om tussen gehoornd vee te lopen,gebeuren weer ongelukken mee,onthoornen doen we niet voor niets of voor de lol!!!.
zeppmann
Dit is nog geen gelopen race.
-9
Zeerserieuzeboer
Zijn jullie wel echte boeren? Jullie lijken beter geschikt om in een kantoor te werken dan met dieren om te gaan. Wat een afgang als je een onthoornverbod ziet als een mogelijk einde van de melkveehouderij. Wees eens creatief en denk na hoe je toch koeien kunt houden, ook als je kalveren niet meer met een soldeerbout te lijf mag gaan.... Probeer eens niet altijd meteen in de verdedigingsstand te springen als maatschappij en overheid aangeven dat ze het anders willen....
+4
mlkvhoudr
Dus marcster toch nog steeds acief op deze plek........... tja als het niet meer mag dan wordt het weer ouderwets zagen met die handel.

Dat is waardeloos en dat weet je zelf ook wel.
+1
cs-agrar
Je kan je beter afvragen of je wel boer bent als je zo'n opmerking weet te geven. Koppels van 100koeien met hoorns, wordt je niet vrolijk van. Hebben we het nog niet over hekwerken waar ze in klem zitten.
Die zagerij is helemaal niets waard en kan het dier nog wel eens meer last van hebben.
Zoals @demelkboer aangeeft, 1,5cc Novem en dieren hebben er amper last van, en je bespaart ze in het verdere leven veel gedonder.
Misschien moeten we, net als de Fransen, ook gebruik maken van "mestplaatsingsruimte" op zekere plaatsen..
+1
gezienus
Quote:
@Zeerserieuzeboer: met een soldeerbout te lijf mag gaan

hier worden de kalveren op een vakkundige manier verdoofd en onthoornd en niet zoals jij verteld met een soldeerbout ??
+1
jan is hobbyboer
Hier ook, gewoon door de dierenarts.
+6
demelkboer
Op zich is het fokken om basis van hoornloosheid geen slecht idee, zolang het maar een van de eigenschappen is van een stier en niet de belangrijkste. Anders raken we met de fokkerij in een paar ja weer aardig achterop. Volgen mij is fokken op levensduur veel belangrijker voor het dierwelzijn. Tot het punt dat er nog geen hoornloze topstieren zijn. Lijkt mij verplichte pijn bestrijding geen slecht plan. Zelf spuiten we na het onthoornen 1,5 cc Novem.(natuurlijk ook verdoving plaatselijk en geheel) Dit werkt super. Aan de drinkautomaat kun je precies zien dat de kalfjes dezelfde dag al weer 100% van hun melk op hebben, terwijl ze wel een halve ochtend op apegapen hebben gelegen. Toen we geen novem spoten waren altijd kalfjes die 1 a 2 dagen niet aan 100% kwamen.
oldhuus
Gaan ze oornummers/scheurnummers straks ook verbieden, wie heeft er moeite mee??

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , geiten , pvda , hoornloos , onthoornen en tweede kamer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
13
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0