Mestverwerkingsplicht op losse schroeven.

De verwerking van mest wordt uitbesteed aan pluimveehouders, zie boerderij.nl. Exporteurs en verwerkers hoeven alleen de tonnage fosfaat te verantwoorden en niet de herkomst. Er wordt schijnbaar voldoende fosfaat via pluimveemest verwerkt.

Deel dit topic

Reacties

Serigas
Er komt toch een schot tussen pluimvee en ander hokdieren vwb. mestverwerking.
jg
Voor veehouders wel, schijnbaar voor exporteurs en verwerkers niet.
Indien er een schot komt zal er veel nieuwe verwerkingscapaciteit onrendabel worden.
Serigas
Het is bekend dat de pluimvee tov verwerkingspercentages nu al een overprestatie levert. Wanneer die nu gebruikt wordt on verwerkingsverplichting tov van varken en koe wordt gebruikt verandert er in Nedeland PER SALDO HELEMAAL niets. Dat moet een regelgever toch ook snappen. Ik gun het die sector best wel dat ze voor goed geld hun overprestatie verkopen aan melk en vlees maar daarmee zijn we terug bij af.
+1
spotmelker
Het is een beetje uitstel van executie. Als de komende jaren de dieraantallen en de verwerkingspercentages gaan stijgen zal de pluimveesector te weinig overprestatie kunnen leveren om die gestegen hoeveelheid te verwerken koe/varkensmest af te kunnen kopen.
Wiebren
Exact Herman. Een mogelijke oplossing is om de verwerkingsplicht voor pluimveehouders te verhogen.
jg
Totale fosfaatproduktie pluimvee is 28 mln ton in 2012. 40 % wordt verwerkt. De overige 60 % verwerken is ca 17 mln kilo. De fosfaatproduktie in 2012 was 165 mln kilo over de gehele veehouderij. 172 mln kilo is het fosfaatplafond. Waarom mestverwerking voor "natte" mest opzetten. Het fosfaatplafond wordt al overschreden als 100 % van de pluimveemest verwerkt wordt.
Wat is de achterliggende gedachte achter meer mestverwerkingscapaciteit , Wiebren ??
+3
Dre van Helmond
Het is toch niet erg als we die arme pluimveehouders wat moeten betalen om die pluimveemest te exporteren of te verbranden.
Als we zo van onze verwerkingsplicht afkomen.
Sinds ze pluimveemest verbrand word is het mestprobleem zeker niet gegroeid.
De DLV is met zoiets bezig!
Is altijd goedkoper als mestverwerken.
pieta
Quote:
@Dre van Helmond: die arme pluimveehouders

Zijn die arm volgens jou?
Grasbaal
Mazen in meststoffenwet

De gewijzigde Meststoffenwet die vanaf 1 januari van kracht moet worden kent een hiaat, stelt Hans Verkerk, secretaris van de sector Meststoffendistributie binnen Cumela Nederland. Varkens- en rundveehouders met een fosfaatoverschot kunnen via een mestverwerker of mestexporteur hun verplichting om mest te verwerken ook overdragen aan een pluimveehouder.

Meer: mestportaal.nl/29/…
Dre van Helmond
Pieta ik voel me rijk omdat ik met koeien mag werken.
Ik ken veel pluimveehouders die meer te verteren hebben als een koeienboer maar ik wil niet ruilen.
Maar de pluimveehouderij heeft het mestprobleem wel onder controle.
Ik zie die koppeling van mestsoorten zeker niet als nadeel.
Als dat papieren circus dat er omheen hangt maar niet te duur word.
paul1
Dierrechten komen weer in zicht....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , fosfaat en mestverwerkingsplicht geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0