Rechtbank: Bel Leerdammer komt toezegging over 2009 niet na

Eind 2012 heeft de rechtbank in Dordrecht een tussenvonnis gewezen in een zaak tussen twee leveranciers van Bel Leerdammer en Bel Leerdammer over de melkprijs over het jaar 2009.
De rechtbank is van mening dat Bel Leerdammer de toezegging over 2009 niet is nagekomen.

Toegezegd was een zelfde melkprijs als CONO uit te betalen. Maar over 2009 werd een melkprijs uitbetaald die € 1.02 cent lager was. De rechtbank is van mening dat dit verschil maximaal € 0.45 cent mag zijn. De uitleg van de rechtbank volgt hieronder.

Bij ons in de buurt zitten maar een paar BL-leveranciers en is men niet van deze zaak op de hoogte. Daarnaast heb ik nergens in de agrarische pers of op internet of in het Leerdammer-infoblaadje er iets over gelezen.

Mijn vraag aan Leerdammer leveranciers is of zij van deze zaak op de hoogte zijn, wat zij er van vinden en of ze er meer over weten?


Zaaknummer95972 / HA ZA 11-2568 / 95973 / HA ZA 11-2569

4.11. Partijen verschillen van mening over de vraag of BL met de door haar over 2009 betaalde melkprijs haar toezegging over dat jaar is nagekomen. De melkveehouders stellen dat dit niet het geval is, omdat het verschil tussen de door BL betaalde melkprijs en de melkprijs van [X Kaasmakers] groot is. BL betwist dat het verschil te groot is en voert daartoe aan dat zij ook in 2009 op de tweede plaats in de landelijke markt zat. Het laatste is op grond van hetgeen onder 4.4 is overwogen niet relevant. Bepalend is of de door BL over 2009 betaalde melkprijs al dan niet heel dicht rond de melkprijs van [X Kaasmakers] ligt. Over de vraag binnen welke grenzen daarvan sprake is, hebben partijen zich niet uitgelaten.
4.12. De vijfde dia van de als productie BL4 overgelegde Powerpoint presentatie vermeldt – voor zover hier van belang – :
“Inleiding: Historie van het BL-mandje
• De melkprijs betaald door Bel Leerdammer is vanaf 2001 gebaseerd op een “mandje”
• […]
• Gewogen gemiddelde van de melkprijs wordt bepaald
• Bel Leerdammer betaalt een marktconforme melkprijs rondom dit gewogen gemiddelde; ± 0,45 euro cent”
De daarop volgende dia bevat een grafiek van de uitbetaalde melkprijzen over de jaren 2000 tot en met 2006 waarin onder meer de bovengrens van de bandbreedte en de ondergrens van de bandbreedte is weergeven.
4.13. Op grond van hetgeen onder 4.5 is overwogen komt het de rechtbank voor dat de vraag binnen welke grenzen sprake is van een melkprijs die heel dicht rond de melkprijs van [X Kaasmakers] ligt, beantwoord dient te worden aan de hand van de in deze twee dia’s neergelegde en aan de melkleveranciers voorgehouden gegevens. Aangezien partijen deze dia’s en die gegevens niet in hun debat hebben betrokken, zal hen gelegenheid worden geboden zich bij akte daarover uit te laten alsmede over de hoogte van de vordering van ieder van de melkveehouders over 2009 indien de bedoelde gegevens worden gehanteerd.

4.15 Vooralsnog gaat de rechtbank er echter vanuit dat partijen aan de hand van het vorenstaande in staat zullen zijn hun geschil in onderling overleg op te lossen.

Deel dit topic

Reacties

evertpleizier
Ik lever ook aan BL, maar heb hierover nog niets van gehoord. Dus dat betekent dat we 0,57 ct/kg nog moeten beuren over 2009. Maar geldt dat dan alleen voor de 2 leveranciers die de rechtzaak hebben aangespannen, of voor elke leverancier? Binnenkort hebben we de najaarsvergaderingen van BL, horen we misschien meer, en anders vragen we ze het.
de hoef
Da is wel pleziereg evert als je ook een keer nabetaling krijgt
leonie
Evert, bedankt voor je reactie. Dat vonnis geldt denk ik alleen voor die twee leveranciers. Als de andere leveranciers wat willen, dan moeten ze er zelf achteraan. Het eerste wat je dan kunt doen is om er op de najaarsvergadering naar te vragen
evertpleizier
Nou krijgen we wel elk jaar nabetaling, dus dat is het punt niet. En ik denk dat we over 2013 een flinke nabetaling krijgen, want we lopen nog wel wat achter op RFC.
de hoef
Ik hoop het voor jullie
+1
mlkvhoudr
Dat was vorig jaar in ieder geval wel zo. Dus ik ga er van uit dat dat dit jaar ook weer het geval zal zijn en er komt ook nog een halve cent weidemelkpremie bij
leonie
Melkvhoudr en Eddie v. Leveren jullie ook aan Leerdammer? Waren jullie al bekend met deze zaak?
mlkvhoudr
@leonie
Niet specifiek met deze zaak wel was mij bekend dat ze niet nakwamen wat ze beloofd hadden, maar dat is niks nieuws onder de zon
leonie
De voorjaarsvergaderingen van BL zijn inmiddels begonnen. Ik had gehoopt dat BL het fatsoen en de moed zou hebben om het over het vonnis van de rechtbank te hebben, maar helaas staat dit onderwerp niet op de agenda. Wel wordt er volgens de agenda aandacht besteedt aan de vernieuwde website. Dat is natuurlijk pas echt belangrijk.

Ik vestig dus nog een keer de aandacht op het voor BL niet zo prettige vonnis, in de hoop dat er leveranciers zijn die dit onderwerp aan de orde stellen op alle resterende vergaderingen.

Het vonnis is heel duidelijk. BL heeft te weinig uitbetaald over het jaar 2009. Voor een gemiddeld bedrijf met een leverantie van 600.000 liter praat je over een bedrag van meer dan € 3000.

Anderhalf jaar na het vonnis heeft het er alle schijn van dat BL niet zelf over de brug komt met het geld. Dan zal er dus vanuit de leveranciers druk op BL moeten worden uitgeoefend.
mlkvhoudr
Ons is verteld dat er nog overleg gaande was, ik heb het naar aanleiding van het eerdere verhaal onder de aandacht gebracht op de vergadering van bel.

Ook heb ik contact gehad met theodoor zelf.

Wat was het antwoord van bel op jouw vraag bij de vergadering ?

Uiteraard zal ik er aandacht om blijven vragen........

Ik denk dat je het beter ook nog even hier kan plaatsen daar zitten ook nog een baar bel mensen.

veehouderij.startpagina.nl/prikbord/
leonie
Bedankt voor je reactie. Ik heb je een persoonlijk bericht verstuurd
leonie
Ik heb even op het andere forum gekeken. Daar gebeurt niet zo veel. Ik ga er maar van uit dat die BL-leveranciers ook hier wel eens rondkijken.

Jij zegt dat jij verschillende keren contact hebt gehad met BL. Welke indruk heb jij gekregen: legt BL zich bij dit vonnis neer, zal BL de overige melkveehouders uit zich zelf gaan betalen?
mlkvhoudr
@leonie

Ik denk niet dat ze zich als charitatieve instelling zien 😉
Tinus H
Hallo Leonie
eind april hebben wij de laatste vergadering,ik zal het daar ook even aankaarten
+1
leonie
Nog een keer over het vonnis.

Ik heb contact gehad met een kennis die jurist is. Van haar heb ik het volgende begrepen.

Volgens het vonnis heeft Bel Leerdammer zijn leveranciers te weinig betaald voor de melk die is geleverd in 2009. Hoeveel te weinig, dat wordt door een of meerdere deskundigen uitgezocht. Dat betekent dat de leveranciers een vordering hebben op Bel Leerdammer. Zo'n vordering verjaart na 5 jaar, tenzij men binnen deze termijn actie onderneemt of de verjaring stuit middels een stuitingsbrief.
De meest voor de hand liggende datum waarop de verjaringstermijn is ingegaan is 13 april 2010, dat is de datum die op de factuur staat. Binnen een half jaar is de vordering dus verjaard.

Het is dus van belang dat de leveranciers op de komende najaarsvergaderingen duidelijkheid krijgen van Bel Leerdammer over de volgende vraag:

Wanneer de uitkomst van de rechtszaak is dat Bel Leerdammer te weinig betaald heeft voor de in 2009 geleverde melk, zal Bel Leerdammer deze uitkomst dan ook toepassen op de overige leveranciers?

Als Bel Leerdammer deze vraag niet duidelijk met ja beantwoordt, dan zullen de overige leveranciers zelf juridische acties moeten ondernemen.
mlkvhoudr
Beste leonie,

Die vraag gaat bel leerdammer echt niet met ja beantwoorden. Ik heb voor mijzelf wel aan leerdammer aangegeven dat ik de zelfde rechten/uitbetaling claim.

Dus als de rechter besluit dat er over 2009 meer uitbetaald moet worden dan ga ik er toch echt van uit dat dat voor alle melkveehouders gaat gelden.

Maar je kent ook de huidige stellingname van bel leerdammer dat de uitbetaling een mandje is zonder boven (ha ha) of ondergrens.

Dus zo moeilijk is het nou ook weer niet voor bel leerdammer om te doen of ze iedereen de gemiste 0,5 cent per kg melk over 2009 toch echt recht getrokken hebben.

Zelf denk ik dat ik de vergaderingen maar laat schieten, ik ben er zat van om daar mijn tijd mee te verdoen.

Zelf sta ik ook achter het duurzaamheidprogramma van bel leerdammer maar stop daar voorlopig ook mee, laat ze eerst maar eens aantonen dat ze echt een duurzame leveranciersrelatie nastreven...............

Dus beste theodoor, jan, roelof en beerd. NU eens geen :

Bla Bla Bla Bla maar gewoon ja over 2009, jullie kunnen het 😃
kor v zevenhoven
Ga toch even fijn luisteren over het reilen en zeilen van het WNF, misschien kunnen ze iets meer doen om wereldwijd de ganzen te beschermen. Ja, daar geeft BelLeerdammer zijn ingehouden melkgeld aan uit. Even 3x hoera hoera hoer voor BL.
mlkvhoudr
Quote:
@kor v zevenhoven: 3x hoera hoera hoer voor BL

Een hoer ben ik dan weer nog nooit tegen gekomen op de vergaderingen, wij worden zoet gehouden met gehaktballen 😉

Maar als er toch niks gedaan wordt met de inbreng uit de zaal, dan kan ik mijn tijd wel beter gebruiken.

Zelf denk ik dat het een behoorlijk lege zaal een duidelijker statement zou zijn voor de mannen van leerdammer dan wel komen.

Maar ik ga daar niet toe oproepen, ik ga ook niet zuur doen over leerdammer, ze betalen te slecht uit op het moment en nu is het afwachten geblazen hoe ze dat op jaarbasis weer recht gaan breien.......

Ik lees het zo als gezegd wel online of uit het krantje want ik persoonlijk ben er wel klaar mee met mijn tijd verdoen met de voor en najaarsvergaderingen.
arjank110
Hier hetzelfde verhaal... thuisblijven
WNF hoe verzinnen ze het??
+1
mlkvhoudr
@arjank110

Het WNF verhaal is volledig langs me heen gegaan, ik ben echter wel op gesprek geweest bij de grote baas in kleinere groepjes.

Daar kun je goed met elkaar van gedachte wisselen, aan het einde van de gesprekken werd er nog gevraagd of er behoefte was om dit soort gesprekken vaker te doen.

Toen is er vanuit de "boerenkant" duidelijk aangegeven : Ja maar niet als wij (als boeren zijnde) het idee hebben dat we "verbaal" zoet gehouden worden en dat we financieel ook verwachten serieus genomen te worden. Zo niet heeft communicatie ook niet veel zin.

Ik vind de grote baas een sympatieke man maar ik voel me niet serieus genomen en dus heeft het voor mij ook geen zin meer om vergaderingen te gaan bezoeken.

Maar dat moet iedereen maar voor zich zelf bedenken.
+1
mlkvhoudr
@arjank110

Wnf gaat spreken op de najaarsvergadering heb ik inmiddels begrepen. Ze gaan daar spreken over duurzame soja. Dan hoef ik er inderdaad niet heen, geen belang bij kostprijsverhoging bij deze melkprijs
kor v zevenhoven
Sorry,bedoelde hoera, er is een a weggevallen.
Over de rechtszaak wenste BL vorig niet te spreken tijdens de vergadering.
mlkvhoudr
Dat is toch de standaardreactie van elk bedrijf : tijdens de rechtsgang kunnen ze er geen reactie over geven.

Daar heb ik nog wel begrip voor ook, anders loop je de advocaten voor de voeten.

Maar we hebben het nu over een halve cent op 1 jaar en ze betalen nu echt beroerd uit tov bijvoorbeeld de FC.

Ik vind ook dat ze moeten betalen maar vind deze snel dalende melkprijs zeker zo vervelend

boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…
magerehein
Ik lever al 20 jaar aan leerdammer en ik moet zeggen dat het in de loop van de jaren bij LD financieel een steeds grotere wanorde begint te worden.

Toen de leveranties aan LD begonnen had die slechts een kleine nabetaling.Afgelopen jaren worden die nabetalingen steeds hoger.Wat dus betekend dat geld achter gehouden word.Mocht er iets aan de hand zijn slaat LD gelijk aan het procederen.Zoals dit ,over 2009, verloopt is al niet vreemd.

De kaas die LD maakt word in het duurdere segment weg gezet.Om een melkprijs uit te betalen die zo stilletjes aan onder DOC uitkomt is flauwekul.De melkprijs van hun is al heel de zomer en deels voorjaar ronduit slecht.

Kennelijk is het zo dat geld bij de leveranciers gezinnen weggeroofd word,aanleiding daarvoor is er niet,fabrieken worden onderhouden en groeien wat maar grote nieuwbouw is er niet.\

Het gezwendel met melkgeld begint hier wel voor de nodige vraagtekens te zorgen,een andere afnemer is zeker niet uitgesloten.

De najaars vergadering zal wel geen soulaas bieden denk ik.Die vergaderingen zijn er vooral om de melkprijs naar benenden te praten maar dat is al jaren zo.

Waarschijnlijk is een goed gesprek met de leveranciers adviseur een betere optie.

Verder is het mijns inziens zo dat wanneer de rechter een uitspraak doet dat LD daar eens voortvarend mee aan de gang gaat.Zeker als het een uitspraak is die gaat over het feit dat LD het niet zo nauw neemt met gedane beloften.Redelijk desatreus voor het moraal onder je leveranciers ...
magerehein
Overigens staat in de laatste regels van de uitspraak de partijen er in onderling overleg uit dienen te komen.Er is dus niets meer onder de rechter dus LD kan daar gewoon uitspraken ten opzichte van zijn leveranciers over doen.Vooral hoe zij dat op gaat lossen!
leonie
Wat mij aan de reacties opvalt is dat iedereen wel wat te klagen heeft over Bel Leerdammer. Maar ik denk niet dat ze daar bij Bel Leerdammer erg van onder de indruk zijn.

Ik heb inmiddels begrepen dat Bel Leerdammer het eindvonnis (of einduitkomst) niet zal laten gelden voor de overige leveranciers. Dan heb je als leverancier volgens mij nog maar een keus, en dat is dat je een advocaat zoekt om te bekijken of een rechtszaak nog zinvol is.
mlkvhoudr
Ik kan het me haast niet voorstellen leonie, dat ze dat zouden doen. Dan ettert zo iets nog jaren na. En bij een goede andere partij in de markt krijgen ze weer de situatie waardoor we nu weer discussie hebben
mlkvhoudr
Ik kan het me haast niet voorstellen leonie, dat ze dat zouden doen. Dan ettert zo iets nog jaren na. En bij een goede andere partij in de markt krijgen ze weer de situatie waardoor we nu weer discussie hebben
mlkvhoudr
Ik kan het me haast niet voorstellen leonie, dat ze dat zouden doen. Dan ettert zo iets nog jaren na. En bij een goede andere partij in de markt krijgen ze weer de situatie waardoor we nu weer discussie hebben
mlkvhoudr
Ik kan het me haast niet voorstellen leonie, dat ze dat zouden doen. Dan ettert zo iets nog jaren na. En bij een goede andere partij in de markt krijgen ze weer de situatie waardoor we nu weer discussie hebben
+1
pieta
Quote:
@mlkvhoudr: Ik kan het me haast niet voorstellen

mlkvhdr dat je zo vaak hetzelfde schrijft. 😄
magerehein
Dus je gaat een procedure aanspannen waarvan de uitkomst al reeds van bekend is? Word toch altijd naar de jurisprudentie gekeken toch?

Weer een Leerdammersche spraakverwarring?
mlkvhoudr
Ik weet natuurlijk niet wie de bron van @leonie is maar de beide melkwinningsadviseurs die ik ken en gesproken heb die wisten niks van nieuwe ontwikkelingen over de discussie over 2009 en die mannen vertrouw ik daarin eigenlijk wel voor de volle 100 %
Kenijor
@mlkvhoudr
Hoeveel moet er volgens jullie nog nabetaald worden?
mlkvhoudr
@Kenijor
0.55 cent ongeveer
magerehein
@mlkvhoudrDie melkwinnings adviseurs zitten overigens altijd wel aan tafel op de leveranciers vergaderingen waar word beweerd dat ze 1 cent onder de cono prijs gaan betalen. Een jaar later zitten die zelfde melkwinnings adviseurs opnieuw aan de zelfde tafel als ze bekend maken dat het beloofde ook absoluut niet doen.Dus dat ze er niets van weten lijkt me niet erg

waarschijnlijk,of meerdere personen moeten wel heel erg kort van geheugen wezen.

Punt 2 de onderlinge communicatie zal ook wel niet om over naar huis te schrijven zijn als de één de uitspraak van de rechter met de betrokken veehouders behandeld en de ander zegt van niks te weten.

Overigens staat het dossiernr van de uitspraak hierboven,dus...zal allemaal wel geen luchtkasteel wezen
mlkvhoudr
@magerehein

Leerdammer is inderdaad in het ongelijk gesteld over 2009 heb ik inmiddels begrepen. Maar ze gaan weer in hoger beroep.

Hoe teleurstellend is dat, dat je als leveranciers eigenlijk gewoon gedwongen wordt het juridische pad op te gaan om de verjaaringstermijn te voorkomen.

Dit valt mij vies tegen van bel leerdammer. Zo kun je toch niet met droge ogen spreken over het nastreven van een duurzame leveranciersrelatie

@leonie is er een soort standaardbrief beschikbaar die je in dit soort gevallen kan opsturen naar bel om het juridisch dicht te timmeren om de verjaringstermijn voor te zijn ?
leonie
@mlkvhoudr
Over die brief: ik denk dat je moet googlen op het woord stuitingsbrief. Alles is tegenwoordig op internet te vinden. Ik heb daar nog geen tijd voor gehad.

Over de rechtszaak: ik maak uit jouw woorden op dat jij ook hebt gehoord van het eindvonnis. Wij hebben het bedrag van 0,9 cent gehoord, maar ons is niet duidelijk of daar die 0,45 cent nog van af moet. Weet jij daar meer van?
magerehein
@leonie Stuitings brieven op internet vragen om een bedrag welke voor verjaring behoed dienen te worden.Daar draait het echter om. Welk verschil zat er precies tussen per kg melk.Pas dan kan je een stuitings brief sturen
mlkvhoudr
@magerehein

Je hoeft toch niet precies het bedrag te weten zou ik denken. Het gaat om de claim vanuit jouw bedrijf.

Ik zou het redelijk vinden om voor de helft te gaan van die 0.9 dan claim je nooit teveel en is het toch nog een leuk bedragje.

Ook wordt er over nagedacht om een groep te vormen om dan de claim in te dienen.

Mensen kunnen zich wel per pb melden die daar interesse in hebben. Of mailen naar leveranciersleerdammer@gmail.com.

Hier een voorbeeld van een stuitingsbrief :

juridisch.opstellen.net/voorbeeld-stuiting-verjari…

Zodat je kan voorkomen dat de claim verjaard.

Als ik alles goed begrijp moet die stuitingsbrief voor het einde van het jaar bij bel terecht komen en voorkom je zo dat het kan verjaren.

zo voorkom je aan de ene kant dat het kan verjaren en geef je bel leerdammer ook de tijd om in alle rust tot een goede oplossing voor haar leveranciers te komen
+1
magerehein
Wat problemen met de servert pieta
mlkvhoudr
De nieuwe leveringsvoorwaarden 2015 zijn hier met enige irritatie ontvangen : duurzame soja in leveringsvoorwaarden. Vergoeding voor de leveranciers als deze sojaschroot kostprijsverhogend
Werkt zo op het eerste gezicht : niks

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , cono , grond , melkveehouders , bank , leerdammer , bel leerdammer en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
42
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
12