Summerfeeders vervelen zich en die verveling kost geld

Een bijzondere stelling van directeur Rick Hoksbergen (Alfa accountants) tijdens een congres van de European Dairy Farmers (EDF, dit betekend dus een negatief vliegwiel effect voor summerfeeders:

Technisch doen de summerfeeders het het beste. De vaste kosten zijn echter fors hoger dan bij de andere twee bedrijfsvormen. Dat komt voornamelijk door gebouwen- en quotumkosten. 'Doordat ze efficiënt werken, hebben ze veel tijd over, vervelen zich, bouwen een grotere stal en gaan meer koeien melken op basis van duur quotum. En verdienen daarmee uiteindelijk het minst', aldus Hoksbergen.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Coen
Summerfeeders compenseren hun nadeel op saldo-nivo en vaste kosten-nivo met een veel hogere arbeidsproductiviteit.
hier in de omgeving hebben de summerfeeders allemaal veel meer melk (tot wel 40% meer) per volwaardige arbeidskracht, de arbeidsorganisatie is dan nogal wat gemakkelijker op zo'n bedrijf.
casev
Beetje rare stelling.
Volgens mij ben ik met beweiden minder tijd en energie kwijt.

Smorgens even met de quad de draad verzetten, en smiddags komen ze vanzelf weer naar binnen lopen. Kost me 10 minuten werk, en heel de dag geen omkijken na.......
de hoef
Jou opbrengst is veel lager door vertraping en versmering ten opzichte van groen voeren
Coen
Ik denk dat de kosten van groen voeren hoger zijn dan de beweidingsverliezen 😃
het gaat uiteindelijk toch om het inkomen ?
Farmer_
@Coen
Summerfeeders voeren gehele jaar door winterrantsoen, eigelijk opstallers dus.
de hoef
@Coen
dat klopt wel coen maar als je om de boerderij niet veel grond hebt ,kun je wel groen voeren maar niet weiden . en het gaat wel om het inkomen ,maar genoeg is genoeg ,en er heeft er toch maar 1 het meest
jvt
Kan me hierin qua arbeidsefficientie wel vinden. Koeien lopen hier binnen, jongvee ( semi gedwongen door ofwel verpachter die dat graag wil, ofwel percelen die je niet kunt maaien ivm helling) loopt buiten. Als je niet oplet heb je met het jongvee nog meer werk dan met de koeien; afrastering nazien, omweiden, schietbossen uitmaaien, survival in de Ardennen als er eentje over de draad gaat enz enz.
Maar juist omdat de summerfeeders efficient werken, kunnen ze meer koeien per man aan, en ja, dan heb je een keer een nieuwe stal nodig. Probleem is als de weiders op termijn ook een nieuwe stal nodig hebben ivm ouderdom oude stal ze met dezelfde kosten zitten qua gebouwen als de summerfeeders, maar dan evt extra arbeid in moeten huren...
mlkvhoudr
Precies @jvt ik wordt ook een beetje moe van die accountants die een moment opname nemen en dan zeggen die doen het slechter en die doen het beter.

Tuurlijk heeft degene die nu net een nieuwe stal heeft gezet meer lasten dan iemand die dat over 15 jaar wil doen en dan is het weer omgekeerd
+3
de hoef
Lijkt er meer op dat de accauntants zig vervelen mee da gezwats elke week
+1
gezienus
@de hoef
elk jaar gemmideld 5% minder agraiers terweil het personeel bestand bij zulke ondernemingen stijgt ja en die laatse 5% moet zijn werkweek toch ook vol krijgen
Clooney
AL MET AL een groot onzin vehaal, dat ze aan 't wer k gaan!
+3
jan is hobbyboer
Je zult maar klant zijn bij een bedrijf dat dik betaald wordt voor het verkopen van dit soort wereldvreemde onzin. Daar zit dus nog wel wat ruimte in het tarief, iets minder zinloos advies en iets meer werken.
Vind dat die landbouwjournalisten zich ook mogen schamen voor hun vak. Dat zo'n directeur deze onzin uitkraamt is al erg genoeg, maar dat je als journalist en eindredacteur deze onzin maar klakkeloos overtypt en publiceerd is natuurlijk bijna net zo erg. Noem je zelf dan ook geen journalist maar gewoon typegeit voor je (merendeels cooperatieve) adverteerders, ongeacht wat ze uitkramen. Gevolg van dit soort onzin journalistiek is wel dat ik dus geen agrarisch blad meer lees.
pieta
Ik meende dat jij toch iets van een holsteinmagazine had.
+1
jan is hobbyboer
@pieta
Ik was een enthousiast koeienblaadjes lezer, maar door hun weinig kritische houding t.a.v. hele genomics onzin zijn veeteeld, holsteinworld en holsteininternationsl er ook uit gegaan. Holstein International had nog wel eens van die onderzoekjes waarin stond dat hele genomics ongein compleet onbetrouwbaar was (fokwaarden bij inzet vergelijken met dochter gebaseerde fokwaarden) maar vervolgens typen ze hun hele blaadje vol met genomics geleuter. Ze moeten ook wel, advertenties moeten brood op de plank brengen. Maar ik had geen zin om deze onzin te lezen.
Dus ik hoef tegenwoordig de brievenbus maar 1x per week te legen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's stal , koeien , melken , dairy , edf , vaste kosten , summerfeeders , vliegwiel en verdienen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0