Toenemende prijsschommelingen zijn voor boeren als een vriend.

Prijsschommeling melk goed voor boer?:

De grotere pieken en dalen in opbrengstprijzen houden ze scherp en kostprijsbewust. Dat zegt John Wilson, voorzitter van zuivelcoöperatie Fonterra.

Wilson noemt in een interview met Nieuwe Oogst het wegvallen van het melkquotum overduidelijk positief voor de Europese boeren.

'Het schept duidelijkheid voor ondernemers en ze kunnen sneller reageren op veranderingen in de markt. Ik zie alleen maar voordelen.'

Vrije markt
‘Dat geldt, hoe gek het misschien ook klinkt, ook voor de toenemende prijsschommelingen, inherent aan melken voor de vrije markt', weet Wilson.

Volatiliteit is volgens hem voor boeren een vriend. 'De grotere pieken en dalen in opbrengstprijzen houden je immers scherp en kostprijsbewust.'

Beangstigend
'Op korte termijn is de vrije markt soms beangstigend voor melkveehouders, dat geldt ook in Nieuw-Zeeland waar we er al jaren aan gewend zijn', stelt de Fonterra-voorzitter.

'Maar de meeste boeren zien zelf ook wel dat dit systeem hen bij de les houdt en stimuleert door te gaan met innoveren.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Auteur:Sjoerd Hofstee

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…

Deel dit topic

Reacties

+1
jg
Veelal wordt dit gepredikt door mensen in loondienst en die grotendeels gegarandeerde salarissen krijgen die alleen naar boven variabel zijn. Toch leuk dat Lto ons hier deelgenoot van maakt. Kijkend naar de kostprijs is deze zelfs op de EDF-bedrijven fors gestegen tov de melkprijsdip in 2009. De stijging van de kostprijs is grotendeels veroorzaakt door hogere graanprijzen , politiek, milieu, grondgebonden produktie, dierenwelzijn etc. Zaken dus waarop een ondernemer niet direct (dagelijks) invloed op heeft.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , melk , melken , melkquotum , nieuwzeeland , melkveehouders , doc , zuivelcoöperatie en coöperatie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0