Toenemende zorg over regulering melkaanvoer

De discussie over marktregulering blijft actueel:

Brussel - De zorgen over een aanvoerregulering ter vervanging van de melkquotering na 2015 nemen toe bij de Europese zuivelindustrie, de handel en de melkveehoudersorganisaties.

Daarom hebben ze deze week een gezamenlijke verklaring afgegeven aan de Europese Commissie, de Raad en het Parlement. Deze drie organen zijn verwikkeld in de zogenoemde trialoog over het toekomstige landbouwbeleid.

Meer: boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/…

Deel dit topic

Reacties

Clooney
Voor ons land is't alleen maar super de lux als we geen quotumkosten meer hebben.
+2
George
Dat denk je nu maar het kan wel eens heel anders uitpakken. Grond voer en mestafzetkosten zijn misschien wel hoger dan die quotumkosten.
+3
cs-agrar
En dan Clooney? Lagere inkomsten door overproduktie? Hogere kosten door...overproduktie?
Er zijn er niet zoveel meer die quotum "gekregen" hebben, de meesten hebben hier gewoon goed voor betaald. En dat is opeens allemaal weg.
Als jij er zo makkelijk over denkt, schrijf dan ff wat ha's land over naar mij, wil er gerust nog wel krat bier voor geven. Jou maakt waarde blijkbaar toch niet uit.
pieta
Ons land heeft graag quotumkosten: over de verkoop van quotum hef je volop belasting en bij aankoop hoeven ze er maar een beetje op terug te geven. Daarnaast heb je alleen iets aan afschaffing als je erg veel uit wil breiden. We hebben als melkveehouders al een flinke waardedaling vh melkquotum achter de rug. Armer geworden dus.
Clooney
De eerste 20j v/d quotumtijdperk is ook maar zeer matig geweest en daarna hebben veel bedrijven nog erg veel last gehad v/d enorm hoge quotumprijzen en daarna melkprijs jojo''
Dus melkquotum werkt ook niet.
pieta
Die eerste 20 jaar is voor mijn tijd. Niet interessant dus voor mij.
+4
arie.j
Een bekende uitspraak van de schrijver-filosoof George Santayana luidt: ‘Wie zijn geschiedenis niet kent, is gedoemd die te herhalen.’ Hoewel velen het niet (willen) beseffen, is een goede historische kennis van belang om het heden te begrijpen en om goede beslissingen voor de toekomst te kunnen nemen.
mlkvhoudr
@arie.j

l'histoire se répète en o ja arie blijf maar lekker eigenwijs aanwezig hier......
+1
cs-agrar
@arie.j
inderdaad, en het is destijds ook niet voor niets ingesteld
Richard1
@cs-agrar
Het quotum is kortweg ingesteld omdat er subsidie per liter melk werd gegeven. Hoe meer melk er geproduceerd werd, hoe meer brussel moest betalen en uit de markt kopen om de prijs op peil te houden. Op een of andere manier zag de politiek toen niet in dat hun eigen politiek van subsidie en interventie, deze productie stimuleerde.
Wanneer ze toen hiermee gestopt waren was de prijs flink gedaald met als gevolg dat er minder geproduceerd zou worden. Door door te gaan met subsidieeren en melkquotum in te voeren hebben ze alleen de kostprijs kunstmatig verhoogd.
Kijk naar je eigen bedrijf en bedenk wat het verschil was geweest als je 25 jaar lang 5 cent minder had gehad voor de melk en geen melkquotum had hoeven kopen. Een aantal jaar geleden zaten de gemiddelde quotumkosten boven de 5 cent.
+1
jg
@Richard1
Inderdaad Richard, dat is in Nederland het geval. Europees niet, zeker niet in landen die er kwa beslissingen toe doen. De denktrand in deze landen is geheel anders.
+1
pieta
@arie.j
Goede opmerking Arie, maar ik ken die geschiedenis wel. Alleen hebben wij nu een bedrijf waar we naar mijn mening voldoende koeien mogen houden voor de komende tien jaar en zodoende had er voor mij het quotum ook niet af gehoeven. Dan had RFC niet zoveel hoeven te investeren in extra verwerkingscapaciteit en hadden ze meer cash uit kunnen betalen omdat het aandeel eigen vermogen na al de reserveringen van de afgelopen jaren flink gestegen was.
pieta
@Richard1
Het is te gemakkelijk om het zo te stellen. Zoiets is niet te vergelijken. Dan zou je dezelfde periode over moeten kunnen doen zonder melkquotum.
+3
arie.j
@pieta
Voor de persoonlijke situatie is het zo dat boeren zonder opvolger liever het quotum hielden, alleen al vanwege het vermogen dat het waard was.
En dat boeren die kort geleden een grote sprong hadden gemaakt het ook liever hielden (althans zeker de eerste jaren) vanwege meer prijszekerheid.
En dat boeren met plannen en/of opvolger het liever weg hadden.
Maar dat is allemaal persoonlijk, voor de sector als geheel zou hoge quotumkosten in combinatie met de afgebroken en nu erg weinig Brusselse bescherming aan de EU grenzen een zeer twijfelachtige combinatie zijn geweest.
Wat de productie na de afschaffing doet zullen moeten afwachten, na enige jaren zal er beslist weer een soort evenwicht komen
pieta
@arie.j
Ik ben het er helemaal mee eens Arie. Goede uiteenzetting.
George
@arie.j schreef:
Wat de productie na de afschaffing doet zullen moeten afwachten, na enige jaren zal er beslist weer een soort evenwicht komen.

Tja Arie op dat evenwicht zitten varkenshouders al jaren te wachten.
Kijk naar de varkenshouderij en je hebt een beeld van de toekomstige melkveehouderij!
+2
arie.j
@George
Je kunt beter de geitenmelk nemen, dat lijkt meer op koeien melken dan die varkenshouderij

En als je beslist iets buiten de branch in de dierhouderij wil hebben, waarom dan b.v. niet de nertsenhouders of de legkippen of slachtkuikens?

Ofwel welke bril wil je graag op en welk vooroordeel koesteren.
+1
gezienus
Quote:
@arie.j: hoge quotumkosten in combinatie met de afgebroken en nu erg weinig Brusselse bescherming

volgens mij een nederlands probleem vraag mij af wie die hoge Q kosten daar stimuleert
Clooney
Zeg pieta, ben ook nog niet zo oud hoor.
Maar heb goed nieuws, EEN slecht verleden wil zeker niet zeggen dat de toekomst dan ook zo zal zijn.
-1
Clooney
Geef wel toe dat 't verdwijnen van de melkquota voor ons beter uit zal pakken dat voor de restv/d EU 😄
+1
cs-agrar
De rest van de EU had er weinig "last" van, dus voor hen verandert er niet zoveel. Tis eerder dat we hier meer last hebben van het wegvallen
Grasbaal
Een fragment uit het Rode Hoed debat met Piet Boer (FrieslandCampina) en het publiek. Er is een ambitie om altijd maar meer te melken maar sommige mensen zetten daar hun vraagtekens bij.
cs-agrar
Goeie vraag, vidnt het allemaal maar onduidelijke praat. Alleen het mannetje achter in de zaal is duidelijk.
Cornelis
Respect voor je collega hoor!
mlkvhoudr
@Cornelis

Ik vind het ook oppervlakkige taal cornelis, maar het lijkt mij aan de andere kant ook verschrikkelijk moeilijk om het goed te doen, doe je het heel specifiek en met loop je te zwaaien met vakkennis dan snappen de mensen in de zaal het waarschijnlijk weer niet
+1
jg
@Cornelis
Piet moet gewoon zeggen dat er eigenlijk al teveel melk geproduceerd wordt. Aan deze melk wordt weinig verdiend door de producent. Momenteel zitten we even in een sterk oplopende markt. Marktkenners als Osinga geven de gevaren van een forse daling bij het begin van het seizoen in Nzld al aan. Melkproduktie koppelen aan hectares veevoedergewas , weinig voerinput van buiten europa. Minder ammoniak, minder footprint etc. minder mestverwerking minder discussie met NGO's en een betere melkprijs. Nederlandse melkveehouders staan er namelijk om bekend ook met verlies melk op de markt te brengen (zie 2009, het jaar met de laagste melkprijs en de hoogste quotumoverschrijding), in andere landen wordt er dan minder geproduceerd.
+2
MTSTAMMINGA
@jg
Nou @jg maar puregrazing gaan doen 😁

We kunnen van alles bedenken en verzinnen
Maar het verschil tussen kosten en opbrengst bepaalt strak de hoeveelheid melk

En de beperkende factoor in dat is waarschijnelijke een andere dan dat we nu denken
+1
Cornelis
@mlkvhoudrIk had het over dat mannetje van CS....haha
Cornelis
@jgMoet je in het zuiden eens gaan vertellen, een soort van grondgebondenheid. Dan nog liever dierrechten zoals ik laatst hoorde. Die mening deel ik niet trouwens. Het probleem is de zwaar gefinancierde bedrijven, zij moeten wel anders is het klaar. En volgens de FC enquete willen we hier gewoon 20% groeien, dit zijn ook wij he.
+2
jg
@Cornelis
De enquete wordt opnieuw gedaan, met mogelijk een andere uitkomst.
De zogenaamd "klaar voor de toekomst" bedrijven van meer dan 1,5 euro financiering per liter moeten hun eigen probleem oplossen. Dat is geen zaak van RFC.
pieta
Quote:
@Cornelis: En volgens de FC enquete willen we hier gewoon 20% groeien, dit zijn ook wij he.

En daar heeft RFC volop op geïnvesteerd en dus moet het ook maar gaan gebeuren. Zie verandende melkprijssystematiek.
+1
pieta
Quote:
@Cornelis: Het probleem is de zwaar gefinancierde bedrijven, zij moeten wel anders is het klaar.

Juist, meer boeren moesten zich eens minder afhankelijk maken van de bank. Dan konden ze bij lage melkprijzen vee ruimen zodat de liquiditeit beter blijft en de melkproduktie daalt.
+2
mlkvhoudr
@pieta

Niet met lage melkprijzen pieta, maar bij dalende melkprijs zal er eigenlijk gelijk kritischer naar je veestapel gekeken moeten worden, dan voorkomen we misschien wel lage melkprijzen, het venijn zit hem vaak al in een half procentje vraag of overschot
Cornelis
@pieta
De realiteit is heel anders en misschien moer er voortaan bij bedrijfsovername een rekenmachine beschikbaar gesteld worden.
Cornelis
@pietaNee daar heeft men nog niet volop op geinvesteerd, er wordt wel naar gekeken. FC verzint dit niet, het is wat leden aangeven. Ga eens naar Brabant, daar willen velen 400 koeien gaan melken.
Cornelis
@jgDat is idd geen zaak van FC. Alleen heeft FC wel gezegt dat we de melk gaan verwerken. En daar hoor ik weinig kritiek op
+1
pieta
@mlkvhoudr
Zodra hij zakt is ie la(a)g(er).
pieta
@Cornelis
Ik kom uit Brabant en er zijn er daar ook veel die het niet willen.
pieta
@Cornelis
Dit is natuurlijk een hele moeilijk Cornelis. Oudere generatie zou het eigenlijk weg moeten geven. Bij een 17.000 kg per ha en een lage financiering houden houdt dit in dat je nagenoeg geen financiering in grond mag hebben. Per hectare heb je plm 2,5 GVE-plaatsen huisvesting nodig, 2,5 GVE veestapel, wat geld in voorraden ed en een woonhuis, loods, wat sleufsilo's en de ondergrond van het erf en dan ben je qua financiering wel klaar.
+1
jg
@Cornelis
RFC schept een verwachting tav de opbrengstprijs o.a. melkvalorisatie.
De huidige situatie is helder, weinig aanbod van melk levert een redelijke melkprijs op. In een overvoerde markt is niets te verdienen voor de producent van melk.
Dan zijn melkveerechten de redding van de melkveehouderijsector in Nederland.
+1
jg
@Cornelis
Misschien moet VION als voorbeeld voor RFC gelden: teveel produkt moet tegen te grote verliezen afgezet worden. Het winstgevende deel kan te klein worden om de verliezen te compenseren.
+1
pieta
Quote:
@jg: Dan zijn melkveerechten de redding van de melkveehouderijsector in Nederland.

Is de invloed van de NL-melkproductie zo groot dat het de prijs maakt of breekt? We hebben toch te maken met de wereldmarkt of ben je van mening dat RFC de meer productie niet tot waarde weet te brengen en daardoor het aandeel producten met meerwaarde afneemt?
pieta
@jg
VION opereert toch gewoon in de markt waar andere slachterijen het ook in moeten verdienen. Ik zou eerder denken dat er intern eea misgegaan is anders zou toch de varkensprijs wel zakken. Je geeft aan dat het met melk wel zo werkt. Produktie iets teveel omhoog, prijs naar beneden.
Cornelis
@pietaDat ben ik absoluut niet met je eens. Velen zijn alleen niet in staat om geld te verdienen in onze sector terwijl het met deze prijzen heel goed mogelijk is! Er worden zo ontzettend veel onnodige kosten gemaakt, tis heel bijzonder.
+1
Cornelis
@jgProbeer eens wat breder te kijken en dan zie je wereldwijd een toenemend tekort aan grondstoffen, De Chinezen leggen in hoog tempo hun grondstoffen voor de komende jaren vast. Deze mensen zijn echt niet gek en trek dit nu eens door naar onze sector. Wij hebben goud in handen!.
Cornelis
@jgIk ken VION niet echt goed maar wat ik lees is dat ze blind bedrijven hebben overgenomen zonder nadenken. Dat kan ik van FC niet zeggen. Daar komt bij dat de melkveehouderij altijd fors heeft geinvesteerd in toegevoegde waarde, iets wat ik van de varkenssector niet kan zeggen. Om eerlijk te zijn vind ik het vlees gewoon echt vies. We produceren in ons land nog geen 1.5% van de wereld melkproductie. Als dat 10% meer wordt merkt niemand dat, het is zo weinig.
jg
@Cornelis
NieuwZld produceert ook maar 2 % , maar kijk even wat een invloed een daling van de aanvoer in Nzld heeft. Dus extra melk in nederland heeft geen effect ??
Als RFC alle aangeboden melk verwerkt en de indexondernemingen doen dit niet komt er voor RFC een groot probleem. De garantieprijs zal dan hoog moeten zijn door het hoge rendement van de indexbedrijven terwijl RFC niet weet waar ze met de melk heen moet, anders dan tegen forse verliezen.
+2
jg
@Cornelis
Waarom was dan de melkprijs vorig jaar zo slecht ???. " Goud in handen' is gewoon RFC-uitbreidings retoriek. De rendementen over een groot deel van de verwerkte melk zijn RFC-onwaardig.
Cornelis
@jgDan ga je voorbij aan het feit dat de markt zijn werk doet. Tot nu toe hebben indexbedrijven moeite om FC bij te houden, met nadruk tot nu toe. de extra melk in NL komt niet in een jaar en ook de vraag neemt mondiaal toe. Niemand weet bij benadering hoe de zuivelmarkt over een jaar is, laat staan over twee jaar.
Cornelis
@jgNiks FC retoriek, ik hoor het daar nooit, wel bij Arla. De melkprijs was niet slecht vorig jaar, het voer was duur volgens mij. Ik ben het met je eens dat bij FC dingen beter moeten, maar als de melkprijzen in Duitsland drie centen lager liggen dan hier moet je eens bedenken waar AH Zijn kaas koopt. En over het rendement van kaas kunnen we lang kletsen, een van de vragen zou kunnen zijn waar en welke opbrengst van de wei zet je waar neer.
+1
pieta
Quote:
@Cornelis: De melkprijs was niet slecht vorig jaar, het voer was duur volgens mij

Dit is nou onzin. Het voer is duur, als je grond kunt huren voor plm 800 tot 1.000 euro per hectare en je telt daar de bewerkingskosten bij op (plm 800 euro/ha) dan was het voer niet duur.
pieta
@Cornelis
Het ging over financiering Cornelis, en geld verdienen kun je pas als je een bedrijf hebt. Of wou je me vertellen dat je dus eerst maar eens heel lang in maatschap moet met bijv je ouders zodat je het een 20 jaar later tegen niet al te veel extra financiering kan overnemen?
+2
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: een van de vragen zou kunnen zijn waar en welke opbrengst van de wei zet je waar neer.

Hier zat ik op te wachten. Na de opheffing dit boekjaar van de alocatie van de prestatietoeslag en de aanstaande invoering van het vetwaarde verlagende uitbetalingssysteem is dit nog de enige manier om de resultaten van de kaasdivisie op te pimpen...

Of is het daadwerkelijk verbeteren van de prestaties ook nog een optie?!
Cornelis
@Jack RijlaarsdamLijkt me wel Jack, zoals ik al zei zijn er zaken te verbeteren. Heb je lang gewacht dan.
Cornelis
@pietaIk hoor onderweg andere dingen. Volgens mij is krachtvoer wel eens goedkoper geweest.
Cornelis
@pietaDe meeste opvolgers zitten een aantal jaar in maatschap met ouders en ik blijf erbij dat je echt geld kunt verdienen ook bij een normale overnameprijs. En volgens mij zijn de meesten die nu boer zijn opvolgers van boeren.
+1
pieta
@Cornelis
Zo ook mais, gras, perspulp, pachtgrond, aankoop grond. Allemaal goedkoper geweest. Daarnaast zijn de uurtarieven, diesel, materialen, verzekeringen ook allemaal duurder geworden.
Maar jij zei dat de melkprijs niet slecht was maar het voer te duur. Ik zeg het voer was niet te duur maar de melkprijs aan de lage kant. Bij mij is winst uit melken totaal bedrijfsresultaat minus bedrijfstoeslag minus overige opbrengsten minus fictief saldo grond (zijnde mogelijke gewasopbrengsten minus bewerkingskosten).
pieta
@Cornelis
Het klopt wel wat je zegt van dat er geld te verdienen valt. Bij een goedlopend bedrijf is het een gunst van je ouders dat ze je in maatschap laten komen en je een "groot" deel van de winst geven, je volop mee laten delen in de evt waardestijging en je het bedrijf overdoen voor "veel" minder dan marktwaarde.
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: Heb je lang gewacht dan.

Dat wachten duurt waarschijnlijk nog tot de jaarcijfers 2013 gepubliceerd worden...
+2
George
@pieta
Altijd maar de kosten de schuld geven. Voer en krachtvoer is helemaal niet duur. Granen en dus jullie krachtvoer zijn door de akkerbouwers jarenlang heel ver onder de kostprijzen geteeld. Dus nogmaals voer is niet duur en daar heeft Pieta volkomen gelijk in. De melkprijs kun je gewoon niet meer van deze tijd noemen en is veel te laag en achtergebleven met alle gestegen kosten! Al het andere is gewoon een hoop gezever.
pieta
Quote:
@George: Altijd maar de kosten de schuld geven. Voer en krachtvoer is helemaal niet duur. Granen en dus jullie krachtvoer zijn door de akkerbouwers jarenlang heel ver onder de kostprijzen geteeld. Dus nogmaals voer is niet duur en daar heeft Pieta volkomen gelijk in. De melkprijs kun je gewoon niet meer van deze tijd noemen en is veel te laag en achtergebleven met alle gestegen kosten! Al het

Ik adresseer het ook even aan @Cornelis zodat hij het niet vergeet te lezen. Smiley
Cornelis
@pietaBen ik niet met je eens, bij mij gelukkig niet toen.
Cornelis
@Jack RijlaarsdamWat ben je geduldig....
Cornelis
@pietaWaarom minus bedrijfstoeslag? En ja dan is er geld te verdienen. Ook deel ik je mening dat de melkprijs omhoog moet.
pieta
@Cornelis
Dat denken er meer maar het kan in jouw geval natuurlijk waar zijn. Dat weet ik niet.
pieta
@Cornelis
Als ik niet melk krijg ik ook mijn gehele bedrijfstoeslag uitbetaald. Of dat eerlijk is mag iedereen voor zichzelf weten.
Cornelis
@CornelisDie krijg je toch gewoon, is een stuk compensatie met name voor zuivel.
Cornelis
@pietaIk wel
+1
Coen
@pieta
nog eventjes dan is die historische koppeling ook weer voorbij 😄
was overigens ter compensatie van de gedaalde melkprijs omdat toen de directe subsidie van 6 cent in de melkprijs deels werd omgezet in een melkpremie
pieta
@Cornelis
Heb je alles tegen vrije waarde overgenomen of was het een pachtboerderij? Ik schat je namelijk nog niet zo oud dat je de overname al voor het ontstaan van het melkquotum is geweest.
+1
Cornelis
@pietaDeels eigendom en deels pacht en nee zo oud ben ik nog niet, alleen niet zo lang in maatschap gezeten. De rest gaat wat ver voor hier. Ben in 92 begonnen.
spotmelker
@CoenDie variant kende ik niet. De EU-commissie had toch besloten de als gevolg van liberalisatie voorziene melkprijsdaling van 6 cent voor 60% te compenseren?
+1
Jack Rijlaarsdam
Quote:
@Cornelis: een toenemend tekort aan grondstoffen,.... Wij hebben goud in handen!.

Enige nuance.

Het toenemende tekort aan grondstoffen is de oorzaak van onze flink gestegen kostprijs.

Het goud dat RFC in handen heeft is de sterke vermogenspositie en de opgebouwde springplanken in groeimarkten, zeker niet de geproduceerde ledenmelk. De verwerking van de ledenmelk brengt de garantieprijs niet of nauwelijks op, de winst komt uit verre buitenlanden. 20% meer ledenmelk komt gewoon neer op verwatering van de buitenlandse verdiensten. RFC is een ordinaire investeringsmaatschappij die de financiers en risicodragers (de leden) uit coulance nog van hun melk af helpt.
Farmer_
Doen de melkverwerkers zonder die buitenlandse activiteiten het beter, die nog winst maken van/op hun ledenmelk.
Grasbaal
Volgens Jacques van Outryve die vandaag sprak op het Mini-seminar kringlooplandbouw in Beusichem zullen bepaalde onderdelen van De ZEVEN voor zuivel doorgaan en het melkquotum deels vervangen.
jan 1
De burger maakt zich zorgen over de koe in een flat!!!!volgens mij wonen er alleen mensen in een flat,en wat ik daarvan weet is dat het welzijn van die mensen in die flat gewoon slecht is..
Ze kunnen allemaal praten wat ze willen maar er komt europees gezien geen druppel melk bij zolang de voerkosten zo hoog blijven als nu,in nl komt er een x 15 % bij maar met halvering van de boerenstand in 10 jr en de rest in de eu gaat volgens mij steeds meer akkeren.
+4
De wal gaat het schip keren, ik verwacht dat het totaal anders gaat lopen dan wat wij verwachtten/denken/hopen.

Wie gaat er verdubbelen , is dat de boer met 40 koeien of die met 80 koeien of die met 160 koeien (karst) of die met 350 koeien .

En DE factor arbeid word zwaar onderschat, ook al melk je met robots !!!
+1
spotmelker
Zo is't Tukker. Laat de (potentiele) verdubbelaars eerst het gat van de stoppers maar opvullen. De kosten voor voer, grond en mestafzet zullen er niet om liegen. Deze boer verdubbelt voorlopig niet want dat gaat ten koste van hoogrenderende akkerbouw en daar kun je nooit tegenop melken.
Cornelis
En wat is hoog renderende akkerbouw en hoeveel levert dit per ha op?
spotmelker
@Cornelis De verhuur voor bloembollen levert al gauw € 3000 op en daarna kan je nog een groenbemester zaaien, die leverde hier nog 6 ton drogestof/ha (mix van Japanse haver en Italiaans raai)
De laatste jaren worden in de pootaardappelteelt saldo's van boven de € 10000/ha gerealiseerd, je ziet hier dat voor goed aardappelland al meer wordt betaald dan voor bollen.
Cornelis
@spotmelkerBollen wil ik voor veel geld echt niet hebben, al de zooi die men spuit wil ik niet aan het voerhek. Hier liggen de aardappel prijzen wel duizend euro lager. Je kunt ook grond ruilen, 1 ha aardappels is twee ha mais of gras zo je wilt.
spotmelker
@Cornelis Ik weet niet welke spuitmiddelen je bedoelt. De fungiciden vind je hier niet terug. Herbicide Dual-Gold is erg persistent maar dat geeft in het ergste geval problemen met de opkomst van de groenbemester. Verder moet iedereen zelf maar bekijken welke manier van inkomensvergaring in zijn situatie het meeste oplevert. Op goede (akker/tuinbouw)grond lukt je dat niet met melken.
Cornelis
@spotmelkerNee je vind het niet terug maar ik hoor teveel problemen bij bedrijven met veel grondverhuur.
spotmelker
@CornelisKomt dat echt door bestrijdingsmiddelen? Het is wel zo dat je goed moet regelen dat je de mestplaatsingsruimte behoudt en toepast want door vruchtwisseling/ploegen heb je een zeer hoge/snelle afbraak van organische stof. Armzalige gewassen door onderbemesting of van (te) schrale grond (door slechte structuur)zijn nooit gezond veevoer. Door de slechte conserveerbaarheid ontwikkelen aanwezige schimmelsporen (Asp Fumigatus)zich razendsnel en daar kan je vee onherstelbare darmaantasting van krijgen.
Cornelis
@spotmelkerJe geeft zelf het antwoord al. Alleen al je afbraak van organische stof is niet best, maar ook de rotzooi die men erop spuit kan niet goed zijn.
jan 1
Wat hier verdubbeld zijn de boeren met 150 koeien en meer en kaas maken,met 40 koeien hebben geen opvolger.
de hoef
Hier verdubbeld niemand ,gaan allemaal zachtjes wat vooruit en de meeste hebben ook voldoende grond de meeste hebben de schuur wat breder gemaakt of langer .maar gekke dingen gebeuren hier niet

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , melkquotum , melkaanvoer , europese commissie , zuivelindustrie , brussel , marktregulering en aanvoer geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
87
DEELNEMERS
19
WEERGAVES
0