Vandaag brief gehad van A-ware

Binnenkort maar eens laten voorlichten door deze mensen, wat hun plannen zijn en of het voor mij interessant is om over te stappen van leerdammer naar A-ware

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Ook in de Veeteelt van vandaag een mooi artikel over allemansvriend A-Ware, hier een stukje daaruit:

MTSTAMMINGA
En als A-ware het echte super gaat doen Moet de handrem er weer op,want iedereeen wil graag een BESTE\HOOGE melkprijs ontvangen en uitbetaal krijgen
+4
ejb
Heb die brief ook gehad en ook mij lijkt het intressant, komt misschien ook wel omdat ik bij FC niet het gevoel heb dat de mening van de leden telt bij het hoofdbestuur.

afgelopen week toch maar een vergadering over de nieuwe melkprijswaardering bezocht en gelukkig was bijna de hele zaal het eens over de koe van de toekomst en dat is een duurzame koe met goede gehalten en niet zoals bestuur wil een koe met zeer veel liters en lage gehalten om zo meer lactose te krijgen en dat extra rijden met water zagen ze desondanks toch nog als duurzaam?????????????

het gaat er uiteindelijk niet om wat FC extra verdiend maar wat de boer/eigenaar verdient en met gezonde koeien verdien je meer en werkt het makkelijker (tegenover die extra opbrengsten staan nog hogere kosten bij de boer)
MTSTAMMINGA
Hoge gehalten en een hoog lactoze kan wel samen gaan weet ik uitervaring

Denkje nu echte dat je bij A-ware wat te vertellen hebt ?@ejb
+4
jorisdriepinter
I.p.v. 8 boeren bestuurders bepalen hier gewoon twee grootaandeelhouders van de zuivelfabriek de melkprijs 😃
ejb
Quote:
@MTSTAMMINGA: Denkje nu echte dat je bij A-ware wat te vertellen hebt

Bij FC is het 0,0 dus minder kan het niet worden en de rest valt dan mee
+3
hookwood
@ejb Dat je bij FrieslandCampina niets te vertellen hebt is natuurlijk grote onzin. Anders hadden ze de hele themaavonden over de nieuwe waarderingssystematiek ook niet hoeven houden. Het is een voorstel en de door de leden gegeven input wordt zeker meegenomen in het verdere traject. Dat een wijziging in het systeem niet past bij hoe je nu je bedrijf hebt ingericht kan natuurlijk zo zijn. Maar feitelijk veranderd er niet eens zoveel. Als je veel kg's eiwit levert krijg je de hoogste opbrengst. Ik betwijfel trouwens jouw stelling dat een koe met hoge gehalten duurzamer is dan een koe die dezelfde kg's vet en eiwit levert met meer liters.
pieta
@hookwood
Dat je zo ongeveer niets te vertellen hebt bij RFC lijkt me duidelijk. Zoveel leden, zoveel bestuurslagen, zoveel meningen en zoveel belangen. Of het erg is is iets anders. Bij Aware heb je ook niets te vertellen maar kun je zoals het er nu uitziet kiezen.
mlkvhoudr
@pieta

Ik heb me ondertussen aangemeld voor een informatie bijeenkomst, dat kan op a-warefood.com/nl/producten/…
+1
ejb
@mlkvhoudr
ik ook maar dan via de post

en @hookwood ik heb de thema avond bezocht en wat mij betreft hadden ze hem inderdaad niet hoeven houden want volgens de hoofdbestuurder was aan het zogenaamde voorstel niets meer te sleutelen en het enigste wat nog restte was dat straks in december de ledenraad zijn werk doet en dus ja knikt
+1
cs-agrar
@hookwood
Het zal niet de eerste keer zijn dat bij een organisatie een "thema-avond" gehouden wordt, "voor de vorm", terwijl de beslissing al genomen is.
+1
Nee nog geen brief gehad, alleen een uutnodeging van DE DDB !!!
Grasbaal
Quote:
@pieta: Bij Aware heb je ook niets te vertellen maar kun je zoals het er nu uitziet kiezen

Op deze wijze laat aandeelhouder Fonterra de boeren in Australië kiezen, het zal in Nederland als de melkprijs weer eens een tijdje echt slecht wordt niet anders gaan:

Mnr. Ralph Norris, lid van de raad van Fonterra , 's werelds grootste melkuitvoerder, heeft slechts een oplossing voor Australische melkboere en-verwerkers, die het spit afbyt in die melkprysoorlog: "Voer uit".
pieta
Wat is dat nou toch voor een taaltje? Smiley
Grasbaal
Quote:
@pieta: Bij Aware heb je ook niets te vertellen maar kun je zoals het er nu uitziet kiezen.

Zoveel mensen, zoveel wensen. Op de eerste Noorderlandmelk bijeenkomst hierover is plus van 4 cent boven de FrieslandCampina prijs genoemd. Laat ze dat eerst maar eens waarmaken in plaats van allerlei vage constructies:




Bron: Veeteelt
mlkvhoudr
Bij een plus van 4 cent per kg melk kon de fabriek van aware wel eens snel te klein blijken te zijn.

Bij zo een plus pak ik in ieder geval wel mijn koffers die kant op
+1
pieta
Te mooi om waar te zijn.
hookwood
Quote:
@Grasbaal: Op de eerste Noorderlandmelk bijeenkomst hierover is plus van 4 cent boven de FrieslandCampina prijs genoemd.

4 ct boven de FrieslandCampinaprijs of 4 ct boven de garantieprijs? De FrieslandCampinaprijs is incl. prestatietoeslag en reservering op naam.

Waarom zou A-ware zoveel willen betalen?
Grasbaal
Natuurlijk gaan ze dat niet betalen maar zoals je aan de reactie van @mlkvhoudr kunt zien is het een leuke lokker. Het waarmaken is iets anders. Bij Lyempf stonden de (Noorderlandmelk) boeren in de rij toen ook zoiets werd beloofd.......
+1
mlkvhoudr
@Grasbaal
Niet alleen noorderland melkveehouders kan ik je verzekeren, de zaal zat bomvol destijds bij de voorlichtingsavond van lyempf. Dat geeft de onvrede wel aan die er heerste destijds.
mlkvhoudr
Voor friesland campina leden is het dubbel feest, een goede melkprijs krijgen en een vertrekpremie beuren, maar alleen de zelfde melkprijs bieden als wat een ander bied trek je natuurlijk geen melkveehouders mee aan.

De prijs zal voor een bepaald aantal jaren gegarandeerd hoger moeten liggen dan bij de concurrentie, dat lijkt me logisch
MTSTAMMINGA
@mlkvhoudr
Die boeren die daar toen intrapten bij lyempf waren wat kortzichtige. Dachten alleen aan geld en niet aan kan dit wel waar worden gemaakte
Grasbaal
Quote:
@mlkvhoudr: de zaal zat bomvol destijds bij de voorlichtingsavond van lyempf.

Waarom ben jij toen trouwens niet overgestapt??, je zit bijna onder de rook van de fabriek te melken.
pieta
@Grasbaal
Had al zorgen genoeg om het onder de rook zitten en kon er ook niet nog wat geldzorgen bij gebruiken.
mlkvhoudr
@Grasbaal

De leerdammer fabriek is nog dichter bij, die kan ik vanaf de boerderij zien 😃 kampen is nog wel een stukje rijden.

Maar om een serieus antwoord op je vraag te geven, ik ben bij lyempf geweest en bij doc geweest.

Op dat moment kwam leerdammer met de toezegging dat ze 3 jaar dezelfde prijs als cono gingen betalen, en was de noodzaak om te vertrekken weggenomen.

Leerdammer heeft dat overigens ook niet helemaal waar gemaakt om 3 jaar de cono prijs te betalen, maar als je het ze zelf vraagt zullen ze zeggen van wel.

Maar ik weet dat het niet zo is, maar ze kwamen wel redelijk in de buurt van hun belofte
mlkvhoudr
@MTSTAMMINGA

Ik vond de lyempf constructie een perfecte constructie voor stoppende veehouders.

De belofte ging over 3 jaar en als je al weet dat je over 3 jaar stopt kun je er redelijk zorgeloos in stappen. Ik moest echter nog wel even net iets langer dan 3 jaar door.

Achteraf was het een bult luchtfietserij daar bij lyempf, maar dat is achteraf makkelijk lullen.

Ga je mee naar de Aware voorlichting? Dan kun je je eigen oordeel vellen naar aanleiding van hun verhaal
+2
paul1
Veel beloven, weinig geven, doet de gek in vreugde leven.....
+1
Farmer_
Quote:
@paul1: veel beloven, weinig geven

Dat hebben we nu al.
Albert
Dus iedereen die nu in vreugde leeft is gek ?
pieta
Nee, dat is te gek.
+1
Grasbaal
Sjakie on tour in Skarsterlân - is A-ware food een concurrent?. Een leuk stukje discussie over dit onderwerp
MTSTAMMINGA
Krijgen we de rest ook nog te horen @grasbaal wat hij heeft gezegd daar
jan 1
[quote]@MTSTAMMINGA: Krijgen we de rest ook nog te hore[

Wel een filmpje van Jack,maar hij zegt nix:)
ejb
Misschien had sjakie toch even de themabijeenkomst van FC moeten bezoeken dan had hij ook gehoord da FC bij de lactose/babyvoeding samenwerkt met fronterra en juist fronterra zorgt voor de wei/lactose bij de nieuwe fabriek

vond overigens sjakie hier niet op zijn best hoop toch dat Co nog een beter deel van hem gefilmd heeft
hans van toos
Je gaat als fc lid toch niet speculeren met je inkomen!
mlkvhoudr
Hoezo speculeren, als het niet bevalt kun je je toch weer terug inkopen in friesland campina of mogen ze je dan weigeren als leverancier?
hookwood
Je kunt idd niet terug net zoals er nu geen nieuwe leden aangenomen worden die nu elders leveren. Je kunt je alleen inkopen als je compleet nieuw opstart en dan moet je 10 ct per kg betalen als entreegeld.
mlkvhoudr
@hookwood

Dus terug is dan geen optie, maar er zijn wel meer fabrieken waar je heen kan als het niet bevalt, bijvoorbeeld DOC of rouveen, bij rouveen moet je dan wel omschakelen
Nog geen brief , A ware hoe zit dat, of halen jullie geen melk op bij boeren aan een achteraf zandweggetje ???
George
Hey Tukker zidde gi hellemol in de rimboe jonguh?
Ja george een klein beetje achteraf, hier komt de postbode nog op een varken, geen tv , geen radio, wat internet is dat weten we al helemaal niet . En de buren die wonen naast ons .
George
@de tukker oet twente
En de buren wonen naast ons 400 meter verderop. 😄
+1
pieta
@de tukker oet twente
Tja, geen internet en wel op het prikkebord. Hoe doe je het toch? Rij je eerst op het varkens van de postbode naar het dichtstbijzijnde internetcafé?
mlkvhoudr
Voor de gene die geen boekje hebben gekregen kunnen hem online kijken door op deze link te klikken
a-warefood.com/nl/producten/…

en dan Klik hier voor de pdf versie van onze eerste uitgave van "Kaas op de Plank".
+3
Richard1
A-ware zal in mijn ogen hoofdzakelijk, spotmelkers en DOC leden trekken. Noorderlandmelk zijn ook min of meer vrij en zijn blij dat ze nu een lange termijn verbinding krijgen. Zoals hij zelf zegt trekken ze 300 miljoen uit het melkfonds en dan kopen ze nog wat losse melk bij, wellicht uit duitsland. Natuurlijk stappen er nog een paar RFC boeren over uit onvrede maar dit worden niet de liters. Ik denk ook dat ze een aantal grote zonder weidegang binnenhalen maar wanneer hij in NL merkkaas wil blijven leveren aan supermarkten zal hij ook weidemelk moeten hebben. Dus voor het gros van de boeren onder een miljoen liter melk zonder weidegang zal er, verwacht ik, op termijn geen mogelijkheid zijn om naar A-ware te gaan. Stalmelk koopt hij wel in Duitsland bij.
Voor de melkprijs hoef je niet van RFC naar A-ware te gaan.
mlkvhoudr
Er is maar 1 reden om over te gaan en dat is de melkprijs, ik kan tenminste geen andere goede reden bedenken.

Ik kan me niet voorstellen dat mensen in dit avontuur stappen zonder een goede financiele stimulans
ejb
Ken er uit mijn directe omgeving nog een aantal RFC leden die A Ware uitnodigen voor een persoonlijk gesprek en dus zal de belangstelling groter zijn dan veel ledenraadsleden hopen.

snap best dat het moeilijk is voor ledenraadsleden om kritiek te krijgen maar boeren hebben sinds jaren eindelijk weer eens wat te kiezen.

en uiteraard probeerd A Ware de krenten uit de pap te halen, komt alleen de kostprijs maar ten goede
pieta
Quote:
@ejb: A Ware uitnodigen voor een persoonlijk vertrek

Wat is dat dan?
+1
mlkvhoudr
@ejb

Heel goed ejb, je gewoon goed voor laten lichten en dan een wel overwogen keuze maken tussen risico en meeropbrengst
MTSTAMMINGA
@ejb
Moet jij verplicht aan RFC leveren ?
Er is momenteel toch ook keuze zat ? alleen je ontvangt wat minder denk ik
kaas
@MTSTAMMINGA
dat valt mee hoor
+1
ejb
@pieta

heb de typefout hersteld
+3
de hoef
Wij blijven bij rfc elke maand geld ,geen gekke fratsen betalen altijd gemiddeld tot goed ,hier moesten ze ook allemaal naar vijfherenlanden toen naar belgomilk nu naar delta ze zijn er in iedergeval achter dat ze minder hebben gebeurd dan bij rfc
+1
MTSTAMMINGA
Uitspraak van M Siebega uit de Felvopolder vroeger @de hoef
Je schiet er niet zoveel\niets mee op maar ik vind dat speel zoleuk !!!
ejb
Er zijn altijd minder goede dingen te vinden en mensen die bang zijn voor veranderingen zullen die benoemen, word ze overigens ook door RFC ingeprent.

feit is dat er nu in Nederland een nieuwe speler op de markt komt die een goede tot zeer goede fabriek aan het bouwen is die de afzet eigenlijk nu al geregeld hebben en de kans op succes is dus zeer groot. tel daarbij op het feit dat de toekomst voor zuivel goed is en dat de gevestigde orde niet in staat is om de kosten door te berekenen.

overigens voor FC minnende prikkers: als FC de garantieprijs loslaat wat hoofdbestuur overigens niet wil en dus ook niet gebeurd zou de FC melkprijs extreem gaan schommelen.

zie niet in waarom sommigen zo verschrikkelijk bang zijn om een goed gesprek aan te gaan met de concurrent
de hoef
Er zijn ook gewoon mensen die tevreden zijn en weten dat het gras niet altijd groener is bij een ander ,moet er wel bij vertelen dat ik vroeger ook na van bakel wou maar de oudere generatie raade het me af en daar ben ik ze nu nog dankbaar voor maar iedereen is vrij ook jij
George
@de hoef
Ik heb nooit opgekeken tegen Van Bakel , het viel me zelfs allemaal niet mee toen ik een keer daar was.
MTSTAMMINGA
@de hoef
Ben er geweest na dat ik uit Caliefornia terug kwam
Wat kon die W ver Bakele vertellen man En het ergeste was bleek 20 jaar later hij geloofde zich zelf

1 ding hebben we geleerd van hem @de hoef[heelemaal] grondloos melken kan niet
de hoef
@MTSTAMMINGA
ik bedoelde melk leveren aan van bakel niet emigreren en george denk dat je dan niet goed gekeken hebt want toen ik er was lag alles er keurig bij

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's leerdammer en a-ware geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
59
DEELNEMERS
18
WEERGAVES
3
TREFWOORDEN