NoorderlandMelk werft leden in Noorden

NoorderlandMelk nodigt melkveehouders uit Groningen, Friesland en Drenthe uit om zich aan te sluiten bij hun coöperatie. NoorderlandMelk voorziet vanaf eind 2014 in een belangrijk deel van de melkbehoefte van de kaasfabriek van A-ware Food Group. Dit leidt ertoe dat NoorderlandMelk op 12 en 21 maart 2013 om 13.00 uur in respectievelijk Marum en Spier huiskamerbijeenkomsten organiseert voor geïnteresseerde melkveehouders uit Groningen, Friesland en Drenthe.

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Volgens een betrouwbare bron heeft NoorderlandMelk zuivelverwerker Katshaar overgenomen. Als dit helemaal waar is dan lijkt mij dat een zeer tactische zet om niet voor bijna 100% van A Ware Food Group afhankelijk te zijn.

later meer hierover.......
Grasbaal
NoorderlandMelk lijft Katshaar Zuivel in

De leden van coöperatieve leveranciersvereniging NoorderlandMelk nemen Katshaar Zuivel in Coevorden volledig over. 'Een grote meerderheid van onze leden stemde gisteren voor', zegt voorzitter Ad van Velde van NoorderlandMelk.

Volgens Van Velde past de overname goed in de nieuwe strategie van NoorderlandMelk om meer grip op de afzet te krijgen. 'We hebben de risico's en kansen goed afgewogen en geloven in deze aankoop.'

Voor de NoorderlandMelk-boeren verandert er niet veel. 'Alleen hebben ze zeven man personeel erbij', lacht Van Velde. Voor Katshaar verandert voorlopig ook niets. Het huidige management en personeel blijft doorgaan.

Melkplas
'Of we op termijn willen groeien en hoe, weet ik al wel. Maar die plannen vertel ik nu nog niet', zegt Van Velde. 'Nu gaat ongeveer 40 procent van onze melkplas naar Katshaar, wellicht wordt dat meer. Ook daarover doe ik nu geen uitspraken.'

Katshaar verwerkt zo'n 100 miljoen kilo melk in dagverse zuivelproducten. Van die 100 miljoen kilo komt 50 tot 60 procent nu al bij NoorderlandMelk vandaan. Vorig jaar had het bedrijf problemen met omgevingsvergunningen.

Ad van Velde is ervan overtuigd dat die goed zijn opgelost.

Meer: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
hookwood
Grasbaal
De exclusiviteit is alweer snel weg:

A-ware: ook losse contracten met boer

Om melk te krijgen voor de nieuwe kaasfabriek in Heerenveen, gaat A-ware buiten NoorderlandMelk om ook losse contracten sluiten met melkveehouders in Noord-Nederland. Dat heeft de leiding van de fabriek bevestigd.

Tot nu toe was de veronderstelling dat melkveehouders alleen via NoorderlandMelk melk konden leveren. Deze coöperatieve leveranciersvereniging participeert financieel in een deel van de afzet van de kaasfabriek.

A-ware wil op basis van contracten echter ook 'los' nog zo'n 100 miljoen kilo aan melk binnenhalen. Dat wil het doen door grotere melkveehouders aan zich te binden met individuele melkcontracten.

Bron: nieuweoogst.nu/scripts/edoris/…
MTSTAMMINGA
En de beste betaaler is die,die niet betaalt HEELAARS
Heeft ons het verleden geleert

En Noorderlandmelk weet hoe belangerijk dat is,en dekt zich na de toekomst in denk ik
Toen Noorderlandmelk werd opgericht was wat ze nu doen de bedoeling niet ? wat ik me er van herinder
+1
Wouter Verhoef
Als ik lid was van NoorderlandMelk zou ik toch wel een beetje op mijn stoel beginnen te schuiven.

In 2011 is Lyempf in Kampen failliet verklaard en zij hebben daar nog een vordering op van 2,9 miljoen euro. De voormalige 'moeder' van Lyempf, Gramen shipping and trading Ltd uit Griekenland, heeft destijds een concerngarantie afgegeven. Tegen Gramen is inmiddels een veroordelingsvonnis verkregen tot betaling van de vordering en er is een buro ingeschakeld die gespecialiseerd is in internationaal verhaal onderzoek met het oogmerk vermogensbestanddelen op te sporen. Het innen van de vordering kan een langdurige kwestie worden en de uitkomst is zeer onzeker.

De overname van Katshaar Zuivel B.V. verbaast me niet helemaal maar ik vraag me af of NoorderlandMelk hier op termijn wel beter van wordt.
Katshaar Zuivel is (matig) winstgevend en het eigen vermogen was ultimo 2011 behoorlijk negatief. NoorderlandMelk zal het bedrijf overgenomen hebben omdat ze grote vorderingen op Katshaar hebben en om een gedeelte van hun melkstroom weg te kunnen zetten. Er is dus wel afzet gecreeerd maar het zal geen goede bijdrage leveren aan de gemiddelde melkprijs. De consumptiemelkbedrijven hebben het moeilijk vanwege de moordende concurrentie.

Ook de samenwerking met A-ware is te verklaren als je naar de afzet van boerderijmelk kijkt maar verder heb ik er geen goed gevoel bij.
Je gaat leveren aan een particulier en toch moet je een entreepremie betalen onder het mom van een bijdrage te leveren aan de afzet van kaas terwijl A-ware volledig eigenaar blijft van de fabriek.
A-ware heeft een groot eigen vermogen als je het als absoluut getal ziet maar het eigen vermogen in percentage van het balanstotaal is ongeveer 24-25% en dat is nogal krapjes. Ook de nettowinst houdt niet over met ruim 1% van de omzet.
Zodra de nieuwe fabriek draait zal ze haar broek zelf op moeten houden want de mogelijkheden om vanuit het moederbedrijf financieele ondersteuning te verlenen zullen beperkt zijn. Aanloopverliezen e.d., die heb je altijd in projecten van deze omvang, komen rechtstreeks tot uiting in de melkprijs. Hetzelfde geldt voor het versneld opbouwen van eigen vermogen in de nieuwe onderneming en in een slecht kaasjaar zijn er nog geen buffers waaruit geput kan worden.

NoorderlandMelk voorzitter van Velden voorspelt dat zijn melkprijs die van
FrieslandCampina gaat evenaren maar ik zie dat nog niet gebeuren.

Ik heb wel bewondering voor het lef en de ondernemingsgeest van deze club maar als je over een aantal jaren eens terugblikt kunnen de gerealiseerde melkprijzen wel eens een forse min laten zien ten opzichte van de andere nederlandse zuivelbedrijven.
Grasbaal
De melkveehouder kan straks kiezen uit twee opties: met of zonder een financiële inleg per 100 kilo melk. A-ware wil nog niet kwijt om welk bedrag het gaat. Alleen maar dat de vergoeding voor deze inleg ‘correct en concurrerend is’. Ook wil Van Ballegooijen nog niet naar buiten treden over de hoogte van de melkprijs. Wel benadrukt hij dat in beide opties het echt gaat om een verbintenis op lange termijn.

Online melkprijs berekenen

Van Ballegooijen realiseert zich terdege dat geïnteresseerde melkveehouders meer informatie willen om te beoordelen in hoeverre A-ware voor hen een aantrekkelijke optie is. Zo wordt er gewerkt aan een online rekentool waarmee precies uitgerekend kan worden wat de melkprijs van A-ware betekent voor de individuele melkveehouder.

Meer: veeteelt.nl/nieuws/zuivel/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkveehouders , noorderland , noorderlandmelk , a-ware food group , katshaar , a-ware en kaasfabriek geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
7
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
3