LTO: biest per sonde alleen in noodgevallen

Biest verstrekken per sonde is wettelijk alleen toegestaan in noodgevallen bij kalveren die niet zelf kunnen drinken, meldt LTO. In de 'handleiding biestvoorziening' van Vetvice is daarom deze tekst opgenomen bij het hoofdstuk over biestverstrekking per sonde. 

Deel dit topic

Reacties

+2
wouterpl
Vind ik terecht. Maar wel raar dat er in de gids niet staat hoe je nou kan zien of de sonde wel de maag in gaat; even in de slang blazen. Begint het kalf te hoesten dan zit ie in de luchtpijp.
+1
ErikSmale
Staat in het persbericht al beschreven dat je even moet voelen of je de sonde voelt naast de luchtpijp
melkveetweet
Goeie tip!
Erco
Lijkt me niet meer dan logisch. 99 van de 100 kalveren drinkt goed uit de fles.
+2
casev
99 van de 100? Dan zal jij wel meer geduld hebben dan ik....

Ik denk dat ik bij een kwart van de kalveren, bij de eerste maal, de sonde gebruik.

Vooral wanneer een koe savonds/snachts kalft, is die keuze snel gemaakt.....
+1
cs-agrar
Dan komt de volgende vraag, in wel tijdsbestek na geboorte geef jij de biest? Ik heb de ervaring dat als je dit direct doet, het kalf er feller op is dan dat je een uur of langer wacht.
Ik heb het ongeveer hetzelfde als Erik, soms een paar probleemgevallen, ook vaak achter elkaar, en dan loopt het weer tijdenlang super.
Melken van vaarzen moet je ook direct doen, geven ze veel makkelijker biest dan paar uur later, dan laten ze het niet schieten van de stress
casev
@cs-agrar
Ik denk dat je gelijk hebt, dat zo'n kalf in het begin er feller op is.

Waneer het een vaarskalf is, melk ik de koe direkt ff uit. Maar bij een stierkalf word het gewoon de volgende melkbeurt.
+1
cs-agrar
@casev
Had vanochtend een zware blauwe, als je die krengen niet direct geeft, wordt het helemaal een crime om er melk te krijgen cq het trucje te leren. Die zijn altijd al wat dommer (overigens lijkt het hier ook zo, des te groter het kalf, des te trager het verstand)
jan w
@casev
Tijd voor een Coloquick.
Krijgen de kalveren snel na de geboorte voldoende en goede biest.

Dat morgenvroeg de eerste dat kennen we wel. Eeerst melken , dan nog ff voeren en dan komt het kalf een keer.

Het enige nadeel van het systeem is dat de kalfjes geen melk krijgen van de eigen moeder ivm Para.
Erco
@jan w
Ik heb ook wel eens dat ik denk nou die mag vanacht bij zijn moeder blijven lopen dus die zal wel drinken (krijgen wel altijd de eerste melkbeurt een fles biest zodat ik weet dat ze gehad hebben, zo heb ik al eens een kalf verpeeld) Het draait om discipline om toch na het afkalven met de minimelker of (zoals hier) met de hand wat biest af te melken (of uit de vriezer) en het kalf te geven. Ontdooien met de coloquick gaat sneller dan n 2ltr colafles met biest maar met de hand wat afmelken gaat weer vlotter. toch is zo'n coloquick zo gek nog niet.
pieta
@Erco
Nadeel van met de hand melken vind ik het gevaar van besmettingen die ze kunnen oplopen (moeder en kalf) door minder schoon werk.
+4
Erco
Ik heb heel vaak dat het kalf al binnen een half uur zo een fles biest opdrinkt inderdaad. oke 99 vd 100 is wat overdreven maar 9 vd 10 wel. En ik heb ook niet zoveel geduld met die andere... Daar moet je een vrouw voor hebben.. mijn meissie heeft met mij al veel geduld en die vind het wel een uitdaging om n kalfje te laten drinken. Ik heb niet eens een sonde...
+2
mlkvhoudr
Geduld hebben is ook de meest zinloze uitvinding die er in de evolutie bij bedacht is, dacht je nou echt dat ze vroeger als ze aan het jagen waren nog even gingen zitten afwachten of er misschien nog een lekkerder stukje vlees voorbij kwam 😃
+1
pieta
Ik wacht altijd mijn geduld af. En dat is zo gebeurd!
+2
cs-agrar
Quote:
@mlkvhoudr: dacht je nou echt dat ze vroeger als ze aan het jagen waren nog even gingen zitten afwachten of er misschien nog een lekkerder stukje vlees voorbij kwam

Dat gebeurde pas na de uitvinding "kroeg"
MTSTAMMINGA
Ik heb geen vrouw dat zelf een sonde gemaakt,die origeneele ging mij te omslagtig
+2
cs-agrar
Hoe doe jij het nu dan, met een dompelpomp?
MTSTAMMINGA
@cs-agrar
Een fles met een gaatje er in aan de zijkant,en daaraan een lange tepelevoering Ik hou de duim voor het gaatje vul de fles,druk de boel door de strot van het kalf Duim voor het gaatje weg
+1
cs-agrar
@MTSTAMMINGA
Ik heb zo'n ding, komt op hetzelfde neer als jouw systeem, alleen heeft het minder ruimte nodig IN het kalf zeg maar. Werkt wel handig.
ebay.de/itm/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's lto , kalveren , biest en coloquick geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
19
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
6
TREFWOORDEN