Mest in boxen: de trend van 2012 (video)

Per jaar verdient een bedrijf met 150 melkkoeien er 5000 euro mee, stelt Ap van der Bas van GEA Royal de Boer. GEA Farm Technologies speelt in op de trend van 2012 gescheiden mest als boxstrooisel te gebruiken door de GEA X Screw schroefpers op de markt te brengen, die 30- tot 35.000 kost en zich kenmerkt door een laag energieverbruik.

Deel dit topic

Reacties

demelkboer
Toch stoppen in de VS vele melkvee bedrijf met het gebruik van gescheiden mest in de boxen. Toch weer zand in de boxen ondanks de slijtage van installaties. Het cumulatieve effect van ziekte kiemen in de mest lijkt zeker in Nederland toch erg te worden onderschat. Niet alleen de kiemen om dier niveau maar vooral in de melk.(en in VS zijn de kwaliteitseisen toch minder strikt voor melk leveren) Het verschil met bacterien die uit "verse stront" aan de koe zitten en in de melk kunnen komen of uit mest die al een tijd in de boxen ligt is het resistentie niveau van de bacterien. Onder perfecte omstandigheden met perfect management is dit goed beheersbaar. Echter zijn het management in combinatie met wisselen de omstandigheden niet altjd te beheersen. De NZO heeft zelf al onderzoek gedaan naar compost in de boxen en raad het gerbuik hiervan ten sterkste af. Ook hierbij worden teveel resistente kiemen in de melkgevonden.
schilder
Die ziekte kiemen blijken erg mee te vallen uit onderzoek.
Na 2 dagen zitten er even veel ziekte kiemen in.Zie grafiek.
schilder
Voor sommige bacteriën kan de concentratie in de vaste fractie hoger zijn, voor andere weer juist niet. Ook zaagsel komt uiteindelijk vol te zitten. Als je praat over de risico’s voor de melkkwaliteit dan zou ik meer letten op compost dan op vast fractie. Ook Klebsiella komt daar het hoogst uit als hij in de boxen ligt. Of hij nu behandeld wordt of niet. De koe zelf is gewoon de belangrijkste bron van besmetting.
schilder
us5.campaign-archive1.com/…

Hier boven een link over gesscheiden mest.
+3
cs-agrar
Schijnt te staan en vallen met de ventilatie in de stal en de wijze van aanbrengen van de fractie-laag
Grasbaal
Norm voor het gebruik van compost in ligbox- en vrijloopstallen

Er komt een norm en een keurmerk voor het gebruik van compost in ligbox- en vrijloopstallen. Dat verwacht Albert Dortmans van compostleverancier Orgaworld. Hij werkte mee aan een onderzoek naar de risico’s van compostgebruik in stallen.

Onderzoek toonde eind vorig jaar de risico’s aan op schadelijke bacteriën in de melk door compost. Op diverse bedrijven die compost gebruiken, bleken tot honderd keer meer hittebestendige bacteriesporen in de tankmelk voor te komen. Dit kan leiden tot het bederf van zuivelproducten.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) sommeerde de compostleveranciers hun producten te verbeteren en verder te onderzoeken. Dat onderzoek is nu afgerond en wordt officieel eind deze maand aangeboden. Een tussenrapportage is al besproken met de NZO.
Volgens Albert Dortmans, die de werkgroep rond het onderzoek leidde, komt er nu een voorstel om een norm in te voeren voor het maximum aan hitteresistentie bacteriën in een partij compost. De NZO staat hier volgens hem positief tegenover.

Keurmerk
Ook willen de compostleveranciers een keurmerk instellen voor compost. ‘Zuivelbedrijven kunnen dan van melkveehouders eisen dat ze alleen nog compost met een keurmerk inkopen en gebruiken.’
Volgens Dortmans is bewerken van compost goed mogelijk om zo het aantal hittebestendige bacteriesporen voldoende terug te brengen. ‘Dat doen we met hittebewerkingen of narijpen.’
De NZO raadde al vanaf najaar 2012 het gebruik van compost in melkveestallen af. Een verbod kwam er niet. Worden een keurmerk en een norm ingesteld, dan lijkt die optie helemaal van de baan.
De NZO was niet bereikbaar voor een reactie.

‘Bacterierisico in alle compost’
Het risico van een grote hoeveelheid hitteresistente bacteriën kan in alle soorten compost voorkomen, of het nu groene of GFT-compost is.

Dat meldt compostleverancier Albert Dortmans op basis van het onderzoek naar het terugdringen van schadelijke bacteriën in compost. ‘Je kunt niet naar één soort compost wijzen. De verschillen zijn erg groot qua bacteriedruk tussen verschillende partijen, dat maakt dat er goed op valt te sturen. Om zeker te zijn moet elke partij worden gecontroleerd voor het naar een melkveestal gaat. Het is reëel dat in de zomer vaker partijen ongeschikt zijn, omdat ze te veel risicovolle bacteriën bezitten. Bij warmer weer neemt overal de bacteriedruk toe. Die compost moet je dan gewoon elders gebruiken.’

Dortmans is betrokken bij het onderzoek dat door onder andere de universiteit van Gent is uitgevoerd. Hij noemt het geen drama dat niet alle compost voor melkveestallen kan worden verkocht en dat controle nodig is. ‘Het kost ons wat meer tijd en inzet. Goedkoper wordt het product ook niet voor de melkveehouders, maar een grote kostprijsverhoging verwacht ik ook niet.’
Ervaring met controle is er ook, alle partijen worden nu al volledig gecontroleerd op de klebsiella-bacterie.
Dortmans benadrukt dat de Nederlandse Zuivel Organisatie nog officieel moet beslissen over de invoering van een keurmerk en een maximumnorm.

Ook over de gedetailleerde invulling van die afspraken moet nog verder worden gesproken tussen zuivelwereld en compostleveranciers.

Composteerder Dortmans heeft echter goede hoop en stelt dat de druk sowieso wat van de ketel is rondom deze problematiek. ‘De zuivelwereld heeft zelf ook niet stilgezeten. Zij maakt vorderingen in haar behandeltechnieken. Hitteresistente bacteriën kunnen daarom nu wel eens een minder groot probleem vormen.’

Met vriendelijke groet,

Sjoerd Hofstee - Nieuwe Oogst
jan is hobbyboer
Die Dortmans lult ook wel voor eigen parochie. Omdat hij er zo'n zooi van maakt met z'n hittebestendige bacterien met de zuivelindustrie zich maar aanpassen. Dat is toch wel de omgekeerde wereld. Als ie dan zo nodig stront onder de koeien wil gooien moet ie maar een fatsoenlijk product leveren, niet deze bacteriecultuur.
Grasbaal
Deze combinatie kan een veilige oplossing zijn voor het gebruik van dikke fractie in de boxen:

Veenhuis Machines heeft een nieuwe productlijn mestbewerking geïntroduceerd waaronder diverse modellen mestscheiders en een mesthygiënisatie-unit voor de productie van diepstrooiselboxen-strooisel.

De mesthygiënisatie-unit doodt bacteriën doordat de dikke fractie uit de mestscheider wordt gecomposteerd op hoge temperatuur zonder externe warmtebron. Het gehygiëniseerde boxenstrooisel is de basis voor een comfortabel ligbed met minimaal mastitisrisico en een minimale kans op klauwproblemen voor de koe.

Video mesthygiënisatie-unit: facebook.com/photo.php/…
jan w
Ik ben de naam ff kwijt, maar er zit in friesland? een bedrijf wat een amerikaanse machine heeft , die na het scheiden de mest direct composteert in 1 werkgang. Ben alleen de naam ff kwijt.
Dre van Helmond
Ik denk dat je de beddingmaster bedoelt
Van Berkel
Wij bij van Berkel Groep hebben 2 jaar geleden een strooisel gemaakt, voor in de diepstrooiselboxen, van een pure houtfractie.
Dit product hebben we bij 3 bedrijven getest en met zeer goede reactie's van deze veehouders. Geen problemen in de put of met het uit rijden. Ook de resultaten uit het lap wat betreft bacterien (Klebsiellac e.d.)pakte goed uit.

Samenstelling;
Van Berkel Boxstrooisel wordt geproduceerd uit gecomposteerde grove houtsnippers en heeft een fijne afzeving. Boxstrooisel is, in tegenstelling tot boxcompost, geen compost maar een houtig product. Het is 100% natuurlijk en volledig duurzaam.

Interesse bel met Van Berkel Groep. (Eerde-Schijndel)
Mvg Jeroen.
jan is hobbyboer
Co, ik vind wel dat deze man een leuke vergoeding, op z'n minst een slagroomtaart, aan jouw mag geven voor deze gratis reclame. Moet geen gewoonte worden dat elke koekebakker hier z'n producten gaat proberen te slijten lijkt mij.
+1
George
Zonder het produkt te kennen zie ik er meer in dan koeien in hun eigen gedroogde mest te laten liggen. Dat krijg je tegenwoordig als iedereen het alleen maar over lage kostprijzen heeft. Mest hoort niet in de box , ik of mijn vrouw hebben het er altijd 2 keer daags uitgeschraapt en nu gooien jullie de gehele box ermee vol. Times changed.
de hoef
Heewl vroeger gooide ze er hier kippe mest in, kon je elke 5 jaar nieuwe boksen zetten
matt
Dat kan ik me nog wel herrinneren dat vleeskuikensmest,boxen staan nu 43 jaar later
Nog steeds hier in de jongveestal,na wat oplapwerk..
George
@matt
Dat klopt kan me het ook nog wel herrineren. Tja we worden al wel oud!
matt
@George
Het is herinneren,moeilijk woord we hebben het allebei fout gespeld
Zal de leeftijd zijn,zijn bijna van hetzelfde bouwjaar.
George
@matt
Ja denk het ook. 😄
+1
jan is hobbyboer
@George
ik ben nog ouder, en heb nog een grupstalletje ook. Ben toch blij dat ik deze prut niet onder de koeien hoef te gooien. Die paar maanden per jaar dat ze binnen staan krijgen ze gewoon mooi wit zaagsel. Werkt al jaren prima, als je het met deze rotzooi moet verdienen moet je ook niet meer zeuren over een slecht imago bij Wakker dier en consorten. Wie bedenkt zoiets.
George
Mijn mening Jan , mijn mening. Volkomen eens.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , koeien , boer , boxstrooisel en 2012 geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
20
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
1