Melkquota zorgen voor extra kosten maar niet voor hoge melkprijzen

Een rake stelling van de Boerenbond: melkquota zijn dure instrumenten geworden die zorgen voor extra kosten maar niet garant staan voor hoge melkprijzen.

Ook de Belgische Boerenbond neemt niet deel aan de actie en heeft vragen bij de acties van de betogende Europese melkveehouders in Brussel. De vraag voor het behoud van de Europese melkquota, biedt geen oplossing aan de problemen van de melkveehouderij, stelt de landbouworganisatie in een reactie.

Sinds 2004 heeft Europa gekozen voor een liberalisering van zijn landbouwbeleid en beslist de melkquota in 2015 af te schaffen. "Bijkomend heeft de EU maatregelen uitgewerkt om de melkveehouders voor te bereiden op die vrije zuivelmarkt waardoor quota vandaag al geen rem meer zijn op de productie.

Melkveehouders moeten zich realiseren dat onder die omstandigheden melkquota dure instrumenten zijn geworden die zorgen voor extra kosten maar niet garant staan voor hoge melkprijzen. De situatie vandaag bevestigt dit, met een uitbetaalde melkprijs van 33 cent per liter die amper toelaat om de fors gestegen voederkosten te dekken", aldus de Boerenbond.

Meer: demorgen.be/dm/nl/…

Deel dit topic

Reacties

+1
cs-agrar
Wel jammer dat de Belgische Boerenbond niet begrepen heeft dat men actie voert om quota te behouden, maar dan in een aangepaste versie, de aanpassing die bij de huidige vorm al lang gebeurd had moeten zijn
+2
Grasbaal
Een flexibel quotum klinkt heel logisch en boervriendelijk maar het is in Europa onmogelijk om dit te kunnen beheersen. Er zal continu strijd zijn om dit te vergroten en/of te verkleinen.

Op de dag dat besloten zal worden tot een flexibel quotum zal in Nederland in een klap de kostprijs met minimaal 5 cent per liter stijgen.
+2
pieta
Hoe kom je daar nou bij Grasbaal? Als ondersteuning voor de afschaffing hebben ze ons ook al verteld dat we dan de quotumkosten kwijt waren. Je hebt alleen quotumkosten als je regelmatig uitbreid. De invloed van nationale uitbreiding van de veestapel wordt nergens meegenomen.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , melkprijs , europa , landbouwbeleid , melkveehouders , liberalisering , zuivelmarkt , brussel en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
1