DOC Kaas raadt gebruik van compost in box af

Dit lijkt me ook niet positief voor de ontwikkelingen van compoststallen:

De ontwikkelingen in de melkveehouderij gaan snel, maar niet elke innovatie blijkt even geslaagd. Zo is compost een goedkoop en diervriendelijk alternatief voor zaagsel, maar blijkt deze een nadelig effect te hebben op de zuivelbereiding. Reden voor DOC Kaas om het gebruik van compost af te raden.

'Onderzoek heeft aangetoond dat de toepassing van compost leidt tot sterk verhoogde concentraties van een specifieke groep hitteresistente sporen in melk.' De kaasmaker geeft aan dat het risico van zuivelbederf hiermee toeneemt, doordat de sporen bestand zijn tegen pasteurisatie en soms zelf sterilisatie.

Of dat allemaal nog niet vervelend genoeg is blijkt de bodembedekker ook nog eens een risico voor de gezondheid van mensen en mogelijk ook voor vee. Daar is echter nog geen keihard bewijs voor. Toch lijkt er een verband te bestaan tussen aandoeningen aan de luchtwegen en het gebruik van compost.

Bron: boerenbusiness.nl/nieuws/algemeen/…

Deel dit topic

Reacties

+1
mlkvhoudr
Of je verbied het aan je leveranciers of het mag, wat is dat nou weer voor iets : afraden 😞

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkveehouderij , innovatie , erf , kaas , doc-kaas , compoststal , zaagsel , compost , gezondheid en doc geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0