Finalist Topkuil schudt niet (video)

Jan Leenaars uit Hooge Zwaluwe (N-Br.) is de tweede finalist van Topkuil 2012. De jury bezocht onlangs het bedrijf van Leenaars om er achter te komen hoe zijn voorjaarskuil tot stand is gekomen. Na het maaien schudt hij meestal zijn gras niet. Hij voegt standaard het inkuilmiddel EM Agriton toe aan het kuilgras.  

Deel dit topic

Reacties

Grasbaal
Met schudden schud je dus de voedingswaarde eruit, maar droog gras is ook wel lekker... Ben het er wel mee eens dat met mooi weer er veel teveel geschud wordt.
melkveetweet
Scheelt ook een hoop werk, een niet te onderschatten factor op de steeds groter wordende bedrijven. 30 hectare inkuilen is tegenwoordig heel normaal.
MBTrac1100
Ik laat meestal de loonwerker s'morgens maaien met de big-M, en na de koffie begin ik te schudden puur om alles even 'los' van de grond te hebben. s'middags begin ik dan te harken, en s'avonds maak ik het harken klaar. De volgende morgen kan de hakselaar zo beginnen met inkuilen. Doordat ik extreem veel mollen in mijn land heb 'klop' je het zand door het schudden eruit.
casev
Een maaier met breedafleg scheelt al een keer schudden. Maar ik denk dat je het toch beter een keer kan losschudden, zodat je het eerder kan inkuilen.

Ik weet niet wat dat inkuilmiddel kost, maar als je het mij vraagt altid meer, dan dat die schudder kost.....
jan 1
Wij schudden nooit,maaien met kneuzer en hakselen een dag later,kan ook met opraapwagen met alle messen er in alleen dan is het iets minder homogeen.Ds zit dan meestal rond de 40-45,bij ongeveer 3000 ds ha.
jan 1
Quote:
@MBTrac1100: Doordat ik extreem veel mollen in mijn land heb 'klop' je het zand door het schudden eruit.

MB trac,waarom vangen jullie die mollen niet weg?
MBTrac1100
Ik zit hier in duutslaand en daar heeft de mol dezelfde bescherming als in nederland bijvoorbeeld de steenmarter.... dus niet doodmaken enz..
casev
@MBTrac1100
De mol een beschermd diersoort in duitsland? ik dacht dat ze in nederland af en toe de weg kwijt waren, maar de oosterburen kunnen er blijkbaar ook wat van....

Dus jullie mogen geen mollenklem zetten? En wie moet dat controleren dan?
+2
mlkvhoudr
@casev

Zo'n mol moet met al die bergen daar denk ik ook eerst een hellingproef doen voor dat ze hem toelaten tot beschermde diersoort
MBTrac1100
Vangen mag gewoon niet, controle van o.a. plaatselijke aid, en politie die je er niet mee moet pakken zeg maar
cs-agrar
@MBTrac1100
Weet niet waar je zit, maar weet aan die kant van de grens ook iemand die in mollenklemmen handelt en er zijn grote hobby van maakt om z'n land vrij te houden
casev
@grasbaal het viel me al vaker op, maar kan het zijn dat er reacties verdwijnen? Ik had vanmiddag om n uur of 1 gereageerd op dit topic, en nu staat die reactie er niet meer tussen?
Grasbaal
Was verkeerd gekoppeld, hij staat er weer: melkveehouders.nieuwsgrazer.nl/topic/49050/… bij twijfel kun je ze altijd terugvinden in het historieblokje rechts
siebes
Als je de eerste snede niet schudt, dan heb je volgens mij ook maar een snede van 3 ton ds. ja, ik sta ook bij de eerste 9 , maar heb dus wel geschudt en een snede van 5 ton gemaaid, 60 hectare.
de hoef
Bij vijf ton heb je toch geen 900 vem zeker?
oldhuus
Op kleigrond heb je sowieso toch hogere gehalten in de kuil bij normale bemesting?
+2
siebes
Jawel 920 vem en 178 re

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's gras , maaien , kuilgras , stal , inkuilmiddel , voorjaarskuil , 2012 en topkuil geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
17
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
3