Koeien moeten minder winden laten

Om de zoveel tijd komt dit weer in het nieuws. In januari 2006 is uit laboratorium-onderzoek aan bladeren gebleken dat het tropisch regenwoud mogelijk grote hoeveelheden methaan produceert. Maar daarover hier je verder niemand meer......

LEEUWARDEN - Koeien laten te veel winden. Deskundigen gaan na hoe ze dat kunnen beperken.

Koeien zijn met hun winden verantwoordelijk voor de helft van de methaanuitstoot in ons land. Methaan is een 25 maal agressiever broeikas dan kooldioxide.

Bron

Oud nieuws:

Schadelijkheid

Methaan is schadelijk voor het milieu, omdat het bijdraagt aan het broeikaseffect èn de vorming van ozon. Het belangrijkste broeikasgas in de atmosfeer van de aarde is echter waterdamp, voor zover dit tot de gassen gerekend kan worden.Waterdamp (veroorzaakt 36-70% van het broeikaseffect, wolken niet meegeteld), kooldioxide (CO2, veroorzaakt 9-26%), methaan (CH4, veroorzaakt 4-9%) en ozon (O3, verooraakt 3-7%). Methaangas veroorzaakt dus volgens Wikipedia slechts 4-9 % van het broeikaseffect. Toch gaat het om grote effecten. Volgens NOVA-TV, 26-9-2008 produceren alle 1,5 miljard runderen in de wereld bijna evenveel broeikaseffect als alle personen- en vrachtauto's en vliegtuigen ter wereld veroorzaken! En dan zijn er nog veel andere bronnen van Methaanuitstoot (zie hierna). In de loop der jaren neemt niet alleen de wereldbevolking sterk toe, maar ook nog eens het aantal runderen per wereldburger, omdat men meer melkproducten en vlees consumeert naarmate men welvarender wordt. Alleen al daarom mag het niet verwonderen dat de hoeveelheid Methaanuitstoot sinds 1850 sterk is gestegen.

Bron

Deel dit topic

Reacties

oldhuus
Het methaan kwam toch ook vooral van de zeebodem, rottende planten bomen bladeren dooie dieren in de Oostvaardersplassen, je kan methaan ook opwekken in een ouwe sloot, daar stookten ze vroeger op sommige boerderijen de kachel mee!

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's koeien , milieu , methaan , uitstoot , kas , CO2 , broeikaseffect , broeikasteffect , ozon en europese unie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
3