Verwerkingsplicht mest overdraagbaar

Dit is mogelijk goed nieuws:

De mestverwerkingsplicht wordt mogelijk overdraagbaar. Dat stelt demissionair staatssecretaris Henk Bleker van EL&I in een brief aan de Tweede Kamer.


Het overdraagbaar maken van de mestverwerkingsplicht kan helpen om de druk van de mestmarkt te nemen. Bleker staat ervoor open om overdraagbaarheid te bekijken, maar wel op voorwaarde dat die overdraagbaarheid niet leidt tot grotere uitvoeringslasten voor de overheid en de fraudegevoeligheid van het stelsel niet vergroot.

Deel dit topic

Reacties

casev
Hij kan beter gewoon toegeven dat dit hele mestverwerkingscircus een zootje gaat worden. De capaciteit is er gewoon niet, en gaat er ook niet komen. Was er onlangs niet 1 failliet gegaan?
jvt
Moet casev gelijk geven, volgend jaar ander kabinet, zullen ons houden aan de afspraak van verwerking, anders dierrechten. Verwerking komt echt niet van de grond, ofwel de gemeenten werken niet mee met vergunningen, ofwel de zin van de veehouder om daarin te investeren is er op dit moment nog niet, hebben nog allemaal promest, installatie sevenster etc etc in het hoofd. Was afgelopen week nog bij een kennis, had maar weer 100.000 kg quotum bijgekocht, hij zag de dierrechten er al aankomen en dekt zich vast in, tenminste dat hoopt hij. Ik denk een verstandige zet, denk dat quotumkosten nu lager zijn dan dierrechtkosten over een paar jaar...
Dre van Helmond
Als er geen verwerking komt krijgen we zeker dierrechten .
Te beginnen met een algehele korting van 10 procent .
En als het bepaalde groene partijen voor het zeggen hebben word dat 80 procent .
mlkvhoudr
Ik ben niet tegen dierrechten, als ik 10 % minder koeien mag houden, dat vind ik geen probleem. Ik heb een lage produktie per koe, dus dat valt hier wel op te vangen

Als we het alleen in nederland gaan doen die dierrechten dan zijn we met zijn allen niet goed bij ons hoofd.

TENZIJ de melkfabrieken hier alleen kkm melk mogen verwerken, wat volgens mij wel zo is, dan zou een verminderde aanvoer daarvan gunstig kunnen zijn voor de cashflow van de nederlandse melkveehouders.

Dat hebben we toch ook gezien bij de omschakeling van legbaterijeieren naar voliere, toen steeg de prijs van de eieren volgens mij ook.
Gerjan Sling
@melkvhoudr, Een nationale regel heeft veel minder impact op de prijs dan een EU regel. Denk daar maar eens over na.
mlkvhoudr
Ik ben ook geen voorstander van afschaffen melkquotum, van mij mag die er op blijven.

Dierrechten lijkt mij iets wat het beste europees geregeld kan worden, dat is wel wat ik bedoelde tenminste.
kleitokkers
Er is al een aanpassing in de mestwet gerealiseerd wat jullie schrijven
kleitokkers
Van legbatterij naar scharrel heeft inderdaad een korte plus reactie op de eierprijs gerealiseerd. In het voor traject tot de omschakeling zijn er ook tijden geweest dat de scharrel een lagere prijs noteerde dan de batterij. En degene die tot het laatst gewacht hebben met omschakelen zijn het rijkst beloont.
spotmelker
Waarom zijn prikkers al overtuigd van de komst van dierrechten? Ook al krijgen we die dan nog moet je de mest kunnen plaatsen, in die zin voegt het niks toe. Bij succesvolle verwerking kunnen we meer dieren houden en dat is wat het (komende) kabinet vast niet wil. Het zal wel weer net ff anders gaan.
jvt
@ spotmelker, plaatsing wordt vanzelf makkelijker als er na invoering van dierrechten een generieke korting volgt van pakweg 15%. En waarom de overtuiging van dierrechten: de boeren zelf ( lees;LTO) heeft gekozen voor deze weg van oplossing van het mestprobleem. Wij hebben zelf een handtekening gezet onder het stuk waarbij de politiek aangeeft dat als het verwerken niet gaat lukken, dierrechten worden ingevoerd. Tel daarbij een kabinet met D66 ( vergeet Brinkhorst niet), VVD ( vergeet van Aartsen niet) en de PVDA (nog nooit niets gedaan voor de boeren) en 1 + 1 = 2 voor mij.
casev
Hoe zit het eigenlijk in Frankrijk? Ik heb wel eens gehoord dat je daar zoogkoeien- rechten? in kon wisselen tegen melkquotum ??? Dus betekend dat je ook niet zomaar een onbeperkt aantal koeien kan houden?
Of heeft dit meer te maken met premies en toeslagrechten?

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , overheid , eli , henk bleker en mestverwerking geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
11
DEELNEMERS
7
WEERGAVES
0