Rechtbank laat boeren en veehandelbelangenbehartigers in de kou staan

Ik zie niet in wat de politiek hier nog aan kan veranderen??

De NBHV en NMV vinden dat de NMa en de rechtbank de wereld van het Nederlandse kalfsvlees onvoldoende hebben doorgrond om een goed oordeel te kunnen vellen over de overname van Alpuro door de Van Drie Group. Toch besloten de beide belangenbehartigers niet in beroep te gaan bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. Het belangrijkste argument hiervoor is dat de overname al begin 2010 is aangekondigd en de bedrijven inmiddels al zover zijn geïntegreerd dat er in de toekomst geen sprake kan zijn van het (gedeeltelijk) terugdraaien daarvan.

De NBHV en NMV zijn teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank doordat hiermee de richtsnoer van de NMa overeind blijft: een overname - van bijvoorbeeld een slachterij - wordt uitsluitend beoordeeld aan de hand van de vraag of de consument er beter van wordt, zonder naar de belangen te kijken van leveranciers en de concurrentie op de inkoopmarkt. Het ontstaan van een monopolie op de inkoopmarkt is dus geen reden om een overname diepgaand te onderzoeken of te weigeren. Een eerlijke prijs voor de boer is dus geen issue.

Dit terwijl een faire prijs voor de producten van de boer zelfs in de verkiezingsprogramma’s van verschillende politieke partijen een belangrijk thema is. Ook bij de procedure, die de NBHV en NMV tegen de NMa aanspanden vanwege de goedkeuring van de overname van Alpuro, was dit het belangrijkste argument van partijen. Het woord is nu dus aan de politiek om ervoor te zorgen dat de boeren een faire prijs beuren

Deel dit topic

Reacties

+1
cs-agrar
Jaja, de NMV denkt met U mee

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's nmv , nma , grond , politiek , boer , bank , uitspraak , overname en toekomst geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
1
DEELNEMERS
1
WEERGAVES
0