Een vicieuze cirkel - Bruin goud of verguld

Door Lauk Bouhuijzen

Een vicieuze cirkel. In Nederland is onvoldoende mestverwerkingscapaciteit. Waarom? Omdat er geen verplichting is om mestoverschotten te verwerken. Waarom? Omdat er niet voldoende verwerkingscapaciteit is. Enzovoort, enzovoort. Henk Bleker heeft dat doorbroken: vanaf 2014 moet ook in Noord- Nederland 5 procent van de mest verplicht worden verwerkt.


En daarna 10 procent in 2015. Het zijn voorlopige cijfers. De staatssecretaris wil over zijn politieke graf heen regeren maar geen drie jaar. Alleen de 0 procent in Noord volgend jaar is defi nitief. Net als de overschotgebieden Oost (5 procent verwerken) en vooral Zuid, 10 procent verplicht verwerken in 2013. Die verplichting zal Brussel blij maken en dat is goed voor verlenging van de derogatie in 2014. En als boeren moeten kiezen tussen een systeem van maximale aantallen dieren (waarop kan worden gekort!) en verplichte verwerking van de mest, dan is de keuze snel gemaakt. Want je moet nu ook al je overschot verwerken, zij het achteraf en niet vooraf zoals straks.

Het ministerie begint rustig: volgend jaar 5 miljoen kg fosfaat verplicht verwerken, waarvan tweederde uit het Zuiden en de rest uit Oost-Nederland. Gezien de beperkte verwerkingscapaciteit en de vele vragen is dat verstandig. Het effect op de mestprijzen is moeilijk voorspelbaar. De ongeveer 24.000 bedrijven met een overschot zijn minstens 2 miljoen euro kwijt aan administratieve rompslomp. Veel geld, maar als mest echt het al vele jaren beloofde bruine goud

Bron: agraaf.nl/ag/overig/…

Deel dit topic

Reacties

johndeere6506
Nouw daar zijn we mooi klaar mee
beemster5
Waar ik niemand over hoor is: waar blijft al die verwerkte mest ?
MBTrac1100
En ik begrijp nooit waar het geteelde voer vandaan komt, wat met deze mest kan groeien.....

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's mest , derogatie , fosfaat , dieren , henk bleker , brussel en goud geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
0