Melkveehouders hebben niet geleden onder liberalisering van de zuivelmarkt

Melkveehouders ontvangen sinds 2001 inkomenstoeslagen van de Europese Unie omdat het zuivelbeleid werd aangepast. Exportsubsidies voor zuivel werden afgebouwd en de invoerheffingen en interventieprijzen verlaagd.

Als gevolg van de liberalisering werd een lagere melkprijs voor de veehouders voorzien. De prijs die boeren voor melk ontvangen is sinds 2001 wel veel sterker gaan schommelen, maar gemiddeld genomen is de daling beperkt gebleven.

Er werd voorzien dat de afbouw van de marktbescherming tot een daling zou leiden van de melkprijs van ruim 5 cent per liter zou leiden. Melkveehouders zouden hiervoor voor 60% worden gecompenseerd. Met eenzelfde percentage waren namelijk ook de graantelers gecompenseerd toen midden jaren negentig de marktbescherming voor granen werd afgebouwd. Voor melkveehouders in Nederland betekent dit dat zij jaarlijks samen voor 385 miljoen euro aan steun ontvangen. Voor een bedrijf met een melkquotum van 600.000 liter gaat het om circa 21.000 euro aan inkomsten.

Toen in de periode 2000 tot en met 2003 de liberalisering van het Europese zuivelbeleid geleidelijk gestalte kreeg bedroeg de gemiddelde Europese melkprijs 31,15 cent per kilo. Daarna ontwikkelden de prijzen zich erg grillig. Van 2004 tot en met 2007 kwam de melkprijs uit op 29,9 cent. De afgelopen vier jaar ontvingen melkveehouders gemiddeld 32,2 cent per liter. Hoewel de melkprijs op niveau bleef werd de premie van 3,5 cent per liter gehandhaafd. Inmiddels is het bedrag dat veehouders ontvangen losgekoppeld van de productie en maakt deze deel uit van een vaste bedrijfstoeslag.

bron: Brabants Dagblad, 07/07/12 agriholland.nl/nieuws/artikel.html/…

Deel dit topic

Reacties

zeppmann
Nergens wordt het bar slechte jaar 2009 genoemd.
pieta
Noem in een artikel ook even de gestegen kosten zoals voer, energie, kunstmest en dergelijke.
George
Gewoon hele slechte berichtgeving! Net als of de toeslagrechten overbodig zijn en de boeren te veel geld hebben gekregen! Maar ondertussen wordt niet gerept over alle gestegen kosten.
ambtenarenhater
Persmuskieten!!
Grasbaal
Subsidie voor een melkprijs die niet daalde

"Absoluut onacceptabel", brieste Jan Cees Vogelaar, destijds de voorman van de melkveehouders van LTO Nederland. De boerenorganisatie eiste een compensatie van 100 procent. Zover kwam het niet. De compensatie bleef 60 procent. Deze keert Brussel uit in de vorm van een melkpremie van 3,5 cent per kilo melk. Nederlandse melkveehouders mogen 11 miljard kilo melk produceren. Deze melkplas is dus goed voor een totale subsidiestroom van zo'n 385 miljoen euro. Voor een boer met een gemiddeld melkquotum van 600.000 liter betekent dit een inkomstenbron van 21.000 euro.

Stijging
Waar minder markt de graanprijs deed halveren, daalde de melkprijs niet of nauwelijks. Toen Brussel van 2000 tot en met 2003 de beschermmuren geleidelijk afbrak, bedroeg de gemiddelde Europese melkprijs 31,15 cent per kilo. Daarna ontwikkelden de prijzen zich erg grillig, gemiddeld over een reeks van jaren is sprake van een meevaller. Van 2004 tot en met 2007 kwam de melkprijs uit op 29,9 cent, een afname van 1,2 cent. De afgelopen vier jaar was weer sprake van een stijging naar gemiddeld 32,2 cent.

Hoewel de melkprijs dus niet onderuit ging, bleef de premie stabiel op 3,5 cent. Later werd deze losgekoppeld van de productie en onderdeel van een vaste bedrijfstoeslag.

Goed besteed
Is er nu teveel gemeenschapsgeld uitgekeerd? Nee, vindt Jan Cees Vogelaar: "Er waren grote zorgen over de grilligheid van de melkprijs. Achteraf is het meegevallen, maar het had ook kunnen tegenvallen." Volgens CDA-Kamerlid en voormalig melkveehouder Ger Koopmans is het geld goed besteed. "Kijk eens hoe de sector zich ontwikkelt met al die nieuwe stallen."

Marktbescherming
SP-Kamerlid Henk van Gerven vindt het van de zotte dat veel melkveehouders "meer dan een modaal inkomen aan subsidie ontvangen". Hij wijst erop dat deze subsidiestromen ook in het nieuwe Europese Landbouwbeleid, dat in 2014 ingaat, grotendeels intact blijven, zij het dat er dan een subsidie per hectare komt. De SP voelt veel voor het systeem van de melkprijsorganisatie Dutch Dairymen Board die de marktbescherming weer nieuw leven wil inblazen. Daardoor stijgt de melkprijs en kunnen subsidies achterwege blijven.

Bron: bndestem.nl/nieuws/algemeen/…

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , zuivel , melkquotum , melkveehouders , liberalisering en zuivelmarkt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
5
WEERGAVES
1