Kostprijs Pure Graze

Tijdens de Pure Graze studieclub, waarin geïnteresseerde veehouder zich oriënteren op de bijzondere bedrijfsmethode, berekende gepensioneerd accountant Jappie Rijpma het kostprijsverschil van eigen voer tussen de Pure Graze-methode en Summer Feeding. Zijn volledige berekening is hier terug te zien.
 

Deel dit topic

Reacties

Coen
Nog slechts een korte blik geworpen in zijn becijfering, wat mij opvalt is dat Jappie in beide voorbeelden rekent met dezelfde voeropbrengst per ha nl. 10.000 kVEM en 1.000 dve.

mijn indruk is altijd dat in de praktijk de voeropbrengsten per ha sterk verschillend zijn tussen 'maximaal weiden' en 'summerfeeding'
dat de bewerkingskosten per hectare tussen de beide bedrijfssystemen circa 850 euro verschillen is wel herkenbaar

waar ik extra benieuwd naar zou zijn is het echte inkomensverschil tussen beide bedrijfssystemen op een bedrijf met 50 ha grond, vooral vanaf 2015 hebben beide bedrijfssystemen weer dezelfde kansen 😄
spotmelker
Zou hij de beweidingsverliezen wegstrepen tegen de inkuilverliezen (ca 15% in beide gevallen?)
meelezer
Ik mis ook heel duidelijk het verschil in opbrengsten. Bij pure Graze mis je behoorlijk wat herfstmelktoeslag omdat van 1 september - 1 februari relatief weinig gemolken wordt.
Coen
@meelezer
daarom ook mijn vraag naar de geconstateerde inkomensverschillen, het gaat niet alleen om de kostprijs van het eigen voer
beemster5
@meelezerAls het waar is wat velen zeggen zal bij summerfeeding de melkproductie per koe ook hoger zijn doordat de omstandigheden en het rantsoen veel constanter zijn. Dat betekent nu minder koeien nodig om quotum vol te melken en na 2015 meer omzet uit hetzelfde aantal koeien.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's voer , accountant , pure graze en kostprijs geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
2