Tussenkalftijd kan de prullenbak in

Fouten van het jaar ervoor

De term tussenkalftijd kan de prullenbak in als het aan Teun Sleurink, adviseur van melkveehouders, ligt. 'Dat relateert aan iets wat we het jaar ervoor verprutst hebben.' Beter is het om naar het geld per koeplaats te kijken. Hij zei dat tijdens het mini symposium van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders(OPNV).


Sleurink heeft ruim twintig jaar grote melkveebedrijven in de VS, het oosten van Duitsland en Denemarken begeleid. Gedurende die twintig jaar heeft hij veel ervaringen opgedaan met melkveebedrijven die variëren in grote van 300 koeien tot meer dan 1.000.

'300 tot 500 koeien is een vervelende maat. Een stal met 2.000 koeien is veel beter organiseerbaar', zegt Sleurink. Het argument daarvoor is dat bij 300 tot 500 koeien de inzet van personeel lastig is, maar dat dit bij een grote bedrijf veel beter te organiseren valt.

Iets waar we in Nederland vanaf moeten, volgens Sleurink, is de tussenkalftijd. 'Beter is het om te kijken naar geld per koeplaats.' Het argument daarvoor is dat de tussenkalftijd relateert aan iets wat het jaar ervoor misging. Belangrijke zaken die meespelen bij het koemanagement zijn tochtigheidsdetectie, dierwelzijn en en het voerhekmanagement.

Meer: boerenbusiness.nl/viewitem/?itemid=10796125

Deel dit topic

Reacties

ErikSmale
Sleurink bedoelt dat in VS de TKT niet wordt gebruikt om dat deze op die grote HF vee stapels toch al beroerd is??

Nee, TKT is niet geschikt als stuur middel om actief zaken aan te passen.
Ja, TKT blijft een geschikt middel als indicator hoe je met je bedrijf vaart, het geeft het effect weer van de aanpassingen die je hebt gedaan.

Betreft zijn 'out-of-the-box' denken door een afmest systeem bij de opfok te gaan toepassen en vaarzen op 22 maanden te laten afkalven.
Gaat dit ook samen met zijn wens om koeien zo lang mogelijk en zoveel mogelijk melk te laten geven??
spotmelker
@ErikSmale welke aanpassing(en) bedoel je Erik?
Een volop producerende koe wat later insemineren hoeft m.i. geen probleem te zijn. Dracht per inseminatie moet er niet onder lijden.
Ben wel met hem eens dat de kassa (geld per koeplaats) je keuzes bepaalt en veel cijfers aangeven wat vorig jaar misging. Daar moet je niet op wachten.
ErikSmale
@spotmelkerelke aanpassing die jij doet om je resultaten te verbeteren, dat kan dus van alles zijn, (eigen stier aanschaffen, rantsoen aanpassen etc.)

Geld per koeplaats vind ik overigens een 'lastig' stuur middel voor je bedrijfsvoering. Het is eerder een vergelijkingstool voor bedrijven onderling.

In mijn ogen moet een stuurmiddel een kengetal geven waarbij de oorzaak ervan heel makkelijk te herleiden is. bijv. TKT als deze hoog is weet je dat koeien te laat drachtig worden PUNT. En dan kan je verder kijken naar je non-return en preg. rate's om te kijken WAAR je wat moet verbeteren.

Geld per koeplaats is op basis van een formule met als uitkomst een bedrag in Euro's. Heel leuk maar als deze relatief laag is heb ik geen idee waar de oorzaak ligt!!
euroknaller
In Amerika praten ze liever niet meer over T.K.T. omdat ze daar toch al belabberde vruchtbaarheid hebben. Wie hier in z'n eigen omgeving z'n ogen en oren eens goed de kost geeft zal er achter komen dat de boeren die continu goed melken tegen acceptabele voerkosten het hele jaar door veel afkalvende koeien hebben. Of je dat nou realiseert met holsteins of met kruislingen maakt niks uit. Maar zorg dat je onder de 185 dagen in lactatie blijft en je melkt het hele jaar door knap. Gewoon een kwestie van alles op tijd drachtig krijgen. Ik zag in Oost Duitsland ook bedrijven waar men met een stier tussen de koeien werkte. Een simpel maar compleet rantsoen deed de rest en dit waren bedrijven met een dagproductie van soms wel 33 liter. Verse koeien geven vlot 40 liter en meer, daar moet je gewoon geregeld een paar nieuwe van hebben.. In Californie zijn nu al de eerste bedrijven met kruislingen die een hogere dagproductie halen dan hun collega's met zuivere Holsteiners. Zit em puur in het aandeel verse koeien/de goeie vruchtbaarheid. En tegelijk geeft het ook aan dat kruislingen zo slecht nog niet zijn als sommigen beweren.

Melken is voor 80% voeren, die overige 20% is in mijn beleving vooral je veestapel vlot drachtig krijgen. Fokkerij vult een ieder in op zijn of haar manier.
Farmer_
Is de reden van opruimen in Holland niet hetzelfde?

lh3.googleusercontent.com/-GmEAeu2Nn6E/…
mlkvhoudr
Quote @Farmer_:
Is de reden van opruimen in Holland niet hetzelfde?

uier en gezonheidsproblemen is samen 50 % dat is bij ons ook zeer belangrijk punt in de fokkerij om dat blijvend te verbeteren.

Slechte produktie heb ik in mijn beleving geen 20 % van de afvoer.

Veel minder eerder 1 procent dan 20 procent. Dan geven ze maar wat minder en kan er altijd een belg op.
beemster5
Quote @ErikSmale:
Geld per koeplaats is op basis van een formule met als uitkomst een bedrag in Euro's.

Geld per koeplaats is pas een hard getal als het op je bankrekening staat, dus dat gaat ook over iets wat achteraf blijkt dat het wel of niet goed ging en vooral in relatie tot collega's: die geven immers ook de hoogte aan het getal.
Een melkkoe volgt bovendien een jaarcyclus waarop veel zaken invloed hebben: dat kun je niet altijd op basis van één simpel getal beoordelen.
jvt
@mlkvhoudr,

sluit ik bij aan, denk dat vruchtbaarheid en celgetal op de meeste bedrijven dik 50% van de afvoer pakken. Bij mijzelf is dat zeker zo, en dan eigenlijk alleen vruchtbaarheid; heb weinig vervanging, ( afgelopen jaar 18%), die ik dan moet vervangen zijn dan toch vaak koeien die ik niet vol heb gekregen.
TKT blijft wel zeker belangrijk; als je de koeien op tijd vol hebt, heb je vanzelf het meeste geld per koeplaats, wat mislukte boer Sleurink dan ook beweert...
aukevd
Waar komt dat getal van 185 dagen vandaan? gebaseerd op een tkt van 370 dagen?
mlkvhoudr
Quote @aukevd:
waar komt dat getal van 185 dagen vandaan? gebaseerd op een tkt van 370 dagen?

Bij 185 dagen aan de melk (te zien op je melkcontrolepapier) dan is je melkveestapel gemiddeld genomen op de helft van de lactatie.

Als je dat jaarrond hebt, is te verwachten dat de geleverde melk ook jaarrond zo rond het zelfde nivo zit
jan.1
Of je het nu TKT noemt of geld per box beiden zijn oke,het gaat er om dat je elke koe op tijd insemineert en idd elke week paar verse koeien hebt,betekend ook dat er elke dag een insem is.
Wat het aantal koeien betreft per bedrijf is natuurlijk volslagen onzin.
Frans1
Quote @aukevd:
waar komt dat getal van 185 dagen vandaan? gebaseerd op een tkt van 370 dagen?

Ik denk het wel,anders wordt de tkt wel erg lang.
euroknaller
Je mag ook 175 dagen nemen of minder, is maar net hoe kritisch je bent richting je eigen koeien. Bedrijven met eigen dekstier tussen de melkkoeien zitten vaker onder de 175 dan er boven.
Dagproductie vindt ik persoonlijk een mooi getal om bijvoorbeeld je rantsoen-efficientie mee uit te rekenen. Sommigen boeren hebben een zeer hoge productie maar die is dan niet teruggerekend naar 305 dagen. Als we allemaal onze koeien meer dan 400 dagen gaan melken met het excuus dat ze zoveel geven (terwijl meestal vruchtbaarheid de oorzaak is) dan hebben we allemaal lijsten van meer dan 10.000 liter en toch slechts een dagproductie van +/- 23 liter. Dat is niet voor elk bedrijf laag maar wel als je aan het voerhek al een rantsoen hebt liggen voor bijvoorbeeld 18-20 kg melk. Dan kom je qua voerkosten e.d. niet positief uit de bus. Er zijn trouwens wel bedrijven die zo rond de 18 a 19 liter zitten met puike gehalten op een sober rantsoen en weinig brok. Deze vormen natuurlijk weer de bekende uitzondering op de regel 😉.
Frans1
Quote @euroknaller:
Als we allemaal onze koeien meer dan 400 dagen gaan melken met het excuus dat ze zoveel geven (terwijl meestal vruchtbaarheid de oorzaak is) dan hebben we allemaal lijsten van meer dan 10.000 liter en toch slechts een dagproductie van +/- 23 liter

Dan is het toch nog wel 25 ltr hoor 😉

Ben het wel met je eens

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , stal , koeien , denemarken , melkveehouders , koemanagement , tussenkalftijd , tochtigheidsdetectie , voerhekmanagement en personeel geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
5