Melkprijs

De DDB wil elke fabriek een minimale melkprijs van 40 ct laten uitbetalen. Dit moet afgedwongen worden bij de retail. De grote cooperaties die 20% van hun melk op de wereldmarkt afzetten, kunnen daar deze melkprijs niet afdwingen. Om deminimumprijs te halen , dienen zij dus voor de melk binnen europa een hogere prijs te vragen, zij kunnen dan echter niet de concurrentie aan met de zuivelfabrieken die alleen de europese markt beleveren. Hoe wordt dit opgelost?

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
is niet op te lossen, daarom deugd dit plan ook niet
Onbekend
Zet je naam er ff bij, stoere kerel! Of moet ik Bert Broeze zeggen?
Onbekend
moet je weer ontmaskeren, ik zet jou naam er toch ook niet bij
Onbekend
Daarom hebben we het voorstel in de European Milk Board igebracht om te komen tot een opkoopprogramma dat gefinancierd moet worden door de melkveehouders in de EU per kilogram melk.
Wanneer we een minimumprijs aanhouden voor een aantal producten en de marktprijs dreigt onder deze prijs te zakken, kunnen deelnemende zuivelverwerkers deze producten aanbieden aan de EMB. De EMB zorgt ervoor dat deze producten van de Europese markt af worden gehaald waardoor je krapte creërt.
Dit is een steunprogramma voor afzet naar derde landen ( geen derde werledlanden), waardoor ook zuivelverwerkers met afzet op de wereldmarkt een hogere prijs kunnen realiseren.
Onbekend
Ten eerste zal een fabriek die voor de EU produceert zich richten op de beter renderende produkten die meer opbrengen als deze minimumprijs, de andere zuivelaars zijn dus nog steeds in het nadeel.
Ten tweede zie ik de (bijvoorbeeld) italiaanse melkveehouders met afzet in eigen land niet betalen voor afzet van nederlandse melk naar derde landen.
Onbekend
Door een bodemprijs wordt de marge voor alle producten hoger, de zuivelverwerker zelf bepaalt natuurlijk welke producten worden gemaakt/ontwikkelt. Die taak neemt de DDB niet over, productontwikkeling kan gestimuleert worden vanuit een beter rendement.
Onbekend
Hoezo beter rendement? De retail weet precies wat de grondstof kost (40ct!?), men kan dus de zuivelfabrieken nog steeds op het scherpst van de snede tegen elkaar uitspelen: ik neem ten minste aan dat de minimumprijs die de DDB instelt ook op de 40ct melkprijs is afgestemd.
Onbekend
Ook binnen de zuivelzal men aan de kostprijs van de verwerking moeten blijven werken, dat is geen taak voor de DDB. Iedereen moet scherp blijven.
Onbekend
Als de melkprijs van 40 cent word gerealiseerd en het quotum in stand gehouden zal de quotum prijs naar zeer grote hoogte stijgen want iedereen weet dat schaalvergroten een prima middel is om je kosten te drukken hierdoor zal het aandeel quotum kosten in de kostprijs toenemen.
Onbekend
Juist nu, wordt schaalvergroting doorgezet om de lopende rekeningen te kunnen blijven betalen: meer melken voor dezelfde inkomsten. Bovendien geeft een hogere melkprijs een beter rendement op reeds gekocht quotum.
Onbekend
maar er is gewoon meer vraag naar quotum dan aanbod daardoor ligt de prijs steeds op de rand van net wel net geen rendement. bij een hogeremelkprijs schuift dit geheel verder omhoog.Want schaalvergroten blijft nodig.
Onbekend
Ik begrijp dat de ddb het quotum oneindig in stand wil houden
Onbekend
Het gaat niet om het instandhouden van het huidige quoteringsysteem, maar het beheersen van het volume op de markt: marktgericht produceren.
Onbekend
Juist: marktgericht produceren! Dat bereik je niet wanneer je overschotten uit de markt haalt, dan stimuleer je juist het produceren van meer zuivel dan de markt aankan.
Onbekend
Door de markt te reguleren met een steunprogramma, gedragen door de Europese boeren en niet de overheid, stimuleer je meer afzet.
Productie komt in pieken en dalen, op de pieken koop je op.
Onbekend
Als je de prijs kunstmatig hoog houd komen er geen dalen
Onbekend
De productie komt in pieken en dalen: seizoenen enz.
Onbekend
Hier hebben we denk ik weer het grote verschil te pakken tussen de "voor en tegenstanders" veel voorstanders gaan er van uit dat de grenzen rond europa dicht kunnen houden.Als dit kon zou de ddb best kunnen slagen.Maar we kunnen toch wel met vrij grote zekerhijd zeggen dat deze steeds verder open gaan. en een hoge prijs in europa alleen meer zuivel van buiten af zal aantrekken.Trouwens voor en tegenstanders klinkt wel negatief,ik denk dat we allemaal het beste met de boeren voor hebben
Onbekend
De overheid stuurt steeds meer aan op een lage prijs, niet doordat de kosten veranderen, maar door de subsidies af te bouwen. Wanneer subsidies worden afgebouwd, zal de consument de totale prijs zelf moeten betalen, door binnen de DDB te zorgen voor een bodemprijs en binnen de EMB voor een steunprogramma, krijg je een positie in de markt die we tot nu toe niet kenden.
Onbekend
IM zei:"door binnen de DDB te zorgen voor een bodemprijs en binnen de EMB voor een steunprogramma, krijg je een positie in de markt die we tot nu toe niet kenden."

Inderdaad, de positie van spotgoedkope voedselleverancier van derde landen, die ons ondertussen op onze eigen markt kapot concurreren.
Onbekend
Duidelijk is dat jij uitgaat van een open markt.en de ddb van een gesloten europeese markt. Nog een laatste vraag geloven jullie bij een voledige open europeese markt dat de ddb kans maakt
Onbekend
Deze vraag is elders beantwoord. Niet alleen de melkprijs is doorslaggevend maar ook de kostprijs van de zuivelverwerkers. Die zal door de DDB geoptimaliseerd worden.
Onbekend
De overheid stimuleert (voorheen nog meer als nu) ook de afzet met subsidies, toch is daar de toenemende produktie ten gevolge van de goede melkprijs niet blijvend mee weg te werken. Uiteindelijk zal de gesubsidieerde afzet de markt zodanig ontwrichten dat de merkt niet meer te reguleren valt.

Ook het kopen op de pieken is een onzinnig verhaal: er is in de verwerking te sturen met langer houdbare produkten, zo worden produktiepieken al decennia weggewerkt.
Onbekend
Voor hoelang een beter rendement?
Onbekend
Zijn jullie van je stand punt afgestapt dat een lage wereldmarkt prijs het beste is voor de Europeese melkveehouder of heb ik het verkeerd begrepen?
Onbekend
Absoluut niet, de uitgekochte producten kunnen afgezet worden in landen die hun overschot momenteel in Europa afzetten. De wereldmarktprijs daalt door meer aanvoer, daardoor voorkom je dat er meer zuivelproductie opkomt in derde landen die de hoge wereldmarktprijs van nu ineressant vinden om meer zuivel te produceren.
Onbekend
Deze landen vinden de hoge opbrengstprijzen binnen de EU vast nog veel interessanter, er komt dus meer import in de EU van zuivel uit derde landen.
Onbekend
Als je de grenzen openhoudt moet de EU in dat geval steeds meer zuivel naar die landen sturen terwijl het voor hen, vanwege onze hoge interne prijs steeds interessanter wordt om naar de EU te exporteren. Grootschalig rondpompen van melk heet dat.
Moet je eens opletten hoe snel jullie oorlogskasdan leeg is !!!
Onbekend
De EU is de grootste marktpartij ter wereld, 145 miljard. Dat moeten we niet vergeten, niemand kan ons in volume overtreffen. Daarom moeten we onze markten met onze kracht (145 miljard kilo melk) verdedigen en opnieuw veroveren.
In de verdediging kruipen is de slechtste optie.
Onbekend
Mooi gezegd, maar onze hoge interne prijs trekt zuivel uit alle hoeken van de wereld naar de EU, terwijl wij de bevolking van deze derde landen dan van goedkope zuivel gaan voorzien. Goede strategie!?
Onbekend
Je moet eerst je kracht laten zien, daarnakan je onderhandelen over een andere aanpak. De hoge prijs in de VS heeft echter geen extra export opgelevert voor de EU.
Onbekend
Die extra import uit VS komt eraan, de quota worden verruimd.
Onbekend
Dat is geen reactie op het door mij gestelde, mensen. Op slecht onderbouwde peptalk zit ik niet te wachten
Onbekend
dat gebeurt nu ook al ruud melk van nordmilch naar doc en de kaas weer terug
Onbekend
Deden de Balkan landen met de suiker ook,kochten goedkope export suiker van de EU en voor de suiker op transport was,hadden ze hem al met veel winst in europa verkocht.
Onbekend
Precies, was een ramp voor de suikersector. De maffia springt doorgaans in zulke gaten.
Onbekend
Hallo,jullie willen toch een lage wereldmarkt prijs voor de melk.omdat anders een hoge melkprijs het aanbod vanuit andere niet rendabele gebieden zal stimulieren.Dit is een uitspraak van Sieta tijdens een ddb vergadering in de ,Til, in Giesenburg.Vanwaar deze ommezwaai.?
Onbekend
een hoge wereldmarktprijs stimuleert de zuivelproductie in niet-traditionele zuivelproductielanden. Wanneer je de wereldmarktprijs onderdrukt, zal dit niet gebeuren. Bovendien stimuleren we de afzet van Europese zuivelproducten, je houdt de EU-markt schoon en kan daardoor een hogere prijs realiseren.
Onbekend
Dit script gaat alleen op met importbeperkingen, deze worden echter zeer waarschijnlijk binnen afzienbare tijd opgeheven, wat wordt dan het strijdplan? Regeren is immers vooruitzien.
Onbekend
En waar gaan deze uitgekochte produkten dan naar toe?
Onbekend
Het is een ondersteunend programma zoals de overheid dat nu doet met exportsubsidies
Onbekend
Bij een afgesloten markt hebben we de ddb echt niet nodig.
anonymous_602
Zoals de CWT nu boter naar Turkije heeft verkocht.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , europa , ddb en cooperaties geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
43
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0