Friesland Foods wil bonus voor ziektevrij

Friesland Foods wil bonus voor ziektevrij
Meppel ? Het bestuur van Fries­land Foods overweegt melkvee­bedrijven die vrij zijn van para­tuberculose of salmonella een ho­gere melkprijs te geven. Zo?n toe­slag moet een stimulans vormen voor melkveehouders om meer werk te maken van diergezond­heid.
Het bestuur van de zuivelcoope­ratie zal de leden tijdens afde­lingsvergaderingen dezer weken op de hoogte brengen van het voornemen de voorlopers op ge­bied van diergezondheid te be­voordelen.
Het gaat voorlopig nog om wat coöperatievoorzitter Sybren Atte­ma een ?kijkrichting? noemt.
Van een concreet voorstel is nog geen sprake. ?Het heeft onze voor­keur om diergezondheid op de melkveebedrijven te stimuleren. We willen met de leden bespreken hoe we dat kunnen doen.?
Het bestuur ziet voorlopig twee mogelijkheden. Of er komt een onderzoek naar mogelijke subsi­dies van de overheid ter stimule­ring van de diergezondheid óf Friesland Foods herverdeelt het melkgeld. In dat geval zouden de bedrijven met een hogere gezond­heidsstatus meer melkgeld krij­gen ten koste van de achterblij­vers.
Een bonus die door de markt wordt betaald acht Attema uitge­sloten. ?Het is een basisvoorwaar­de dat melk afkomstig is van ge­zonde dieren. Voldoen we niet aan die eis, dan kan ons dat toegang tot markten kosten.?
Friesland Foods start de discus­sie met paratuberculose en sal­monella. Dat zijn ziektes die een forse schade kunnen opleveren op melkveebedrijven. Het zijn ook dierziektes die volgens Friesland Foods door andere zuivellanden feller worden bestreden.
Het is de bedoeling dat de zui­velcoöperatie de opvattingen van de leden verwerkt in een concreet voorstel dat in februari wordt ge­presenteerd. In 2008 kan de be­strijding van de dierziekten wor­den opgenomen in het borgings­systeem Qarant.



Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 18/10/2006

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
Zplang de extra opbrengst niet uit de markt komt vind ik het een slechte zaak dat er met melkgeld word geschoven, Dierziekte bestrijding is een zaak van de veehouder zelf.Hier kan veel geld mee verdient worden als je vee gezond is. maar hoeft niet via het melkgeld
Onbekend
Vind ik ook,als de markt er voor betaald,is het eerlijk.
Met melkgeld gaan schuiven lijkt op roverij.
Onbekend
Ik denk niet dat de leden daar mee in zullen stemmen
Onbekend
Als ik meer betaald krijg voor melk van koeien die gecertificeerd vrij zijn van bepaalde ziektes, dan ga ik dit voor mezelf bekijken of dit aantrekkelijk is. Laat mijn afnemer van melk maar zien dat die meer geld krijgt voor zijn produkt. Momenteel ben ik gecertificeerd lepto vrij omdat het moet, verder doe ik nergens aan mee omdat het geen meerwaarde oplevert. Ik doe er erg veel aan om ziekte insleep te voorkomen. Ik heb wel het gevoel dat mijn koeien weinig onder de ledematen hebben, maar ik weet het niet zeker.
anonymous_821
Friesland Foods verwacht dynamische discussie over dierziekteaanpak
Friesland Foods zet diergezondheid hoog op de agenda van de melkveehouderij. Sybren Attema, voorzitter van de coöperatieve zuivelonderneming, legt uit waarom.
DOOR RENÉ VAN BUITENEN ACHTERGROND
De leden van Friesland Foods krijgen dezer weken op de re­giovergaderingen te horen dat het bestuur van de zuivelcoöpe­ratie de dierziektebestrijding wil aanpakken. Dat is nodig want Ne­derland is op dat gebied terrein aan het verliezen, meent Sybren Attema, voorzitter van het coöpe­ratiebestuur. ”We liepen een aan­tal jaren geleden voorop bij de be­strijding van diergezondheid, maar inmiddels zijn we in het Eu­ropese middenveld beland en we raken verder achterop. Dat kun­nen we ons niet veroorloven.”
Melk moet van gezonde dieren komen is de opvatting van Fries­land Foods. ”Dat is een basisvoor­waarde voor de afzet”, zegt Atte­ma. ”Voldoen we daar niet aan, dan kan ons dat markttoegang kosten.”
De zuivelonderneming heeft onlangs onderzocht hoe andere landen de bestrijding aanpakken van para–TBC en salmonella, twee dierziekten die melkveebe­drijven veel schade kunnen be­rokkenen.
Uit de inventarisatie blijkt dat de voornaamste concurrenten van de Nederlandse melkveehou­derij serieus werk maken van de aanpak van deze dierziekten. Met name Duitsland en Denemarken timmeren aan de weg met contro­le- en bestrijdingsprogramma’s.
In Nederland ontbreekt een nati­onale aanpak. ”Voor de collectieve bestrijding van dierziekten is hier geen com­mitment meer te krijgen in de sector”, constateert Attema.
Met name door het debacle met de IBR-bestrijding enkele jaren geleden is er volgens LTO Neder­land geen steun meer voor ver­plichte dierziektebestrijding.
Sinds de affaire waarbij IBR-vac­cins van producent Bayer besmet bleken met het BVD-virus wenst LTO zijn handen niet meer te branden aan de collectieve aan­pak van dierziekten.
Attema: ”Wij constateren dat de voortgang bij de aanpak van dierziekten stagneert. Dus moe­ten wij als Friesland Foods onze verantwoordelijkheid nemen.”
De onderneming wil beginnen met de aanpak van para-TBC en salmonella. Daarbij zijn volgens Attema twee opties. De coöpera­tie stelt zelf de norm door de le­den tot de aanpak van deze ziek­ten te verplichten. Of de leden worden gestimuleerd gericht te gaan werken aan verbetering.
Voorlopig voelt het bestuur van Friesland Foods voor de laatste optie. ”Als je het stimuleert dan kweek je meer begrip; dan wordt het bewustzijn bij de veehouders groter. Maar de stimulans zal dan wel zodanig zijn dat het econo­misch dwingend is.”
Een van de mogelijkheden om dat te bereiken is het geven van een bonus op de melkprijs aan degenen die vrij zijn van para­ TBC of salmonella. Over een der­gelijke herverdeling van het melkgeld wil het bestuur de ko­mende weken met de leden van gedachten wisselen.
”Ik verwacht een dynamische discussie. Er zullen leden zijn die vinden dat het niet ver genoeg gaat als we veehouders proberen te stimuleren tot de aanpak van diergezondheid. Die leden zullen graag willen dat we meteen een norm stellen. Er zullen echter ook veehouders zijn die vinden dat dit te ver gaat.”
‘We raken steeds verder achterop’ ‘Ik verwacht een dynamische discussie’

------------------------------------------------------- -------------------------





Powered by TECNAVIACopyright (c)2006 Agrarisch Dagblad, publicatie 20/10/2006

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melk , melkprijs , salmonella , gezondheid , overheid , dierziekten , diergezondheid , dieren , melkveehouders , coöperatie en melkgeld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
5
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0