Nmv melkfabriekcijfers

Gisteravond naar een bijeenkomst van de NMV geweest(ben geen lid), zo sceptisch als ik ben(zie eerdere uitlatingen) moet ik toegeven dat het best wel een leerzame avond is geweest. Je kunt je afvragen of je de fabrieken met elkaar kunt vergelijken maar het principe, de cijfers omzetten naar kengetallen en daardoor beter begrijpbaar voor de leden vind ik een goede opzet. Waar ik meer zorgen om heb zijn de (gevraagde)reacties van de directies op dit rapport nl geen (Campina, Cono en DOC) tot een informeel gesprek(RFF). Op de vraag of ze de ledenraden of besturen dit rapport mogen toesturen(ze moesten dus de namen en adresen hebben) kregen ze ook ze nul op hun rekest. De RFF-ledenraden hebben deze rapport wel gekregen omdat hun namen op internet staan. Tevens hebben de ledenraden van de directies opdracht gekregen niet op dit rapport in te gaan.
Ik vind deze ontwikkeling, los of je met dit rapport eens bent of niet, zeer zorgelijk, hier blijkt uit dat de band(of respect) tussen de directie en hun leden ver te zoeken is
Ik ben blij dat zij deze onderzoek doorzetten op de jaarcijfers van 2006, de Boerderijblad stopt ermee omdat het te ingewikkeld en/of te tijdrovend is. Wij als melkveehouders en ook de ledenraden hebben geen onderbouwde middelen om de directies een spiegel voor te houden. De RSA(overkoepelende organisatie van accountants, behalve de Gibo) heeft 2 maand langer werk gehad dat gepland, hier blijkt maar weer eens uit hoe ingewikkeld de jaarrapporten zijn. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de alle gekozen ledenraden stuk voor stuk deze materie wel goed kunnen analyseren.
Zijn er meer mensen naar deze vergaderingen geweest en wat vonden jullie ervan. Let wel ik trek geen conclusies voor de melkprijs ofzo maar het principe van verantwoording die de directies hebben naar hun leden toe

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
De zuivelcoöperaties hebben niets met de NMV te maken, dus dat zij geen verantwoording aan hen willen afleggen kan ik begrijpen. Het zou echter wel merkwaardig zijn, wanneer zij geen weerwoord willen geven op vragen van de leden: stel dus specifieke vragen op de afdelingsvergadering, daar zijn zij voor!

Ik ben trouwens (nog) niet op zo'n NMV-promo geweest:er staat nog geen avond in N-H gepland voor zover ik weet.
Onbekend
Je schreef:

De zuivelcoöperaties hebben niets met de NMV te maken, dus dat zij geen verantwoording aan hen willen afleggen kan ik begrijpen.

Als ze geen verantwoording willen afleggen dan is informeren wel het minste wat ze kunnen doen. Je kunt als enkeling (ononderbouwd) weinig uitrichten dat weet jij net zo goed als mij. Die paar speldeprikjes die her en der op regiovergaderingen worden gegeven slapen ze ook niet minder van. Daaom is het juist goed dat een LTO, NMV en anderen opstaan en zeggen dan doen wij het wel. Maar hoe sta je tegenover het principe van ingewikkelde rapporten omzetten naar kengetallen, jij krijgt wellicht binnen jou bedrijf ook deze kengetallen voorgeschoteld en weerlegt ze dan bij bv. jou bank of studiegroep
Onbekend
Begrijp me niet verkeerd, DD, ik vind het opstellen van dit rapport op zich een heel goed initiatief van de NMV. Zeker wanneer deze info echt wat toevoegt aan de info uit de jaarverslagen. Ik ben alleen van mening dat de leden zelf, met dit rapport in het achterhoofd, opheldering over bepaalde keuzes en ontwikkelingen moeten vragen. Zij zijn tenslotte direkt belanghebbende. Het wachten is dus eigenlijk op het openbaar maken van het gehele rapport.

Over 'speldeprikjes': een vragensteller die de vinger op de zere plek legt en zich niet laat afschepen kan doorgaans op steun van driekwart van de zaal rekenen, dat is voor een bestuurder puur gezichtsverlies en zet hen zeker aan het denken.

Het omzetten van de resultaten van een bedrijf in vergelijkbare kengetallen is een goede manier om vergelijking mogelijk te maken tussen soortgelijke bedrijven. Vergelijking van bijvoorbeeld gezins-melkveebedrijven en bedrijven met vreemde arbeid wordt echter al weer een stuk moeilijker. Zo is dat ook met de zuivelcoöperaties, ben ik bang; de bedrijfsstruktuur, strategie en vermogensopbouw is dermate verschillend dat vergelijken erg moeilijk is: dat blijkt wel uit de hoeveelheid werk die de accountants hadden aan het rond krijgen van dit rapport. Dus vind ik dit een goed initiatief, maar wil eerst inzage hebben in het volledige rapport, voordat ik me er een oordeel over vorm.
Onbekend
Een bevestiging wat ik (we) al dacht(en),wolfen in schaapskleren t'is ook maar goed dat de ogen van een cooperatieve veehouder nooit los gaan wel zo goed voor je (psychische) gezondheid!!
Dan de bij als je niets te verbergen heb kun je toch serieus op zo'n rapport ingaan!
Dat het rappord op een vrijdagachternamiddagje in elkaar geflanst was is dan ook niet waar,wat sommige hier dachten!
Was er nu wel iemand van de RSA aanwezig?
Onbekend
Onlangs naar een bijeenkomst geweest van rff over dierziekte bestrijdings plannen.Hier kwam ook het nmv raport ter spraake toen het over de financiering van het dierziekte programma ging. Er werd vermeld dat er tijdens de voorjaars vergadering op in gegaan zou worden.Ik ben het met Sjakie eens ze zijn aan de nmv geen verantwoording schuldig,maar wel aan hun leden.
Onbekend
Vorige week jongerenraad bijeenkomst van Campina gehad. Deze vraag werd ook gesteld aan Cees Wantenaar en die zei dat ze het rapport nog niet hadden toen het al wel in de krant stond en nu eerst goed wilde bestuderen voor er een reactie kwam.
NMV probeert zoals altijd via de publiciteit gelijk te halen en van eventueele gesprekken met de cooperaties zullen we van hun kant wel nooit wat horen.
Onbekend
waarom zou je twijfelen aan de woorden van de NMV, of mag je twijfelen aan de woorden van Campina. Waarom zo geheimzinning ???? Of moet dit rapport doodbloeden
Onbekend
Tja er wordt hier gezegt dat ze geen verantwoording aan de NMV hoeven af te leggen , maar de NMV vertegenwoordingt wel (een gedeelte van ) de leden van de zuivelcoöperaties!
Onbekend
Wat zou de wereld mooi zijn als we aan niemand zijn woorden hoefde te twijfelen... Ik twijfel niet aan de reactie van de NMV, ik denk alleen dat ze de cooperaties nog te weinig tijd gegeven hebben en te weinig informatie om een goede reactie te geven. De NMV staat erom bekend de confrontatie aan te gaan en de publiciteit op te zoeken, een tikkie sensatie belust zelfs.
En de cooperaties moet inderdaad verantwoording afleggen aan de leden en daarom wordt deze vraag ook terecht gesteld op de vergaderingen/bijeenkomsten en zal deze herhaald worden tot hij naar voldoening beantwoord is.
Onbekend
deze opstelling is toch vakbonds eigen.
Onbekend
Beste Richard,
waarom zou je Cees Wantenaar geloven als hij zegt dat hij het rapport nog niet had gezien voordat het in de krant stond? Of heeft hij op een bekwame manier iedereen op deze manier weer heerlijk afgescheept.
Ik kan je zeggen als goede bron dat het gehele bestuur van Campina en met name Cees Wantenaar het rapport al minimaal 1 week in huis had voordat het bij de pers lag. Het was de bedoeling dat de zuivelindustrie als eerste kon reageren op het rapport voordat het naar buiten kwam. De zuiveldirectie inclusief Cees Wantenaar wilde niet ingaan op het rapport.
Richard het is dus een grote leugen van deze man, alleen het is maar net wie je gelooft.
Onbekend
Arie, jongen sommige mensen hebben het rapport gewoon thuis liggen.
Wat ik jouw in de afgelopen tijd heb horen uitkraaien over het rapport raakt geen kant of wal.
Onbekend
een goede zaak dat nmv dit heeft uitgezocht samen met de rsa accountants,
jammer dat dit onderzoek niet samen met lto verder word voortgezet ,
maar ook ik weet dat lto en de zuivelcooperaties twee handen op een buik zijn en liever boeren niet informeren over hun eigen falen
want dat het rapport echt opening van zaken geeft over de verschillen tussen de cooperaties is een goede zaak,Zo kunnen we weer een eigen oordeel vellen over hoe onze cooperaties draaien
Onbekend
Maar aan de leden hebben ze wel veel uit te leggen; zo staat in het blad Melkveebedrijf het volgende:
-zuivelcooperaties spreken graag over toegevoegde waarde, uit het onderzoek blijkt dat het vooraltoevoegen van kosten is!
-de grote cooperaties hebben meer personeel per kg melk dan de kleinere; hoe zinvol zijn al die fusies geweest?
-vooral de kleinere cono doet het goed(lage kosten)
-friesland kan meer melkgeld uitkeren etc. etc.
Genoeg om uit te leggen dus!!
Greetz.
Onbekend
Interessant artikel, Hans?! Misschien kan iemand het op het prikbord krijgen, ik krijg het blad namelijk niet in de bus. Leuk voor de diskussie en mooi wat munitie voor de voorjaarsvergaderingen!
Onbekend
www.melkveebedrijf.nl
Wat mij het meest opviel was dat de grote cooperaties meer personeel per liter melk hebben dan de kleine. Heb 15 jaar terug zelf stage gelopen bij friesland, toen waren ze bezig met investeren in volautomatische verwerkingslijnen voor vla, yoghurt etc. En nu neem ik aan dat de volautomatische lijnen draaien maar het personeel...........
Greetz.
Onbekend
over het personeel kun je dat relatieferen dat RFF ook in Azie zit en de arbeid is daar zodanig goedkoop dat veel handwerk boven automatiseren wordt verkozen.

Ik kijk liever naar de financiele getallen per 100 kg melk, werd gisteren allemaal netjes uitgelegd zonder etc.etc.etc.
Onbekend
sorry, het moet dus "relativeren" zijn, eerst nalezen DD !!!
Onbekend
Bij rff kun je eigenlijk van meerdere bedrijven spreken, men heeft de melkverwerking van de leden melk.en de bedrijven over de rest van de wereld(vroegere ccf) Het rapport zou voor mij interesant zijn als het opheldering geeft over de vraag wat welke tak opbrengt,of van de ledenmelk de mcm kan worden betaald.of word dit aangevuld met geld van de buitenlandse ondernemingen.en het geld van de buitenlandse ondernemingen moet net zoveel rendement op b aandelen geven als bv andere bedrijven in de voedingsindustrie.Personeel of directie kosten per 100 kg melk zeggen mij niks.
Onbekend
volgens mij was 1 van de aanwezigen de heer Van Weperen (ex-NLTO voorzitter??) die zijn zegje ook deed, hij onderstreepte het belang van zulke onderzoeken en hoopte dat het een vervolg kreeg ongeacht wie de opdrachtgever dan is.
Onbekend
wat ben je toch eenzielige man arie
eindelijk gebeurd er eens iets positiefs op het gebeid van melkprijs onderzoek
en jij kraakt het weer af en dan vooral de nmv
zij komen toch maar mooi op voor het inkomen van boeren en datkan je van lto niet zeggen
lto moet als de wiedeweergazich ook eens wat onafhankelijker op stellen en zo andereaan sporen om betere prestaties neer te zetten
arie.j schreef:
>
> Dat ik een onderzoek helemaal niet verkeer vond en het nog
> steeds jammer vind dat het niet meer in opdracht van de
> Boerderij gebeurt heb ik hier al eerder neergezet.
> Mijn kritiek spitst zich toe op de manier waarmee de NMV er
> mee aan de haal gaat.
>
> Het rapport wordt niet vrij gegeven.
>De SRA mag het zelf niet presenteren en commentaar geven.
>De NMV geefthaar eigen draai aan de cijfers, en dat zonder
> het hele rapport openbaar te maken.
> Dat is pure manipulatie en stemmingsmakerij
> De Boerderij heeft bij haar rapporten zoiets nooit gedaan, en
> ook van LTO ben ik bij andersoortige rapporten zo'n houding
> niet gewend
> Daarnaast matigd de NMV zich de houding aan die niet past,
> zij zijn op geen enkele manier een vertegenwoordiging van de
> leden.
Onbekend
wie is hier nou zielig? Arie heeft volkomen gelijk rene. jij stelt dat de nmv opkomt voor het inkomen van de boeren, kun je dit met bereikte resultaten onderbouwen, of ben je net als hun, roepen, roepen, roepen ...............................................niets bereiken.

over het raport; ze hebben mooie kengetallen berekend, maar je kunt vraagtekens zetten bij de kwaliteit van deze kengetallen, de resultaten en de kosten zijn bv uitgedrukt per kg ledenmelk. als je naar bijv DOC kijk, die veel melk aankoopt en dus meer kosten en meer opbrengsten in totaal heeft dan kun/mag je deze "kengetallen" niet vergelijken met die van bijv CONO die een gedeelte van de ledenmelk verkoopt. Ook kun je de "kengetallen"van een kaasfabriek niet met die van een toetjes fabriek vergelijken of vergelijk jij jou kengetalen soms ook met die van jou loonwerker of een varkensboer?
Onbekend
Als er elk jaar onderzoeken gedaan worden en je vergelijkt de cijfers van een onderneming met de voorgaande jaren van dezelfde onderneming,dan krijgen de leden een helder inzicht van de kosten.
Direktie en hoofdbestuur kunnen zich niet meer verschuilen achter hun eigen cijfers,en gaan nog beter hun best doen om de kosten te drukken.
Ik denk dat het zuivel onderzoek van de NMV een positieve bijdrage levert voor een betere melkprijs.
Onbekend
De huidige situatie vind ik wel o.k. LTO vergelijkt de kale uitbetalingen in de EU en wereldwijd en de NMV brengt kengetallen van de Nederlandse situatie.
Voor de rest ben ik het met DD eens, vooral het punt dat het een complexe materie is die voor een melkveehouder moeilijk is te volgen, laat staan het met anderen vergelijken. Dat vergelijken van de NMV zal dan appels met peren zijn maar met het gebruik van kengetallen moet dat voorkomen worden. Ik zie dit als een vorm van belangenbehartiging.
Die enkele veehouder die deze vergeljking wel kan maken en die dat ook op een vergadering onder woorden kan brengen zit binnen de kortse keren in de regioraad of in het bestuur en dan hoor je hem nooit weer.
Onbekend
lang verhaal kort.

Afstand tussen fabrieken en boeren is groot. Boeren zijn makkelijke geldschieters. Systeem deugd niet. de hoge heren hoeven aan geen een boer uit te leggen waarom de melkrpijs niet hoger is. Is er ooit aan de leden gevraad of we de toegevoegde waarde strategie wel wilden. Ik vind het een rare markt. Het zou goed zijn om de cooperatis op te delen in kleinere groepen zodat de afstand met de top kleiner wordt. Het is wel onze eigen schuld. Ikzelf ga ook nooit naar een ledenvergadering. Dit is omdat ik erbij in slaap val. Ik lever aan campina maar heb nou niet het gevoel enige binding of zeggenschap over "mijn" fabriek te hebben. Blijkbaar vindt de grote meute het allemaal wel best. Hier heb je onze melk en zoek het maar uit.

Welke boer is er nou echt bezig met zijn afzet ? m.a.w. het produkt dat we maken is volledig overgeleverd aan de markt. Daarom juich ik de DDB toe. Eindelijk weer een organisatie die toegankelijk is en zich met de afzet van de melk bezighoud
.

Toch nog een lang verhaal trouwens.
Onbekend
lang verhaal kort door de bocht!?

Redelijk goede analyse: direktie wil geen hoge melkprijs maar een statusverhogend bedrijf uit de grond stampen, leden hebben niet de kennis, het inzicht en de spreekvaardigheid om hen tot de orde te roepen.

Snap alleen deze regel niet:"Eindelijk weer een organisatie die toegankelijk is en zich met de afzet van de melk bezighoud"

Die toegankelijkheid valt wel mee: zoals vaker in besturen e.d. ook hier een groep gelijkgestemden die alles doen om het gelijk te halen en weinig open staat voor kritiek van buiten. En als er één organisatie is die zich niets gelegen laat liggen aan marktomstandigheden en produkten tegen een vaste prijs in de markt wil drukken zonder zich om de afzet te bekommeren, is het de DDB wel.
anonymous_821
Kan jij zeggen in welke krant het hele rapport heeft gestaan?
Volgens mij fantaseer jij.
anonymous_821
Je hebt 2 dagen moeten verzinnen, maar geen enkele krant gevonden waar het in heeft gestaan.
"sommige mensen hebben het rapport gewoon thuis liggen"
Haá,há, stel je voor dat het niet zo was, dan was het hele rapport een sprookje suffert.
anonymous_821


Het rapport kan gewoon op internetgezet worden, dan ziet iedereen het , ook ledenraadsleden.
Toesturen is helemaal niet nodig, smoesje
Of mag de rest van de leden van de coöperatie het niet weten?
De Boerderij heeft een paar weken geleden geschreven dat ze in de veehouderijbijlage van 13 febr. er nader op ingaan, benieuwd wat die er van bakken.

En voor de rest hebben groot gelijk dat ze niet rechtstreeks met de NMV in discussie gaan, daar zijn ze geen verantwoording aan schuldig.
En zou hetpasseren van de leden zijn, dat kunnen ze niet maken.
anonymous_821
Dat zegt toch totaal niets Hans.
De kleinere (DOC en Cono) zijn toevallig 100 % kaasproducenten.
Als er een kleinere zuivelonderneming 100% consumptiemelk (inclusief toetjes) was geweest , dan had die het meeste personeel per 100 kg gehad.
Staat er in het rapport of de kaaspoot van Campina of FCDF meer personeel per 100kg heeft dan Cono of DOC?
Nee toch? Nou wat is dat dan voor praat van je, slaat toch nergens op?

Je maakt het wel erg bont door over productielijnen van vla en yoghurt te beginnen.*
Dat maken de kleinere helemaal niet.
En jij dan beweren dat ze er minder personeel voor nodig hebben?
anonymous_821
Je vergeet een paar dingen DD
Wie lid is of wordt van LTO geeft LTO geen mandaat om hem te vertegenwoordigen bij Campina, Avebe, de Suikercoöperatie, de Onderlinge of welke coöperatie ook.
Evenzo heeft de NMV geen enkel mandaat van haar leden die lid zijn van een coöperatie
Dat kan ook niet, want geen enkele coöperatie geeft haar leden toestemming om zich door een organisatie te laten vertegenwoordigen.
En evenzo kan een coöperatie buiten haar leden om geen formele of informele discussie over haar jaarstukken, haar uitbetaling aan leden, haar investeringen, haar reserveringen etc. gaan voeren.
Dat kan en mag ze niet zonder toestemming van de leden!!!!!!!!!

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de NMV, De Boerderij of wie dan ook geen onderzoek naar jaarcijfers mag instellen, en daar geen vragen over aan de ondernemingen mag stellen.
Maar gezien de véél te grote broek die de NMV aantrekt vind ik de houding van de zuivelondernemingen correct om daar niet op in te gaan.
De NMV moet eerst eens weten wat haar plaats is!
Dat is duidelijk niet die van leden-vertegenwoordiging, dat recht heeft ze niet.!
En dat mag ze van geen enkele coöperatie ooit wezen!
anonymous_821
Dat ik een onderzoek helemaal niet verkeer vond en het nog steeds jammer vind dat het niet meer in opdracht van de Boerderij gebeurt heb ik hier al eerder neergezet.
Mijn kritiek spitst zich toe op de manier waarmee de NMV er mee aan de haal gaat.

Het rapport wordt niet vrij gegeven.
De SRA mag het zelf niet presenteren en commentaar geven.
De NMV geefthaar eigen draai aan de cijfers, en dat zonder het hele rapport openbaar te maken.
Dat is pure manipulatie en stemmingsmakerij
De Boerderij heeft bij haar rapporten zoiets nooit gedaan, en ook van LTO ben ik bij andersoortige rapporten zo'n houding niet gewend
Daarnaast matigd de NMV zich de houding aan die niet past, zij zijn op geen enkele manier een vertegenwoordiging van de leden.
anonymous_821
Typischzo'n reactie van:
" Het geeft niet wat ze zeggen of doen, áls ze maar zeggen dat de melkprijs omhoog moet en de melkfabrieken onder vuur nemen, dan is alles goed"

Maar dat heeft niets met een eerlijke presentatie en bespreking van een rapport van doen

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's melkprijs , campina , nmv , cono , melkveehouders en jaarcijfers geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
33
DEELNEMERS
2
WEERGAVES
0