Kalveren uit 16 landen.wie betaald bij mkz

het is droevig gesteld met kalverhandel
er zijn nog maar enkele spelers op de markt
en de grootste is jan van drie
uit ongeveer16 landen haalt hij zijn kalveren
letland litouwenduitsland roemenie bulgarije enz
en maar slepen met kalveren
waarom maken wij ons hier niet druk om
moeten wij als melkveehouders bij een uitbraak van mkz weer
het diergezondheidsfonds vullen ??
laat lto en de nmvhier eens werk van maken
want VAN DRIE legt ons wel nederlandse eisen opmaar lpraat zo als het vogeltje gebekt is( zijn richting uit )
daar praat men over het indikken van diervervoersstromen .zie hun site

BRON VAN DRIE GROEP
Transport
De VanDrieGroup garandeert gecertificeerd transport van de kalveren. De ligging van de kalverhouders is zodanig geselecteerd dat de kalveren maximaal 2,5 uur voor transport onderweg zijn. Bovendien geldt hier het principe van ‘just in time’ transport

BRON VAN DRIE GROEP
02-04-2008 : Kalverhandel moet via verzamelcentra
Ruim een jaar geleden is de kalvermarkt in Leeuwarden gesloten. Onder meer omdat de markt een intensieve contactbron is van diverse bedrijven, mensen en dieren. Deze veelvuldige contacten brengen dierziekte risico’s en risico’s op andere zoönosen met zich mee. Leeuwarden werd ingericht als kalveropvangcentrum wat het aantal mens – dier- en bedrijfscontacten aanzienlijk heeft verminderd. Het opstarten van de handel in nuchtere kalveren via openbare veemarkten vergroot ons inziens de dierziekterisico’s die we juist hebben geprobeerd te vermijden.We moeten juist maximaal inzetten op preventie en het voorkomen van de insleep en de verspreiding van besmettelijke dierziekten De VanDrie Group is daarom GEEN voorstander van het heropenen van de kalvermarkt in Leeuwarden.

In onze optiek zouden diervervoersstromen moeten INDIKKEN in plaats van versnipperen; minder dagen per week verzamelen betekent minder risico’s. Een niet onbelangrijk bijkomend voordeel is dat er ook minder kilometers worden gemaakt.

Door het verdikken van de dierstromen zijn de selectiemogelijkheden ook beter, waardoor er minder transportbewegingen naar de kalverhouders nodig zijn.

Al eerder is, ook door de brancheorganisatie voor de vleessector, gewezen op de risico’s die het verzamelen van dieren en het weer verspreiden daarvan met zich meebrengt. Er moet dan ook worden gestreefd naar een goede en effectieve structuur in de gehele vee- en vleessector, die tegemoet komt aan alle eisen op het gebied van preventie en bestrijding. In dit kader zou het verzamelen van nuchtere kalveren alleen op speciaal daarvoor ingerichte centra moeten plaatsvinden. Deze verzamelcentra zijn hiervoor speciaal ingericht en voldoen aan alle administratieve en R&O-eisen.

Het verzamelen van nuka’s en na selectie verplaatsen naar de kalverhouders zou ook qua aantal dagen per week meer gecontroleerd moeten worden.

Als dit bijvoorbeeld beperkt zou worden tot 2 dagen per week heeft dit vele voordelen.

Door het grotere aantal is betere selectie van koppels met gelijk soort en gewichtsklasse mogelijk.
Minder afvoer (vanaf verzamelcentra naar kalverhouders) en transportkilometers.
Minder en daardoor betere planning in verband met afvoer van de boerderij naar het verzamelcentrum.
Effectief gebruik van transportmiddelen, arbeid en inzet van de verzamelruimte.
Om een nog betere preventie en online controle op verplaatsingen van dieren te hebben zou vooraf melden in een centrale database, bijvoorbeeld behorend bij een erkend kwaliteitssysteem een nog betere optie zijn. De volgende gegevens zouden dan gemeld moeten worden.

- het dier en diens I&R nummer
- het kenteken van het vervoermiddel
- UBN van waarnaar welk nieuw adres (UBN)

Dit heeft als voordeel dat per direct alle informatie over de herkomst en het verblijf van de dieren voorhanden is en indien noodzakelijk gebruikt kan worden door de betrokken partijen.

Henny Swinkels
Director Corporate Affairs VanDrie Group

Deel dit topic

Reacties

Onbekend
een leugentje om bestwil mag toch om je macht te vergroten.de nmv heeft het al aangekaart ,van lto verwacht ik niet veel
Onbekend
Goed dat je dit aan de orde stelt rene , de handel die eraan verdient is volgens mij verantwoordelijk voor de ziekten die ze importeren
Onbekend
de handel doet wat van drie vraagt ;kalveren leveren en waar ze vandaan komen zal van drie worst zijn ,alleen de prijs telt!
Onbekend
Alleen de prijs telt is niet waar, kwaliteit telt zwaarder.
Buitenlandse kalveren kosten ongeveer € 185,-- op het hok.
Voor dit bedrag willen de meeste veehouders nu wel leveren, maar aan het einde van de mestperiode brengen deze buitenlandse kalveren wel € 100,-- meer op. Nederlandse kalveren bezetten maar 50 % van de hokken dus er zijn meer hokken dan nederlandse kalveren. Ga eens een keer kijken bij een kalvermester dan zie je het verschil tussen hollandse en buitenlandse kalveren. Wat natuurlijk wel een probleem blijft is het insleep van dierziekten
Onbekend
Ook is er veel verschil in klasse tussen kalveren van verschillende landen. Je kunt niet alle import kalveren van verschillende landen over één kam scheren.
Onbekend
Melknvhouder dat kun je wel zeggen maar de belangeverstrengeling in lto is absurd als het om de kalvermesterijen gaat dat hebben we geleerd tijdens de mkz crisis Met de uitbetaling van de slachtpremie ging de kalversector voor dankzij lto
Wat betreft de importen moeten kalveren mkz vrij zijn dat is mijn insteek met certificaat van het bloedonderzoek Is dit er niet kalveren op de plek laten waar ze zijn Eerst garantie dan pas import
Onbekend
En wie gaat dat controleren.
Onbekend
wie gaat dat controleren de aid ofde controle van de importeur
Onbekend
De kalversector is verdorven door de industrie ,Van Drie brengt agrarisch-NL alleen maar meer ziektenen stront. LTO probeert de gewone man wel te helpen maar Van Drie heeft de mesters zo in de tang dat ze er altijd beter van worden. Waar gaan jullie kalveren naar toe? en voeren jullie Tentego-poeders? Begin bij jezelf!. Controles, laat me niet lachen. Als het te laat is wie is dan de dupe?.
Onbekend
Noggus en wat denk je hoe lto ligt te draaien als het om het mkz draaiboek gaat
Alleen maar belangenverstrengeling en daar is niemand mee gediend Ze hebben niets geleerd van de mkz crisis
anonymous_188
Lto heeft wel degelijk aan de bel getrokken, dit voorjaar toen we de kalfjes maar 14 dagen moesten gaan houden omdat de mesterijsector dit besloten had heeft lto gezegd dan moeten jullie maar het dgf gaan vullen voor jullie kalveren bij een uitbraak!! Maar daar is het laatste woord nog niet over gezegd...
anonymous_821
Toch was de markt in Engeland dé grote verspreider van de laatste MKZ uitbraak
Dat wil natuurlijk niet zeggen dat import geen gevaar is.

Maar ieder strijd voor zijn belang, zowel van Drie als de boeren die voor de kalvermarkt zijn.
En ieder wijst naar de ander als het grote gevaar.
Maar ze zijn het beide .

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's duitsland , lto , kalveren , voer , boerderij , dierziekten , dieren , melkveehouders , mkz , kwaliteitssysteem en roemenie geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
12
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
3